Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko LDL 3.9 mmol huolestuttava lukema urheilevalle 40v miehelle?

fS-Kol = 5.6* mmol/l (<5)
fS-Kol-HDL = 1.42 mmol/l (>1)
fS-Kol-LDL = 3.9* mmol/l (<3)
fS-Trigly = 0.53 mmol/l (<2) (15.10.2009) rasva-arvo

verenpaine 131/77

Käskettiin kiinnittää huomiota piilo- ja koviin rasvoihin ja rasvan laatuun.

Sivut

Kommentit (47)

Sanoisin, että ei. Triglyt on niin alhaalla, että VLDL tuskin on kovin korkea, joten LDL:n määrällä ei ole niin suurta väliä.

Onko noilla arvoilla nyt muutenkaan niin suurta väliä? Joka tapauksessa kannattaa syödä terveellisesti, näytti arvot mitä tahansa. Ja jos syöt terveellisesti, niin sillä ei ole juurikaan väliä mitä arvot näyttää.

Mielestäni syön terveellisesti ja suht rasvatonta, mutta proteiinipitoista ruokaa, kun urheilemiseni suuntautuu voimapuolelle. Maito on rasvatonta, leivän päällä sipaus Flooraa jne. En keksi muuta LDL:n suhteen korjattavaa, kuin n. 30% juuston vaihtamisen kevyt versioon, tai kokonaan lopettamisen. Munia menee viikossa n.7 kpl ja kahvipulla/viineri/munkki -osastoa n. 5 kpl.

Lueppas täällä valtion rasvaopeista. Terve urheilija kyttäämässä rasva-arvojaan kuulumatta perinnölliseen riskiryhmään, tuntuu hölmöltä. Älä ala pelleillä rasvojen kanssa.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Sekin on jännä kun jos menee lääkäriin ja sanoo että minulla ja suvullani on kaikilla korkeat kolesteroliarvot ja silti ollaan eletty lähes jokainen yli 90 vuotiaaksi, niin lääkäri toteaa sen johtuvan siitä että meidän suvussa on sellaista erilaista, suojaavaa kolesterolia. Eli silloin kun kolesteroli on korkea ja on terveysongelmia, ne johtuu siitä kolesterolista ja se pitää saada alas keinolla millä hyvänsä. Silloin jos kolesteroli on korkea ja on terve ja elää pitkään, silloin se kolesteroli on jotain poikkeuksellista suojaavaa kolesterolia..

Sinun tapauksessasi sinulla varmaan on jotain harvinaista "hyvää" LDL-kolesterolia joka ei haittaa vaikka on korkea. Älä siis murehdi, kaikki hyvin.

くそっ!


Sekin on jännä kun jos menee lääkäriin ja sanoo että minulla ja suvullani on kaikilla korkeat kolesteroliarvot ja silti ollaan eletty lähes jokainen yli 90 vuotiaaksi, niin lääkäri toteaa sen johtuvan siitä että meidän suvussa on sellaista erilaista, suojaavaa kolesterolia. Eli silloin kun kolesteroli on korkea ja on terveysongelmia, ne johtuu siitä kolesterolista ja se pitää saada alas keinolla millä hyvänsä. Silloin jos kolesteroli on korkea ja on terve ja elää pitkään, silloin se kolesteroli on jotain poikkeuksellista suojaavaa kolesterolia..

Pseudotiedettä tämä lääketiede. Vaatikaa nyt ihmeessä faktat pöytään, ennen kuin mitään typerää lääkitystä hankitte. Sydän & verisuonitauditkin ovat infektioperäisiä (keuhkoklamydia), ja hoituvat kyllä parhaiten tällä tavalla hoidettuna.

Ei noin hyvillä arvoilla ole mitään syytä huoleen.

Reilusti rasvaisten tuotteiden syöminen tietääkseni yleensä parantaa kokonaiskolesteroli/HDL -suhdetta ja triglyseridiarvoja ja sitä kautta pienentää sydäntautiriskiä, esim.Joskus olen kuullut, että peräti The New England Journal of Medicinessä oltaisiin julkaistu tutkimus, jossa todettiin low-carbohydrate eli käytännössä rasvasta ja proteiinista koostuvan Atkinsin dieetin pudottavan joillakin henkilöillä veren rasva-arvot jopa puoleen alkuperäisestä!

Kuitenkin tämä vaikutus oli vain joillakin henkilöillä. Erilaisten rasva-aineenvaihdunnan genetiikan variaatioiden jakauman ääripäiden väliin kuuluu täysin erilaisia yksilöitä, joista jollekin aina tulee korkeampi kolesterolipitoisuus esimerkiksi paljosta kananmunansyönnistä, ja jollakin kolesterolipitoisuus jopa laskee, vaikka kuinka popsisi munia.

Käytännössä on mahdotonta ilman tutkimuksia määrittää, kenen kolesteroli laskee tai nousee rasvaa syömällä.

Kuitenkin monet ristiriidat rasva-aineenvaihdunnan tietämyksen suhteen osoittavat, että suuren geneettiset vaihtelevuuden lisäksi tietämyksemme on vielä hyvin puutteellista.

Sekin on jännä kun jos menee lääkäriin ja sanoo että minulla ja suvullani on kaikilla korkeat kolesteroliarvot ja silti ollaan eletty lähes jokainen yli 90 vuotiaaksi, niin lääkäri toteaa sen johtuvan siitä että meidän suvussa on sellaista erilaista, suojaavaa kolesterolia.Muista, että korkea kolesteroli ei ole sairaus, eikä terveiden ihmisten kohdalla tilannetta voida pelkistää aina niin yksinkertaiseksi, että korkeakolesteroliset kuolisivat muita varhaisemmin. Tämä siksi, että kolesteroli on vain yksi riskitekijä mm. valtimokovettumataudin synnylle.

Jos kohonneet kolesterolipitoisuudet omaavalla henkilöllä ei juuri ole muita mainittavia riskitekijöitä (korkea verenpaine, tupakointi...), ei hänen kokonaistilanteensa ole välttämättä ollenkaan paha. Poikkeuksen muodostavat tietyt geneettiset sairaudet, kuten familiaalinen hyperkolesterolemia (LDL-reseptorin mutaatio).

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006
Esc

Sekin on jännä kun jos menee lääkäriin ja sanoo että minulla ja suvullani on kaikilla korkeat kolesteroliarvot ja silti ollaan eletty lähes jokainen yli 90 vuotiaaksi, niin lääkäri toteaa sen johtuvan siitä että meidän suvussa on sellaista erilaista, suojaavaa kolesterolia.Muista, että korkea kolesteroli ei ole sairaus, eikä terveiden ihmisten kohdalla tilannetta voida pelkistää aina niin yksinkertaiseksi, että korkeakolesteroliset kuolisivat muita varhaisemmin. Tämä siksi, että kolesteroli on vain yksi riskitekijä mm. valtimokovettumataudin synnylle.Niinpä.. silti jokaisen tulisi pitää kolesteroliarvonsa kurissa, sanovat mainokset ja ravitsemusopit ja suositukset. Mielestäni se ei välttämättä ole edes minkään sortin riskitekijä.

くそっ!

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005
Ding Ding
Reilusti rasvaisten tuotteiden syöminen tietääkseni yleensä parantaa kokonaiskolesteroli/HDL -suhdetta ja triglyseridiarvoja ja sitä kautta pienentää sydäntautiriskiä, esim.

http://karppaus.info/forum/viewtopic.ph ... 98#p900998

Kokonaiskolesterolilla ei ole sinällään väliä riskitekijänä, vaan juuri tuolla kolesterolisuhteella ja triglyillä.


Kokonaiskolesteroli on taskulaskimella laskettua kusetusta, HDL/LDL kertoo vain vähän tyhjää enemmän ja vasta HDL:n ja LDL:n alapartikkelit yhdessä lipoproteiini a: ja triglyseriditasojen kanssa kertovat jotain merkityksellistä. Korkea HDL on tosi hyvä asia - yleensä. Tosin ei aina, kuten esim. kolesterolilääkkeitä käytettäessä ja matalan SatFatin ja O3-saannin yhteydessä. LDL:n suhteen merkityksellisintä se minkä kokoisia partikkelit ovat, pienet ovat aterogeenisiä, suuret melko harmittomia.
On jonkin verran näyttöä siitä, että matala kokonaiskolesteroli voi altistaa infektioille ja sydänsairailla ennustaa pitkiä sairaalakeikkoja ja kuolemanriskiä.

Usein alapartikkeleita ei edes tutkita, eli näin pitkälle ei mittauksissa mennä vaan käytetään Framinghamin kaavaa.

Käytännössä on mahdollista, että Framinghamin pisteet kolesterolin ja pilidien perusteella ovat erinomaiset, mutta valtimot ovat kalkkeutuneet väestön > 98% kvintiiliin, mikä tarkoittaa varsin todennäköistä riskiä saada aivovaurio jos infarkti tulee urheillessa ja muissa tilanteissa nopea äkkikuolema. Magnesiumin puute ja hyvin hiilaripitoinen ateria + treeni voivat olla tehokkaimpia tapoja hankkia se aivovaurio.

Onko rintakipuja? Naisilla oireet ovat usein epäspesifimpiä.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide:

Korkea HDL on tosi hyvä asia - yleensä. Tosin ei aina, kuten esim. kolesterolilääkkeitä käytettäessä ja matalan SatFatin ja O3-saannin yhteydessä.Miksi korkea HDL on huonompi asia kolesterolilääkkeitä syövillä?

Korkea HDL-lipoproteiinipitoisuus on aina hyvä asia. Sehän kuljettaa kolesterolia periferiasta maksaan.

Ihmisenhän ei periaatteessa tarvitsisi saada yhtään kolesterolia ravinnosta, sillä jokainen solu kykenee kolesterolisynteesiin asetyyli-KoA:sta. Joten hyvinkään korkea HDL-pitoisuus ei edes teoriassa aiheuta "kolesterolivajetta" kudoksiin.

Turha mittailla kolesteroleja se ei hyödytä ketään.Mittauttaa vaan triglyt ja hs-CRP:N ne on niin kauan parhaita kaluja,kunnes
mitataan kolesterolien partikkelikokoja.Saas nähdä milloin suomessa päästään tähän.Kun triglyt ja hs-CRP on alle yhden
ei mitään hätiä.Tosin suomessa vielä arastellaan tuon hs-CRP:N
mittaustakin,mutta kannattaa pyytää.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005
väläys
Neonomide:
Korkea HDL on tosi hyvä asia - yleensä. Tosin ei aina, kuten esim. kolesterolilääkkeitä käytettäessä ja matalan SatFatin ja O3-saannin yhteydessä.

Miksi korkea HDL on huonompi asia kolesterolilääkkeitä syövillä?

Muun muassa koska se ei suojele samalla tavoin kuin ilman lääkkeitä. Statiinit kuten Crestor lisäävät pientä LDL.ää, mikä on pitemmällä aikavälillä aterogeeninen muutos.

Tietenkin Crestor nostaa 25(OH)D-tasoja, mihin sen vaikutus varmaan muutoinkin pitkälti perustuu. Tosin 25(OH)D:tä saa vaikka kalaa syömällä ja ottamalla arskaa, eikä se nosta sdLDL-pitoisuuksia.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Kun statiineja määrätään oikeille henkilöille, niin NNT (Number Needed to Treat) -luvut laskevat tarpeeksi, jotta käyttö on perusteltua ennaltaehkäisevänä hoitona.

Statiinien teho ei selity pelkästään HMG-KoA reduktaasin estämisellä, vaan se myös hillitsee ateroskleroottisten verisuonten seinämän tulehdusreaktiota. Tulehduksen hillitseminen hidastaa aterogeneesiä.

Vaikka monille on jäänyt statiineista "paha maku suuhun" tyrkyttävän mainonnan ja hyödyttömän "kaikki statiinikuurille"- mainoskampanjan jälkeen, tulee silti muistaa, että tietyt kriteerit täyttäville statiineista ON hyötyä.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Jep, kuten familiaalista hyperkolesterolemiaa kärsiville. useimmat muut saadaan ruokavaliolla kuntoon.

Mutta Q10-asia ei vieläkään ole yleistä tietoa, mikä on aika raivostuttavaa. Statiinit kuluttavat Q10:aa, mikä on ATP-tuotannon kannalta hyvin olennainen aine ja antioksidantti. Tämä johtaa lihaskipuihin monilla statiinien käyttäjillä, mikä ei ole hirveän kivaa jos yksi lihas sattuu olemaan sydänlihas.

Eikä kannata unohtaa, että Q10:lla on tehty myös interventiotutkimus, jossa se ehkäisi hyvän osan sydäreistä. Toki Q10:n patentti raukesi jo aikapäiviä sitten, joten se on samassa välikädessä kuin D3, joka on erinomainen HDL:n nostamiseen.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat