Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kysymys kuuluu: voiko planeettaa kiertävällä kuulla olla oma kiertolainen?

Esim. jättiläisplaneettaa kiertää maan kokoinen kuu jota kiertää sitten pienempi kuu.

Kommentit (11)

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007
Foliohattu
Kaikessa yksinkertaisuudessaan kysymys kuuluu: voiko planeettaa kiertävällä kuulla olla oma kiertolainen?

Esim. jättiläisplaneettaa kiertää maan kokoinen kuu jota kiertää sitten pienempi kuu.
En usko, että "kuun kuu" voi pysyä stabiililla radalla kovinkaan kauan, ellei se kierrä kuuta erittäin lähellä.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Ennenkuin kukaan ehtii antaa kovin tieteellistä vastausta, yritän minäkin aloitella uraani täällä. Ihan ilman mitään kursseja, pelkällä harrastuspohjalla väittäisin ettei tuo liene mahdollista.

Skenaario, kuten minä sen ymmärrän, lienee se, että on kolme osallistujaa: planeetta, tämän kiertolainen ja kolmantena kiertolaisen kiertolainen. Näistä planeetta sekoittanee kiertolaisen kiertolaisen radan ennen pitkää.

Kanga
Seuraa 
Viestejä1327
Liittynyt26.4.2009

Noin äkikseltään ajateltuna se lienee ainakin tilapäisesti mahdollista. Onhan Kuullakin nyt seuralaisia, elikkä tekokuita. Pitemmällä aikavälillä systeemi taitaisi olla epävakaa.

Riso abundat in ore stultorum

Kanga tuossa edellä jo vastasikin tavallaan tähän kysymykseen. Silloin, kun Apollo-kuulentoja toteutettiin, emoalus kiersi Kuuta sillä välin, kun laskeutuja oli sen pinnalla.
Eli kyllä Kuulla periaatteessa voisi olla oma kiertolainen eli oma kuu. Kysymys on vain tämän kiertolaisen massasta, joka ei saisi olla niin suuri, että se tekisi Kuun oman kierron liian epävakaaksi.

Foliohattu
Kaikessa yksinkertaisuudessaan kysymys kuuluu: voiko planeettaa kiertävällä kuulla olla oma kiertolainen?

Esim. jättiläisplaneettaa kiertää maan kokoinen kuu jota kiertää sitten pienempi kuu.
Kyllä se hetkellisesti on mahdollista, mutta pitemmällä aikavälillä järjestelmä on liian epävakaa säilyäkseen.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009

Luulisi tuon olevan ihan mahdollista, mikäli kuun kiertoaika planeetan ympäri ja kuun kuun kiertoaika kuun ympäri ovat sopivassa resonanssissa. Onhan planeetoilla, jotka kiertävät massiivisempaa kappaletta Aurinkoa, kuita vakailla kiertoradoilla. Tässäkin pienempi kiertää isompaa ja pienempää kiertää vielä pienempi. Pienemmässä mittakaavassa sopivat massat ja etäisyydet niin miksei toimisi? Täysi analogiahan tässä on. Sitä en kiellä, etteikö vakaa rata olisi epätodennäköinen.
Eri asia sitten on, miten tälläisen systeemin syntyminen on mahdollista varhaisen tähtikunnan pölykiekosta tiivistymällä. Siihen en uskalla ottaa kantaa. Kaapattu kuun kuukin kuulostaa epätodennäköiseltä.
Mitäs tästä sanotte? Jännä.

HSTal
Seuraa 
Viestejä736
Liittynyt10.4.2009

Seuraavassa pohditaan asiaa:


Can moons have moons?

Yes, in theory, moons can have moons. The region of space around a satellite there a sub-satellite can exist is called the Hill sphere. Outside the Hill sphere, a sub-satellite would be lost from its orbit about the satellite.

http://curious.astro.cornell.edu/questi ... number=679
Minulla on sellainen käsitys, että Jupiterin ja Saturnuksen eräillä kuilla on pieniä kiertolaisia. En nopeasti etsien löytänyt tietoja asiasta. Joillakin asteroidivyöhykkeen kappalailla on myös havaittu pieniä "kuita".

Mielenkiintoinen on myös melko uusi päätelmä, että Kuu ei voi kiertää (pidemmän aikaa) planeettaa napojen tasossa:


http://en.wikipedia.org/wiki/Kozai_mechanism
http://www.orbitsimulator.com/gravity/a ... kozai.html

The Kozai resonance places restrictions on the orbits possible within a system, for example

- for a regular moon: if the orbit of a planet's moon is highly inclined to the planet's orbit, the eccentricity of the moon's orbit will increase until, at closest approach, the moon is destroyed by tidal forces

- for irregular satellites: the growing eccentricity will result in a collision with a regular moon, the planet, or alternatively, the growing apocenter may push the satellite outside the Hill sphere

KKHS
Seuraa 
Viestejä368
Liittynyt23.11.2005
Foliohattu
Kaikessa yksinkertaisuudessaan kysymys kuuluu: voiko planeettaa kiertävällä kuulla olla oma kiertolainen?Voi olla. Siinä kuin tähteä kiertävällä planeetalla voi olla kirtolainen, tai galaksin keskustaa kiertävällä tähdellä voi olla kiertolainen, voi kuullakin olla (ei todennäköisesti ei Kuulla kuitenkaan)

Brian Aldissin Hellioconia -trilogiassa oli tällainen planeettajärjestelmä. Toki scifiä sekin, mutta ns. hc -scifiä.

Isoa aurinkoa kiersi pienempi aurinko erittäin elliptisellä radalla ja pienemmällä auringolla oli planeetta. Kappaleiden radat olivat samalla tasolla ja siten synkronissa, että planeetta oli aurinkojen välissä aina silloin kun pienempi aurinko oli lähinnä isompaa aurinkoa. Systeemi pysyi tasapainossa.

Suosittelen kaikille syyslukemistoksi.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Liittynyt4.10.2007

Tämä riippuu planeetan koosta. Mitä suurempi planeetta tai tähti, sitä suurempi painovoimakenttä ja kiertlaiset ja kuut jotka ovat vakailla radoilla kiertävät sitä kauempaa. Mitä kauempaa ne kiertävät sitä mahdollisempi on olla pienempiä kiertolaisia vakiradoilla.

Ei meidän kuukaan tavallaan kierrä maapalloa ympäri vaan enempikin aurinkoa. Tulee siinä samalla vain kiertäneeksi maapalloakin ympäri.

Niin, eihän sille mitään teoreettista estettä ole, se vain tarvitsisi juuri oikeat olosuhteet jotta systeemi pysyisi vakaana. Kuten elämän kehittyminenkin.

Sitten siellä kuun kuussa juuri sopivissa olosuhteissa asuvat alkukantaiset elämänmuodot voivat kuvitella että Jumalan täytyy olla olemassa koska juuri heitä varten on luotu tällainen elämän mahdollistava ihmeellinen systeemi.

He vain eivät hoksaa etteivät he olisi siellä lainkaan ihmettelemässä jos jostain sattuman oikusta asiat olisivat kehittyneet eri tavalla.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat