Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kellä kokemuksia on niin kertokaa. Erityisesti linux vs MS Windows.

Norjalainen kaveri esitteli miniläppärinsä. Siinä ei kuulemma ole kovalevyä ollenkaan eikä CD levyasemaa. USB porteilla ja muilla puljaa. On ulkonen kovalevyasema isommalle tavaralle. Käyttöjärjestelmänä on Linux.

Kovasti oli tyytyväinen ja kehuskeli.
Viruksetkaan ei kuulemma tuu ja kaikki on yhteensopivaa esim. MS-officen kanssa. Päivitykset on automaattisia ja kaikki on valmiina. Mitään ei tarvii viritellä jos esim. haluat katsoa videoita, valokuvia, editointia tai mitä tahansa mitä nyt normaalissa käytössä tulee mieleen.

Eli onko se linux todella niin hyvä?
Itellä on Windows Vista, MS-office ja Norton. Norttoni maksaa 91USD per vuosi. Just jatkoin tilausta ja maksoin. Pikkuhiljaa alkaa vituttaa kaatuilevat excelit ja explorerit. Sikakallis Norton jne.

Olisiko syytä vaihtaa Linuxiin?
Linuxin haittapuolia?
Harjotellakkin pitäis kun näyttää yleistyvän vauhdilla.

Toisekseen mitä tollaselta miniläppikseltä pitäisi vaatia?
Mitkä ominaisuudet, muistit ja niiden määrä, portit jne.
Mulla on Acer 4720 ennestään ja merkissä voisin pysyä kun on hyvä ollu. Aikasempikin kone oli Acer.
Onko miniläppiksessä yleensä järkeä?
Itelle ainakin käyttötunnit ilman virtalähdettä olis tärkeitä.

Kommentteja otetaan mieluusti vastaan.

Sivut

Kommentit (91)

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1479
Liittynyt15.11.2006
Rasputin

Olisiko syytä vaihtaa Linuxiin?
Linuxin haittapuolia?Omasta mielestäni Linux on tietysti aivan loistava, mutta pitää huomioida, että minusta on tietokoneen väärinkäyttöä, jos sitä käytetään johonkin muuhun kuin ohjelmointiin.

Linuxin perustavanlaatuiset haittapuolet ovat (1) laiteajurit, (2) lisensioitavat mediaformaatit, ja (3) PC-pelit.

Laiteajureissa tilanne on se, että niin kauan kun Linux ei takaa binääriyhteensopivuutta kernelin versioiden välillä (s.o. laiteajurit pitää toimittaa lähdekoodina), niin laitevalmistajien tuki Linuxille voi olla takkuista. Tällainen tilanne on mm. eksoottisempien tai uudempien oheislaitteiden kanssa sekä usein näytönohjainten kanssa; laiteajurien valmistajat eivät tahdo antaa ajureidensa lähdekoodeja, koska näytönohjainten tehosta suuri osa muodostuu ajurin algoritmeista - niitä ei toivota saatettavaksi kilpailijoiden tietoon.

Maksullisten, patentoitujen mediaformaattien kanssa ongelma on se, että Linux on ilmainen, joten Linuxin kehittäjät tai distribuutioiden kasaajat eivät voi maksaa näiden formaattien lisenssimaksuja -> niitä ei oteta mukaan virallisiin distribuutioihin. Windows-käyttäjät maksavat lisenssimaksut useimmiten tietokoneen hinnassa, koska hintaan sisältyy Windows-lisenssi ja Microsoft on maksanut lisenssimaksut. Suurimman osan (patenttien alaisista) mediaformaateista saa onneksi toimimaan erilaisilla lisäpalikoilla.

PC-pelit taas yleensä tehdään toimimaan vain Windowsissa, Linux-versioiden metsästäminen voi olla työlästä. Yksi syy tähän on se, että tietokonettaan pelikoneena käyttävät valitsevat useimmiten Windowsin ja toisaalta Linuxin valitsevat eivät välttämättä ole maailman innokkaimpia pelaajia.

Jos noista edellä mainituista ei muodostu ongelmaa, niin Linux tarjoaa melko pirun pätevän alustan melkein mille tahansa tekemiselle.

Esimerkiksi itse ollessani konetta ostamassa varmistin jo etukäteen myyjältä, että koneen rauta on Linuxin tukemaa. Koska en ole erityisen innokas latailemaan elokuvia vertaisverkoista, niin mediaformaateista ei ole ollut ongelmia. PC-pelejä en ole koskaan ostanut, muutenkin pelaaminen on vähäistä, joten siitäkään ei ole ollut ongelmaa.

Minun on itseni vaikea edes kuvitella kotikoneelle Windowsia. Windows tarvitsisi asennuksen jälkeen vielä jos vaikka kuinka paljon maksullista softaa ollakseen käytettävä (mm. Office-paketti, kääntäjät, ...), kun taas vaikkapa Ubuntussa ohjelmat tulevat mukana. Verrattuna Linux-distroihin, Windowsin asentamisen jälkeen tuntuu vähän siltä kuin astuisi tyhjään, kalustamattomaan taloon - Linux-distron asentamalla saa "kotinsa" valmiiksi kalustettunakin.

Käytännön ongelmat kyllä tänä päivänä on kotikäytössä juurikin pelit.

Mediaformaatit, rajoitetut tai rajoittamattomat, ei ole ollu kyllä vuosiin ongelma. Taino, rajoitettujen formaattien tuki pitää itse asentaa käyttiksen asennuksen jälkeen, vaan helpompi nakki se on vaikka jokakodin ubuntuun kuin vaikkapa windowsiin metsästää virusvapaa kodekkipakki netistä. Niin, sama ongelma on Windowsissa, ei M$ tarjoa formaattien tukea joihin se ei omista lisenssejä.

Laiteajureistakaan ei hirveästi ole harmia viimeaikoina linuxin kanssa ollut..

Kotikäytössä jos ei pelaa pelejä, en näe mitään järjellistä syytä olla sitoutuneena käytöltään hankalaan Windowsiin.

Juu, pelaaminen ei oo mulle tärkeetä. En pelaa koskaan.
Editoin valokuvia ja joskus filmejä. Seilaan netissä ja kirjottelen. Laskentaa teen koneen excelillä jonkin verran.
Esitelmiä saatan dusata jne. Eli niinsanotusti työkone.
Leffan sillä saatta joskus kattoa.

Mites noi virukset?
Käyttöjärjestelmä itessään estää vai?

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
Liittynyt9.10.2008

Tuohon "kaikki on valmiina" -mainostukseen kannattaa suhtautua kriittisesti. Niiden laiteajureiden ja mediaformaattien kanssa voi joutua tekemisiin, ja silloin pitää osata itse hakea tietoa netistä. Toisaalta Windowsista Linuxiin siirtyessä monen asian sujuvuus ja järjestelmän nopeus hämmästyttää aluksi. Ohjelmien asennukset ja päivitykset sujuvat käden käänteessä, ja ilmaisohjelmien taso on keskimääräiseen Windowsin bloat-, cripple- ja nagwareen verrattuna hyvä.

Mutta kaikkea ei voi saada. Kun ei vaan löydy laiteajuria tai softaa juuri omiin tarpeisiin, tai sen tärkeimmän softan Linux-versio on huono, niin järjestelmä vaihtuu nopeasti takaisin tuetumpaan. Jos (kunpa!) Linux yleistyisi niin, että kaupallisesti kriittinen massa ylittyisi, ja sen myötä kiinnostus ja panostus kotityöpöytä-Linuxiin räjähtäisi, juuri kukaan ei haluaisi käyttää Windowsia ainakaan sellaisena kuin XP tai Vista on.

We're all mad here.

petsku
Rasputin
Mites noi virukset?
Käyttöjärjestelmä itessään estää vai?

Ne pitää käytännössä itse asentaa.Eli systeemi kysyy asennetaanko vai tuhotaan?

MLT
Seuraa 
Viestejä571
Liittynyt18.9.2009

Onneksi Linuxin voi kokeilla LiveCD versiona ennenkuin asentelee mittä, siinä näkee toimiiko vai ja voi kokeilla tärkeimmät ohjelmat. Onnistuu myös LiveUSB ja pysyvä USB.

Tuo AA0 on nyt ollut käytössö kohta vuoden, ei kiintolevyä puolijohde massamuistilla, toiminut kuten koneen pitää. Aluksi oli penteleen Linpus, joka sitten lensi ja antoi tilaa Ubuntu NBR:lle. Toimii todella hyvin siinä tarkoituksessa, johon hommattu.

MLT

Rasputin
petsku
Rasputin
Mites noi virukset?
Käyttöjärjestelmä itessään estää vai?

Ne pitää käytännössä itse asentaa.Eli systeemi kysyy asennetaanko vai tuhotaan?Ei.

Ohjelmat käytännössä (normikäyttäjä aina) asennetaan käyttiksen omasta "lisää/poista sovellus" ohjelmalla (paketinhallinta), jolloin softia ei latailla netistä epämääräisistä lähteistä.

Verkkomadot ei voi tulla itekseen kun oletuksena koneessa ei ole mitään palveluita auki.

Java kokkareet nettisivuilla pyörii omissa suojatussa ympäristöissään.

Kaikille epämääräisille tiedostoille joita voi vahingossa netistä latailla pitää antaa käsin suoritusoikeudet, ennen kuin niitä voi koittaa ajaa. Tätä tarkoittaa käytännössä itse asentaminen, kun noita suoritusoikeuksia ei oikein vahingossa voi mennä antamaan..

Järjestelmä ei siis kysy mitään, mitään vain ei tapahdu..

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009
Rasputin
petsku
Rasputin
Mites noi virukset?
Käyttöjärjestelmä itessään estää vai?

Ne pitää käytännössä itse asentaa.Eli systeemi kysyy asennetaanko vai tuhotaan?

Ilman käyttäjän salasanaa ei viruksilla juuri ole asiaa järjestelmään. Windowsissa alkavat madot helposti lupaa kysymättä hyppiä silmille tietyntyyppisillä verkkosivuilla vierailun seurauksena.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009
Rasputin
Laskentaa teen koneen excelillä jonkin verran.
OpenOfficen Calc toimii muuten ihan hyvin, mutta sinne pitää kaikki makrot kirjottaa uudelleen sen omalla makrokielellä. Mutta tämäkin vain jos haluaa makroja käyttää.

petsku
Windowsissa alkavat madot helposti lupaa kysymättä hyppiä silmille tietyntyyppisillä verkkosivuilla vierailun seurauksena
Vain jos käyttää jotain päivittämätöntä XP:tä tai heikkoja ohjelmia kuten Adobe Readeria...

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1479
Liittynyt15.11.2006

Tuo virusasia on aika paljon kiinni Linuxin ja Windowsin erilaisesta historiasta.

Windows on kehittynyt (pitkän kaavan kautta) yhden käyttäjän DOS:sta, jossa ei ollut erillisiä käyttäjiä, käyttöoikeuksia tai käyttöjärjestelmän puolelta omien tietojen tai tiedostojen suojausta muilta käyttäjiltä. Windowsissa aivan liian monet ohjelmat (erityisesti pelit) tahtovat admin-oikeuksia asentuakseen tai toimiakseen kunnolla. Jokainen admin-oikkareilla pyörivä ohjelma on potentiaalinen turva-aukko.

Linux on puolestaan kasvanut Unixin pohjalta ja Unixit ovat olleet alusta saakka verkkoon kytkettyjen keskuskoneiden monen käyttäjän järjestelmiä ja niissä on jo alusta alkaen kiinnitetty huomiota siihen, kuinka järjestelmä suojataan (käyttäjiensäkin) väärinkäyttöä vastaan.

abskissa
Tuohon "kaikki on valmiina" -mainostukseen kannattaa suhtautua kriittisesti. Niiden laiteajureiden ja mediaformaattien kanssa voi joutua tekemisiin, ja silloin pitää osata itse hakea tietoa netistä.Kyllä, vaan samaan hommaan joutuu helposti Winkkarimaailmassa. Winkkaripuolella on oikeastaan helkkarin hankalaa löytää pätevää maksutonta apua netistä. Linux puolella tuota taas löytyy pilvin pimein, jopa härmän kielellä.

Vaikkapa tuohon mediaformaattien kanssa lähes jokaista koskettavaan ongelmaan löytyy apu parissa sekunnissa googlen hakusanoilla: "Ubuntu restricted file formats".

Tosin näyttääpä tämä ehdottelevan ihan itsekkin että mitä jos asennettaisiin sopiva kodekki, ja varmistelee käyttäjältä että olethan ihan varmana maassa jossa kyseisen tiedostoformaatin aukaisemista ei ole lain voimalla estetty muilla kuin tietyillä ohjelmilla..

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009
OzziXX
Kyllä, vaan samaan hommaan joutuu helposti Winkkarimaailmassa. Winkkaripuolella on oikeastaan helkkarin hankalaa löytää pätevää maksutonta apua netistä. Linux puolella tuota taas löytyy pilvin pimein, jopa härmän kielellä.
Ai jaa. Jos mä kysyn täällä jotain tyyliin "Paint ei toimi", niin takuulla saan ohjeet ja suomeksi. Mutta jos joku perkeleen X234Draw pre-alpha 0.07 for Fedora Core -5 ei toimi, saan kuulla jollain propellipäiden foorumilla että uutta versiota on tulossa ja osallistuakin saa projektiin.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

abskissa
Toisaalta Windowsista Linuxiin siirtyessä monen asian sujuvuus ja järjestelmän nopeus hämmästyttää aluksi. Ohjelmien asennukset ja päivitykset sujuvat käden käänteessä, ja ilmaisohjelmien taso on keskimääräiseen Windowsin bloat-, cripple- ja nagwareen verrattuna hyvä.Minusta tuo sujuvuus on lähinnä illuusiota. Sinne asennuspakettiin on laitettu muutamia yleisimpiä ajureita ja tehty niille konfiguraatiota valmiiksi, mutta siihenpä se jääkin. Jos se toimii niin ei tarvitse tehdä itse mitään, sen kun painelee vaan että "lataa kaikki vimpulat. ok." ja homma toimii. Jos taas ei toimi, niin sittenpä ei olekaan enää yksinkertaista ratkaisua, vaan menee viikkokausien lukuhommaksi että ymmärtää edes mikä siinä on rikki.

Ja suurin ärsytys noissa ilmaisohjelmissa on se että yhtä asiaa tekeviä ohjelmia on niin monta, ja niistä suurin osa on tajuttoman huonoja tai keskeneräisiä!

Ja mese/irkki/yahoo multimoulinex-korvike vaihtaa nimeä puolen vuoden välein.

Esim. Ubuntun kohdalla edelleen kyselyyn osaa ottaneiden henkilöiden päivityksistä ja asennuksista noin kolmannes meni puihin, ja vain noin 30%:lla ei ollut valittamisen sijaa:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1133869

Eli jos 2/3 asentajista joutuu säätämään vähän sitä sun tätä, niin ei voi oikein puhua sujuvasta käyttöjärjestelmästä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat