Seuraa 
Viestejä45973

Voiko tapahtumahorisontista hinata kamaa? Entä mitä tapahtuisi, jos onnistuttaisiin vangitsemaan suuri (siis gravitaatio vaikutusalaltaan suuri. (esim. musta-aukko)) gravitaatiopiste 100% symmetriseen palloon)?

Siis voidaanko hinata tapahtumahorisontista kamaa ulos, ja mitä tapahtuisi jos vangittaisiin suuri gravitaatiopiste palloon?

Hmm, taasko tää meni sekavaksi

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Ok, eli tapahtuma horisontista ei voi hinata. No entä mitä tapahtuisi, jos voitaisiin vangita suuri gravitaatio piste (esim. musta-aukko) 100% symmetriseen palloon?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä39917
FacotaFI
Ok, eli tapahtuma horisontista ei voi hinata. No entä mitä tapahtuisi, jos voitaisiin vangita suuri gravitaatio piste (esim. musta-aukko) 100% symmetriseen palloon?Siis tarkoitatko, että musta aukko pantaisiin massallisen onton pallon sisään? Käytännössä tuollaista ei voi toteuttaa millään todellisella tai luonnonlakien puitteissa kuviteltavissa olevalla aineella, koska kaiken aineen lujuus riippuu ytimien ja elektronien välisistä sähkömagneettisista voimista, joilla on tietyt rajat. Kosmisen mittakaavan pallonkuori romahtaisi jo oman painovoimansa ansiosta, vaikka mustia aukkoja ei olisi lähimaillakaan.

Teoriassa pallonkuoren sisällä on ainakin newtonilaisittain vakiopotentiaali, eli aukkoon ei kohdistuisi nettovoimaa. Se olisi likimääräinen totuus, jos kuoren koko olisi paljon tapahtumahorisonttia suurempi. Mustan aukon tapahtumahorisontin lähellä relativistiset korjaukset ovat hyvin merkittäviä, enkä osaa sanoa millaisia voimia pallonkuoren ja aukon välille muodostuisi. Jos veikata pitäisi, luulenpa että sellaisia, jotka imaisisivat pallonkuoren aukkoon alta aikayksikön.

Jatko kysymys, jos se kerran romahtaisi, niin tulisiko siitä sitten uusi musta-aukko? Koska se kerran on 100% symmetrinen, niin jos se romahtaa, niin se romahtaa kaikkialta samalla tavalla. (Oletetaan, että siihen ei vaikuta mikään muu ulkoinen voima.)

Mutta mitä tapahtuisi mustalle aukolle, tai olisiko mitään havaittavaa tapahtumaa joka seuraisi, jos 100% musta-aukko, vangittaisiin 100% palloon? Pallohan romahtaisi 100% symmetrisesti 100% symmetriseen mustaanaukkoon, joka puolelta.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
FacotaFI
Jatko kysymys, jos se kerran romahtaisi, niin tulisiko siitä sitten uusi musta-aukko? Koska se kerran on 100% symmetrinen, niin jos se romahtaa, niin se romahtaa kaikkialta samalla tavalla. (Oletetaan, että siihen ei vaikuta mikään muu ulkoinen voima.)

Täysin symmetrisen pallokuoren romahtaessa täysin symmetrisesti kuoren tiheys lähestyisi ääretöntä ja jostakin luhistumisen vaiheesta alkaen se havaittaisiin "mustana pallokuorena". Pallokuoren massasta riippuen on odotettavissa tietyn kokoinen tapahtumahorisontti. Kun pallo kutistuu tämän kriittisen rajan sisälle, muodostuu tapahtumahorisontti. Tiheys on riittävä mustan aukon ilmestymiseen. Pallokuoren sisällä on joka pisteessä sama potentiaali, joten kuoren kutistuessa tämä tasapotentiaali kasvaa. Tapahtumahorisontin ilmestymisen vaatiman rajan saavutettuaan koko sisus häviää kerralla tapahtumahorisontin taa.
Todellisuudessa täysin symmetrisiä pallokuoria ei tietenkään ole, ja vaikka olisikin, niin kvanttimaailman ilmiöt pian rikkoisivat symmetrisyyden. Kehä murskautuisi ja varmaan näyttäisi lähinnä luhistuvalta kaasupilveltä. Nyt riippuu mittasuhteista, syntyisikö mustaa aukkoa.
Symmetrisen romahduksen oletuksessani sivuutin täysin vuorovaikutukset gravitaatiota lukuunottamatta — kuoren atomit lähenevät toistensa kanssa päällekkäin. En tiedä löytyisikö raja, jossa sähköisen ja vahvan vuorovaikutuksen hylkimisvoima voittaisi ja romahtava kuori jäisikin iäksi värähtelemään(kitkaahan täysin symmetrisellä kuorella ei olisi). Reaalisessa tapauksessa kitka ja rakenteen leviäminen voisi hyvinkin estää mustan aukon synnyn.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä39917
FacotaFI
Jatko kysymys, jos se kerran romahtaisi, niin tulisiko siitä sitten uusi musta-aukko? Koska se kerran on 100% symmetrinen, niin jos se romahtaa, niin se romahtaa kaikkialta samalla tavalla. (Oletetaan, että siihen ei vaikuta mikään muu ulkoinen voima.)100 % symmetrinen pallonkuori on luonnonlakien vastainen. Kvanttimekaaniset ilmiöt estävät sellaisen olemassaolon. Siksi on hieman epäloogista miettiä mitä sellaiselle tapahtuisi tuntemiemme luonnonlakien alaisuudessa.

No, yhtä kaikki, jos maailma olisi yleisen suhteellisuusteorian mukainen (ilman kvanttiefektejä) ja sisältäisi isotrooppisesta jatkuvasta aineesta tehdyn täydellisen symmetrisen pallonkuoren, se romahtaisi täydelliseksi palloksi (tai mustaksi aukoksi, jos olisi riittävän massiivinen). Pyöriminen voisi kyllä monimutkaistaa tilannetta ja johtaa ei-mustan aukon ellipsimäiseen muotoon tai jopa useampaan kappaleeseen, jos liikemäärämomentti olisi riittävän iso. Mustat aukot ovat aina palloja, mutta niillä on raja kuinka nopeasti ne voivat pyöriä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat