Seuraa 
Viestejä1950
Liittynyt27.3.2006

Kuvitellaan seuraava tilanne:
Kaksi rakettia ovat vierekkäin ja toistensa suhteen levossa. Rakettien etäisyys toisistaan on kaksi valosekuntia. Näiden välissä, eli yhden valosekunnin päässä molemmista, on lähtölaukaisin.

Lähtälaukaisin lähettää lähtösignaalin molempiin raketteihin. Signaali saapuu perille 1 sekunnin kuluttua.
Tällöin molemmat raketit käynnistävät samantehoiset rakettinsa 1 sekunnin ajaksi ja sammuttavat sitten.

Kuinka rakettien matkustajat näkevät tilanteen?

Raketissa A saadaan lähtösignaali ja käynnistetään moottorit. Moottorien annetaan olla käynnissä sekunnin ja sitten ne sammutetaan. Kuluu vielä sekunti ja sitten toisenkin raketin havaitaan käynnistäneen rakettinsa. Kolmas sekunti ja kummatkin raketit ovat vapaassa pudotuksessa.
Raketissa B tilanne näyttää samalta.
Ristiriita tässä on se, että ennen lähtöä ja lähdöstä kolmen sekunnin kuluttua molemmat raketit ovat toistensa suhteen levossa, eli suhteellisuusteorian mukaan niiden pitäisi nähdä toisensa molemmissa tilanteessa täsmälleen samalla tavalla.
Näin ei kuitenkaan maalaisjärjen mukaan ole:
- kumpikin raketti havaitsee itse lähteneensä ennen, joten toinen raketti 'jää taakse', eli se näkyy takaviistossa.
- lisäksi toinen raketti näkyy vähän edestä päin, ei siis suoraan sivusta kuten lähtöpaikalla.
- mietittäväksi jää, missä päin raketit havaitsevat toistensa gravitaation.. jos se vaikuttaa takaviistosta, niin silloin ne jarruttaisivat toisiaan hieman.(hmm.. tulee mieleen pioneer-anomalia, vaikka tuskin se tällä selittyy)

To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility. - John Stuart Mill -

Kommentit (5)

"maalaisjärjen mukaan"... Siinäpä se.

Ihmisjärki on hioutunut käsittelemään asioita siinä mittakaavassa jossa se on ollut lajille hyödyllistä - oikein suuret ja oikein pienet asiat eivät valitettavasti mahdu tuohon ymmärrysikkunaan.

Mitä dimensioihin tulee, hallitsemme luonnostaan todellisuuden tuossa paljain silmin erottuvan ja kymmenen tuhannen kilometrin välillä, siitä poikkeavien ilmiöiden "ymmärtäminen" on jo haasteellisempaa. Sama rajallinen käsitysikkuna koskee laajemminkin ainetta, tilaa ja energiaa.

Mutta onneksi on matematiikka...

KKHS
Seuraa 
Viestejä368
Liittynyt23.11.2005
Bitjuus
Ihmisjärki on hioutunut käsittelemään asioita siinä mittakaavassa jossa se on ollut lajille hyödyllistä - oikein suuret ja oikein pienet asiat eivät valitettavasti mahdu tuohon ymmärrysikkunaan.



Onhan se mielenkiinotista että maalaisjärjellä käsitellään tällaisia asioita, vaikka maalaisjärki harvoin ymmärtää kolmea suurempia lukuja.

ykskivi
Kuinka rakettien matkustajat näkevät tilanteen?



No siten, etteivät näe lainkaan.

Valosekunti on noin 300 000 km. Toinen raketti on maassa, laukaisin noin kuussa (380 000 km) ja toinen raketti saman verran kuun takana. Eipä pahemmin taida näkyä, vaikka vierekkäin ovatkin ja toistensa suhteen levossa.

Lithops
Seuraa 
Viestejä132
Liittynyt11.10.2009

No jos nyt ihan tälleen maalaisjärjellä ajatellaan, niin tarvisi tietää millaiseen nopeuteen raketti kiihtyy suhteessa toiseen rakettiin , jotta voidaan laskea missä suhteessa "ensimmäisenä" liikkeelle lähteneessä raketissa aika kuluu sen etäisyyden luoman lisäsekunnin aikana. Käsittääkseni ajan vääristyminen eli aikadilataatio toimii lähinnä kylläkin (lähes)valonnopeudella liikkuvan ja paikallaan pysyvän kappaleen välillä ja pidempikestoisilla matkoilla niin, että siitä jotain havaittavia määriä tulisi, mutta kai siitä jonkun ihme laskutoimituksen saisi aikaan?

Sori, olen kipeä muusta kuin possuflunssasta, joten en osannut nyt tuon paremmin selittää.

edit hieman sanamuotoja x2

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat