Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015
Ruotsalaistutkija: Pohjoismaista liittovaltio ja uusi supermahti
27.10.2009 9:58

HELSINGIN SANOMAT
TIMO TOIVANEN / LEHTIKUVA

Pohjoismaiden liput, etummaisena Pohjoismaiden neuvoston lippu.

Pohjoismaiden kannattaisi yhdistyä liittovaltioksi, ehdottaa ruotsalainen hyvinvointitutkija Gunnar Wetterberg tiistain Dagens Nyheterissä. Pohjoismaiden neuvosto on koolla Tukholmassa tiistaista torstaihin.

Liittovaltion edut ovat Wetterbergin mielestä kiistattomat. Tästä uudesta "Kalmarin unionista" syntyisi lähes 25 miljoonan ihmisen uusi supermahti.

Viiden pohjoismaan yhteen laskettu bruttokansantuote oli 1,2 biljoonaa (miljoona miljoonaa) dollaria 2006. Sillä uusi liitto olisi maailman kymmenenneksi suurin talous Kanadan ja Espanjan jälkeen ja selvästi suurempi kuin Venäjä tai Brasilia, Wetterberg laskee.

"Kaikilla pohjoismailla olisi enemmän tarjottavaa, jos naapurit vahvistaisivat niiden taloutta", hän perustelee.

Pohjoismaisen unionin perustamisesta on tullut helpompaa EU:n ja Euroopan talousalueen myötä, koska lainsäädäntöä on yhtenäistetty. Yhdistynyt Pohjola puolustaisi paremmin yhteisiä etujaan ja olisi painavampi toimija muun muassa EU:ssa. Lainsäädäntö saataisiin yhtenäistettyä muutaman juristisukupolven kuluessa, Wetterberg arvioi.

Yhteen valtioon pyrkiminen ei ole realistista eikä ehkä edes toivottavaa. Siksi olisi luontevaa luoda liittovaltio, jossa olisi viisi jäsentä. Ensi vaiheessa unionia hallitsisivat maiden hallitukset, joiden pitäisi olla yhtä mieltä kaikesta.

Pitemmän aikavälin tavoite olisi liittovaltio, jota hallitsisi kaksikamarinen senaatti: suhteellisilla vaaleilla ja rajat ylittävillä listoilla syntyvä alempi kamari ja ylempi kamari eli senaatti.

Valtiolla olisi yksi yhteinen valtionpäämies. Itsestään selvä valinta olisi Wetterbergin mielestä Tanskan kuningatar Margrethe II. Myöhemmin paikka voisi kiertää maiden välillä samaan tapaan kuin Malesian seitsemän sulttaania vuorottelevat valtionpäämiehinä.

Yhdistynyt liittovaltio huolehtisi keskushallituksen luonnollisista tehtävistä kuten ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, talouspolitiikan linjauksista, lainsäädännön pääalueista, maahanmuutosta sekä maita yhdistävistä asioista kuten työmarkkinapolitiikasta.

Syntyneessä valtiossa puhuttaisiin samaa kieltä, ja kaikki opiskelisivat koulussa äidinkielensä ohella toista pohjoismaista kieltä. Muuten riittäisi, että viralliset asiakirjat ilmestyisivät suomeksi sekä jollakin toisella kansainvälisellä kielellä, Wetterberg esittää.

Ruotsalaislehdet siteerasivat ehdotusta laajasti. Lukijat olivat ehdotuksesta eri mieltä: 66 prosenttia Svenska Dagbladetin kyselyyn osallistuneista kannatti ehdotusta. Aftonbladetin lukijoiden mielestä Ruotsin kannattaisi liittyä mieluiten Norjan ja sitten Tanskan kanssa. Useampi kuin joka yhdeksäs ei liittyisi kenenkään kanssa.


http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ruotsalaistutkija+Pohjoismaista+liitt...

Itsekin olen usein tälläistä ajatellut, pohjoismaat kun ovat hyvinvoinnissa, taloudessa ja lähes kaikessa hyvin pärjääviä, niin miksei perustettaisi liittoa niiden välille, jolloin pärjättäisiin todennäköisesti vielä paremmin.

Itse ainakin mielelläni ottaisin vastaan tälläisen uudistuksen, enkä kyllä usko että siinä kyseisten maiden kulttuuri kovin radikaalisti muuttuisi. Tosin ei se minua haittaisikaan.

Mitäs te muut olette mieltä?

Sivut

Kommentit (64)

Ei välttämättä mikään huono ajatus. Ensin pitää erota EU:sta, etteivät muut köyhemmän valtiot ole huonontamassa taloutta. Eli tavallaan voisi tehdä "mini-EU:n" pohjoismaiden välille. Norja ei taida helpolla liittyä.

Tvomas

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/10/ ... 13584.html"]

Ruotsissa ehdotetaan pohjoismaista liittovaltiota

julkaistu tänään klo 10:30, päivitetty tänään klo 13:17

Kalmarin unioni käytti tunnuksenaan punakeltaista ristilippua
Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Ruotsalainen historiantutkija Gunnar Wetterberg ehdottaa Pohjolan liittovaltion perustamista. Wetterbergin mukaan aika on kypsä uuden Kalmarin unionin perustamiselle.

Dagens Nyheter -lehteen kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa Wetterberg perustelee liittovaltiota monilla synergiaeduilla. Uudessa valtiossa olisi 25 miljoonaa asukasta ja se olisi maailman kymmeneksi suurin talousmahti jättäen jälkeensä muun muassa Venäjän ja Brasilian.

Pohjolan liittovaltiolla olisi suuri painoarvo EU:ssa, ja se voisi nykyistä paremmin kamppailla unionin johtotehtävistä.
Taas uusi vippaskonsti uittaa Norja EU:un! INTE!

Pohjolan yhteiseksi valtionpäämieheksi Wetterberg ehdottaa historiallisista syistä Tanskan kuningatar Margareetaa.Höpsistäkeikaa! Vitsi!

Margareetan ehdottaminen valtionpääämieheksi on historiallisesti linjassa, koska Kalmarin unioni syntyi 1389 Tanskan ja Norjan kuningattaren Margareeta I:n noustessa myös Ruotsin hallitsijaksi. Valtionpäämiehen tehtävä voisi myös kiertää osavaltioiden välillä.

Wetterbergin mukaan Pohjolan takavuosien yhdentymispyrkimykset ovat usein kaatuneet Ruotsin dominointipyrkimyksiin. Wetterberg uskoo kuitenkin, ettei Ruotsi ole enää niin ylimielinen kuin ennen.

Wetterberg myöntää, että yhdentyminen voi kaatua kielikysymykseen. Tästä syystä kaikissa Pohjolan maissa pitäisi hänen mielestään opettaa jonkin naapurimaan kieltä.

YLE Uutiset

Muualla netissä:
Dagens Nyheter: ”De fem nordiska länderna bör gå ihop i en ny union”
http://www.dn.se/opinion/debatt/de-fem-nordiska-landerna-bor-ga-ihop-i-e...

Humörfolk... Heh.

kabus
Ei välttämättä mikään huono ajatus. Ensin pitää erota EU:sta, etteivät muut köyhemmän valtiot ole huonontamassa taloutta. Eli tavallaan voisi tehdä "mini-EU:n" pohjoismaiden välille. Norja ei taida helpolla liittyä.Kuulostaa äkiseltää joo hyvältä.
EU:sta eroamisesta en kuittenkaa tiijä, ehkä muutenkin EU:n sisällä ja vähän ulkopuoleltakin voisi valtiot yhdistyä.
Luulisi näin mutupäänä, että about monelle pikkueuromaalle löytyy läheinen kumppani tai kaksi jonka kanssa voisi ihan hyvin yhdistyä.
Toisaalta EU:n valtaa voisi samalla hieman ehkä vähentääkin jopa?

Mitä Norjaan tulee, niin ehkä sen mukaan tulemiselle vois tehdä kompromissejä, jos se on niin tärkee maa.
Norjandollari ja -kieli valtaan.

"Wetterberg myöntää, että yhdentyminen voi kaatua kielikysymykseen. Tästä syystä kaikissa Pohjolan maissa pitäisi hänen mielestään opettaa jonkin naapurimaan kieltä."

Tämä aiheutti skeptismiä: mikähän tuo toinen kieli olisi? Ettei vaan ruotsi? Eli tällä saataisi lisää ruotsin puhujia, eikä itse ruotsalaisten tarvitsisi tehdä mitään.

Vastaehdotus: ruotsalaisten olisi opakko opiskella suomea.

Kannatan. Pohjoismailla ei ole EU:ssa tällä hetkellä juurikaan sananvaltaa. Jos EU:ssa aiotaan pysyä, olisi pohjoismainen liittovaltio paras keino saada myös Pohjoismaiden ääni kuuluviin. En usko kielierojen tuottavan ongelmia: skandinaaviset kielet sulautuvat helposti toisiinsa ja suomenkieliselle vähemmistölle voitaisiin ruveta vaatimaan erilaisia etuoikeuksia (vrt. suomenruotsalaiset).

Kaikki tämä lienee kuitenkin pitkällä tähtäimellä turhaa, sillä sadan vuoden kuluessa Pohjoismaiset kansat ovat vähemmistönä omissa maissaan ja asioistamme päättävät aivan muut tahot.

Javert
Mikä ettei, yhdessä olemme vahvempia, mutta erityisesti kannatan vahvaa EU:ta.http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/P ... 5250319448

Pohjoismaiden pääministerit eivät lämmenneet yhteiselle unionille

27.10.2009 15:23

STT

Tukholma. Pääkaupunki pysyy Helsingissä, eikä uutta Kalmarin unionia ole näköpiirissä. Pohjoismaiden pääministerit ampuivat yhdellä suulla alas yhteiskuntapolitiikan asiantuntijan Gunnar Wetterbergin sanomalehti Dagens Nyheterissä esittämän ajatuksen Pohjoismaiden yhteisestä liittovaltiosta.

Wetterbergin mukaan alue pystyisi tällä tavoin vahvistamaan kansainvälistä vaikutusvaltaansa.

Pääministeri Matti Vanhanen sanoi tiistaina Tukholmassa Pohjoismaiden pääministerien tiedotustilaisuudessa, ettei hän pidä Wetterbergin ehdotusta realistisena. Hän lisäsi kuitenkin, että kysymyksenasettelu on sinänsä paikallaan.

"Se aika hyvällä tavalla nostaa esiin Pohjolan yhteen lasketun painoarvon. Me olisimme maailman kymmenenneksi suurin talous. Meidän arvomaailmamme myös on sellainen, jota monet maailmassa haluavat seurata."

Vanhanen painotti pääministerikollegoidensa tapaan, että voimia on yhdistettävä Pohjolassa entisestään. Hän kuitenkin korosti EU:n merkitystä Pohjoismaille yhteistyöfoorumina ja toivoi Islannin pikaista EU-jäsenyyttä. "

Tää idea uudesta Kalmarin Unionista lähti liikkeelle Kalmarin kaupungin vanhan Unionin kuppilasta...

Pohjoismaiden pääministerit eivät lämmenneet yhteiselle unionille

Onko tälle kielteisyydelle jotain muita perusteita kuin tunkkainen nationalismi ja huoli omasta vallasta?

Oho
Seuraa 
Viestejä2004
Liittynyt2.3.2008
Korpi

Onko tälle kielteisyydelle jotain muita perusteita kuin tunkkainen nationalismi ja huoli omasta vallasta?Ehkä se että Suomi ei edes ole Pohjoismaa juuri muualla kuin poliitikkojen korupuheissa. Tanskalaislle ja norjalaisille Suomi on suunnilleen yhtä läheinen kuin Pohjois-Korea ja ruotsalaiset suhtutuvat Suomeen ja suomalaisiin alentuvasti siirtomaaisännän otteella.

Oho
Ehkä se että Suomi ei edes ole Pohjoismaa juuri muualla kuin poliitikkojen korupuheissa. Tanskalaislle ja norjalaisille Suomi on suunnilleen yhtä läheinen kuin Pohjois-Korea ja ruotsalaiset suhtutuvat Suomeen ja suomalaisiin alentuvasti siirtomaaisännän otteella.

Tämä ei kuitenkaan haitannut EU:iin liittymistä tai sen liittovaltiokehitystä? Pohjoismaat ovat muuhun Eurooppaan verattuna kuitenkin varsin yhtenäinen alue.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
Liittynyt25.5.2009

Pohjoismaissa olisi yhdessä lähes omavarainen, kulttuuri yhtenäistä, taloudet erittäin hienossa kunnossa ja politiikka muutenkin yhtenäistä. Kannatan!

Höpinät yhdistyneestä Skandinaviasta haudattiin jo 1800-luvulla. Sellaiselle unionille olisi edes kulttuurillisia perusteita, mutta Pohjoismaiden unionille ei ole edes niitä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat