Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Yritän asentaa lamppua kattoon. Siinä sanotaan että 250 volttia pitää olla muuten räjähtää. Minulla on sellainen käsitys että kaikissa taloissa täällä pitäisi olla se 250 volttia verkkovirrassa aina, mutta minähän en näistä kunnolla tiedä.. ei siinä mitään mutta tuolla katossa lukee siinä lampun hommelissa 380V, miksi? Voiko yksittäiseen pistokekohtaan tulla enemmän voltteja kuin muualle taloon? Vai onko se vaan joku virhejuttu tai väärä suojus.. uskaltaako siihen laittaa tuota lamppua..

Edit: siis 230 volttia, ei 250.

くそっ!

Sivut

Kommentit (92)

Ronron
Yritän asentaa lamppua kattoon. Siinä sanotaan että 250 volttia pitää olla muuten räjähtää. Minulla on sellainen käsitys että kaikissa taloissa täällä pitäisi olla se 250 volttia verkkovirrassa aina, mutta minähän en näistä kunnolla tiedä.. ei siinä mitään mutta tuolla katossa lukee siinä lampun hommelissa 380V, miksi? Voiko yksittäiseen pistokekohtaan tulla enemmän voltteja kuin muualle taloon? Vai onko se vaan joku virhejuttu tai väärä suojus.. uskaltaako siihen laittaa tuota lamppua..Itseasiassa jakeluverkon jännite on 230 volttia.

Joissain osissa voi olla korkeampiakin merkintöjä, mutta ne tarkoittavat useimmiten vain sitä että kyseinen osa on hyväksytty käytettäväksi korkeammallakin jännitteellä.

Voiko yksittäiseen pistokekohtaan tulla enemmän voltteja kuin muualle taloon?Ei, ja kyllä. Jakelumuuntajalta lähtee 3 vaihetta joiden jännite on identtinen, mutta jännite ei ole absoluuttinen arvo, vaan suhteellinen arvo, joka riippuu siitä mihin verrataan. Suomessa verkon jännite nollaa vastaan on 230 volttia, mutta kahden vaiheen välinen jännite on korkeampi.

Tosin, en ole kyllä koskaan kuullut että valaisinta olisi kytketty kahden vaiheen väliin, vaiheiden välisistä jännitteistä ei tarvitse paljon murehtia muuten kuin voimavirralla, eli käytännössä lähinnä suurten koneiden kuten kolmivaihemoottoreiden tai varaajien kanssa.

Itseasiassa jakeluverkon jännite on 230 volttia.
onko...nimittäin tämä

Suomessa verkon jännite nollaa vastaan on 230 volttia
Ei pidä paikkaansa.

Tulee n. 240V jopa yli

---> suomessa jännite on 240V. Toleranssi on 10%.

Max jännite on täten 264V

Ennen oli 230V..

Kyllä se on 230 VAC mitä se nykyään on. Ennen oli 220, mutta jostain syystä sitä nostettiin kympillä. Toisesta nostosta ikinä kuullutkaan ja hyvin nuo mittarit näyttää 232 kun pistorasiasta kokeilee.

JaakkoFagerlund
Kyllä se on 230 VAC mitä se nykyään on. Ennen oli 220, mutta jostain syystä sitä nostettiin kympillä. Toisesta nostosta ikinä kuullutkaan ja hyvin nuo mittarit näyttää 232 kun pistorasiasta kokeilee.No sitä minäkin, hetken jo ajattelin että nyt on mennyt jotain ihan ohi korvien, kun tuommoisia puhutaan...

220 on vanha jännite, 230 uusi.

Miksi sitten laitteiden kytkentäohjeissa nykyään lukee "..joka kytketään 10A/240V pistorasiaan..." ?

Saattaa kylläkin olla virhe ohjeistuksessa...

Olisikohan kyse siitä että rasian jännite kyseisissä tapauksissa on otettu vaiheen ja nollan kautta..?

Siis kolmivaiheen...

KBolt
Olisikohan kyse siitä että rasian jännite kyseisissä tapauksissa on otettu vaiheen ja nollan kautta..?

Siis kolmivaiheen...


Ei. Kaikista kolmesta vaiheesta tulee ihan samat lukemat, eli 230 VAC nollaa vasten.

KBolt
ei pidä paikkaansa

Mikä ei pidä? Kerro toki, niin korjataan. Jokaisesta vaiheesta saat 230 VAC, kun mittaat nollaa vasten, toleranssien rajoissa tottakai.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14400
Liittynyt16.3.2005

Nimellisjännite Suomessa on 230 V, kuten edellä todettiin. Se, mikä jännite pistorasiassa todella on, saattaa vaihdella paljonkin kuormituksen mukaan, ja eri vaiheiden jännite saattaa poiketa toisistaan kymmeniä voltteja.

Suomessa kahden vaiheen väliltä löytyy 400 V.

Norjassa muuten on tapana kytkeä 230 V kuorma kahden vaiheen väliin. Tuli todetuksi, kun asiakas halusi norjalaisen automaatiokeskuksen asennettavaksi Suomeen.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Jos rasiassa on mitattuna 380V, niin siihen on kytketty 2 vaihetta, eikä vaihe ja 0, niin kuin kuuluisi. Ei kestä lamppu.

Onkohan siinä rasiassa enemmänkin johtoja? Voi olla kytketty useamman katkaisijan kautta, mutta ei se normaalia ole, että olisi 2 vaihetta samassa askissa.

Jos sitten todella on 2 vaihetta ja vain yksi katkaisin, siitä rasiasta ei saa jännitteetöntä sulaketta irrottamatta (johdonsuojakatkaisinta katkaisematta).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat