Seuraa 
Viestejä45973

Gibeonin rauta-nikkeli meteoriitti.

Mikä on meteoriitti?
Meteoriitti on avaruudesta maan pinnalle pudonnut kiinteä kappale, joka on ilmakehän läpi kulkiessaan säilynyt ehjänä. Kappaleen ikä on 4 miljardia vuotta. Se on peräisin joko suuresta hajonneesta asteroidista tai planeetasta (osa tuhoutuneen planeetan sydäntä). Suurin osa meteoroideista jotka osuvat ilmakehään tuhoutuvat ja hehkuvat olemattomiin, mutta yli 1 kg:n painavat kappaleet voivat säilyä ehjinä. Tämän kokoiset kappaleet ovat pieniä paljon harvinaisempia.

Löytöpaikka: Namibia, Afrikka.
Ensimmäinen länsimaalainen henkilö joka löysi tätä meteoriittia vuonna 1836 oli Englantilainen armeijan kapteeni, tutkimusmatkailija Sir James E. Alexander. Paikalliset asukkaat, Nama-heimon jäsenet (Kalahari-aavikolta), olivat tunteneet sen jo ennen edellä mainittua aikaa. He valmistivat siitä työkaluja ja aseita.

Koostumus.
Maapallolla esiintyvät alkuaineet ovat identtiset meteoriiteissa esiintyvien alkuaineiden kanssa, mutta alkuaineiden jakauma on toinen, se vastaa enemmän maan sisäosien koostumusta. Koostumus on pääasiallisesti rautaa, muita alkuaineita ovat nikkeli, koboltti, fosfori, kupari ja kromi.

Kiteen asu.
Tämä meteoriitti on alkuperäisessä muodossaan ja se on tunnistettavissa sen asusta, tummasta sulaneesta uloimmasta kuoresta, joka on muodostunut kappaleen osuessa ilmakehään.

Widemannstättenin kuviot.
Tieteellisin menetelmin on Gibeonin meteoriitin iäksi todettu noin 4 miljardia vuotta. Se on kehittynyt samaan aikaan kun aurinkokuntamme. Tätä tutkimusta tukee teoria Widmannstättenin kuvioiden synnystä. Kuviot esiintyvät suurimmassa osassa Gibeonin meteoriitteja, nämä tunnetaan oktaedriitteina.

Kuinka kuviot ovat käsitelty esiin, ja miten ne ovat kehittyneet?
Kun Gibeonin oktaedriitti sahataan, hiotaan, kiilloitetaan ja etsataan hapolla, saadaan sen pintaan näkyviin lamellijärjestelmä, kolmion muotoinen kuviointi joka tunnetaan nimellä Widmannstättenin kuvio. Tätä kuviointia ei ihminen pysty väärentämään, joten sitä pidetään diagnostisena tunnistusmerkkinä esinettä aidoksi todistettaessa. Widmannstättenin kuvio kehittyy lähes 0-painovoimassa, äärimmäisen kylmissä olosuhteissa, jossa jäähtyminen on ollut yhden asteen tuhannessa vuodessa miljoonien vuosien ajan. Kuvioiden kehittyminen on kestänyt 800 miljoonaa vuotta. Kuvioiden ansiosta kauniita etsattuja jalokiviä voidaan käyttää koruihin istutettuina.

Widemannstättenin kuviossa erottuu kolme osaa: tummanharmaa tankorauta, hopeankiiltoinen nauharauta ja harmaanmusta tankoraudan koloissa esiintyvä täyterauta. Edellä mainitut raudat ovat kamasiitti (6-7% nikkeliä), teniitti (paljon nikkeliä sisältävä) ja plessiitti.

Nimi löytöpaikan mukaisesti.
Meteoriitille annetaan yleensä nimi löytöpaikan mukaisesti. Ne ovat peräisin Marsin ja Jupiterin väliseltä asteroidivyöhykkeeltä, ja sieltä ne ovat kulkeutuneet maan vetovoiman piiriin ja täten pudonneet maan pinnalle. Kyseinen löytö ei ole ainoastaan yksi meteoriitti, vaan se on useasta sirpaloituneesta osasta koostunut joukko meteoriitteja, jotka ovat yhdellä kertaa osuneet maahan ja sinkoutuneet noin 100 x 350 km:n alueelle joista suurin osa löydettiin maan pinnan päältä. Alue on kertaalleen poimittu. Materiaali on näin vaikeampaa löytää kun aiemmin, mutta ne ovat säilyneet hyvin aavikolla.

Pinnan merkit ja magneettisuus.
Kun meteoriitti syöksyy ilmakehään kitka nousee ja sen pinnan lämpötila ylittää sulamispisteen. Kun kappale laskeutuu, se hidastaa vauhtiaan ja kitkan aiheuttama kuumuus vähenee. Muodoltaan ne ovat usein pyöristyneitä. Ilmakehään saapumisen aikana saattaa kehittyä regmaglyptejä. Nämä ovat matalia sulamiskuoppia, jotka muistuttavat sormien painallusta savessa. Varmin tunnusmerkki on ilmalennon aikana syntynyt tumma kuori. Rauta-meteoriitit ovat yleensä erittäin magneettisia, eli ne tarttuvat magneettiin helposti.
Meteoriittinäyttely Windhoekissa

Namibian Windhoekissa on nähtävillä valtavan kokoisia raakakappaleita meteoriittia, kiinnitettyinä jalustoihin. Nämä kappaleet ovat Namibialle kulttuurihistoriallisesti tärkeitä, ja täten tänä päivänä meteoriittien kauppa on rajattua.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat