Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Turun Sanomissa on Esko Valtaojan ajatuksia
http://www.ts.fi/online/mielipiteet/kolumni/82202.html
jossa mm.


Millaista olisi elää Suomessa, jossa kaikki olisi muuten ennallaan, mutta uskonnolliset olot olisivat kuin vuonna 1430? Millaista olisi elää maallistuneessa, moniarvoisessa, nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa olisi vain yksi totuus, vain yksi sallittu tapa elää? Arjen pienimmätkin yksityiskohdat olisivat tarkoin kirkon kontrolloimia, ja niistä poikkeamisesta voisi joutua vastaamaan hengellään.
...
Islamilaisesta terrorismista ei päästä eroon länsimaisin keinoin. Muutoksen on tultava muslimimaailman sisältä, mutta mistä löytyvät ne reformaattorit, ne valistuksen airueet, jotka pystyvät päivittämään vuoden 1430 islamin vuoden 2009 tarpeita vastaavaksi positiiviseksi voimaksi? Voisiko eurooppalaisista maahanmuuttajista löytyä uuden islamin siemen?

Valtaoja tuossa mainiossa mielipiteessään tarkoittanee Eurooppaan muuttaneita muslimeita, suomen kieli ei tätä selvästi ilmaise.
Kerran arvostelin Valtaojaa, kun hän samanlaisessa mielipiteessään ilmaistessaan, että 1900 luku oli ihmiskunnan historiassa oli suuri menestystarina, unohti kokonaan käydyt kaksi maailmansotaa, joissa tuli 100 miljoonaan uhria. Olin väärässä. Valtaoja on myöhemmin havainnut historiasta, että suhteutettuna väkilukuun muina vuosisatoina on uhreja ollut vieläkin enemmän. Eli sillä optimismilla, joka Valtaojasta huokuu teknisen kehityksen edistymisen ja tulevaisuuden johdosta, on vinha perusta. Kaikki eivät näe yhtä selvästi.

Sivut

Kommentit (362)

Naksuttaja
Seuraa 
Viestejä1324
Liittynyt1.11.2008

Paco perhana ehti ensin, itselläni oli tarkoitus referoida sama kirjoitus (hiukan eri painotuksin)

Tuo kolumni on suoraan sanoen yksi parhaista tästä aiheesta lukemani. Pisteet Valtaojalle, jonka teksteistä olen muutenkin tosin pitänyt.

Lainaa:
Muutoksen on tultava muslimimaailman sisältä, mutta mistä löytyvät ne reformaattorit, ne valistuksen airueet, jotka pystyvät päivittämään vuoden 1430 islamin vuoden 2009 tarpeita vastaavaksi positiiviseksi voimaksi? Voisiko eurooppalaisista maahanmuuttajista löytyä uuden islamin siemen?

Tämän kohdan olisin itsekin ottanut mukaan. Siitä kumpuaakin kysymykseni:

Jos haluaisin osaltani tehdä palkkatyötä tuon päämäärän eteen, mistä voisin aloittaa? Kehen / mihin instanssiin pitäisi ottaa yhteyttä?

Se olisi nimittäin - puolustusvoimien mainoslausetta törkeästi ja ilman lupaa mukaillen - työtä jolla olisi tarkoitus.

Se joka tietää, vastatkoon vaikka yksityisviestillä.

"Hetkinen, voinko kirjoittaa tuon muistiin?" Arthur kysyi innoissaan ja etsi kynää taskustaan.
"Se on saatavilla lentoasemalla", vanhus sanoi. "Tätä on siellä telinekaupalla."
(Adams: Enimmäkseen harmiton)

Onko tämä Valtaoja nyt joku kaikkien alojen erikoisasiantuntija?

"Islamilaisesta terrorismista ei päästä eroon länsimaisin keinoin..." Pääseekö länsimaisesta terrorismista eroon millään keinoin?

Taha
"Islamilaisesta terrorismista ei päästä eroon länsimaisin keinoin..." Pääseekö länsimaisesta terrorismista eroon millään keinoin?

Tappamisesta, sodista, terrorismista yms. raakuuksista ei päästä ikinä eroon niin kauan kuin ihmisiä on olemassa.

MLT
Seuraa 
Viestejä571
Liittynyt18.9.2009
Taha
"Islamilaisesta terrorismista ei päästä eroon länsimaisin keinoin..." Pääseekö länsimaisesta terrorismista eroon millään keinoin?Stalinin Neukkalassa oli terrorismi aika vähissä loppuvuosina. Ainakin jos terrorismia ei voi harrastaa hallitus.

MLT

Korpi
Tappamisesta, sodista, terrorismista yms. raakuuksista ei päästä ikinä eroon niin kauan kuin ihmisiä on olemassa.

Siksikö niistä ei pidä pyrkiäkään?

Pacon lainaama
Voisiko eurooppalaisista maahanmuuttajista löytyä uuden islamin siemen?

En oikein jaksa uskoa tähän. Islam on ollut varsin maltillinen jo Euroopassa ja sen lähialueilla, eikä se ole estänyt kehitystä lähi-idässä.

Pahin este on tällä hetkellä arabimaiden epädemokraattisuus, ja se että ainoa oppositio maiden sisällä tuntuu olevan islamistit. Nopein positiivinen muutos saattaisi tapahtua, jos Iranin liberaalit saisivat jotenkin vallan. Mutta lukkona on yhä öljyrahoilla pönkitetty pönäkkä Wahhabismi Saudi-osastossa.

Muutoksen on tultava muslimimaailman sisältä, mutta mistä löytyvät ne reformaattorit, ne valistuksen airueet, jotka pystyvät päivittämään vuoden 1430 islamin vuoden 2009 tarpeita vastaavaksi positiiviseksi voimaksi?

Mikä herra Valtaojan mielestä on islamilainen reformaatio?

Reformaatio eli uskonpuhdistus tarkoittaa paluuta taaksepäin, pyhien tekstien tiukempaan noudattamiseen. Lutherin reformaatio oli juuri tätä, eli raamatullista fundamentalismia.

Toivoisin siis, että nämä islamin reformaatiota odottavat myös näyttäisivät, mikä on ”oikea aito islam” joka nostaa muslimimaailman pois 1430-luvulta.

Käsittääkseni mitä Valtaoja tässä toivoo, on maallistuminen, eli uskonnon muokkaaminen paremmin sopimaan ajan oloihin. Se tarkoittaa islamista luopumista asteittain aivan kuten varhaiskeskiajalla se merkitsi katolisen kirkon siirtymistä pois kristinuskon perusopetuksista kohti poliittista teokratiaa.

surreal
Seuraa 
Viestejä978
Liittynyt10.11.2007
Mirepoix
Islam on ollut varsin maltillinen jo Euroopassa ja sen lähialueillaEstää nuorten vapaata seurustelua (enemmistö perheistä), pakkonaittaa lapsiaan (useiden merkittävien muslimiryhmien sisällä Euroopassa tämä on kymmeniä prosentteja liitoista), kannattaa shariaa laajalti (keskimäärin ainakin 1/3 Euroopan muslimeista, radikalisoituen nuorempien sukupolvien kohdalla), hyväksyy kunniaväkivallan (kuten Suomenkin viimeaikaisista uutisista saimme kuulla, tämä on hyvin yleistä), on nivoutunut kunniakulttuuriin (enemmistö muslimeista), inhoaa homoseksuaalisuutta (enemmistö muslimeista, tästä on dokumentti Ruotsista 'Sämre än djur'. Maltillisessa Turkissa EU:n lähialueella 90% kyselytutkimuksen vastaajista sanoivat, että eivät voisi asua homoseksuaalin naapurissa), vierastaa länsimaista arvoliberaaliutta (enemmistö muslimeista, vaihdellen toki asteikoltaan väkivaltaisesta kiihkomielisyydestä erotiikan pitämiseen paheellisena), ei pidä naisia yhteiskunnallisesti tasa-arvoisina (tästä on ollut tutkimuksia mm. Britanniasta ja Saksasta kuinka tytöiltä aktiivisesti evätään korkeamman asteen opintoja heidän perheensä taholta, vaikka tytöillä itsellään olisi siihen halua), haluaa kontrolloida naisten pukeutumista (kymmeniä prosentteja muslimeista kannattaa musliminaisten huivipakkoa), ei suhteellisesti pidä länsimaista koulutusta arvokkaana (vanhempien tai esim. nuorisokulttuurin asenteet koulutusta koskien, jos verrataan esimerkiksi kiinalaisiin tai vietnamilaisiin), on luonteeltaan patriarkaalinen ja miehen macho-imagoa arvostava, sympatisoi ääriliikkeitä (kyselytutkimus Britanniasta Lontoon iskujen jälkeen), ulkoistaa vastuuta islamin ääri-ilmiöiden kohtaamisesta (enemmistö Euroopan muslimeista ei kyselyjen perusteella ylipäänsä usko muslimien olleen 9/11 takana), kannattaa kuolemantuomiota tai väkivaltaista rangaistusta apostaasista / Muhammedin pilkkaamisesta / Allahin pilkkaamisesta (kyselytutkimusten perusteella kymmeniä prosentteja muslimeista), 1% Britannian muslimeista sanovat itse olevansa valmiita ja halukkaita taistelemaan väkivallalla Eurooppaa vastaan Al-Qaidan kaltaisen terroristijärjestön jäsenenä (yougov mielipidekysely), on kasvavasti saudirahoitteisen wahhabismin globalisaatiopyrkimysten vaikutuksen alaisena.

Nämä kaikki ja monet muut karkeat em. linjojen mukaiset reaalitodellisuudet eivät suoraan juonnu islamista, mutta ovat suoraan islamista ja sen vaikutteista ammentavaan mentaaliseen ja kulttuuriseen fabriikkiin nivoutuneita. On helpompaa esimerkiksi irtautua kunniakulttuurista, jos on uskostaan luopunut muslimi, kuin jos on syvästi uskovainen. Tämä ei ole missään mielessä maltillista (Mirepoixin väite) sillä asteikolla, jolla me arvioisimme itseämme, lisäksi kehitys on edellisten vuosikymmenten aikana ollut Euroopassa ja sen lähialueilla huonompaan päin. Turkki ei ole enää yhtä avaramielinen kuin maa oli 30 vuotta sitten. Toiset ja kolmannet sukupolvet maahanmuuttajia ovat radikalisoituneet Euroopan maaperällä.

Jos siis mukaillaan Valtaojan ideaa, niin ehkä olisi hyvä tietää miksi se muutos kristinuskossa pääsi silloin valloilleen ja miten tätä tietoa voi soveltaa tähän tämän hetkiseen Islam/Muslimi tilanteeseen.

Koraanin tulkintaa pitäisi ehkä siis syventää, muslimi auktoriteetit pitäisi ehkä sen tulkinnan syvyyden avulla saada mielipidemuutoksen kannalle.
Mutta jos tämä ei onnistu, niin mitä sitten pitäisi tehdä, pitääkö luottamuksen eteen tehdä suuria muutoksia, kuten koronkiskonta pankkipolitiikan kieltäminen?

MLT
Seuraa 
Viestejä571
Liittynyt18.9.2009
En oikein jaksa uskoa tähän. Islam on ollut varsin maltillinen jo Euroopassa ja sen lähialueilla, eikä se ole estänyt kehitystä lähi-idässä.Täytyy tietysti muistaa, että nykyinen "palestiinalaiset">

MLT

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28076
Liittynyt13.5.2005
surreal
Mirepoix
Islam on ollut varsin maltillinen jo Euroopassa ja sen lähialueillaEstää nuorten vapaata seurustelua (enemmistö perheistä), pakkonaittaa lapsiaan (useiden merkittävien muslimiryhmien sisällä Euroopassa tämä on kymmeniä prosentteja liitoista),Tietääkseni aika normaali käytäntö myös kristillisissä perheissä.

kannattaa shariaa laajalti (keskimäärin ainakin 1/3 Euroopan muslimeista, radikalisoituen nuorempien sukupolvien kohdalla),Kuten kristilliset kristiilisiä sääntöjä.

hyväksyy kunniaväkivallan (kuten Suomenkin viimeaikaisista uutisista saimme kuulla, tämä on hyvin yleistä), on nivoutunut kunniakulttuuriin (enemmistö muslimeista),Kunniaväkivaltaa kutsutaan tietääkseni suomalaisessa kulttuurissa perheväkivallaksi.

inhoaa homoseksuaalisuutta (enemmistö muslimeista, tästä on dokumentti Ruotsista 'Sämre än djur'. Maltillisessa Turkissa EU:n lähialueella 90% kyselytutkimuksen vastaajista sanoivat, että eivät voisi asua homoseksuaalin naapurissa),Lähes yhtä kielteistä se suhtautuminen homoihin on kristillisissäkin piireissä. Itse asiassa Halla-aho on sitä mieltä, että jos homoseksuaali yrittää iskeä heteromiestä, on tämän homon tappaminen tervejärkinen rangaistus homolle.

vierastaa länsimaista arvoliberaaliutta (enemmistö muslimeista, vaihdellen toki asteikoltaan väkivaltaisesta kiihkomielisyydestä erotiikan pitämiseen paheellisena),Lähde?

ei pidä naisia yhteiskunnallisesti tasa-arvoisina (tästä on ollut tutkimuksia mm. Britanniasta ja Saksasta kuinka tytöiltä aktiivisesti evätään korkeamman asteen opintoja heidän perheensä taholta, vaikka tytöillä itsellään olisi siihen halua),Mahdollista.

haluaa kontrolloida naisten pukeutumista (kymmeniä prosentteja muslimeista kannattaa musliminaisten huivipakkoa),Ei kai siinä ole mitään vaarallista, että jos tykkää jostain pukeutumistyylistä, niin sitten sillä tyylillä pukeutuu?

ei suhteellisesti pidä länsimaista koulutusta arvokkaana (vanhempien tai esim. nuorisokulttuurin asenteet koulutusta koskien, jos verrataan esimerkiksi kiinalaisiin tai vietnamilaisiin),Lähde?

on luonteeltaan patriarkaalinen ja miehen macho-imagoa arvostava,A) nimeä yksikin kulttuuri, joka ei ole luonteeltaan patriarkaalinen*? B) nimeä yksikin luonnonlaki, joka estää jotain kultttuuria muuttumasta. C) Nimeä yksikin kulttuuri, jossa macho-mies ei ole miehen imago.

* Mosuja en tällä kysymyksellä tarkoittanut.

sympatisoi ääriliikkeitä (kyselytutkimus Britanniasta Lontoon iskujen jälkeen),Mikä oli tuo tutkimus?

ulkoistaa vastuuta islamin ääri-ilmiöiden kohtaamisesta (enemmistö Euroopan muslimeista ei kyselyjen perusteella ylipäänsä usko muslimien olleen 9/11 takana),Lähde? Toisekseen niitä ihmisiä löytyy kyllä länsimaalaisistakin, jotka uskovat salaliittoon.

kannattaa kuolemantuomiota tai väkivaltaista rangaistusta apostaasista / Muhammedin pilkkaamisesta / Allahin pilkkaamisesta (kyselytutkimusten perusteella kymmeniä prosentteja muslimeista)Kuolemantuomiota kannatetaan myös joissakin länsimaissa.

1% sanoo olevansa valmiita ja halukkaita taistelemaan väkivallalla Eurooppaa vastaan (yougov mielipidekysely),Miten tuo eroaa eurooppalaisten suhtautumisesta muslimikulttuureja kohtaan?

on kasvavasti saudirahoitteisen wahhabismin globalisaatiopyrkimysten vaikutuksen alaisena.Lähde?

Nämä kaikki ja monet muut karkeat em. linjojen mukaiset reaalitodellisuudet eivät suoraan juonnu islamista, mutta ovat suoraan islamista ja sen vaikutteista ammentavaan mentaaliseen ja kulttuuriseen fabriikkiin nivoutuneita.No katsotaan tuota lähdemateriaaliasi nyt ensiksi.

On helpompaa esimerkiksi irtautua kunniakulttuurista, jos on uskostaan luopunut muslimi, kuin jos on syvästi uskovainen. Tämä ei ole missään mielessä maltillista (Mirepoixin väite) sillä asteikolla, jolla me arvioisimme itseämme,Vain siinä tapauksessa, ettei muslimi voi olla maltillinen.

lisäksi kehitys on edellisten vuosikymmenten aikana ollut Euroopassa ja sen lähialueilla huonompaan päin.Lähde?

Turkki ei ole enää yhtä avaramielinen kuin maa oli 30 vuotta sitten.Turkki todistaa maailman 1.3 miljardista muslimista tai sitten vain eurooppalaisista muslimeista jotain?

Toiset ja kolmannet sukupolvet maahanmuuttajia ovat radikalisoituneet Euroopan maaperällä.Montako prosenttia toisen ja kolmannen sukupolven maahanmuuttajista on radikailsoitunut?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

MLT
Seuraa 
Viestejä571
Liittynyt18.9.2009
-:)lauri

Estää nuorten vapaata seurustelua (enemmistö perheistä), pakkonaittaa lapsiaan (useiden merkittävien muslimiryhmien sisällä Euroopassa tämä on kymmeniä prosentteja liitoista),

Tietääkseni aika normaali käytäntö myös kristillisissä perheissä.
Tietääksesi normaali? Missä oikein asut, lähdettä tuohon tai muuten koko loppuvuodatuksesi menettää arvonsa.

MLT

-:)lauri
surreal
Mirepoix
Islam on ollut varsin maltillinen jo Euroopassa ja sen lähialueillaEstää nuorten vapaata seurustelua (enemmistö perheistä), pakkonaittaa lapsiaan (useiden merkittävien muslimiryhmien sisällä Euroopassa tämä on kymmeniä prosentteja liitoista),Tietääkseni aika normaali käytäntö myös kristillisissä perheissä.Kyllä. Varsinkin Suomessa. Esimerkiksi helluntailaiset ja muut vastaavat herännäiset.

-:)lauri

kannattaa shariaa laajalti (keskimäärin ainakin 1/3 Euroopan muslimeista, radikalisoituen nuorempien sukupolvien kohdalla),Kuten kristilliset kristiilisiä sääntöjä.Näin. Outoa, että tuotakin on niin vaikea käsittää.

-:)lauri

hyväksyy kunniaväkivallan (kuten Suomenkin viimeaikaisista uutisista saimme kuulla, tämä on hyvin yleistä), on nivoutunut kunniakulttuuriin (enemmistö muslimeista),Kunniaväkivaltaa kutsutaan tietääkseni suomalaisessa kulttuurissa perheväkivallaksi.Pitää paikkansa, ja tästä aiheesta löytyy nyt omakin ketju johon kannattanee tutustua. (Surrealin)

MLT
Seuraa 
Viestejä571
Liittynyt18.9.2009
kannattaa shariaa laajalti (keskimäärin ainakin 1/3 Euroopan muslimeista, radikalisoituen nuorempien sukupolvien kohdalla),

Kuten kristilliset kristiilisiä sääntöjä.
Ehkäpä kannattasi edes hieman tutustua mikä Sharia on verraten "kristillisiin sääntöihin", huomaat erään eron viimeistään siinä vaiheessa kuin huonosti löyty sapeli ei kokonaan katkaisekaan kaulaasi. LOL

MLT

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat