Seuraa 
Viestejä45973

Suola jaalaatikossa estaa jaapalojen sulamista.

Miks?

Ajeltiin pondelle ja laitoin jotakin mukaan styroksilaatikkoon. Pohjalle suolaa muutama teelusikallinen ja pussillinen jaita paalle. Kuormaa purettaessa reilun yhdeksan tunnin jalkeen jaat paalla oli ihan huurussa viella ja pohjalla vain parisen senttia vetta. Tuo suolan laittaminen on yleinen kikka taalla hidastamaan jaitten sulamista.

Mutta, mitas perkeletta...
Suomessahan kaytetaan suolaa teiden aukipitamisessa.
Toisaalta aika kauan kesti jaat sulamati ja suurin osa oli viela jaljella. Suolahan sitoo nestetta.

Onko palstalla ideoita miten tuo kylmana pysyminen ja suola toimii jaalaatikossa?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Ehkäpä tuo perustuu siihen, että suola kyllä sulattaa jäätä, mutta lämpötila laskee pakkasen puolelle. Kun suola on jäiden alla, ne eivät sula kokonaan, eikä laatikossa olevat kamat likoa nesteessä.

Electric shadow
Ehkäpä tuo perustuu siihen, että suola kyllä sulattaa jäätä, mutta lämpötila laskee pakkasen puolelle. Kun suola on jäiden alla, ne eivät sula kokonaan, eikä laatikossa olevat kamat likoa nesteessä.Siis suola pudottaa lampotilaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Rasputin
Electric shadow
Ehkäpä tuo perustuu siihen, että suola kyllä sulattaa jäätä, mutta lämpötila laskee pakkasen puolelle. Kun suola on jäiden alla, ne eivät sula kokonaan, eikä laatikossa olevat kamat likoa nesteessä.Siis suola pudottaa lampotilaa?Suolan liukeneminen veteen sitoo paljon lämpöä (ei ole mitään tarkempia lukuja käsillä).

Itse asiassa, kyseessä on kaksi erilllistä endotermistä reaktiota, jotka toimivat yhdessä: Jään sulaminen vedeksi ja suolan liukeneminen sulaneeseen veteen.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

petsku
Seuraa 
Viestejä1473

Jos esimerkiksi on jääpala suolavedessä kellumassa, muodostuu jääpalan sivuille makean sulamisveden alue, joka toimii puskurina jään ja suolaveden välillä. Diffuusio suolaliuosfaasista makean veden faasiin ja toisinpäin on heikkoa ja täten on myös konvektiokin. Suolaliuos- ja makean veden faasin sekoittumattomuuden nihkeys johtunee jotenkin suolaionien haluttomuudesta siirtyä faasirajan yli. Ehkä faasirajapinnan pyrkimys energiaminimiin?

Jään sulaminen on eräänlainen tasapainoreaktio. Toisella puolella on jäähän takertuvat vesimolekyylit (jäätyminen), toisella puolella jäästä irtoavat vesimolekyylit (sulaminen). Se mitä tapahtuu enemmän, kertoo jäätyykö vai sulaako jää. (Sama juttu esim. ikkunan huurtumisessa.) Reaktio saadaan kulkemaan (kiihtyneesti) sulamisen suuntaan lisäämällä jäätä, joka "sitoo" nestemäistä vettä.
Sulaminen sitoo paljon lämpöä. Styroxboxissa se johtaa lämpötilan putoamiseen pakkasen puolelle ja sulaminen hidastuu huomattavasti, jopa pysähtyy. Tiellä ympäristöstä riittää lämpöä (normaaleissa suolaus-oloissa) jään sulattamiseen kokonaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat