Seuraa 
Viestejä45973

Mietiskelin tässä, että mitenkä aurinkoa voisi kuvata digikameralla?
Lueskelin artikkelia ohimennenmikrobitistä jossa kerrottiin digiscopingista.. Mutta onko kellään kokemuksia auringon kuvaamisesta kaukoputkella?
Itselläni on 2.1mpix digipokkari ja mietin saisko tähän kiinni mitään putkea, ja olisiko edes mahdollista kuvata niin kirkasta kohdetta..

Lähden ens vuoden puolella turkkiin juuri kun siellä on täydellinen auringonpimennys ja olisi hienoa saada se tallennettua =)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Hitsausmaskin lasi eteen, harmaasuodin päälle (jos kamerasta löytyy) ja eikun nappia painamaan.

Peilikaukoputkella kerran yritimme kuvata aurinkoa ja laitoimme okulaaripäähän sen tummentavan linssin. Kesti kaksi sekuntia ja linssi halkesi. Että kannattaa laittaa se siihen toiseen päähän.

laama1
Mietiskelin tässä, että mitenkä aurinkoa voisi kuvata digikameralla?
Lueskelin artikkelia ohimennenmikrobitistä jossa kerrottiin digiscopingista.. Mutta onko kellään kokemuksia auringon kuvaamisesta kaukoputkella?
Itselläni on 2.1mpix digipokkari ja mietin saisko tähän kiinni mitään putkea, ja olisiko edes mahdollista kuvata niin kirkasta kohdetta..

Lähden ens vuoden puolella turkkiin juuri kun siellä on täydellinen auringonpimennys ja olisi hienoa saada se tallennettua =)

Tässä linkissä puhutan asiasta, muutkin paitsi minä:

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... 02&start=0

”Tältä näyttää Auringon ja Kuun suhteelliset asemat sinä hetkenä kun vastaava pimennyskuvani on otettu 3 lokakuuta 2005 kello 12:18:30

http://img378.imageshack.us/img378/9996/p10002959we.jpg

http://img339.imageshack.us/img339/6356/p10002720sl.jpg

http://img158.imageshack.us/img158/4347 ... 0057og.jpg

Kuva on SkyMap Pro ohjelmasta, jossa maantieteelliset koordinaatit ovat paikan GPS koordinaatteja.”

Tein tuon kuvan lähes ilman mitään valmisteluja, kun yhtäkkiä muistin että nythän on pieni auringonpimennys. Digikamera jota käytin oli Panasonic DMC-FZ5 jota pidän kohtuulliseen hintaan nähden varsin hyvänä kamerana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä47468

Riittävän voimakas harmaasuodatin (tai hitsaajanlasi) kaukoputken objektiivin eteen mahdollistaa kuvauksen. Täältä saat tarkoitukseen sopivaa kalvoa.

Voit myös himmentimen lisäksi kokeilla pienentää putken aukkoa kaukoputken objektiivin edessä olevalla mustalla pahvilla, jossa on objektiiviä pienempi reikä. Himmennys tulee aina ensimmäiseksi optiseksi elementiksi systeemiin. Muuten kaukoputki kerää auringon valon kapeaksi säteeksi, joka rikkoo helposti kaukoputken jälkeen asennetun suodattimen. Silmiä kannattaa varoa.

Kameran liittäminen putkeen joko onnistuu tai ei. Järkkäreillä, joilla kameran objektiivn saa irti, liittäminen onnistuu aina, mutta kiinteäobjektiivisillä pokkareilla ei välttämättä onnistu. Google voi auttaa, kun kerrot sille kamerasi mallin ja sanan digiscoping.

Minusta URSA:n suosittelema menetelmä on hyvä, ja tällä menetelmällä voidaan kuvata osittaista auringonpimennystä millä kameralla tahansa:

”Auringon kuvan voi projisoida kaukoputkella valkealle levylle, jolloin himmentävää kalvoa ei tarvita. Putken aukko on tällöin syytä peittää maskilla, jossa on 4-5 cm:n reikä.”

http://www.ursa.fi/extra/taivaalla/pime ... nr=2453646

Minulla oli kerran teleskooppi jossa oli okulaariin asennettava tumma lasi. Tämä lasi halkesi kerran auringon lämmöstä johtuen ja päästi silmää melko kirkasta valoa halkeaman kohdalla. Muistakaamme että aurinko saattaa kehittää tällaisen lasin kohdalla noin 3000 K asteen lämpötilaa, joten kannatta olla varovainen.

Mutta kun kyseessä on täydellinen auringonpimennys, asia on hankalampi. Koronan kuvaaminen kun aurinko on täydellisesti pimennettynä, on huomattavasti hankalampi asia.

Tässä on muuten tietoja Turkissa ensi vuonna näkyvästä auringonpimennyksestä, mutta se on täydellinen vain melko kapealla alueella, Total Solar Eclipse of 2006 March 29:

http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/S ... E2006.html
---

Otin äsken kuvan Kuusta, FZ5 kamerallani.

Siis ilman teleskooppia kameran normaalilla objektiivilla saa 12x optisen zoomin ja 4x digitaalisen zoomin, mikä tekee suurennusta 48x. Kamerassa on lisäksi kuvan vakaaja joten vapaalla kädellä ja suurella suurennuksella pystyy aikaansaamaan teräviä kuvia:

Kuu:
http://img508.imageshack.us/img508/703/moon6mk.jpg
---

Panasonic FZ5 kamerasta:

http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz5/

Älkää ikinä käyttäkö okulääriin tulevaa aurinkosuodinta! Täyden aukon isot kalvosuotimet ei montaa kymppiä maksa.

Tässä on yksi niistä vanhemmista pimennyskuvista:

Ja tässä pari eilisestä kuusta:

Ja laitteet, eli 102/1300mm sky-watcher ja canon d20 sekä toinen jalusta pikkuoptiikalla ja tietty kiikarit:

Kiitoksia vastauksista ystävät
Tosiaankin Turkissa auringonpimennys on täydellinen kapealla alueella, mutta pääsen juuri sitä katselemaan sinne. Toi koronan kuvaaminen alkoi kiinnostaa, mutten luota että saisin omalla kamerallani mitään järkevän näköisiä kuvia siitä.

Munkin olis tarkoitus lähteä Turkkiin katsomaan sitä pimennystä, minne päin olet menossa? Sellainen vinkki, että kannattaa katsoa pimennystä ihan katselemallakin, siitä otetaan ziljoonia kuvia ja itse pimennys menee kokemuksena helposti kuvaajalta ohi. Myös varjoja kannattaa tutkia, puiden varjot on esimerkiksi neulanreikäkameraefektin takia hienoja.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47468
Armitage
Sellainen vinkki, että kannattaa katsoa pimennystä ihan katselemallakin, siitä otetaan ziljoonia kuvia ja itse pimennys menee kokemuksena helposti kuvaajalta ohi.

Minäkin suosittelen, että jätät suosiolla kamerat hotellille tuona päivänä. Netti on täynnä ammattikuvaajien ammattilaitteilla ottamia auringonpimennyskuvia, jotka ovat tasoltaan parempia kuin mihin normaalilaitteilla milloinkaan pääsee, mutta elävänä kokemuksena auringonpimennys on varmasti ainutlaatuinen.

Neutroni
Armitage
Sellainen vinkki, että kannattaa katsoa pimennystä ihan katselemallakin, siitä otetaan ziljoonia kuvia ja itse pimennys menee kokemuksena helposti kuvaajalta ohi.Minäkin suosittelen, että jätät suosiolla kamerat hotellille tuona päivänä. Netti on täynnä ammattikuvaajien ammattilaitteilla ottamia auringonpimennyskuvia, jotka ovat tasoltaan parempia kuin mihin normaalilaitteilla milloinkaan pääsee, mutta elävänä kokemuksena auringonpimennys on varmasti ainutlaatuinen.

Samalla linjalla olen minäkin. Ja etukäteen kannattaa hankkia tarpeellinen määrä auringonpimennyslaseja, vaikkapa Ursasta hintaan 2€/kpl. Ne ovat kuitenkin kätevämmät kuin nro 14 tai 15 hitsaajanlasit ja kauttaaltaan valotettua filmiähän ei vanhaan tapaan pidä käyttää.

Nyt on putki hommattuna. Tuollainen 700mm jolla pitäis näkyä kuu ja aurinko ihan hyvin. Mut koitin Canonin 4.1mpix kameralla ottaa kuvaa (jossa myös makrokuvaus ihan ok) mut eipä natsannut pienellä kokeilulla. Koitin siis keittiöstä ottaa kuvaa . Mutta joo. Ehkä parempi keskittyä siihen kokemuksena, vaikka valokuvauskin kiinnostaa.
Noita ursan laseja pitää kyllä hommata.

Ja tuo auringonpimennys näkyy hyvin soulclipse festareilla (http://www.soulclipse.com)
(ja teltoissa siellä ollaan. sitten viikoksi hotellille festareiden jälkeen rentoutumaan:)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat