Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miksi talvella pakkasessa hengästyy paljon helpommin kuin kesä kuumalla? Hikoilla ei ala, mutta hengästyttää tosi helposti, onko kuivassa ilmassa vähän happea? Tosin kyllä loskakelilläkin hengästyy. Ainakin tuntuu, että sisäelimet supistuisivat kasaan.

Kommentit (2)

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009

Arvaisin, että keuhkot eivät saa siirrettyä kylmästä ilmasta happea vereen yhtä tehokkaasti. Pitäisi vähän ottaa selvää keuhkorakkuloiden rakenteesta ja toiminnasta, että osaisi perustella arvausta.

"Fyysisen ponnistelun kasvaessa hengitys alkaa kulkea yhä enemmän suun kautta, jolloin sisäänhengitettävä ilma ei olekaan enää lämmintä, vaan kylmä ja kuiva ilma pääsee sellaisenaan hujahtamaan suoraan pieniin keuhkoputkiin saakka.

- Tämän seurauksena hengitysteiden limakalvot kuivuvat ja jäähtyvät, ja keuhkoputkien ympärillä oleva sileä lihaskudos saattaa supistua. Erityisesti astmaatikoilla, joilla keuhkoputkien supistumisherkkyys on muutenkin suuri, oireilun todennäköisyys kasvaa huomattavasti, vielä enemmän kuin keuhkoahtaumatautia sairastavilla. Myös allergista nuhaa tai silmän sidekalvon tulehdusta potevat oireilevat keskimääräistä herkemmin kuivalla pakkasilmalla."
http://www.hengitysliitto.fi/Julkaisut/ ... npuraisee/

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat