Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Morjesta!

Tässä kysymyksiä:
- Onko sähkömagneetti terveysriski?
- Kuinka tehokkaan valovirralla toimivan saa
valmistettua?

Kommentit (13)

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007
Fanaatikko
Morjesta!

Tässä kysymyksiä:
- Onko sähkömagneetti terveysriski?
On, jos nielee sellaisen paitsiveitsen kanssa, tai sinulla on
jo paitsiveitsi vatsassasi, ja joudut erittäin voimakkaan magneetin läheiselle vaikutusalueelle.


- Kuinka tehokkaan valovirralla toimivan saa
valmistettua?Ei kuinkaan tehokkaan. Valovirta (=vaihtovirta) on kaikkein kehnoin tapa materiaalin magnetisoimiseksi.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Eikös niitä terveysriskejä ole mitään?
Muistan kuulleeni jotain huhua että
voimakas magneettikenttä aiheuttaisi
ihmisen sisälle sähkövirtauksia,
jos niin on: onko se terveellistä?

Fanaatikko
Eikös niitä terveysriskejä ole mitään?
Muistan kuulleeni jotain huhua että
voimakas magneettikenttä aiheuttaisi
ihmisen sisälle sähkövirtauksia,
jos niin on: onko se terveellistä?

Siis ihmisessä kulkee sähkömagneettisia pulsseja (hermot, aivot...) joita kyllä voi erittäin suurella säteilyllä heiluttaa. Jos vielä sattuu tarvitsemaan vaikkapa tahdistajaa niin eipä kannata mennä edes induktiokuumentimen lähelle.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30885
Liittynyt16.3.2005
Fanaatikko
Eikös niitä terveysriskejä ole mitään?Riippuu kentän voimakkuudesta ja altistusajasta. 50 Hz:n sähkömagneettisten kenttien vaikutuksia on jonkin verran tutkittu, koska ihmiset asuvat voimalinjojen alla. En ole syvällisemmin perehtynyt uloksiin, mutta käsittääkseni lopputulokset ovat josskin määrin kiistanalaisia. Ainakaan pienet kentät eivät mitään suurta riskiä aiheuta, koska sellainen olisi helppo huomata, mutta en minä silti rakentaisi voimalinjan viereen kämppääni.

Sähkömagneetin lähellä kentät voivat olla paljon voimakkaampia, mutta en tiedä turvarajoja. Harrastehommissa ei kentistä varmaan ole haittaa, koska altistusaika jää vähäiseksi, ja jos altistut työsi vuoksi, työpaikallasi on varmaan asianmukaiset turvaohjeet. Jos ei ole, kysy työsuojeluihmisiltä.

Muistan kuulleeni jotain huhua että
voimakas magneettikenttä aiheuttaisi
ihmisen sisälle sähkövirtauksia,
jos niin on: onko se terveellistä?Kyllä se on mahdollista. Tilanne tulee eteen lähinnä magneettikuvauslaitteissa, joissa on erittäin voimakkaita magneettikenttiä. Aikanaan jossakin kokeessa varoitettiin, että päätä käännellessä voi kuulua naksumista tai tulla muita harha-aistimuksia, koska hermot liikkuvat magneettikentässä. Niin vahvoja, muutaman teslan vahvuisia, magneettikenttiä et kuitenkaan saa mitenkään aikaan omilla virityksillä.

Tuosta tehosta keskustelemiseksi pitäisi tietää, mitä tarkoitat magneetin "teholla". Magneetin "tehoa" voidaan kuvata eri tavoilla, jotka sopivat erilaisiin tilanteisiin. Haluatko mahdollisimman voimakkaan paikallisen magneettivuon tiheyden (kuinka homogeenisen ja kuinka isolle alueelle) vai mahdollisimman voimakkaan dipolimomentin. Paikallista vuontiheyttä voidaan tarvita fysikaalisissa kokeissa, ja se on ehkä yleisin "magneettikentän teho", mutta jos aiot vetää trukin naapurihuoneesta seinän läpi magneettiisi kiinni tai repiä työkalut haalarin taskusta, tarvitset ennemminkin suuren dipolimomentin.

Periaatteessa pienelläkin teholla saa hyvin suuren vuontiheyden, jos lompakkosi joustaa viisinumeroisen summan. Käytännön harrastajatasolla ja muutamalla satasella voi päästä noin teslaan, halvemmallakin, jos riittää hyvin pieni voimakkaan kentän tilavuus.

Vaikea vastata varmasti. Menee ilmeisesti samaan kategoriaan kännyköiden ja makeutusaineiden kanssa, että jonkinlaista tutkimustietoa on, mutta varmoja sairastumistapauksia ei ole. Kaikkeahan voi pelätä, mutta haluaako kukaan elää pelossa.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Stanislaw Lemin scifi-kirjassa Voittamaton oli muutamien ihmisten muisti tyhjentynyt. Tämä oli tehty erittäin voimakkaalla magneettikentällä aivoihin. Onko tuossa mitään perää, vai onko se puhdasta fiktiota? Voiko riittävän voimakas magneettikenttä häiritä aivotoimintaa?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30885
Liittynyt16.3.2005
PeterH
Stanislaw Lemin scifi-kirjassa Voittamaton oli muutamien ihmisten muisti tyhjentynyt. Tämä oli tehty erittäin voimakkaalla magneettikentällä aivoihin. Onko tuossa mitään perää, vai onko se puhdasta fiktiota? Voiko riittävän voimakas magneettikenttä häiritä aivotoimintaa?Tietysti "riittävän voimakas" magneettikenttä tekee vaikka mitä. Tarpeeksi vahva kenttä hajottaa molekyylit ja atomitkin, jos magneettikentän elektroniin kohdistama voima on suurempi kuin atomiytimen. Tuollaisia kenttiä voidaan tosin aikaansaada vain kompakteilla tähdillä ja kirjailijan mielikuvituksella.

Käsittääkseni ainakin sammakoita on leijutettu kymmenen teslan luokkaa olevissa kentissä niiden kärsimättä ainkaan heti ilmeneviä terveysvahinkoja. Ihmisen aivotoiminta on pääpiirteittäin samanlaista, joten luultavasti ihminen kestää saman. Siinä vaiheessa kun magneettikenttä alkaa vaikuttaa aivokemiaan, ei ole mitään perustetta olettaa, että seurauksena olisi vain hallittu muistinmenetys.

Nasa on onnistunut kumoamaan painovoiman vaikutukset hiirillä tehdyissä kokeissa. Menetelmä perustuu voimakkaisiin magneettikenttiin, joiden avulla hiirissä oleva vesi ja sitä kautta itse hiiret saadaan levitoimaan.

Vesi on niin sanottu diamagneettinen aine, eli se pyrkii hylkimään ulkoista magneettikenttää. Riittävän voimakkaan magneettikentän avulla hylkivä voima voidaan nostaa yhtä suureksi painovoiman kanssa, jolloin aine voi leijua painottomuutta vastaavassa tilassa. Aiemmin tällä menetelmällä on leijutettu esimerkiksi sammakoita, mutta nyt Nasan tutkijat onnistuivat ensimmäistä kertaa tekemään saman nisäkkäillä.

Uutta tekniikkaa aiotaan käyttää pitkäaikaisen mikropainovoiman vaikutusten tutkimiseen. Pitkillä avaruuslennoilla ja esimerkiksi Kuussa tai Marsissa on vain murto-osa Maan painovoimasta. Vähäisen painovoiman aiheuttama luukato onkin yksi suurista avaruusmatkailuun liittyvistä terveysriskeistä.
http://www.avaruus.fi/uutiset/miehitety ... vulla.html

http://www.sciencedirect.com/science?_o ... 68cf718cb6

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
Neutroni
Käsittääkseni ainakin sammakoita on leijutettu kymmenen teslan luokkaa olevissa kentissä niiden kärsimättä ainkaan heti ilmeneviä terveysvahinkoja. (...) Siinä vaiheessa kun magneettikenttä alkaa vaikuttaa aivokemiaan, ei ole mitään perustetta olettaa, että seurauksena olisi vain hallittu muistinmenetys.

Tyhjentävä vastaus, kuten sinulta sopi odottaa. Sittenhän se Voittamattoman muistintyhjentäjähirviö oli ihan scifiä vaan. Luulin että sellaisia oli oikeasti olemassa.

Mutta vitsi vitsinä, tuosta Voittamattomasta voisi saada aika päheän scifi-elokuvan. Mutta nähtyäni miten Solaris raiskattiin nykyaikaan en enää jaksa toivoa että elokuvaohjaajat kiinnittäisivät huomiota scifileffoissa niihin varsinaisiin pääasioihin ja jättäisivät ne pakolliset ihmissuhdepyöritykset taka-alalle. Niitä ihmissuhdevääntöjä kun ei Voittamattomassa ollut itse asiassa lainkaan. Eli siitä tuskin koskaan tullaan tekemään elokuvaa....

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat