Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mökin porakaivosta on alkanut tulemaan veden mukana jotain joka näyttää sentin pituisilta ohuilta karvoilta. Karvoja ne kuitenkaan eivät ole koska haperoituvat ja katkeavat helposti. "Karvojen" lisäksi pumpattuun veteen tulee ämpärilliseen noin 10-20 mustaa isompaa klönttiä. Päättelin, että nuo yhdessä muodostavat kaivokolossa jotakuinkin aivosolurihmaston näköistä kamaa, joka sitten pilkkoontuu pumpatessa.

Vesi on jo muutaman vuoden maistunut aluksi ummehtuneelta, kun olemme tulleet käymään, mutta se on hoitunut tyhjäksi pumppaamisella (ennen tätä vesi oli parasta jota olen ikinä maistanut ensimmäiset kymmenen-viisitoista vuotta). Pari kertaa on niitä karvojakin vähän näkynyt viime vuosien varrella, mutta ne ovat aina häipyneet luonnostaa seuraavaan pumppaukseen mennessä. Nyt ne tuntuvat kuitenkin tulleet jäädäkseen (vaikka pumppaaminen niitä vähentääkin väliaikaisesti). Ummehtuneisuuskaan ei enää lähde jatkuvallakaan pumppauksella. Lisäksi ihan uusi juttu on lievä hevosenpaskanhaju/maku vedessä ja se menee jo meikäläisen sietokyvyn yli.

Veikkaisin, että se veden karvarihmasto on jotain bakteeria tahi sientä tai vastaavaa, mutta osaisiko joku viisaampi valaista tarkemmin mitä se tod. näk. on? Ja voiko rauta toimia kasvualustana sille? Sekin on nähkäät alkanut maistua vedessä. Entä mikä on sen hevosenpaskanmaun laita? Veteen liuennutta lannoitetta kenties, joka sekin auttaisi rihmastoa kasvamaan? En kyllä tajua mistä lannoitetta olisi veteen päässyt. Lähellä ei ole peltoja ja porakaivon paikka on muutenkin korkealla.

Tämä salapoliisi aikoo vielä pyrkiä tyhjäämään porakaivoa vinhasti ja jos se ei edelleenkään auta, niin kutsuu jonkun ammattilaisen kurkistamaan kaivoon. Alkaa vähitellen nakertamaan, kun saa aamuteetään lipittäessä maistella vuoronperään perinteisen pierun makua ja vähän eksoottisemman hevosenlannan aromaa samalla kun miettii saako tässä samalla jonkin sortin rauta- tai raskasmetalliyliannostuksen.

Vesitestin tilaan myös kunhan kerkeän. Se on ollut tarkoitus tehdä jo aiemminkin, kun ummehtuneisuutta alkoi vasta esiintyä. Laitan tulokset tänne, jos muistan.

Kommentit (3)

Onkohan kaivoon päässyt jotain ylimääräistä/joku tiputtanut sinne hevosenpaskaa.
Normaalit karvat kertovat siitä, että hiiri tai joku muu eläin on pudonnut sinne.
Kannattaa teettää kaivon puhdistus jollain alan firmalla, puhdistus, desinfiointi ja vesitutkimus maksavat ehkä 1000 euroa.

Kuulostaisi äkkiseltään siltä, että kaivoon valuu esim. pintavesiä, saostuskaivon harmaita vesiä tai ehtaa paskaa/lannotteita jos lähellä on peltoa tms.

Tuo rihmasto on lähes varmasti bakteereja, jotka ovat saaneet hieman kasvuapua ravinteista ja tulleet sinne vesien mukana. Puhdista kaivo, tiivistä kaivon ympäristö ja huolehdi, että sinne ei pääse vieraita vesiä.

Jos tuo johtuu aquiferiin päässeestä paskasta ja varsinkin jos sitä on päässyt paljon, niin voi olla, että tulee kaivon vaihdon paikka. Tuollaiset saastuneet aquiferit ovat aika paskamaisia puhdistaa ja se paska ei sieltä välttämättä niinhyvin lähde vuosissakaan, että ei tulisi kivaa hajua ja makua aamuteehen.

Onko muuten ihan oikea kalliopora- vai rengaskaivo? Jos tuo on tosiaankin kalliokaivo, niin sitten veikkaisin noita pintavesiä (voi niissä olla schaisseakin mukana) ja silloin puhdistaminen on hankalaa, koska virtaukset ja uusiintuminen on yleensä hitaampaa kallioporakaivossa. Tosin kalliokaivon tiivistäminen on helppoa. Jos on rengaskaivo, niin sitten se voi olla helpompi puhdistaa, mutta valuman estäminen voi olla hankalampaa.

Peltoa ei lähellä tosiaan ole eikä saostuskaivoa. Porareikä on halkaisijaltaan n.10 cm (ei rengaskaivo) ja se sijaitsee ympäristöään korkeammalla kalliolla. Hole on tavallista paljon syvempi ja siihen tehtiin tekemisen yhteydessä sellainen painenostatus (vai miksi sitä kutsutaankaan).

Pintavedet saattavat muuten olla syypää nyt kun asiaa mietin. Kolosta noin sadan metrin päässä on pieni metsälampi ja siitä eteenpäin pieni suoalue. Suo on yleensä ollut aika kuiva, mutta pari vuotta sitten sen omistaja kaatoi alueelta paljon puita ja siksi se on nyt paljon kosteampi. Vaikka porakolon suu on lampea ja suota korkeammalla niin kolo on tosiaan hyvin syvä, joten siihen voi vissiin niitä pintavesiä valua suodattumatta. Puunkaadot ja veden laadun huonominen sopivat ainakin ajankohtien puolesta yhteen kuin nenä päähän.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat