Seuraa 
Viestejä45973

Universumimme on nyt noin 10 potenssiin 10 vuotias. Kun se saavuttaa iän 10 potenssiin 150 vuotta, ovat kaikki tähdet sammuneet, uusia ei enää synny ja mustat aukotkin ovat höyrystyneet. Vallitsee täysi pimeys. Mitä tapahtuu tämän jälkeen?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

Olen jo pitkään kannattanut makkarapötköteoriaa.

Siinä kaikkeus laajenee ja supistuu jaksoittain. Ensin laajennutaan jolloin alkavat tietyn jakson fysiikan lait. Sitten kun supistutaan kaikki aine muuttuu taas energiaksi joka pakkautuu pieneksi kasaksi multiversumissa. Tässä teoriassa aina vuorottaisina laajentumisina voivat päteä eri fysiikan lait.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
ybenson
Universumimme on nyt noin 10 potenssiin 10 vuotias. Kun se saavuttaa iän 10 potenssiin 150 vuotta, ovat kaikki tähdet sammuneet, uusia ei enää synny ja mustat aukotkin ovat höyrystyneet. Vallitsee täysi pimeys. Mitä tapahtuu tämän jälkeen?

Mikäli teoria faasimuutoksesta pitää paikkansa on sellainen odotettavissa huomattavasti aikaisemmin kuin tuo 10^150 vuotta. Eli oletettavasti siinä syntyy uusi luonnonvoima. Maailma, jonka me tunnemme lakkaa sellaisenaan olemasta, ja me emme toisin sanoen ole enää täällä silloin kuikuilemassa. Olikohan tuo 10^150 jotakuinkin se vuosiluku missä mailmankaikeus saavuttaa nk. entropian maksimin, jolloin protonit hajoavat energiaksi muodostaen jälleen protoneja ts. maailma pysyy kvanttimekaanisessa tasapainotilassa entropian ja energian säilyvyyslain suhteen?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
-:)lauri
ybenson
Universumimme on nyt noin 10 potenssiin 10 vuotias. Kun se saavuttaa iän 10 potenssiin 150 vuotta, ovat kaikki tähdet sammuneet, uusia ei enää synny ja mustat aukotkin ovat höyrystyneet. Vallitsee täysi pimeys. Mitä tapahtuu tämän jälkeen?Mikäli teoria faasimuutoksesta pitää paikkansa on sellainen odotettavissa huomattavasti aikaisemmin kuin tuo 10^150 vuotta. Eli oletettavasti siinä syntyy uusi luonnonvoima. Maailma, jonka me tunnemme lakkaa sellaisenaan olemasta, ja me emme toisin sanoen ole enää täällä silloin kuikuilemassa. Olikohan tuo 10^150 jotakuinkin se vuosiluku missä mailmankaikeus saavuttaa nk. entropian maksimin, jolloin protonit hajoavat energiaksi muodostaen jälleen protoneja ts. maailma pysyy kvanttimekaanisessa tasapainotilassa entropian ja energian säilyvyyslain suhteen?

10^150 läytyy mm. Adams & Laughlinin kirjasta "Maailmankaikkeuden elämänkerta" - suosittelen luettavaksi! Silloin ovat protonit tosiaankin hajonneet. Ko. teoksesta löytyy aikaskaalaus 10^-51 vuodesta 10^1000 vuoteen, eli aikamoisissa skaaloissa liikutaan!

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
ybenson
10^150 läytyy mm. Adams & Laughlinin kirjasta "Maailmankaikkeuden elämänkerta" - suosittelen luettavaksi! Silloin ovat protonit tosiaankin hajonneet. Ko. teoksesta löytyy aikaskaalaus 10^-51 vuodesta 10^1000 vuoteen, eli aikamoisissa skaaloissa liikutaan!Juu muistelen Hawkingsin vääntäneen tuon laskelman 10^148 vuotta mustan aukon entropian perusteella. Kun maailmankaikkeus laajenee siten, että laajeneminen kiihtyy, jolloin avaruuden laajeneminen on noihin aikoihin atomin mittakoossa valonnopeus.

ybenson
Adams & Laughlinin kirjasta "Maailmankaikkeuden elämänkerta"

Täytyyp laittaa korvan taakse, kun en nyt muista tarkalleen mutta on sellainen fiilinki, että olen tuon opuksen lukenut. Mun pitää tarkistaa tuo meikäläisen suht. "abstrakti" kirja-asetelmani... taikka sitten tuo on juuri se kirja, jonka ohi sitä on lahjakkaasti aina akateemisessa kävellyt

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Tuo faasimuutos voi tosiaankin tulla vaikka nyt edellyttäen, että tyhjiön tila on suurenerginen ns. väärätyhjiö. Tyhjiö voi tällöin tunneloitua matalampaan energiatilaan ja tämä ei tiedä hyvää nykyisille luonnonlaeille. Faasimuutos lähtee käyntiin mikroskooppisen pieneltä alueelta mutta jos maailmankaikkeus on tarpeeksi homogeninen käynnistyminen voi tapahtua suunnilleen kaikkialla "yhäaikaa". Eli vaika itse faasimuutos eteneekin vain suunnilleen valon nopeudella se saattaa hyvinkin nopeasti tuhota maailmankaikkeuden.

Teoriassa tällaisen faasimuutoksin pystyisi (jos se yleensä on tyhjiön energiatilan puolesta mahdollinen) aikaansaamaan keinotekoisestikin mutta ainakin ihmisten kiihdytintekniikka on vielä valovuosien päässä käytännön toteutuksesta. Täytyy vain toivoa, että jos joku ulkoavaruuden "hullu allientiedemies" sellaisen aikaansaa, niin välimatkaa meille on tarpeeksi, vaikkapa luokkaa miljardi valovuosi.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
Volitans
Mikäs tämä tällainen faasimuutos-teoria on? Lyhyesti ja kansantajuisesti, jos voi pyytää...

Se on muistaakseni fyysikko Alan Guthin teoria siitä miten luonnonvoimat ovat muodostuneet lämpötilan epätasaisen laskun seurauksena. Analogiana sille miten esimerkiksi lasipinnoille vesihöyry muodostaa kiteisiä kuvioita. Toisin sanoen osa jääkidealueista ovat suhteellisen homogenisia kun taas välillä siisti kidekuvio särkyy ja alkaa uusi homogeninen jääkidealue...

EDIT: Eli tuo inflaatioteorian juksi muoto

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Volitans
Mikäs tämä tällainen faasimuutos-teoria on? Lyhyesti ja kansantajuisesti, jos voi pyytää...

Tyhjiö voi siis olla erilaisissa energiatiloissa, matalemmissa ja korkeammissa mutta ongelma on, ettemme tiedä missä tilassa maailmankaikkeuden tyhjiö on! Jos se on korkeaenergisessa tilassa (vieläkin), niin sen on luonnollista romahtaa matalampaan energiatilaan. Tätä kutsutuaan faasimuutokseksi.

Asiaa voi verrata vaikkapa pienen metsälammen alijäähtyneeseen nestemäiseen veteen. Tämä saattaa yhtäkkiä vetäytyä jäähän kun tapahtuu pienikin häiriö jossakin päin lampea, vaikkapa oksa tippuu siihen. Tällöin lampi saattaa todellakin silmänräpäyksessä kovan ritinän säestyksellä mennä jäähän. Sama ilmiö on muuten havaittavissa kun sopivasti jäähtyneen kaljapullon aukaisee, se saatta paukahtaa jähän välittömästi.

Pahus, kuulostaa ikävältä. Täytyypä kyllä myöntää, että ihan uutta tietoa minulle. Tähtitieeni rajoittuu siihen Hawkingin Ajan lyhyeen historiaan, jonka joskus pari vuotta sitten luin. Täytyypä toivoa, että maailmankaikkeus ei ole niin homogeeninen ja että faasimuutos tuhoaa vain jonkin harvaan asutun ja merkityksettömän kolkan, tai tapahtuu niin hitaasti, että ehdin itse ihmettelemään sitä turvallisesti parin metrin multakerroksen alta.

Vaihtoehdoista puuttui pimeän energian aikaansaama negatiivinen paine, joka näkyy avaruuden laajenemisen kiihtymisenä. On mahdollista, että kiihtyminen nopeutuu, jolloin edes paikallisen galaksijoukon, Linnunradan tai Auringon gravitaatio, eikä atomin sähköinen vetovoima, eikä edes ytimen värivoima voi estää laajenemista, ja maailmankaikkeus repeää.

Yllä olevan ja ensimmäisen vaihtoehdon välissä on myös malli, jossa laajeneminen on kiihtyvää, mutta se ei riko maailmankaikkeutta, mutta saa aikaan tapahtumahorisontin ja Hawkingin säteilyä, jolloin maailmankaikkeuden lämpötila stabiloituu tiettyyn lämpötilaan. Tällöin tosin puhutaan todella pienistä lämpötiloista, kuten esim. 10^-30 K.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat