Seuraa 
Viestejä34

Usein kuulee valitettavan siitä, että kansanedustajat lintsaavat täysistunnoista. Sitä pidetään merkkinä kansanedustajan laiskuudesta, jos häntä ei täysistunnoissa näy. Itse asiassa merkki laiskuudesta on kuitenkin se, jos kansanedustaja on joka ikisessä täysistunnossa. Sellaiset kansanedustajat eivät oikeasti tee mitään.

Täysistunnot on kansanedustajan työn näkyvin osa. Ne ei ole kuitenkaan sen tärkein osa. Huomattavasti tärkeämpi osa kansanedustajan työtä on valiokuntatyö. Valiokunnat on käytännössä se paikka, jossa lainsäädäntö tapahtuuu. Yleensä lait hyväksytään valiokunnan mietinnön mukaisina. Tärkeimmät kansanedustajat (esim. ministerit) matkustelevat myös paljon ulkomailla esim. EU.kokouksissa. Nämä ulkomaanmatkatkin on hyvin tärkeitä. Niissä luodaan Suomen suhteita muihin maihin. Kansanedustajilla voi olla myös muita luottamustehtäviä, jotka pitää hoitaa. Kun ottaa huomioon, että kansanedustajilla on näin paljon muitakin hommia, niin on aika kohtuutonta vaatia, että he juoksentelisivat koko ajan täysistunnoissa.

Eduskunnan täysistunnoissa pidettäviä puheitä ei pidetäenimmäkseen muille kansanedustajille. Ne pidetään julkisuudelle. Suurin osa niistä ei ole oikeasti kovin tärkeitä. Siihen ei oikeastaan sisälly mitään ongelmaa, vaikka kansanedustaja jättäytyisikin useammasta täysistunnosta pois. Jos on jotain tärkeitä äänestyksiä, niin niissä on hyvä olla mukana, mutta esim. kyselytunneilta pois jäämistä en pysty pitämään ongelmana.

Jos joku kansanedustaja on mukana kaikissa eduskunnan täysistunnoissa, niin useimmat ajattelevat, että "Onpas siinä hyväkansanedustaja, kun hoitaa työnsä noin tunnollisesti". Minä kuitenkin ajattelen sellaisesta kansanedustajasta, että "Onpas siinä typerä kansanedustaja, kun tuhlaa aikaansa kaiken maailman istunnoissa kuuntelemassa kolleegojensa pölinää, kun voisi olla esim. valiokuntakokouksissa oikeasti tekemässä työtä". Jos joku kansanedusta on kaikissa täysistunnoissa, niin se on varma merkki siitä, että hänellä on liikaa aikaa. Sellaista tyyppiä ei ainakaan kannata äänestää.

Eduskunnan poissaolot ovat kyllä medialle houkutteleva juttuaihe ja kansa useinmiten nielee toimittajien asioista antaman kuvan, oli se miten vääristelty tahansa.

Älkää valittako kansanedustajien poissaoloista täysistunnoissa. Olkaa tyytyväisiä siihen, että meillä poliitikot hoitavat asioita enimmäkseen tunnollisesti.

Mikään ei ole mahdotonta, toiset asiat on vain mahdollisempia kuin toiset.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat