Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Vai nouseeko? "Mistä löytyy uutta elinvoimaa, uutta kasvua?" Perusteltuja ennustuksia kaivataan.

Viime aikoina yhä useammat suut ovat puhuneet Suomen talouden nykyisen rakenteen kestämättömyydestä tulevaisuudessa. Kalle Isokallio on ollut pitkään ainoa, joka on uskaltanut ottaa asian esille, mutta männäviikolla joukkoon ovat liittyneet mm. EK (Leif Fagernäsin suulla) ja valtiosihteeri Raimo Sailas.

Taloussanomat:

[size=130:okeluki2]EK menetti uskonsa vientiin[/size:okeluki2]
Teollisuusyritysten edunvalvoja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei enää usko vientivetoiseen talouteen.
Liiton mielestä Suomeen tarvitaan kokonaan uusi talousstrategia.

EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs sanoi torstaina Helsingissä, että Suomen aiemmat kasvustrategiat ja talouden peruspilarit eivät enää riitä rahoittamaan yhteiskunnan rakenteita ja hyvinvointipalveluita. Hänen mukaansa metsä-, metalli- ja elektroniikkateollisuuden varaan rakentunut vientiteollisuus ei enää kanna aiempaan malliin.

– Globaalin kysynnän rakennemuutos ei suosi suomalaista tuotantoa. Rakennemuutos on pysyvä ilmiö, ja myönteisen kehityksen saavuttamiseksi Suomeen tarvitaan uusi kasvustrategia, Fagernäs sanoi.

– Aiemmat kasvustrategiat perustuivat korkeaan investointiasteeseen, koulutukseen, tutkimukseen
ja tuotekehitykseen sekä innovaatioihin, mutta ne eivät enää riitä. (...)

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2009/10/22/ek-menetti-uskonsa-v...

Vientiin perustuva taloutemme ei enää näytä pystyvän pitämään yllä "hyvinvointi"yhteiskuntaamme. Mikä siis neuvoksi? Löytyykö uusi vientiala, joka kykenee kannattelemaan talouttamme? Joudutaanko koko
hyvinvointiyhteiskunnan ajatus hautaamaan verotulojen riittämättömyyden vuoksi?? Tarvitaanko Suomelle kokonaan uusi talousstrategia, kuten EK ehdottaa?

Ja kuka ilmoittautuu kaiken maksajaksi? En minä ainakaan.

Isokallion kolumni 5.10.2009

[size=130:okeluki2]Kalle Isokallio: Entä jos?[/size:okeluki2]

"On myös otettava huomioon, että maamme teollisessa rakenteessa on tapahtunut muutos. Metsäteollisuus on sulkenut pysyvästi viidenneksen kapasiteetistaan ja elektroniikan alihankkijat ovat lopettaneet tuotannon Suomessa. Verrattuna vuosituhannen alkuvuosiin kapasiteettivajaus on 15 miljardia euroa. Selvää on, ettei sellaista volyymia poljeta pystyyn muutamassa vuodessa.
(...)
Kansantaloutemme tarvitsee samoilla kustannuksilla lisää ja entistä tuottavampia työtunteja. En väitä, että tulee käymään kuten yllä on kuvattu, mutta en ole varma siitäkään, ettei niin käy. Siksi olisi hyvä, että hallituksella olisi suunnitelma tuonkin skenaarion varalle. Pään pistäminen pensaaseen sopii kaneille, ei valtioneuvoston jäsenille.

http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/2009100510354179_k1.shtml

Uusia Nokioita ei putkahdakaan kuin sieniä sateella, mikä näyttää olevan yllätys maamme päättäjille,
jotka tumput suorina ovat julkisuudessakin sanoneet odottavansa aikaa "KUN talous alkaa taas nousta".
Toisaalla kysytään kärkevästi; mitä edellytyksiä muka maallamme on enää jäljellä uuden nousun mahdollistamiseksi?

Myös valtiosihteeri Sailas ottaa asian esille:


[size=130:okeluki2]Sailas: Työttömyys nousee 14 prosenttiin[/size:okeluki2]
Valtiosihteeri Raimo Sailas ennustaa, että työttömyysaste nousee ensi keväänä peräti 14 prosenttiin.
(...)
Sailas pohtii lehdessä myös, onko edes mahdollista jatkossa ylläpitää nykyistä hyvinvointivaltiota.

– Nyt joudumme, Suomi kansakuntana, pysähtymään tämän kysymyksen ääreen erittäin vakavasti. Mistä löytyy sitä tarvittavaa dynamiikkaa taloudelliseen kasvuun? hän kysyy.

Sailas muistuttaa, että jos metsäteollisuuden tuotanto on supistumassa, konepajateollisuus siirtää tuotantoa muualle eivätkä sähkö- ja elektroniikkateollisuus ja Nokia millään pysty tarjoamaan samanlaista kasvua kuin 1990-luvun kriisin jälkeen.

– Mistä löytyy uutta elinvoimaa, uutta kasvua?

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2009/10/21/sailas-tyottomyys-no...

Niin, mistä? Pohdintaa...

1. Olisiko nano- ja bioteknologiasta uudeksi kasvualaksi Suomessa? Ainakin osaamista ja koulutusta löytyy, mutta sijoittajat eivät näytä olevan kiinnostuneita. Entä puhtaiden energiatuotantomuotojen kehittäminen, olisiko siitä vientiveturiksi? Nyt Suomi taitaa rämpiä Euroopan pohjilla sillä alalla, vaikka tulevaisuuden markkinat ovat taatut.

2. Onko haaste hyvinvointiyhteiskunnan säilymisestä liian kova? Sortuuko Suomi kurjuuteen? Jääkö jäljelle vain velkavuori ja heitteille jätetyt ihmiset?

3. Ikuinen kasvu on mahdotonta ja jo nykyisellään ekologisesti kestämätöntä. Pitäisikö siirtyä johonkin täysin uuteen yhteiskuntajärjestykseen, jossa ihmisestä välitettäisiin muunakin kuin työvoimana?

4. Tai jos vaan otetaan kunnolla lisälainaa, eikä välitetä maksuista. Onhan meillä armeija, että tuskin mikään pankin ulosottomies tulee velkaista valtiota häiritsemään...

Sivut

Kommentit (32)

Syvällisempi yhteistyö Venäjän kanssa, unohtaa sodat - ne ei ole suomalaista eikä venäläistä alkuperää. Suhteet Ruotsin kanssa Pariisin Rauhansopimuksen mukaan. Mitä, miten ja kuinka paljon lapsille opetetaan (lastensuojelu), yksinkertaisin muutoksin säästää miljardeja vuodessa, vaikka palkataan lisää opettajia, nostetaan opettajien palkkaa (vastuu kasvaa), vähennetään oppituntien määrää, rakennetaan lisää kouluja (pienemmät luokat) j n e (edellinen johtaa huonovointisuuden vähenemiseen = lisää säästöjä) terveydenhuollossa sama juttu, ruotsista kopioitu malli (joka perustui virheellisiin tietoihin) pois ja suomalainen tilalle, säästöillä mm palkka ylös kaikilta jotka yhteiskunnassa oman henkensä uhalla tekee töitä pelastaakseen toisen ihmisen hengen, ja ylijäämää on vaikka kuinka paljon; "Mistä näitä senttejä oikein tulee?"; Kaikista hunovaraisimmille kaikki mahdollinen apu; Oikein investoitu 100K euroa palauttaa pitkällä tähtäimellä 10 miljoonaa euroaa kansankassaan. Huonovointisuus pois.

Matti E Simonaho
Syvällisempi yhteistyö Venäjän kanssa, unohtaa sodat - ne ei ole suomalaista eikä venäläistä alkuperää.
tosiaan suomalaisten yritysten pitäisi panostaa paljon enemmän kehittyvän naapurimme markkinoihin (nyt ruotsalaiset taitavat tehdä senkin paremmin ) ja koulutuksen Suomessa pitäisi tukea sitä (esim. ruotsin tilalle venäjä).

Matti E Simonaho
Mitä, miten ja kuinka paljon lapsille opetetaan (lastensuojelu), yksinkertaisin muutoksin säästää miljardeja vuodessa, vaikka palkataan lisää opettajia, nostetaan opettajien palkkaa (vastuu kasvaa), vähennetään oppituntien määrää, rakennetaan lisää kouluja (pienemmät luokat) j n e (edellinen johtaa huonovointisuuden vähenemiseen = lisää säästöjä) terveydenhuollossa sama juttu, ruotsista kopioitu malli (joka perustui virheellisiin tietoihin) pois ja suomalainen tilalle, säästöillä mm palkka ylös kaikilta jotka yhteiskunnassa oman henkensä uhalla tekee töitä pelastaakseen toisen ihmisen hengen, ja ylijäämää on vaikka kuinka paljon; "Mistä näitä senttejä oikein tulee?".
olen lukevinani rivien välistä, että sosiaalisten ongelmien ehkäisy on paljon halvempaa, kuin niiden jälkikäteen hoitaminen. olen täysin samaa mieltä. Vaikutukset tosin näkyisivät vasta vuosi(kymmenten) päästä ja rahallinen panostus pitäisi aloittaa heti, minkä onnistumista epäilen suuresti.

kaffekuppi
olen lukevinani rivien välistä, että sosiaalisten ongelmien ehkäisy on paljon halvempaa, kuin niiden jälkikäteen hoitaminen. olen täysin samaa mieltä. Vaikutukset tosin näkyisivät vasta vuosi(kymmenten) päästä ja rahallinen panostus pitäisi aloittaa heti, minkä onnistumista epäilen suuresti.

Joissakin asioissa muutosten vaikutus näkyy vuosi(kymmenten) päästä, kun taas toisissa vaikutus näkyy heti. Monissa asioissa 1 muutos parempaan, vaikuttaa parempaan monissa eri kerrostumissa yhteiskunnassa, mistä saadaan moninkertainen säästö.

Toope
Seuraa 
Viestejä24878
Liittynyt23.7.2006
KBolt
Syvällisempi yhteistyö Venäjän kanssa
Tällä kertaa täytyy olla täysin samaa mieltä.

Kyllähän Pietarin talouteen ollaan sitouduttu jo vuosien ajan. Suomen satamateollisuus on jo vuosia pitkälti elänyt Venäjän transitoliikenteellä. Monien Suomen satamien liikenteestä iso osa on tavaran viemistä Venäjälle.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

kaffekuppi
tosiaan suomalaisten yritysten pitäisi panostaa paljon enemmän kehittyvän naapurimme markkinoihin (nyt ruotsalaiset taitavat tehdä senkin paremmin ) ja koulutuksen Suomessa pitäisi tukea sitä (esim. ruotsin tilalle venäjä).

Ruotsalaisen sivistyneisyyden tason mukaan Suomalaisen on pakko oppia Ruotsin kieltä että sivistyisi ja oppisi muita kieliä, noh, kaiketi se pitää paikkansa koskien Ruotsalaisia, mutta se ei pidä paikkansa koskien Suomalaisia, sillä Suomen kielen ja kaiken mitä Suomen kieleen voi yhdistää, Suomalainen oppii ilman Ruotsin kieltä. Sivistyneissä kielissä ei muuten ole 'Åå'. Normaaliviisas Suomalainen oppii Venäjän kielen yhtä nopeasti kuin normaaliviisas Venäläinen oppii Suomen kielen.

Suomessa on paljon tietoa ja taitoa (jota osittain muualla ei ole) jota Venäjällä kaivataan. Venäjällä taas on "maata ja mammonaa" jota täällä kaivataan. Kysymys ei ole mistään muusta kuin että "oikea ihminen oikealla paikalla" kummassakin maassa.

Pariisin rauhansopimus, 8 artikla
' Suomi, joka välirauhansopimuksen mukaisesti on ryhtynyt toimenpiteisiin hajoittaakseen kaikki Suomen alueella toimivat fascisminluontoiset poliittiset, sotilaalliset tai sotilaallisluontoiset järjestöt sekä muut järjestöt, jotka harjoittavat Neuvostoliitolle tai muille Yhdistyneille Kansakunnille vihamielistä propagandaa, sitoutuu olemaan vastaisuudessa sallimatta senluontoisten järjestöjen olemassaoloa ja toimintaa, joiden tarkoituksena on kieltää kansalta sen demokraattiset oikeudet.' [/list:u:2n4b128i]

Yksikään sota Suomen alueella 1344-1950 ei ole Venäläistä eikä Suomalaista alkuperää; Sodat, terrori, terrorismi, rasismi, fasismi, väkivalta sen kaikissa mahdollisissa muodoissa, joka esitetyn propagandan mukaan on sivistyneisyyttä ja kristinuskoa, tuli Ruotsista.

Sota, terrori, terrorismi, rasismi, fasismi, väkivalta sen kaikissa mahdollisissa muodoissa ei edusta sivistystä, ja Suomalaisten tappaminen ei ole Suomalaista kansaperinnettä vaikka sitä lapsille propagandassa sellaisena opetetaan.

Syntisyys/rikollisuus ei missään muodossa ole ihmisen perimässä vaikka sitä lapsille opetetaan, vaan lapsen mieli rakentuu sen mukaan mitä, miten ja kuinka paljon lapselle opetetaan A) kotona 1-6 vuotiaana B) koulussa 7-16 vuotiaana.

Raamatun Laki on olemassa, ja oli olemassa, kun ”sivistystä ja kristinuskoa” tuotiin Ruotsista ”noidille, pakanoille ja alempiarvoiselle rodulle idässä”: Suomalaisille ja Venäläisille. Raamatun Laki ja Jeesuksen sanat ei tue sotaa, terroria, terrorismia, rasismia, fasismia, väkivaltaa sen kaikissa mahdollisissa muodoissa.

Pariisin rauhansopimuksen 8 artiklan mukaan, kaikki mikä voidaan yhdistää sotaan, terroriin, terrorismiin, rasismiin, fasismiin, väkivaltaan sen kaikissa mahdollisissa muodoissa Suomen ja/tai Venäjän kansaa kohden, mikä voidaan yhdistää anti-kristilleseen toimintaan, joka on harjoittanut tai harjoittaa Neuvostoliitolle/Venäjälle tai muille Yhdistyneille Kansakunnille vihamielistä propagandaa, on kiellettävä.

Suomi ja Venäjä ei esimerkiksi saa tehdä kauppaa Ruotsin kanssa. Ruotsilla on sotavelka maksamatta mm Suomelle ja Venäjälle.

kaffekuppi
2. Onko haaste hyvinvointiyhteiskunnan säilymisestä liian kova? Sortuuko Suomi kurjuuteen? Jääkö jäljelle vain velkavuori ja heitteille jätetyt ihmiset?Tietysti jos hyvinvointiyhteiskunta (=korporatismi) ei toimi, niin sitten pitäisi varmaan tehdä muutoksia. Mistähän hyvästä Sailaksellekin (et al.) maksetaan palkaa, jos ei kykene hoitamaan tehtäviään?

LAILLISTETTU pimeän rahan pesu.

Sillä lähtee talous nousuun varmasti.

Aasiassa, kun lama tulee, taloden rattaita pyörittää likainen raha ja korruptio. Rakentaminen jatkuu halvoilla kustannuksilla ja pimeällä rahalla. Investointeja tehdään pankkien haltuun ottamilla maapalstoilla.

Venäläiset omistaa suomessa jo nyt, osittain tai kokonaan, yli 2000 firmaa ja investointeihin käytetty raha ei likikään ole puhtoista.

Takaamalla suomessa turvallisen toimintaympäristön ja turvallisen omistuksen rahan alkuperästä riippumatta, vedetään investointeja ja tuotantolaitoksia suomeen.

Rankkaa ja moraalitonta tekstiä mutta sillä se lähtee lentoon, välittömästi.

Jos tähän ei taas suostuta niin toinen mahdollisuus on pohtia miten saada yritykset siirtämään kotipesänsä suomeen. Tietty tällä on yhtä sidosryhmää erityisesti kiihoittava vaikutus mutta...

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1715
Liittynyt10.4.2005

Tukien karsintaa, ammattiliittojen vallan vähentämistä, julkisen sektorin osittainen alasajaminen ja toimintojen yksityistäminen. Byrokratian ja virkamiesten karsinta raskaalla kouralla. Näistä saadaan säästöjä ja mahdollisuus verojen reiluun laskemiseen, tämä taas johtaa kotimaisen kulutuksen kasvuun eikä talous ole enää niin vientiriippuvaista.
Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat sama mitä tehdään, mutta keskiluokka pitää pelastaa, muuten käy ohraisesti.

Toisaalta, olen aika optimistinen vientiteollisuuden suhteen. Ainakin maantieteellisesti meillä on hyvät asemat: idässä maa jolla on maailman suurimmat luonnonvarat, mutta onneton infra. Kuulumme maailman suurimpaan/väkirikkaimpaan talousyhteisöön (EU). Saksalla on valtava teollisuus joka tarvitsee jatkossakin alihankkijoita.

Eiköhän se siitä.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat