Seuraa 
Viestejä45973

Olen huomannut pienen hauskan asian lehdissä vuoden 2000 vaihtumisen jälkeen ja varsinkin taas viime aikoina. Toimittajat eivät oikein osaa sanoa mikä vuosikymmen on menossa. Yhdessäkin kolumnissa puhuttiin elokuvien ja TV-ohjelmien muutoksesta eri vuosikymmeninä. Sarja 24 (pidän!) on kuulemma 2000-luvun tuote ja olisi liian vauhdikas "kasarisarjan" (kasari on kyllä peelo sana. Kattila perkele.), esim. Miami Vicen seuraajille. Samassa jutussa puhutaan sujuvasti 90-luvustakin, mutta 2000-luku ei ole mikään vuosikymmen vaan sehän on vuosituhat. Muitakin vastaavia sekoiluja on tullut vastaan tästä ja varmaan olen tästä aikaisemminkin kirjoittanut, sellaista vähän muistelen.

Ongelmahan on siinä, ettei ole tiedossa mikä on nollalla alkava vuosikymmen. Se on nollakymmenluku tai ensikymmenluku. Ensikymmenen voidaan kyllä sekoittaa 10-lukuun. Nämä minulle opetti ala-asteem opettaja 80-luvulla.

Uudessa Tiede-lehdessäkin Leena Tähtinen kirjoittaa Marsista ja marsilaista. Tähtinen sekoittaa sopivasti vuosisatoja ja sitten puhuu tästä ajasta "2000 -luvun alku". Taidokkaasti tehty, jos asiaan ei kiinnitä huomiota sitä ei huomaa.

Uudessa Tieteessä oli juttua uudissanoista. Tälle vuosikymmenelle pitäisi keksiä semmoinen. Ongelmasta päästään osin muutaman vuoden päästä kun päästään kypäluvulle. Osa kolumnisteista ja muista toimittajista saattaa jopa jättää kirjoittamatta tästä aiheestä koska vuosikymmenelle ei ole virallista nimeä. Välttelee vaikka alitajuisesti.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Viime vuosikymmenellä ennakoin, että puhekielessä alettaisiin puhua nolkytluvusta, mutta eipä ole niin käynyt... Ja kyllähän se myös kuulostaa liian samalta kuin kolkytluku.

Onkohan jossain muussa kielessä jo onnistuttu ratkaisemaan tämä ongelma, onko tietoa? Sieltähän niitä ideoita voisi sitten suomeenkin lainata.

Ei ainakaan Wikipedian mukaan, kovasti puhuvat "2000-vuosikymmenestä". Saksassa 2000er, englanniksi 2000's. Englanniksi se voisi olla minusta oasis. Eli ei ole muissakaan kielissä tälle keksitty. 1900 -luvun ensimmäistä vuosikymmentä on myös kutsuttu milloin mitenkin, "1900-luvun alku" on yleisin mutta ei se ole tarkka vuosikymmenen (eng. decade) määäritelmä kuten ei varsinkaan "2000-luvun alku". No, kyllähän ihmiset tietävät mistä on puhe mutta tyhmää ettei moiselle saada nimeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruotsalaiset näyttävät keksineen hauskan termin nollnoll-talet, 00-talet. Vuosisata on tjugohundratalet ja vuosituhat tvåtusentalet. Kaikki nämä voidaan toki selvyyden vuoksi ilmaista yhdellä numerolla 2000-talet.

iisakka
Viime vuosikymmenellä ennakoin, että puhekielessä alettaisiin puhua nolkytluvusta, mutta eipä ole niin käynyt... Ja kyllähän se myös kuulostaa liian samalta kuin kolkytluku.

Pitää alkaa puhua nollakytluvusta ja sitten ykskytluvusta.

Hyvää uutta nollakytkuus vuotta kaikille!

..
http://www.karim.co.nr/

Radio City on jo ratkaissut tämän ongelman: ensin oli kasari, sitten tuli ysäri ja nyt on tuutausarit menossa. Tuo sanaleikittely saa minut yhtä aikaa suuttumaan, itkemään ja nauramaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat