Seuraa 
Viestejä45973

Iltasanomat raportoi että suuret autovalmistajat miettivät keinotekoisen moottorinpärinän lisäämistä sähköautoihin, koska kuten tiedämme, sähkömoottori on verrattain hiljainen kapistus. Perusteena ovat tottakai huonokuuloiset, lapset jne.

Lähde: http://www.iltasanomat.fi/autot/1741021

Ihan fiksu idea, ja onhan se totta että moottorin ääni on varmasti iskostunut kaikille takaraivoon varoitusäänenä, mutta onko näitten laitteitten "varoitusäänen" pakko olla MELUA?

Onko sähkömoottoriauton pakko mimikoida polttomoottorin pärinää ja melua, vai voitaisiinko näille laitteille keksiä vähän virtaa syövä tehokas äänimerkki, jota ei voitaisi luokitella meluksi? Melusaaste kuitenkin on iso ongelma suurkaupungeissa, ja sitä joudutaan monesti kompensoimaan äänivallein jne.

Mielipiteitä? Voitaisiin saada standari äänimerkille joka voitaisiin vastavuoroisesti kompensoida vastakkaisilla ääniaalloilla joka aiheuttaisi hiljaisuuden valtateiden ulkopuolilla, mutta toimisi varoitusäänenä valtateillä, varsinkin suojateiden läheisyydessä? Ihan mutulla heittelen, pahoittelen jos kuulostaa idioottimaiselta..

edit: siis esim vaimentaa ääntä tai kokonaan poistaa melu ongelmakohdissa, kuten isoissa risteyksissä ja taajamoiden lähettyvillä, muutenhan vaatisi aivan valtavasti elementtejä.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (24)

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Shan

edit: siis esim vaimentaa ääntä tai kokonaan poistaa melu ongelmakohdissa, kuten isoissa risteyksissä ja taajamoiden lähettyvillä, muutenhan vaatisi aivan valtavasti elementtejä.Eikös risteyksissä ja taajamissa niitä autoja juuri tarttekin varoo.

Rengasmelu se on suurin melu tavallisessakin autossa.

Kun kävelee kaupungilla niin se möykkä on joka tapauksessa sitä luokkaa että ohiajavaa autoa ei tunnista äänestä ennenkuin se on kohdalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
CE-hyväksytty
Shan

edit: siis esim vaimentaa ääntä tai kokonaan poistaa melu ongelmakohdissa, kuten isoissa risteyksissä ja taajamoiden lähettyvillä, muutenhan vaatisi aivan valtavasti elementtejä.Eikös risteyksissä ja taajamissa niitä autoja juuri tarttekin varoo.Niin, toki, lähti vähän ajatus harhailemaan :p Tarkoitin siis, että ns. varoitusääni saataisiin kuulumaan näillä alueilla, mutta esimerkiksi 5m säteellä niitten ulkopuolella (joka voisi jo yltää omakotitalojen pihoille) voitaisiin kompensoida melu/ääni vastaelementein (joiden toimivuudesta siis minulla ei ole kuin mututietoa).

Pahoittelen sekaannusta ^^

Kun kävelee kaupungilla niin se möykkä on joka tapauksessa sitä luokkaa että ohiajavaa autoa ei tunnista äänestä ennenkuin se on kohdalla.Olet Veikko aivan oikeassa, ja jätinkin varmaan paljon tämäntyylisiä porsaanreikiä auki, eli millon tuota melua pitäisi hävittää ja millon ei jne... Sitä se pari olutta teettää.

Mutta perusajatuksena voisiko tässä olla ideaa *shrug*

Jee. Cooleista äänistä saadaan vielä ihan rekisteröityjä brändejä. Miehekäs renkaiden murina tai kirskunta - ämyreistä simuloituna tietty

Ei tartte teinien enää porata pakoputkeen reikiä "tehojen lisäämiseksi", riittää kun kytkee läppärin autoon ja lataa möräkämmät äänet

Niihin vois laittaa kaikkiin jäätelöautotunnarin?

Ti ditti ditti ditti ditti titti ditti dii..

Tai eri melodioita, rokkiautoja, teknopoppia, reggeetä, klassista..

Oi, kun joskus loppuiskin autojen melu, lentokoneiden melu, koneiden melu.. Siis se valtava määrä melusaastetta joka turruttaa ja pilaa aistit ja elämän!

Kuulovammaisille se vain olis ongelma ja he kun eivät kuule niin joutuvat käyttämään silmiään. Näkövammaisethan puolestaan voi liikkua yksin liikenteessä sunnistamalla kuulon avulla ja risteyksissä he pääsevät yli kun niissä on liikennevaloissa eri äänimerkkejä joista tietää milloin kadun voi ylittää.

Tuskin autoista ikinä änettömiä saadaan.
Turha toivo.
Joskin.. ei minustakaan.. *kääks*..

Shan
onko näitten laitteitten "varoitusäänen" pakko olla MELUA?Varoitusäänen pitää olla epämiellyttävä ja mahdollisimman hyvin tausta- ja muista äänistä erottuva.

Myöskin äänen pitää tehdä lähteen tunnistaminen mahdolliseksi. Jotain epämääräistä pörinää tai melodiaa ei voi tulkita aukottomasti moottoriajoneuvoksi, joten se on epäsuorasti vaaratekijä.

Varmasti vuosien saatossa tämäkin asia kehittyy ja muotoutuu omanlaisekseen, mutta kun ihmishenget ovat kyseessä, tuskin kukaan autovalmistaja tai yleensäkään vastuullinen taho haluaa lähteä leikkimään.

Heh. Kaipa reilun kymmenen vuoden päästä myöhäisen illan mainos: "Lataa tästä Corollaasi WEEKEND DRIFT soundit". 5e+ppm

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7609

Miten olisi jakelukuormureista ja työkoneista tuttu peruutushälytin, joka tosiasiassa on vain turhaa melusaastetta. Niihin voisi sitten laittaa vaikka lintujen lauluja. Ruuhkainen keskikaupunki olisi kuin kevätniitty eri lintulajeineen.

Siihen on varma ja paljon testattu ratkaisu: Pyörään päristin. Ääni kuuluu kun auto liikkuu ja muuttuu nopeuden mukaan. Sen saa poiskin kun on maantiellä.

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Shan
Onko sähkömoottoriauton pakko mimikoida polttomoottorin pärinää ja melua, vai voitaisiinko näille laitteille keksiä vähän virtaa syövä tehokas äänimerkki, jota ei voitaisi luokitella meluksi?Nissanin uusissa sähköautoissa on Bladerunnerista otetut Lentävän 'spinneri' auton soundit.
http://www.escapistmagazine.com/news/vi ... ctric-Cars

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

[quote="Shan"]Iltasanomat raportoi että suuret autovalmistajat miettivät keinotekoisen moottorinpärinän lisäämistä sähköautoihin, koska kuten tiedämme, sähkömoottori on verrattain hiljainen kapistus. Perusteena ovat tottakai huonokuuloiset, lapset jne.

http://www.soundracer.se/

Peruste speksata tulevaisuuden sähköautoihin vaihtovirtalaturi?

-

Nuoriso on tässäkin edelläkävijä. Ns. "amisautot" ovat jo vuosia lähettäneet itsestään moottorimelun peittäviä sulosäveliä kaikkien kuulevien korvien iloksi. Lisäksi matala basso tuottaa myös kuuroille ja huonokuuloisille mukavaa tärinää kehossa. Lisäksi nämä loistavat kulttuuribiilit ovat toimineet miehisyyden ja sukukypsyyden ilmaisuna vastakkaiselle sukupuolelle.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

Millähän meinaavat jatkossa soittaa musiikkia kilowattien tehoisilla vahvistimilla? Mitä tuohon äänettömyyteen niin se lienee tottumiskysymys. Tuntuu että kaikenlainen ääni on joillekkin varsin punainen vaate ja antaa oikeuden valittaa.

toisen polven pilkkuvirhe

maalaisukko
Seuraa 
Viestejä495

No propleem!
Ratkaisuna on koiranhaukku-mikropiiri. Saa esim. bebekiltä hintaan 12,30e+ALV.
Siinä systeemissä laitetaan sähköauton kojelautaan valintakytkin jolla saadaan seuraavat kompinaatiot:
-pieni koira haukkuu
-iso koira haukkuu
-pieni ja iso koira haukkuu yhtä aikaan
Joten kyllä ratkaisuja onkelmiin löytyy. Kysykää vaan.

Lue vähemmän-tiedät enemmän.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat