Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olen joskus koittanut löytää vastausta, mutta ehkäpä täällä on vihdoin tietoa.

Miksi meillä on taivalla pilvejä? Siis niitä jotka muodostuvat pienistä jäätyneistä vesipisaroista, ja jotka kasvaessaan tulevat alas sateena.

Mikä pitää pilvet kasassa? Miksi ne eivät vain hajaannut? Osan pilvistä aurinko hävittää, mutta ei kaikkia, miksi näin?

Onko ylhäällä tuulet muka niin tasaisia, että pilvet voivat pysyä kasassa.

--
Pepi

Kommentit (1)

jiitu
Seuraa 
Viestejä266
Liittynyt29.8.2006

Pilviä alkavat tiivistymään kastepisteen kohdalla yleensä jonkin epäpuhtauyden ympärille=pienhiukkasia sun muuta. Missä tämä kastepiste sitten saavuttaan, määrää missä pilviä muodostuu.

Erilaisia pilviä syntyy hiukka eri tavalla, mutta esim. kesän kauniit kumpiaiset syntyvät, kun paikalliset nousevat ilmavirtaukset vievät ilmaa ylös. Se jäähtyy ja lopulta saavuttaa kastepisteen. Koska tiivistyimnen tuottaa lämpöä, nouseva ilmavirta saa vain lisäpontta ja siten pilvi imee lisää ilmaa lahaalta ja aiheuttaa lisää tiivistymistä. Vastaavasti vettä haihtuu reunoilta ja etenkin reuna-alueiden kovista laskevista virtauksista. Tämä on lopulta sellainen dynaaminen tasapainoilu joka tuottaa joskus isompia, joskus pienempiä pilviä riippuen hyvin monista tekijöistä, kuten ilmakehän lämpötilajakaumasta korkeussuunnassa jne.

Yleensä nuo nousevat ilmavirtaukset ovat alhaalla hyvinkin kapeita ja paikallisia, mutta kun pilvi liikkuu ja imee laajalla säteellä, voi nousevaa ilmavirtaa olla laajallakin alueella hieman korkeammalla. Eli nämä kapeat, aamulla usein kuplamaiset (irtoavat esim. hiekkakupan päältä 10 min välein tms.) nousevat ilmavirrat aloittavat pilvien muodsotumisen tettyyn paikkaan ja pilven sisäinen dynamiikkaa (lue yllä) jatkaa kehitystä myöhemmin. Tämän huomaa hyvin siitä, että usein muodostuu tuulen suunnassa olevia pilvijonoja.

Vastaavasti esim kylmän rintaman edetessä, rintama pakottaa vastaantlevan lämpimämmän ilman nousemaan laajemmalla alueella ja syntyy usein hyvin kattava pilviverho eteinkin talvsiaikaan.

Joka tapauksessa tämä tiivistymisen tuottama lämpö aj sitä kautta tuleva imuefekti on aika tärkeä tuon kasassa pysymisen takia. Kun seuraavan kerran olet lentokoneessa j anousun/laskun aikaan menette ohuenkin pilvikerroksen läpi, yleensä huomaat turbulenssien kasvavan.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat