Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Näitä pari kolme päivässä niin saapi hyvinvointia munasta.

"Kananmuna on aito luonnontuote. Munan ravintoainesisältö on yhtä täydellinen kuin sen ulkomuoto."

http://www.puurinkanala.fi/ravinto.htm Tässä arvot per päiväsuositus.

Kattokee vaikka Finelin taulukkoa.

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=8513&lang=fi

Muna on aliarvostettu tuote.

Ympäristöystävällisin proteiinin lähde.
[url]http://www.yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparisto/2009/04/
tutkimus_kananmuna_on_ymparistoystavallisin_proteiinin_
lahde_676046.html

Kananmuna on ilmastonmuutoksen estämisen kannalta paras eläinkunnasta saatava proteiinin lähde, kertoo tuore ruotsalaistutkimus. Elintarvike- ja biotekniikkatutkimuksen laitos SIK selvitti munien ympäristövaikutukset kananrehun viljelystä ruokakaupan kassalle asti.

Tutkimuksessa seurattiin kahta Länsi-Göötanmaan kanalaa, joista toisessa kanat olivat häkissä ja toisessa vapaina lattialla. Kanaloiden ilmastopäästöt ja energiankulutus havaittiin varsin pieniksi etenkin naudanlihan tuotantoon verrattuina.

Haasteeksi havaittiin kananrehun hukkaaminen, kertoo tutkimusjohtaja Ulf Sonesson Dagens Nyheter -lehdessä.Toinen mahdollisuus tehdä kananmunista entistäkin ympäristöystävällisempiä on tehostaa ulosteiden kierrätystä.

Muniva kana painaa keskimäärin puolitoista kiloa mutta ehtii tuottaa runsaat 20 kiloa munia ennen teurastamistaan. Kutakin munaa kohden kana syö noin kaksi kertaa munan painoisen määrän rehua.

YLE Uutiset

Sivut

Kommentit (76)

VIIKOLLA 39 VIETETääN KANANMUNAVIIKKOA
19.09.2006

Viikolla 39 vietettävä kananmunaviikko muistuttaa kananmunan terveellisyydestä. Kananmunaviikon slogan "Kananmuna - osaksi tasapainoista ateriaa" kertoo, että monipuoliseen ruokavalioon kuuluu myös kananmuna, vaikka joka päivä.

Kananmuna sopii myös painontarkkailijan lautaselle, sillä siinä on niukasti kaloreita, mutta paljon tärkeitä ravintoaineita. Kananmuna sisältää hyvän valikoiman vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi kananmunassa on runsaasti hyvälaatuista proteiinia ja kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Välttämättömät aminohapot ovat proteiinin osia, joita tulee saada ruuasta. Suurin osa kananmunan sisältämästä rasvasta on niin sanottua pehmeää rasvaa, joka ei nosta veren kolesterolipitoisuutta.

Kananmunaa aamiaiseksi

Maukas kananmuna piiloutuu moniin ruokiin, mutta kananmunaviikolla se nostetaan päärooliin. Mikrossa tehty munakokkeli ei vie enempää aikaa kuin aamukahvin keittäminen, mutta pitää nälän poissa huomattavasti pidempään.

Amerikkalaisessa tutkimuksessa huomattiin kananmunan toimivan painontarkkailijan apuna: testihenkilöiden päivittäinen ruuasta saatu energiamäärä väheni yli 400 kaloria, kun he söivät kananmunaa aamupalaksi. Tutkimuksessa naisille tarjottiin kananmuna- tai sämpyläpohjainen aamiainen, joissa kummassakin vaihtoehdossa oli sama kalorimäärä. Kananmunaa syöneet naiset olivat vähemmän nälkäisiä seuraavan 24 tunnin aikana ja söivät päivän aikana vähemmän muuta ruokaa verrattuna toista aamupalaa nauttineisiin testihenkilöihin. Tutkimus julkaistiin amerikkalaisessa the Journal of the American College of Nutrition - lehdessä viime joulukuussa.

Kananmunaviikolla testataan ruokavalion tasapainoisuus

Kananmunatietoutta voi hakea kaupan kananmunahyllystä kananmunaviikon aikoihin. Lisäksi Finfood Kananmunatiedotuksen nettisivuilla on kilpailu, jossa voi testata oman ruokavalionsa tasapainoisuuden. Kilpailu löytyy osoitteesta www.finfood.fi/kananmuna.

Mikrossa tehty munakokkeli

1 kananmuna
1 rkl rasvatonta maitoa
suolaa, pippuria

Riko kananmuna mikronkestävään kulhoon ja sekoita maito joukkoon. Kuumenna täydellä teholla (750 W) noin minuutti. Sekoita kuumennuksen puolivälissä. Mausta munakokkeli ripauksella suolaa ja pippuria.

Painokelpoinen kuva munakokkelista sekä muita kananmunakuvia voi ladata Kananmunatiedotuksen nettisivuilta kohdasta Aineistot ja palvelut -> kuvat.

Lue myös Finfoodin uutispalvelun juttu kananmunaviikosta

Lisätietoja:
Finfood Kananmunatiedotus, Johanna Peltola 09-61554516

Reippaasti yli 15 viikossa sen jälkeen kun muutin ruokavaliotani. Pitäisi käydä mittauttamassa kolesteroliarvot siltä varalta että kuulun siihen epäonniseen vähemmistöön, joilla ravinnon kole vaikuttaa herkemmin veren kolesteroliarvoihin...

Olen monesti yrittänyt vanhemmilleni selittää, että nykyään on ihan terveellistä syödä yli 5 kanamunaa viikossa. Vaan kun ne on aivopestyjä 80-90-lukujen väärillä suosituksilla...

Onneksi ne on sentään merisuolaa alkaneet käyttää niin luusto ja järki pysyy kunnossa.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6208
Liittynyt3.5.2008

Yksi munakas & kerta...pari muussa muodossa / vko riittää jo tuohon suosituimpaam vaihtoehtoon, johon itsekin lukeudun. Kyllähän kunnon munakas on tuhdin aamiaisen perusta, tietty sellaisen vapaan/luomu kananmunista valmistettuna.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023
Liittynyt27.4.2009

Kahden luomumunan munakas joka aamu. Mutta piilomunia ei tule, kun en syö pullaa ja leivonnaisia, joissa sitä munaa olisi käytetty ja ruuankin teen itse, joten tiedän, ettei siellä ole munaa.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005
parantunut
Olen monesti yrittänyt vanhemmilleni selittää, että nykyään on ihan terveellistä syödä yli 5 kanamunaa viikossa. Vaan kun ne on aivopestyjä 80-90-lukujen väärillä suosituksilla...

Kolmesta kuuteen kananmunaa päivässä lienee ihan hyvä annos suurimmalle osalle ihmisistä. Harva ruoka tarjoaa yhtä paljon ravinteita samassa paketissa, vaikkei sen minkään yksittäisen ravinteen pommi olekaan. Pikemminkin se on todella täysipainoista ravintoa.

Erityisesti keltuainen. Valkuaisen voi heittää vaikka pois, jos haluaa vain parasta.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
Neonomide
Erityisesti keltuainen. Valkuaisen voi heittää vaikka pois, jos haluaa vain parasta.

Oliiviöljyyn tehtyä majoneesia... mmmm....

Mutta jep, minulla menee 4 munaa aamulla ja 4 illalla. Sehän tekee jo rapeat 56 munaa viikossa. Valtion rasvaoppien mukaan minun olisi pitänyt kaiketi jo kuolla sydänkohtaukseen.

Kananmunien raakana vetämisessä on se ongelma että raa'an munanvalkuaisen sisältämä avidiini sitoutuu biotiiniin (B7-vitamiini) ja tekee sen käyttökelvottomaksi. Kannattaa kypsentää.

Lintujen ruuansulatus toimii hyvin viljan kanssa. Jos vehnän gluteenin ja lektiinien haitat havaitaan, voidaan kaikki vehnä syöttää kanoille, ja sitten syödä ne kanat ja niiden munat, niin kaikki ovat taas onnellisia (myös vehnäntuottajat).

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Liittynyt16.3.2005

Avaajan arvaaminen otsikon perusteella ei ollut vaikeaa. Ajatteletko, Rasputin, mitään muuta kuin munaa ja pimppiä? Oletko addikti? Miksi katsot Tiede-palstan parhaimmaksi foorumiksi ulostuloillesi?

Rasputin vei tätä edellä ollutta nimerkkiä 6-0.
Kyllä munasta voi puhua muutenkin kuin ruokana.
Mistä asiassa lieneekään kysymys, niin munasta sekä ruokana, että seksuaalisessa mielessä voi puhua ihan vapaasti.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Liittynyt16.3.2005
parantunut
Onneksi ne on sentään merisuolaa alkaneet käyttää niin luusto ja järki pysyy kunnossa.

Härre du milde! Eikö ristiluunivelen manipulointi riitäkään näiden vaivojen parantamiseen?

Olen huolestuneena seurannut palstan ravitsemusta koskevia keskusteluja. Tuntuu siltä, että ne, joiden innokkuus pesee mennen tullen asiantuntemuksen ja punnitun harkinnan, johtavat keskusteluja ja pahimmillaan ihmisten valintoja äärimmäisen kyseenalaisiin suuntiin.

Lääkärikunta kokonaisuudessaan on merkitty yhdellä leimakirveen iskulla lääketehtaiden tahdottomaksi marionettijoukoksi. Koko kansaa on kuulemma "kusetettu" vuosikausia vastoin parempaa tietoa. Tietoa, joka on kaivettu viime kuukausien aikana tarkoitukseen sopivilta nettisivuilta. Kovin helppoa näyttää ihmisten kaikenlaisen hyvinvoinnin parantaminen olevan näiden yhden tai kahden asian ajajien mukaan olevan. Hippokrateen ajoista alkanut lääketieteen massiivinen tutkimuspohjainen perinne pyritään nakkaamaan romukoppaan muutaman intomielisen diletantin toimesta...

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Sepi
Avaajan arvaaminen otsikon perusteella ei ollut vaikeaa. Ajatteletko, Rasputin, mitään muuta kuin munaa ja pimppiä? Oletko addikti? Miksi katsot Tiede-palstan parhaimmaksi foorumiksi ulostuloillesi?Hei, tuo on fenomenologin puheenvuoro, älä varasta sitä!

Minun mielestäni raaka keltuainen on yksi parhaista ruoista. Siihen vähän suolaa ja mustapippuria päälle ja se on siinä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Puudeli
Reippaasti yli 15 viikossa sen jälkeen kun muutin ruokavaliotani. Pitäisi käydä mittauttamassa kolesteroliarvot siltä varalta että kuulun siihen epäonniseen vähemmistöön, joilla ravinnon kole vaikuttaa herkemmin veren kolesteroliarvoihin...

Minulla ei ole tästä muuta kuin hypoteesi antaa, mutta esitän, että jos mitattaisiin teidän salaliittoteoreetikkojen kolestroli, niin se olisi jonkin verran vertailuryhmää korkeampi. Enkä viittaa siihen, että jokin mahd. aivotukos johtaisin paranoidinaan, vaan päin vastoin: jos istuu elämänsä tietokoneen ääressa syöden hampurilaisia (tai kanamunia) ajatustenkin degenroitumiselle voi altistua mitattavsti.

Aweb
Minun mielestäni raaka keltuainen on yksi parhaista ruoista. Siihen vähän suolaa ja mustapippuria päälle ja se on siinä.

Totta. Sen voi nauttia taiten keitetystä tai paistetusta munasta. Ennen tuli vedettyä myös raa´asta munasta, mutta salmonellapelottelut ovat saaneet jättämään herkun tuollaisena nauttimatta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat