Seuraa 
Viestejä45973

Tuo TV mainostaa taas, että Flora-margariinissa on samoja terveellisiä rasvoja kuin kananmunissa, pähkinöissä jne. Onko näin?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (114)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Flora

Ainesosat: kasviöljy 35 % (rypsiöljy, auringonkukkaöljy, pellavaöljy), kasvirasva, vesi, kirnumaito, suola (0,9 %), emulgointiaine (lesitiini, E 471 kasvirasvapohjainen), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromi, A- ja D-vitamiini.



Tuo määrittelemätön "kasvirasva" tuntuu huolestuttavalta - lienee kyseessä joku kovetettu palmuöljy tai muu vastaava terveydellinen aikapommi. Jos kyseessä olisi joku terveellinen rasva, niin luulisi, että se olisi myös ilmoitettu.

Volitans

Tuo määrittelemätön "kasvirasva" tuntuu huolestuttavalta - lienee kyseessä joku kovetettu palmuöljy tai muu vastaava terveydellinen aikapommi. Jos kyseessä olisi joku terveellinen rasva, niin luulisi, että se olisi myös ilmoitettu.



Kovetetut tai osittain kovetetut rasvat pitää ilmoittaa tuoteselosteessa. "kasvirasva" -sana ei sisällä termiä "kovetettu", tällöin kyseessä ei ole kovetettu kasvirasva.

Skeptikko
Volitans

Tuo määrittelemätön "kasvirasva" tuntuu huolestuttavalta - lienee kyseessä joku kovetettu palmuöljy tai muu vastaava terveydellinen aikapommi. Jos kyseessä olisi joku terveellinen rasva, niin luulisi, että se olisi myös ilmoitettu.



Kovetetut tai osittain kovetetut rasvat pitää ilmoittaa tuoteselosteessa. "kasvirasva" -sana ei sisällä termiä "kovetettu", tällöin kyseessä ei ole kovetettu kasvirasva.

Periaatteessa kai noin, mutta jotkut valmistajat kyllä ilmoittavat kovetetun kasvirasvan vain kasvirasvana. Jos kyseessä olisi kasviöljy, niin se ilmoitettaisiin kasviöljynä, kuten tuotteet muut kasviöljyt. Mutta kun se ei ole kasviöljyä, niin mitähän kasvirasvaa se sitten voisi olla? Eipä kyllä tule mieleen muuta kuin kovetettu kasvirasva. Kun rasvahappojakaumaa katsoo, niin se kyseinen kasvirasva on ainakin pääosin tyydyttynyttä rasvaa. Periaatteessa kai voisi olla myös kookosöljyä tai palmuöljyä, mutta siinä tapauksessa ilmoitettaisiin varmaankin nimikkeellä "kasviöljy", jos olisi kovettamatonta.

EOM

Periaatteessa kai noin, mutta jotkut valmistajat kyllä ilmoittavat kovetetun kasvirasvan vain kasvirasvana. Jos kyseessä olisi kasviöljy, niin se ilmoitettaisiin kasviöljynä, kuten tuotteet muut kasviöljyt. Mutta kun se ei ole kasviöljyä, niin mitähän kasvirasvaa se sitten voisi olla? Eipä kyllä tule mieleen muuta kuin kovetettu kasvirasva. Kun rasvahappojakaumaa katsoo, niin se kyseinen kasvirasva on ainakin pääosin tyydyttynyttä rasvaa. Periaatteessa kai voisi olla myös kookosöljyä tai palmuöljyä, mutta siinä tapauksessa ilmoitettaisiin varmaankin nimikkeellä "kasviöljy", jos olisi kovettamatonta.



Florassa ei ole kovettuja kasvirasvoja: http://en.wikipedia.org/wiki/Flora_%28margarine%29

Flora sisältää alle 0.5% transrasvoja ja nämä tulevat margariiniin sen sisältämästä kermasta tai maidosta jota käytetään makuaineena.

Toisin sanoen, se terveellinen ja luonnollinen voi sisältää enemmän transrasvoja mitä flora. Tai vastaavat margariinit. Ne kovetetut kasvirasvamargariinit oli lähinnä 80-luvun juttuja ja tällä tietämättömyyden aallolla luonnollisuus-VHH-fantasioijat ratsastavat.

Margariininen syöminen on yhtä vaarallista/terveellistä mitä kasviöljyjen syöminen.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Skeptikko

Toisin sanoen, se terveellinen ja luonnollinen voi sisältää enemmän transrasvoja mitä flora. Tai vastaavat margariinit. Ne kovetetut kasvirasvamargariinit oli lähinnä 80-luvun juttuja ja tällä tietämättömyyden aallolla luonnollisuus-VHH-fantasioijat ratsastavat.



Näin kyllä, mutta kysymysmerkin kera.

"Trans fats from partially hydrogenated oils are more harmful than naturally occurring oils.[4]"



http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat

Volitans
Skeptikko

Toisin sanoen, se terveellinen ja luonnollinen voi sisältää enemmän transrasvoja mitä flora. Tai vastaavat margariinit. Ne kovetetut kasvirasvamargariinit oli lähinnä 80-luvun juttuja ja tällä tietämättömyyden aallolla luonnollisuus-VHH-fantasioijat ratsastavat.



Näin kyllä, mutta kysymysmerkin kera.

"Trans fats from partially hydrogenated oils are more harmful than naturally occurring oils.[4]"



http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat



Flora ei sisällä kovetettuja kasvirasvoja. Kuten ei yleisesti ottaen mitkään muutkaan perusmargariinit Suomessa.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Skeptikko

Flora ei sisällä kovetettuja kasvirasvoja. Kuten ei yleisesti ottaen mitkään muutkaan perusmargariinit Suomessa.



Totta. Totuus tästä(kin) olisi kiintoisaa tietää.

Toinen seikka on sitten miten rasvat käyttäytyvät kuumennettaessa:

http://journals.uzpi.cz/uniqueFiles/07568.pdf

Pelkkä rasva sinällään ei siis kerro totuutta - siihen vaikuttaa myös sen käyttötapa.

Volitans
Skeptikko

Flora ei sisällä kovetettuja kasvirasvoja. Kuten ei yleisesti ottaen mitkään muutkaan perusmargariinit Suomessa.



Totta. Totuus tästä(kin) olisi kiintoisaa tietää.

Toinen seikka on sitten miten rasvat käyttäytyvät kuumennettaessa:

http://journals.uzpi.cz/uniqueFiles/07568.pdf

Pelkkä rasva sinällään ei siis kerro totuutta - siihen vaikuttaa myös sen käyttötapa.




Floran rasvat käyttäytyy lämmitettäessä täsmälleen samalla tavalla miten tavalliset kasviöljyt kuumennettaessa.

Margariinin käyttö on siis täysin yhtä terveellistä/vaarallista mitä kasviöljyt. Mikäli määrittelemme transrasvat vaarallisiksi, margariinit ovat vähemmän vaarallisia mitä voi koska voi sisältää enemmän transrasvoja. Margariinien transrasvat ovat sitä samaa tavaraa mitä voissakin.

Kaikkien öljyjen ja rasvojen kemiallinen rakenne muuttuu kuumentaessa, kaikilla öljyillä kuumuudenkestävyys on eri ja tuloksena syntyvät myrkyt ovat vähän erillaisia. Öljyjen kemiallinen rakenne alkaa muuttua savuamispisteen kohdilla, savuamispisteet voi lukaista tuosta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Volitans
väläys
Flora maistuu pahalta, jos vertaa Oivariiniin.



Juu, Voimariini on taas täyttä paskaa.

Mitä hittoo, nehän on sama tuote. Voimariini = Oivariini.

Hämmentää.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Vatkain
Volitans
väläys
Flora maistuu pahalta, jos vertaa Oivariiniin.



Juu, Voimariini on taas täyttä paskaa.

Mitä hittoo, nehän on sama tuote. Voimariini = Oivariini.



Olivat. Taannoin heitin vaan roskiin sen paskaksi menneen Voimariinin, joka pakkasen pohjalle oli unohtunut.

Noista ollut puhetta vaimon kanssa. Tääl Brasiliassa on yleisesti, et sisältää transrasvaa tai ei sisällä. Lukee aina tuoteselosteessa.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Skeptikko

Floran rasvat käyttäytyy lämmitettäessä täsmälleen samalla tavalla miten tavalliset kasviöljyt kuumennettaessa.



Nyt ei vaan ole tietoa siitä, mitä Flora sisältää.

Skeptikko

Kaikkien öljyjen ja rasvojen kemiallinen rakenne muuttuu kuumentaessa, kaikilla öljyillä kuumuudenkestävyys on eri ja tuloksena syntyvät myrkyt ovat vähän erillaisia. Öljyjen kemiallinen rakenne alkaa muuttua savuamispisteen kohdilla, savuamispisteet voi lukaista tuosta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point



Näin. Ei vaan ole noin yksiselitteistä, kuin wikipedia antaa ymmärtää. Eri öljyjen tuottajien öljyt eroavat välillä huomattavasti toisistaan. Tämän voi helposti todeta grillattaessa.

Ritilän öljyämiseen tarvitaan erittäin korkean savuamispisteen omaavaa öljyä. Avocadoöljy on siihen erinomaista, mutta siitä jää makua. Rypäleensiemenöljy taas on paras yleiskäyttöinen sen neutraalin maun vuoksi. Eri valmistajien tuotteissa on merkittäviäkin eroja.

Asiasta tämmöseen.
Mitä se on kun joskus Floran pinnalla on sellainen keltainen kerros.
Kyseessä on joskus jääkaappiin useaksi päiväksi ehkä kansa raolleen unohtunut margariinirasia.

Jatkoa. Onko se sitä kun ennen vanhaan puhuttiin rasvan "eltaantumisesta" ja "härskiintymisestä".

Skeptikko
Margariininen syöminen on yhtä vaarallista/terveellistä mitä kasviöljyjen syöminen.



Niin tai näin, mutta maku on järkyttävä.

Kohaon
Asiasta tämmöseen.
Mitä se on kun joskus Floran pinnalla on sellainen keltainen kerros.
Kyseessä on joskus jääkaappiin useaksi päiväksi ehkä kansa raolleen unohtunut margariinirasia.

Jatkoa. Onko se sitä kun ennen vanhaan puhuttiin rasvan "eltaantumisesta" ja "härskiintymisestä".




Johtuu hapesta.

Ei ole paha asia.

Skeptikko
Kaikkien öljyjen ja rasvojen kemiallinen rakenne muuttuu kuumentaessa, kaikilla öljyillä kuumuudenkestävyys on eri ja tuloksena syntyvät myrkyt ovat vähän erillaisia. Öljyjen kemiallinen rakenne alkaa muuttua savuamispisteen kohdilla, savuamispisteet voi lukaista tuosta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point



Valitettavasti.

Monella "kotikokilla" ja varsinkin mökillä grillatessa se halpa öljy oikein savuaa siinä ja lopputuloksena on pahanmakuinen ruoka.

Ja sitten kun vielä grillataan siinä marinadikurassa lilluneita lihoja.

Itselläni ei ole mökkiä, vaan vierailen ja syön niitä moskia.

Ja yritäppäs saada vanhempi kansa ( 50+ ) tajuamaan, että tämä ei ole hyvää saatikka lainkaan terveellistä (vaan todella epäterveellistä), niin kuuroille korville puhut.

Kansa on aivopesty syömään margariineja ja kasvisöljyjä. Kaikki muu rasva tukkii suonet ja tappaa.

Hyvä THL

Ja sieltä halpamarketista sitten ostetaan sitä kaikkein halvinta.

Itse paista ja käytän voita. Ei sitä paljoa mene.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat