Seuraa 
Viestejä45973

Heips.

Kehittelen tässä jonkinlaista excel taulukkoa mihin kun syöttää tilastoja sm-liigan nettisivuilta niin se laskee arviot voittotodennäköisyyksille. Pitkälti siis toimii ihan hatusta vedettyjen kaavojen tuottamilla tunnusluvuilla (kuvaavat esim joukkueen yleistä hyvyyttä, erikoistilanne tehokkuutta, kotiedun vaikutusta jne.) joista sitten lasketaan painotettuja keskiarvoja käyttäen (taas hatusta vedetyin vakioin) uusia tunnuslukuja joita vertaillen sitten saadaan ne todennäköisyydet.

Mutta siis nyt olen siinä tilanteessa että olen saanut kaksi lukuparia.

Voittotodennäköisyydet kun katsotaan pelkästään vastakkain olevia joukkueita, olkoot nyt vaikka 55-45.

sekä voittotodennäköisyydet kun otetaan huomioon pelkästään kotietu sekä se miten hyvin joukkueet ovat aiemmin kotiedusta hyötyneet, olkoot se 60-40

Ja nyt siis nämä täytyisi jotenkin yhdistää, ja probleema olisi että miten. Kertomalla vai keskiarvolla?

esim keskiarvolla siis tulisi
(0,55+0,6)/2=0,575
(0,45+0,4)/2=0,425

ja kertomalla
0,55*0,6=0,33
0,45*0,4=0,18
ja näistä "skaalataan"
0,33/(0,33+0,18)=0,65
0,18/(0,33+0,18)=0,35

Kaksi hyvin erilaista tapaa, kumpi on enemmän oikein? Vai pitäisikö tehdä jälleen kompromissi ja laskea molemmista tuloksista keskiarvo.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (20)

Hmm, no nyt oivalsin että jos kotiedulla ei olisikaan mitään vaikutusta, eli sen tarkastelussa todennäköisyys ois 50-50, niin silloinhan se ei vaikuta millään tavalla vaan kokonaistodennäköisyys on suoraan tuo joukkueiden keskinäisen hyvyyden vertailun antama todennäköisyys.

Keskiarvolla laskettaessa tuo ei päde, kertomismenetelmällä puolestaan toimii kuten pitää.

Niin...tätähän himoveikkaajat ovat tehneet jo vuosia. Keränneet tilastot taulukkoon ja etsivät todennäköistä voittajaa datan avulla.
Itse laskenta toimii hienosti. Tulokset eivät vaan vastaa odotuksia.
Samaa ovat tehneet lotosta mutta ei ennustuksista ole ollut apua.

Hyvää aivojumppaa excel-ennustimen teko kyllä on !

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No lotto on puhtaasti sattumaan perustuva peli jossa todennäköisyydet sekä kertoimet kaikille tuloksille on samat, joten mitään ennustuksia ei voi tehdä.

Veikkausta aloittelin vasta viikon sisällä enkä varsinaisesti kuvittelekaan sillä rikastuvani, enemmänkin leikkimielinen kokeilu kyseessä. Voittaminen kun vaatisi että osaan tehdä tuon laskurin paremmin kuin vedonlyöntitoimiston miehet, ja siihen tarvitaan aika paljon tuuria sillä ne on ammattilaisia, minä en. Mutta hauskaa tämä näpertely on kuitenkin.

Ja tätähän on nyt hyvä testata siten että laskee seuraavien matsien kertoimet valmiiksi ja kun ne nettiin aikanaan ilmestyvät (nythän on taukoa peleissä) niin katsoo kuinka lähelle osui. Sitten jos pääosin osuu hyvin mutta joissain kohteissa on selkeitä eroja niin heittää sinne muutaman euron ja toivoo parasta.

Jos kunnollisen ja mahd. kattavan ennusteen haluaa per peli tehdä niin siihen tarvittaisiin vähintään seuraavat tiedot per joukkue :

- milloin on viimeksi pelattu sitä vastustajaa vastaan johon ennustetta tehdään ja mikä oli tulos
- Muut tulokset muihin joukkueisiin nähden
- mikä on pelaajien fyysinen kunto ennustettavassa pelissä
ja mikä se oli edelliskerralla
- keli pelihetkellä, kuinka kävi viimeksi kun oli pilvipoutaa jne.
- onko joukkue vieras/koti ja kuinka kaukaa vierasjoukkue on matkustanut

lisäksi satoja muita muuttujia.

Pelkästään pelimenestyksen pohjalta hyvää ennustetta ei pysty tekemään.

Ja tätähän on nyt hyvä testata siten että laskee seuraavien matsien kertoimet valmiiksi ja kun ne nettiin aikanaan ilmestyvät (nythän on taukoa peleissä) niin katsoo kuinka lähelle osui. Sitten jos pääosin osuu hyvin mutta joissain kohteissa on selkeitä eroja niin heittää sinne muutaman euron ja toivoo parasta.
Kyllä, tähän hommaan toi on ok. Huomaat taatusti että nälkä kasvaa syödessä eli varmasti tulee mieleen laajentaa laskentaa aina "pikkasen". Sekin on tuollaisen laskennan hyvä puoli. Kunhan ei paisuta hommaa liian laajaksi = tulee kyllästyminen.

Oo, hyvä kun muistutit parista muuttujasta mitkä oli vielä unohtuneet (ois ne kai jossain vaiheessa tullu mieleen). Joku järki nyt täytyy tietenkin pitää eli jonkin sään vaikutusta ei tietenkään huomioida. Mutta tuo pelimatkan pituus täytyy laittaa vaikuttamaan kotiedun painoarvoon. Toki sen vaikutus on eri joukkueille eri, mutta arvio on arvio. Kyllä sen huomioon ottaminen pitäisi silti viedä keskimäärin lähemmäksi oikeaa tulosta. Myös joukkueiden edellinen kohtaaminen oli unohtunut, ja myös tauko edellisestä pelistä puuttuu vielä (onko joukkue väsynyt vai kenties kadottanut pelivireen pitkän tauon aikana).

tauko edellisestä pelistä puuttuu vielä (onko joukkue väsynyt vai kenties kadottanut pelivireen pitkän tauon aikana).
Jep. Tuon kaltaisia muuttujia lisäämällä ennustus paranee.

Jees, mutta toki hankalaa on saada nuo kohdilleen kun sekin että kuinka suuri vaikutus matkan pituudella oikeasti on riippuu:
-tuleeko joukkue bussilla vai lentokoneella
-tuleeko joukkue jo edellisenä päivänä
-yksilölliset erot

Tuossa joutuu niin paljon painoarvokertoimia heittämään hatusta että lopputulos ei ehkä eroa paljoa siitä että ois sen koko kertoimen heittänyt suoraan hatusta. Mutta toisaalta eipähän tarvitse jokaisen kohteen kanssa erikseen pohtia kaikkien N+1 asian vaikutusta kun ne on kerran jo pohdittu. Sitten vaan toivotaan että se eka pohdinta osui edes vähän sinnepäin.

Voiskin mut kun ei voi. Laskuri antaa todennäköisyyksiä ulos. Vaikka yksikään veto ei osuis voi laskuri olla ihan oikein, ja päin vastoin. Täytyis seurata ainakin koko kausi ennen kuin ois varma ollaanko pielessä vai ei, eikä sittenkään tiedettäis mitkä niistä laskurissa olevasta 100:sta vakioarvosta on pielessä. Arvioinko kotiedun liian suureksi, vaiko kenties erikoispelaamisen merkityksen, vaiko sittenkin sarjatilanteen, vaiko....?

Joza
Kaksi hyvin erilaista tapaa, kumpi on enemmän oikein? Vai pitäisikö tehdä jälleen kompromissi ja laskea molemmista tuloksista keskiarvo.
Tuo kertominen tuntuisi paremmalta, mutta todennäköisyyksiä täytyy painottaa esim. siten, että kukin todennäköisyys korotetaan painokertoimen (0...1) potenssiin. Jos painokerroin on 0 niin kertoimeksi tulisi 1.

korant
Joza
Kaksi hyvin erilaista tapaa, kumpi on enemmän oikein? Vai pitäisikö tehdä jälleen kompromissi ja laskea molemmista tuloksista keskiarvo.
Tuo kertominen tuntuisi paremmalta, mutta todennäköisyyksiä täytyy painottaa esim. siten, että kukin todennäköisyys korotetaan painokertoimen (0...1) potenssiin. Jos painokerroin on 0 niin kertoimeksi tulisi 1.

Tätäkin olen älynnyt harrastaa. Hankalaa on tietysti vain paitsi valita se painokerroin niin yrittää huolehtia siitä ettei samat asiat tule lasketuksi kovin pahasti moneen kertaan. Esim kun on erillinen erikoispelaustarkastelu, niin tuo varmasti näkyy osaltaan myös sarjatilanteessa, joten sille ei uskalla kovin suurta painoarvoa antaa.

Mitä ottelukohtaisia tilastoja tarkoitat?

Itse käytän tuota sarjataulukkoa (myös aiemmilta vuosilta jonkin verran), sitten ottelut kohdasta löytyy kauden kaikkien otteluiden tulokset (ja tarkempaakin infoa jos tarvii) ja sitten tilastot osion etusivullahan on heti mm. ylivoimatehokkuudet ym.

Halusin siis listauksen missä näkyisi joukkueiden kaikki pelatut pelit (tuloksineen) esim. viimeisten 3 vuoden aikana.

Jaa, jos meinaat jonkin tietyn joukkueparin keskinäisiä pelejä niin en tiedä onko muuta tapaa kuin etsiä kaikki erikseen tulosarkistoista.

Tällä hetkellä laskuri antais 1X2 kertoimet seuraavasti

Kärpät - Hpk
2,0 - 5,1 - 3,3

Lukko - Kalpa
2,0 - 5,4 - 3,1

Vaikuttaa suht realistisilta..

EDIT: laskuista puuttuu loukkaantumistilanteet mikä ratkeaa vasta lähempänä matseja.

KBolt
Niin...tätähän himoveikkaajat ovat tehneet jo vuosia. Keränneet tilastot taulukkoon ja etsivät todennäköistä voittajaa datan avulla.
Itse laskenta toimii hienosti. Tulokset eivät vaan vastaa odotuksia.Kyllä vastaa jos datat ja painotukset ovat hallussa. Juuri tuonlaisilla taulukoilla ammattimaiset vedonlyöjät itsensä elättävät.

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Joskus n. 10 vuotta sitten harrastelin kerrointenlaskentaa itsetehdyllä basic-ohjelmalla. En yrittänyt luoda lähtödatoja itse, vaan strategiani oli vertailla erilaisia valmiita kertoimia.

Vertailin esimerkiksi pitkävedon kertoimia monivedon kertoimiin. Pitkävedon kiinteät kertoimet ovat ammattilaisten laskemia, mutta monivedon kertoimet määräytyvät sen mukaan kuinka paljon mitäkin yhdistelmää on pelattu. Oletin että ammattilaisten laskemat kertoimet ovat keskimäärin enemmän oikeassa kuin keskivertopelaajien. Otin selvää jostakin paljonko on veikkauksen pelien palautusprosentti. En muista enää paljonko se on, mutta olkoon tässä 70%. Jos monivedosta jostain yhdistelmästä oli tarjolla kerrointa joka oli 1/0,7 kertaa parempi kuin vastaavien pitkävetokerrointen mukainen todennäköisyys, pelasin sitä.

Nyt tässä muisteluksessani on jokin aukko, koska pitkävedossahan veikataan vain 1x2 eikä tarkaa maalimäärää niin kuin monivedossa, eli suoraanhan niitä ei voi verrata. En muista miten otin sen huomioon.

Joka tapauksessa lähtökohta oli tämä eri lähteiden samasta pelistä antamien kerrointen vertailu.

Myöhemmin löysin netistä sivustoja, joilla listataan esim. 10-15 eri välittäjän kertoimia jostain ottelusta ja vertasin niitä Veikkauksen kertoimiin. Silloin tällöin, ehkä joka 20. tai 50. tapauksessa Veikkauksen kerroin oli paras ja silloin pelasin sitä.

Nyttemmin en ole enää vuosiin harrastanut veikkausta. Ilmeisesti näillä keinoilla ei siis lyönyt leiville.

iisakka
Nyttemmin en ole enää vuosiin harrastanut veikkausta. Ilmeisesti näillä keinoilla ei siis lyönyt leiville.Taisi tulla vedonlyöntifirman komissio rikkauksien tielle.

Voitollinen vedonlyönti taitaa onnistua vasta sitten, kun piekset vedonlyöntitoimistojen kertoimien taustalla olevat todennäköisyydet plus vedonlyöntitoimistojen komission. Mitä pienempi komissio, sitä helpommin pääset omillesi. Veikkauksella on ollut aina historiallisen kova tarve vetää komissio tappiin, jopa siinä määrin, että vedonlyöjät ovat paenneet muille firmoille ja siten pienentäen Veikkauksen liikevaihtoa ja tulosta.

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Veikkauksen palautusprosentti oli ja on tosiaan pieni. Siitä juuri johtui, että vain harvoin Veikkauksen kerroin oli suurempi kuin kenenkään muun. Ihan periaatteesta pelasin kuitenkin vain Veikkauksen pelejä, koska tuotto kulujen jälkeen menee kuitenkin hyviin tarkoituksiin kotimaassa.

Tuohon aikaa "liikevaihtoni" oli opiskelijabudjettiin sopiva muutamia kymppejä kuussa ja muistaakseni pysyin keskimäärin suunnilleen omillani. Nykyään sijoitan ylimääräiset rahani osakkeisiin ja muihin "oikeisiin" sijoituskohteisiin, joiden keskimääräinen tuotto-odotus on positiivinen... Ainakin toivottavasti.

Veikkaaminen oli ihan hauska harrastus silti, ja kehitti varmaan kyllä todennäköisyyksien tajua.

No niin, nyt on joitain kohteita ilmestynyt ja kyllähän ne aika hyvin osuu kohdilleen. Useimmiten ehkä tasapelin kerroin heittää suuntaan tai toiseen, mutta jos sen korjaa samaksi kuin mitä vedonlyöntitoimisto tarjoaa (tai hieman paremmaksi koska palautusprosentti ei ole 100) niin sitten tulokset 1 ja 2 osuu useimmiten aika nappiin (jälleen palautusprosentti huomioon ottaen). Mutta jää sinne tuon mukaan silti lievästi +ev kohteitakin. Eli ei kun vain veikkailemaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat