Seuraa 
Viestejä45973

On varmasti jo ärsytyksiin asti puhuttu siitä miten vuodenajat vaikuttavat suomalaisten luonteenlaatuun. Asia rassaa minua henk.koht. koska taidan käydä aurinkoenergialla ja sitä ei nyt ole saatavilla, joten ei hyvin mene!

Mutta osaisiko joku heittää äkkiseltään jotain konkreettista matskua tutkimuksista joita on tehty asian piirissä? Eli miten vaikuttavat ääriolosuhteet ihmisiin jotka asuvat pysyvästi kyseisenlaatuisilla seuduilla? Kylmyys tai kenties kuumuus tahi lämpötilojen voimakas vaihtelu, pitkät pimeät kaudet (voi myös miettiä miten elämään vaikuttaa kun puolet vuorokaudesta on sysipimeää), yksitoikkoiset maisemat ja vähälajinen fauna jne.

Jos nimenomaan suomalaisia ajattelee, niin vertailukohteet voisivat olla Skotlanti ja Alaska. Skotteja en osaa pitää erikoisemmin ilopillereinä, mutta heikäläisiin tietenkin vaikuttaa myös brittien kanssa koettu historia (kuten toisaalta suomalaisiin historia ruotsalaisten ja venäläisten kanssa). Myytinmurtajat olivat taannoisessa jaksossaan Alaskassa tutkimassa mökkihöperöyttä; voisiko olla olemassa maahöperöyttä niin että tarpeeksi eristyksissä oleva maa (kuten esim. Islanti aikanaan) on tehnyt ihmisistä vähän omintakeisia tai jopa juroja ja äkkivääriä?

Toivoisin ettei pohdiskelua torpetoida heti alkuunsa aloittamalla iänikuinen "joka kansassa on vähän semmoisia ja vähän tämmöisiä, loppujen lopuksi kaikki ihmiset ovat yksilöitä" -tyyppinen vesitys. Tottakai olemme kaikki yksilöitä, mutta jos yksilöt ovat sukupolvesta sukupolveen jatkuvasti samantyyppisissä maisemissa, niin kai se jotain vaikuttaa johonkin? Samoin kuin ihan silkka maaperä ja luonto jotka voivat olla köyhiä ja aiheuttaa puutostiloja tai sitten ei.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat