Seuraa 
Viestejä45973

Minua on aina askarruttanut että miten hevosen hampaista nähdään hevosen ikä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Olen kun olenkin jonkinlainen mustangien tuntija ja kuvassa oleva hurmuri on hampaittensa puolesta vielä varsin nuori hevonen. Mitä enemmän ikää hepolle tulee, sitä enemmän hampaat työntyvät "ulospäin" ikäänkuin liioitellusti ulkoneviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
lystikäs
Onkohan niissä vuosirenkaat kuin puissa ...

itseasiassa minäkin muistelisin että jotain sinnepäin

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Siittähän sen konin ijän näkkee tottunu hevosmies, minkä verran hamphat on kulunhet. Onhan se vähän epätarkkaa , seku se kuluminen riippuu siittäki mitä konille syötethän. Son niinku hirviki , senki purettimet kuluvat.
Täällä pohjasessa enämpiku etelässä. Ja sen takiako täällä hirven eväs on pitemphän jäässä. Niin että son 9 vuotijas hirvi suunnilhens jo siinä ijässä täälläpäin , että evhän kynsiminen on lujassa.
Ja harvemmin 9 vuotihalla, naarhalla hirvellä täälläpäin on kesällä vasikkaa.
Seku ei taho saaha sitä ravintoa kylliksi kahen eestä, niin se useasti luopi vasikans hangelle. Elikkä sille tullee keskenmeno, ravinnon puuthesta johtuen. Etelässä 9 vuotias hirvinaaras, tekkee kuulemma järkihäs vielä kaksosvasikoita. Mutta ei meillä päin.
Niin son poroki , poromies kans vääntää leuat levälhens ja syynää purukaluston, että onko vielä järkevää päästää ikkääntynyt poro
vuojeksi vaphaksi. Jos purukalusto eppäillyttää, son pororievun taival lopussa.

Muistaakseni se kuluminen meni vielä niin, että hampaisiin kulu syvä kuoppa. Tätä kulumajälkeä sitten hevoshuijarit joskus hampaita viilaamalla yrittivät vielä pienentää.

Yksi vanhanajan hevosmies näitä jutteli ja muisteli. Pitääpä kysäistä siltä asiasta, kun seuraavan kerran nähdään.

Voi olla, että asiantutija mikroskoopilla ja muilla vehkeillä näkee vielät arkemmin jotenkin muuten.
Syöminen on kyllä varmaan huonoa, jos hampaat ovat kuluneet. Tiedän hevosen, joka oli eläessään laiha ja kuoli sitten yllättäen nuorena. Eläinläkääri kutsuttiin selvittämään kuolinsyy, joka ei sitten mitenkään liittynyt laihuuteen aikä hampaisiin. Kuitenkin hän siinäihmetteli, että kuinka tämä hevonen voi olla niin nuori kun hampaat olivat olleet niin kuluneet. Se oli ennen näitä mikrosiruja, tiedä sitten, oliko väärä hevonen vai oliko siinä jotain sellaista vikaa, että päätti sitten päivänsäkin ennen aikojaan siksi, että ei koko ikänään ollut saanut heikkojen hampaiden vuoksi kunnolla ravintoa.
Tästä sitten voikin päätellä, että vaikak hevosen elettyä ikää ei ihan tarkaan voi hampaista päätellä, niin kertovat ne jotain myös jäljellä olevista vuosista sikäli kuin ne ruokailukyvystä riippuvat.

Siis kuoppa hampaan keskeltä kuluu pois(tai paremminkin hammas sen ympäriltä) ei päinvastoin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat