Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kannattavaa tuo tupakointi. Viime yönä näin keuhkoja tervatessani kaksi tähdenlentoa eteläisellä taivaalla. Toinen oli ISO. Sanoisin että noin kolme kertaa pitempi kuin jäljempänä olevassa kuvassa näkyvä. Niin, eli siis ei se mikään Tunguskan väärti ollut, mutta selkeästi isoin mitä minä olen koskaan nähnyt.

Vilkaisin sitten URSA:n sivuja, josta lainaus:

------------
Orionidit

Meteoreja näkyy 2.10. - 7.11. ja maksimi on 21.10. Hyvissä olosuhteissa voi nähdä yli 10 orionidia tunnissa. Orionidien säteilypiste sijaitsee Orionin Betelgeuze-tähden ja Kaksosten Alhenan välimailla.
-------------

Molemmat näkemistäni meteoreista tulivat Orionista päin, niinkuin "pitikin". Etelään katsoessani ne liikkuivat vaakasuoraan vasemmalta oikealle päin.

No, innostuin ja virittelin kameran nakuttamaan kuvia taivaasta noin puoleksi tunniksi. Itse menin sisälle palelemasta. Viitisenkymmentä kuvaa 15sek valotusajalla, ja yksi "bingo".

http://sudit.us/kuvat/tahdenlento.jpg
Kuva on otettu 20.10.09 klo 1:42.
Kamera osoittaa suurinpiirtein etelään.

Onnesta soikeena, kunnes rupesin ajattelemaan. Orion on kuvan ulkopuolella vasemmalla, suunnilleen samalla korkeudella kuin tuo meteori. Tuo kuvan viiru taas on pystysuorassa.

Siihen loppui vähäinen järki, en minä noista tajua juuri mitään. Google siis käyttöön ja selvisikin, että se saattaisi olla Iridium-satelliitti. No, satelliittien välähdyksiä ei täällä Jämsänkoskella listan mukaan viime yönä ollut.

Satuinko siis nappaamaan kameran kennolle ihan satunnaisen meteorin, vai mitä kävi?
Ymmärsinkö oikein tuon "säteilypisteen", että kaikki kyseisen parven meteorit näyttävät tulevan siitä pisteestä?
Itse en tosiaan tuota nähnyt, en siis osaa sanoa miten nopeasti se liikkui.

Kommentit (7)

Terve
Kuvan takastelu minun vaillinaisella ammattitadollani:
Kysessä on meteori.
Perustelu, puolesta:
1: Iridium-satlliittien valomäärä alkaa nollasta, vahvenee ja sen jälkeen hiipuu. Omat näkemäni ovat olleet symmetrisiä havinnon alun ja lopun osalta.
2: Kyseinen kellonaka ja vuodenaika eivät tue auringon heijastumista iridium-sateliitin aurinkopaneeleista.

Vastaan:
1: Iridiumit kulkevat Pohjantähden kautta eri sektoreille, tuo sinun kuvaamasi on tullut pohjoiseta päin ja suuntaa etelään.
2: Ilmakehään tulevan meteorin valomäärä vaihtelee, loppuu joskus loppuräjähdykseen ( kuten oma ainoa havaintoni ).

Joka tapauksessa, tee tulipalloilmotus Ursan nettisivulla, täältä sinä et oikeaa vastausta saa.

Sivonen
http://sudit.us/kuvat/tahdenlento.jpg
Kuva on otettu 20.10.09 klo 1:42.
Kamera osoittaa suurinpiirtein etelään.

Satuinko siis nappaamaan kameran kennolle ihan satunnaisen meteorin, vai mitä kävi?
Ymmärsinkö oikein tuon "säteilypisteen", että kaikki kyseisen parven meteorit näyttävät tulevan siitä pisteestä?


Hieno kuva ja onnekas otos. Kuvan ottoaikaan ei tosiaan ollut Iridium-väläyksiä nähtävissä. Kyseessä näyttäisikin olevan meteori. Se voi olla satunnainen tai voihan se kuulua johonkin muuhun parveen kuin Orionideihin. Voit vertailla eri parvien ajankohtia ja niiden meteorien suuntia vaikkapa tästä listasta: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_meteor_showers
Tai vielä kattavammin IMO:n (International Meteor Organization) meteorikalenterista: http://www.imo.net/calendar/2009

Kyllä sinä minun mielestäni ymmärsit radiantin ihan oikein. Radiantti ("säteilypiste") viittaa nimenomaan meteorin liikesuuntaan taivaalla, ei sen sijaintiin. Tietyn meteoriparven meteoreja voi nähdä joka puolella taivasta, ei vain radiantista lähtevinä. Mutta jos niiden jokaisen liikesuunnasta piirtää viivan taaksepäin risteävät ne samalla taivaan alueella. Tätä risteämispaikkaa kutsutaan radiantiksi ja se nimetään kohdalla olevan tähtikuvion mukaan - ja yleensä samalla saa nimensä kyseinen parvikin.

Tässä muuten todella hieno kuva meteorista (bolidi): http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap081011.html

Ja huom. Leonidit huipentuvat huomenna tiistaina
Ensi viikolla tulee loistava tilaisuus ottaa lisää meteorikuvia, sillä 17-18 marraskuuta on komeetta Tempel-Tuttlen jälkeensä jättämän meteoriparvi Leonidien huippu. Siitä ennustetaan tulevan aivan poikkeuksellisen hieno, mutta valitettavasti meteoriparvien mallintaminen ja ennustaminen on epävarmaa, joten ennusteet vaihtelevat ja lopulta mitä vaan saattaa tapahtua.

URSA:n mukaan Leonidien maksimi olisi 17.11. klo 17.10 jolloin meteoreja näkyisi muutamia kymmeniä tunnissa: http://ursa.fi/extra/taivaalla/meteorit ... nr=2455151

NASA:n Leonidihavaintosivujen mukaan Helsingissä olisi odotettavissa tähdenlentoja tahtiin reilut 23 meteoria tunnissa huipentuen klo 23.48:

Tee se itse -lähde: http://leonid.arc.nasa.gov/estimator.html

Toisaalla toisen NASA:n tutkijan mukaan Leonidien maksimi olisi 17.11. klo 23.34-23.44 ja meteoreja näkyisi peräti 500 tunnissa! http://science.nasa.gov/headlines/y2008 ... ds2009.htm (en usko, mutta olis toki hienoa)

IMO listaa eri ennusteita, jotka vaihtelevat muutamista kymmenistä meteoreista tunnissa aina 1000-1500 meteoriin tunnissa (tuota en usko, mutta soisin toki näkeväni). Ennustetun huipun aika vaihtelee 17.11. välillä klo 22.40-00.00. Ja hieman rauhallisempaa meteoriaktiviteettia ennustetaan aina 17.11. aamusta alkaen koko seuraavaksi yöksi. http://www.imo.net/calendar/2009#leo

Meteoriparvien ennustaminen on melko epävarmaa. Tällä kertaa maapallo näyttäisi kulkevan kahden Tempel-Tuttle-komeetan jättämän ilmeisesti verrattain tiheän tomupyrstön läpi - vuosien 1466 ja 1533 pyrstöjen.

Joka tapauksessa suosittelen pällistelemään, vaikka tähdenlentoja näkyisikin "vain" muutamia kymmeniä tunnissa. Tuolloin on uusikuu, joten sekään ei häiritse tähdenlentojen ihailua. Niistä nimeämättömistä taivaalla aina väärään aikaan leijuvista vesihöyryhommeleista en sano mitään. Saa nähdä mitä tapahtuu. Saadaanko show of the lifetime vai tavanomaista hieman näyttävämmät Leonidit.

Kuuluisa vuoden 1833 Leonidien meteorimyrsky.

tr;dr
Ensi ti-ke kannattaa vilkuilla taivaalle. Voi olla hyvä show tulossa, tai sitten vain aika hieno.

^ Se näyttää kyllä minun silmääni niin paljon heijastukselta optiikassa, etten viitsi tsekata olisiko kuvan ottopäivänä Orionissa ollut jokin komeetta näkyvissä. Veikkaan, että mahdollisesta komeetasta olisi kyllä leveilty kuvatekstissä (tuommoinen bolidi JA komeetta olisikin melkoinen otos!).

Helsingissä ei todellakaan näytä hyvältä tämän illan meteorisateen suhteen. Kuten tavallista on taivas 100% ja paksusti pilvessä. :evil:

Menee meteorit sivu suun, jollei sitten tuo Gotlannin kohdalla oleva aukko pilvipeitteessä sattuisi ehtimään sopivasti tänne tai jotain muuta ihmettä tapahdu: http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/sadejapi_4.html

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat