Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

K-vitaminii parantaa ja on tarpeellinen veren hyytymisominaisuuksien kannalta, sehän tiedetään. Sen vastakkainen asia on varfariini, eli veren hyytymistä ehkäisevä valmiste. Itse asiassa ne löydettiinkin melko samoihin aikoihin.

Se on siis selviö että varfariinin (Marevan) käyttäjän ei pidä leikkiä K-vitamiinin kanssa itsekseen koska ne vaikuttavat juuri samaan mekanismiin vastakkaisesti.

Nyt ei ole kuitenkaan siitä kyse vaan...

Olen nyt lueskellut jonkin verran K-vitamiinista ympäri netin ja onkin herännyt jokunen kysymys.

K-vitamiini siis mahdollistaa veren hyytymisen ja jostain luin että optimaalinen taso saavutetaan n. 2 viikon sisällä suurinpiirtein. Tällä kohtaa siis kysymys nousevatko hyytymistekijät sen jälkeenkin vai onko ihmisessä itsessään se optimitaso josta ne eivät enää nouse määrätyn K annoksenkaan jälkeen?

Toinen varsinainen miettimistä herättänyt asia on K-vitamiinin mekanismi suhteessa muihin veren hyytymistä ehkäiseviin aineisiin, lähinnä asetosalisyyliin. Sehän toimii eri tavalla kun varfariini joten K-vitamiini ei yhtä suoraan kumoa sen vaikutusta? Vai kumoaako?

Samaan sitten törmäsin jollain sivulla jossa todettiin että 45 µg K2 vitamiinia ei kumoa esim. Gingon vaikutusta verenkierron suhteen.

Tähän voisi sitten lisätä kalaöljyn ja rannikomänty uutteen samaan, kaikilla veren hyytymistä ehkäisevä/verenkiertoa edistävä vaikutus.

Pointti on siis se, että mekanismi asetosalisyylillä (Primaspan, Disperin etc.), gingolla, kalaöljyllä ja Pycnogenolilla on erilainen kun varfariinilla ja silloin K ei suoranaisesti vaikuttaisi samoin kun sen kohdalla? Vai vaikuttaako?

Asia kiinnostaa omakohtaisesti siksi, etten varmasti saa ainakaan ruuasta suositeltuja annoksia K-vitamiinia ja toisaalta, perussairauteeni kuuluu 100 mg asetosalisyylia Primaspanin muodossa yhden infarktin jälkeen.

Määristä varmasti on paljon kysymys, mutta koska varfariinia en tarvitse, ei hyytymistekijöitäkään testailla joten osaisikohan joku viisaampi kertoilla joitain vastauksia?

K-vitamiini itsessään kun olisi kuitenkin ilmeisen hyödyllinen aine myös sydän ja verisuoniterveyden kannalta.

Ancient

Sivut

Kommentit (16)

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Kalaöljyä vedetään käytännössä sydänsairauksissa grammatolkulla ilman olennaista eroa veren hyytymiseen. Asiaa on tutkittu aika helvatasti, mutta lääkäreille eli "asiantuntijoille" jää aina ravintolisistä vain ne ainoat negatiiviset tutkimukset mieleen. Kun valkotakeilla menee 10 kertaa ihan yksinkertaiset faktat pieleen, menee luottamus ravintoasioissa väkisinkin lopulta harakoille.

Pelkkä EPA ei ole optimaalista verisuonille ja pumpulle, tarvitaan myös DHA:ta. Tarkempi suhde on hyvä kysymys. Asetyylisalisyylihappo aktivoi EPA:sta syntyviä eikosanoideja joten nämä toimivat synergisesti - hyvä annos on luultavasti jossain 100-150 mg:n välissä.

K2-vitamiinia toistaiseksi kannattanee vetää ravinnosta (Natto, hanhenmaksa, EDAm + eräät muut hapatetut juustot) ja mahdollisesti nappina, erityisesti muotoja MK4 ja MK7. K2 MK4 on peruuttanut eräässä rottatutkimuksissa verisuonten (varfariinilla aikaansaaduista) kalkkeutumista 60% parissa kuukaudessa.

Niasiini on yleisesti ottaen paras ravintolisä infarktitoipilaalle ja sitä voi yleensä ottaa ilman maksa-arvojen tsekkaamista omin päin 250 mg päivässä. Toiset ottavat valvonnassa jopa 4 grammaa ja tulokset ovat olleet aivan uskomattomia, eräässä tutkimuksessa CAD-tapahtumien estovaikutus lumeryhmään oli 92%. Mikään "lääke" ei pärjää niasiinille tällä hetkellä CAD-ehkäisyssä.

Suklaa (kaakaopapu) on todennäköisesti kaikkein dramaattisin yksittäinen sydänongelmia ehkäisevä ravintoaine tähän mennessä. Joka päivä suklaata syövillä oli sydänongelmia alle neljäsosan mitä "suklaattomilla". Yksittäisistä ruoka-aineista myös vihreän/valkoisen teen polyfenolit on assosioitu vähintään statiinien veroisiksi kokonaisefektiltään, toki selvästi vielä suklaan jäljessä. Onhan näitä muitakin, ei nyt tule vain ihan heti mieleen.. krilliöljy on todella lupaava kalaöljyjen oheen ja odottaa vain tutkimusten kertymistä...

Ruokavaliopuolella dramaattisimmat positiiviset veriarvomuutokset on tähän saatu aikaan LC paleolla, hormonien ja hormoni-vitamiinien normalisoinnilla (ADK2), MCT-rasvoilla ja O3-rasvoilla (mahdollisesti ALA on suojaavin [Lyon]) ja O6-ryhmän saannin tiputtamisella alle 4%, mahdollisesti niin alas kuin mahdollista (< 0,5%). Magnesium/kalsium-suhde vaikuttaa verisuonten supistumiskykyyn ja tauriini/Q10/karnosiini suojaavat/korjaavat sydänlihasta.

Tämä meni nyt vähän ravintolisäneuvonnaksi...

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide: "Tämä meni nyt vähän ravintolisäneuvonnaksi... "

Niinhän tuo meni On aika selkeä paketti kuitenkin ja noudattelee sitä mitä olen itsekin ollut löytävinäni ja osin toteutankin.

Eli kuten "Lisäravinne coctailisi" ketjussa kertoilinkin omaan nappivarastooni kuuluu:

1000 mg Epa
100 mg Q10
125 µg D3
80 mg Pycnogenol
350-550 mg Magnesium+B6

Plus yksi monivitamiini. Nuo olen omin päin ihmetellen laskenut kannattaviksi kokeilla hyötyjensä suhteen.
Q10 statiinilääkityksen takia. Statiinien hyödyt ja haitat ovat kiistanalaisia ja pois en niitä jätä koska toistaiseksi en ole löytänyt faktaa että jo sairastuneen kannattaisi niin tehdä. Sen sijaan koitan vähentää haittoja Q10:llä.
Törmäsin sellaiseenkin tietoon, että aluksi statiineja aiottiin myydä tuotteena statiinit+Q10, koska ne ehkäistessään kolesterolin muodostusta maksassa, ehkäisevät samalla Q10 tuottamisen. Jostain syystä näin ei sitten kuitenkaan tehty. Piti tieto sitten paikkansa tai ei, ainakin haittojen ehkäisyssä ja minimoinnissa Q10 suositellaan.
Kolesterolin hyödyllisyys tai haitallisuus on sitten toinen juttu itsessään josta kovasti taitetaan peistä.

Epa oli jo ennen infarktia (-05), kuten magnesiumkin. B ryhmän vitamiinit (1,6 ja 12) kanssa ajoittain käytössä isompinakin annoksina ihan peruslekurin suosituksesta aikoinaan.
Pycnogenol tuli antioksidantti ym. vaikutustensa vuoksi mukaan joitain aikoja sitten.

Ylipäätäänn tuo oma ravinnecoctail ei ole eikä ole koskaan ollut pelkästään sydänvaikutusten vuoksi vaan sen kokonaisuuden mukaan mikä sillä on laajemminkin sen lisäksi.

Siksipä kiinnostaakin myös tuo K-vitamiini. Kaapissa on myös purkki Life Extensionin "Super Boosteria" jota en nyt kuitenkaan aloitusta lukuun ottamatta ala syödä, ennen kuin selviää mikä sen sisältämän K-vitamiinimäärän turvallisuus oman tilanteeni kannalta on. Lähinnä juuri estääkö se asetosalisyylin vaikutuksen samalla mekanismilla kun varfariinin vai perustuuko asetosalisyylin vaikutus verihiutaleiden kohdalla muuhun.

Se nyt on kuitenkin totta, että melko harvalta lääkäriltä tuotakaan kannattaa kysyä, koska heillä ei todellakaan ole suurempaa tietoa ravitsemuksen/luontaistuotteitten vaikutuksista suurimmalla osalla todellakaan liikaa.

Hyvänä esimerkkinä kardiologi jolta kysyin kalaöljyn mahdollisesta haitasta/hyödystä -06. Vastaus oli: "Mitä sitä tähän sotkemaan".

Ancient

Turbokameli
Ancient, ei pitäisi olla haittaa asetosalisyylin kanssa käytettynä.Eli oliko oikein ymmärretty jos tuon tajuaa siten, ettei poista asetosalisyylin vaikutuksia?

Ancient

Turbokameli
Seuraa 
Viestejä892
Liittynyt26.10.2009
Ancient
Turbokameli
Ancient, ei pitäisi olla haittaa asetosalisyylin kanssa käytettynä.Eli oliko oikein ymmärretty jos tuon tajuaa siten, ettei poista asetosalisyylin vaikutuksia?
Ei poista. Useissa pitkäkestoisissa tutkimuksissa ihmisillä K2-vitamiinia on käytetty 45 mg päiväannoksina ilman juuri mitään haittavaikutuksia.

Turbokameli

Ei poista. Useissa pitkäkestoisissa tutkimuksissa ihmisillä K2-vitamiinia on käytetty 45 mg päiväannoksina ilman juuri mitään haittavaikutuksia.
Puhutaanko me nyt samoilla yksiköillä? Esim. tuo Life Extencionin Booster ja Super K sisältävät:

K2-vitamiinia (MK-7) 100 mcg
K2-vitamiinia (MK-4) 1000 mcg
K1-vitamiinia 1000 mcg

Nuo siis käsittääkseni mikrogrammoja eli µg ?

Sinulla milligrammoja?

Eli noista K1 ja K2 (MK-4) sisältäisivät vaan yhden milligramman?

Kuinka yleensäkin K1, sehän katoaakin melkein saman tien rasvaliukoisuudestaan huolimatta ja sitä olisi popsittava useita kertoja päivässä, eli tummanvihreitä kasviksia naamaan vähän väliä.

K1 lisäksi on käsittääkseni se vaikuttavin este esim. varfariinin kanssa ja veren hyytymisen suhteen ? Myös sama jota injektiona annetaan vastasyntyneelle.

K2 taas se eläin/bakteeriperäinen jolla myönteisiä tuloksia kokeissa on saatu. Onko sillä sama vaikutus hyytymistekijöitten suhteen?

Ancient

Turbokameli
Seuraa 
Viestejä892
Liittynyt26.10.2009

Juuri sen vuoksi olin viestissäni korostanut yksikön, koska tarkoitin sitä. Tiedän, että kaupoissa tavallisesti on myynnissä 45 mikrogramman (µg) valmisteita, mutta edellä todellakin puhuin farmakologisista annoksista ja milligrammoista (mg).

Turbokameli
Juuri sen vuoksi olin viestissäni korostanut yksikön, koska tarkoitin sitä. Tiedän, että kaupoissa tavallisesti on myynnissä 45 mikrogramman (µg) valmisteita, mutta edellä todellakin puhuin farmakologisista annoksista ja milligrammoista (mg).Itsekin löysin yhden sivun jossa kerrottiin ettei mitään haittaa ole havaittu edes 30 mg pitempiaikaisilla annoksilla.

Muutenkin hyvin turvallinen terveillä ihmisillä.

Edelleen kuitenkin mietin sitä hyytymistekijöitten estoa, koska suoraan asetosalisyyliin ja sen hyytymisen estoon (joka itselläni on) kohdistuvaa vaikutusta kertovaa asiaa ei mistään löydy.
Pitäisi varmaan etsiä niin päin että mihin mekanismiin asetosalisyylin vaikutus perustuu ja vaikuttaako K millään tavoin suoranaisesti siihen...

Tosin edelleen sen tiedän varmasti, etten ruuasta edes normisuositusten mukaista määrää saa, joten tuskin kovasti ampuisin yli siinäkään tapauksessa että popsisin olemassa olevat lisäravinteet pois

Mutta jatketaan selvittelyä hetki kuitenkin edelleen.

Ancient

Mukavasti näin aamuyön tuntien ratoksi on tullut aikaa kulutettua koittamalla selvitellä asiaa edelleen...

No, K1-vitamiinilla on haitallinen yhteisvaikutus kumariinityyppisten antikoagulanttien kanssa; antikoagulantin teho vähenee. Eli tämä on varfariini, kauppanimi Marevan.
Tämä oli myös tiedossa noin yleisellä tasolla.

Asetosalisyylin vaikutus perustuu taas verihiutaleitten toisiinsa takertumisen estämiseen ja siihen taas K-vitamiinilla ei kerrota missään vastaan tulleessa olevan vaikutusta. Eli mekanismiin jolla asetosalisyyli toimii.

Veren hyytyminen ja trombosyyttien toisiinsa takertuminen ovat ne kaksi pääasiallista vaikutusta jotka yleensä johtavat tukoksiin ja tämän pohjalta esim. suoraa haittaa asetosalisyyli lääkityksen kohdalla (Primaspan) sen vaikutuksiin K-vitamiinilla ei ole.

Siis yleisellä tasolla kun jossain näkee ettei K:ta suositella "verenohennuslääkkeitten" kanssa, se tarkoittaa nimenomaan varfariinia ja sen toiminnan mekanismin heikkenemistä.

Toinen asia sitten on se, vahvistaako K1 itsessään liiallisesti hyytymistekijöitä on lienee yksilöllistä. Tuskin se kellään paikallaan seisovaa puuroa kuitenkaan verestä tekee koska lääketieteelliset annoksetkin ovat melko suuria yleensä.

Ja edelleen se kolmas asia, onko K2 muodoilla sama hyytymistekijöitä lisäävä vaikutus?

Tuossa vielä pari suomenkielistä linkkiä jotka matkalla asiassa osuivat silmiin :
http://www.gernet.fi/artikkelit/aspirin.html
http://www.medicina.fi/fato/37.pdf

Kumariinityyppinen antikoagulantti tarkennuksena taas löytyi täältä:
http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/hu ... 1720.shtml

Jos jollain fiksummalla on vielä tarkennusta asiaan, mielelläni kuuntelen/luen

Ancient

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Stephanilta löytyi, kun vähän kaivoin:

[list:1hmmeksf]MK-4 is capable of performing all the functions of vitamin K. MK-4 can even activate blood clotting factors, which is a role traditionally ascribed to vitamin K1. Babies are often born clotting deficient, which is why we give newborns vitamin K1 injections in the U.S. to prevent hemorrhaging. In Japan, they give children MK-4 to prevent hemorrhage, an intervention that is very effective. Could that have to do with the fact that Japan has half the infant mortality rate of the U.S.? 1

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12064340[/list:u:1hmmeksf]

Kysymys onkin, tarvitaanko luonnontilassa sisäelimiä ja lihaa syöneiden äitien lapsille K1-vitamiinipiikkiä, vai onko kyse jälleen yhdestä turhasta "länkkärisairaudesta" ?

Mielestäni jo kysymys on absurdi. Länkkäriruoka on tottakai surkeaa lajityypillisyyden kannalta ja tappaa ihmisiä, äitien kautta myös pikkuvauvoja.

PS: Pianhan on tulossa (ellei ole jo tullut) uusi koagulanttilääke, jota ei tarvitse vahtia verikokein kuten Marevania. Tietääkö kukaan lääkkeen/lääkeaineen nimeä ?

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Mielenkiintoista.

Vasta tänään huomasin että pitkään ajoittain käyttämäni suomalainen monivitamiini sisältää K1 vitamiinia 30 µg...

Mielenkiintoiseksi sen tekee se, että vasta nyt sen huomasin, siis määrän. Oletin että siinä on 10 µg joka pahemmin tuskin edes imeytyy.

Toinen mielenkiintoinen asia on, että joissain K2(MK-7) 45 µg vitamiineissa on varoitus verenohennuslääkkeitä käyttävien osalta myyntipaikasta riippuen hiukan.

Käsittääkseni K1 on hankalampi siinä suhteessa ja varmasti ainakin varfariinin kohdalla joten tuossa yleisessä valmisteessa pitäisi kenties olla huomautus asiasta...

Ancient

Turbokameli
Seuraa 
Viestejä892
Liittynyt26.10.2009

K-vitamiinia tarvitaan hieman veren koagulaatiotekijöiden toimintakykyisiksi tekemiseen. On yleinen mutta turha huoli, että siihen tarvittavaa runsaampi K-vitamiinin saanti voisi olla jollain tavalla haitallista koskien veren hyytymistä.

Varfariinin käyttö on sitten asia erikseen, mutta siitä et aiemmin kysynytkään. Verenohennuslääkkeitä käytettäessä on tärkeää, että K-vitamiinin saanti on ennen kaikkea vakaata. Siksi K-vitamiinia sisältävän ravintolisän käyttö ei ole mitenkään mahdoton ajatus, mutta lääkitys pitää tietysti sovittaa siihen ja lääkärin on hyvä tietää siitä. K2-vitamiinia on jopa käytetty puskurinomaisesti yhdessä varfariinilääkityksen kanssa, ja tietyt hollantilaiset K-vitamiinitutkijat jopa suosittelevat sitä.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Munuaispotilailla varfariini on aiheuttanut verisuolten kalsifioitumista, joten ainakin menatetrenoni on tässä mielessä erinomainen ravintolisä varfariinin kylkeen.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Huvittavintahan tässä on juuri se, että samalla kun olen miettinyt alanko syödä K2 vitamiinia lisänä muun ohessa jonkin verran ja kaivellut netin joka nurkkaa katsellen tietoja siitä, olen vuoden pari puputtanut melkein samaa annosta K1 vitamiinia säännöllisen epäsäännöllisesti.

Ancient

Turbokameli
Seuraa 
Viestejä892
Liittynyt26.10.2009
Neonomide
Chris Masterjohnilla on 81 lähdeviitteen teksti MK4-muodon vaikutuksista ja rooleista elimistössä, kyllä sekin kannattaa hollantilaisten ohella lukea:

http://www.westonaprice.org/basicnutrit ... in-k2.html
Olen lueskellut tuota jo aiemmin. Mielestäni osoittaa Masterjohnilta huonoa arvostelukykyä mainostaa voita laajasti hyvänä K2-vitamiinin lähteenä. Ensinnäkään hän ei ota huomioon sitä, että yli puolet (n. 10 µg) voin K-vitamiinista on K1-vitamiinia. Toiseksi K2-vitamiinin määrä on voissa tavallisiin annoskokoihin nähden pieni. Kun sadassa grammassa voita on 5-8 µg K2-vitamiinia, voita pitäisi syödä likimain kilo päivässä, jotta siitä saataisiin hollantilaistutkijoiden suosittelema määrä K2-vitamiinia. Voi on siis huono K-vitamiinin lähde.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat