Seuraa 
Viestejä45973

Viime päivinä lehdistössä on pyörinyt paljon keskustelua pakkoruotsin ja ruotsinkielisten asemasta Suomessa. Ruotsinkielisten toimesta se on pääasiassa ollut pakkoruotsin kannustajien kehumista ja pakkoruotsia vastustavien parhaamista rasisteiksi.

Pakollisen ruotsin opetuksen ja virkamiesruotsin tehottomuudesta ja turhuudesta on esitetty niin ylivoimaiset perusteet, että RKPlä ja muilla ei yksinkertaisesti ole ollut enää vuosikausiin mitään annetavaa argumentoinnin saralla. Siksipä meinasin tänään taas tippua tuolilta kun luin Johanna Korhosen Helsingin Sanomien kolumnin: Kökköruotsia leppoisasti.
Järjettömin virke oli seuraava:

Keskustelun kaikki tähänastiset argumentit ovat jo loppuun kuluneita, joten ehdotan, että ne hylätään ja keksitään tilalle kokonaan uudet. Lopetetaan pateettisuus, ärinä ja kyynelehtiminen. Puhutaan ruotsista huolettomasti, rauhanomaisesti ja normaaliäänellä.Mikä on teidän muiden kanta pakkoruotsiin? PItäisikö se muuttaa vapaaehtoiseksi ja asettaa sen rinnalle muita vieraita kieliä vaihtoehdoiksi Suomen koulujärjestelmässä? Pitäiskö virkamiesruotsin vaatimus poistaa korkeakoulututkinnoista?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Ruotsinkielen pakolliselle opetukselle koko valtakunnan alueella ei ole minkäänlaista järjellistä perustetta, missään muussa valtiossa ei ole vastaavaa käytäntöä. Pakko-opetukselle olisi mielestäni perustetta vain niissä kunnissa, joissa ruotsinkielisiä on vähintään 20% väestöstä. Ruotsia äidinkielenään puhuvistakin suurin osa osaa ainakin kohtuullisesti joko suomea tai englantia. Mihin esim. keskisuomalainen maanviljelijä tai joensuulainen bussinkuljettaja tarvitsee ruotsinkieltä, tähän olisi hyvä tietää pakkoruotsin puolestapuhujien perusteet. Mikäli ruotsinkielen opiskelu koetaan henkilökohtaisesti tarpeelliseksi, niin eihän kukaan ole kieltämässä ruotsin vapaaehtoista opiskelua. Ruotsin kielen osaaminen ei todellakaan kuulu mihinkään "sivistykseen" täydellisesti suomenkielisellä alueella. Itse asun Keravalla ja työskentelen Espoossa, enkä ole ruotsia monta sanaa tarvinnut opiskeluelämän jälkeen, nämäkin pari tilannetta olisi varmasti selvitetty myös englannin kielellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat