Seuraa 
Viestejä14249

Useammassakin ketjussa yleisesti mollataan valtion sylttytehtaiden laatimia vähärasvaisia massahiilaridieettejä, ajattelin tehdä pikku sivujuonteen ja kirjoittaa hiilareista ja aivoista.

Virallisen eli sylttytehdas-kannan mukaan aivot tarvitsevat hiilareista saatavaa glukoosia ensi tilassa, äärimmäisessä hädässä maksan tuottamia ketoaineita, ehkä jopa laktaattia suoraan. Tämä aihe ei ole ihan pikkujuttu ravintosuositusten kannalta. Vain 2 % elimistömme painosta on aivomassaa, mutta ne kuluttavat 50 % glukoosista. Aivojen toiminta myös kiinnostaa useimpia ihmisiä, vaikka muu kroppa kärsisikin.

Sylttytehtaan suosiman hiilari/aivo-argumentin puolesta löytyykin materiaalia vaikka kuinka, tässä alkupaloiksi reiluuden vuoksi:

(Pubmed-haku: brain glucose metabolism)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... ool=pubmed
http://en.wikipedia.org/wiki/Selfish_Brain_Theory
http://physiologyonline.physiology.org/ ... l/22/4/241

Onko VHH tai pikemminkin äärimmäinen VHH sitten myrkkyä aivoille tai tarkemmin sanoen ketogeeninen dieetti ?

Elimistö, myös aivot, tottuvat kyllä VHH-dieettiin, kunhan rasvojen määrä ja laatu on ydinasia proteiinien ohella. O6-saanti aivan minimiin, alle 4% auttaa paljon. Rankkaan VHH-dieettiin tottumiseen menee vain aikaa monen monta viikkoa. Olisi perin outoa, jos hiilihydraattien rajoitus olisi ihmisille epäterveellistä, kun samalla niiden mukana tulevat asiat kuten fruktoosi ja O6-rasvat raoitetaan samalla. Jos tätä ei tehdä, on tutkittu VHH-dieetti täysin älytön, koska se ei perustu luonnolliseen ravintoomme.

Villieläinten lihassa ei O6 juhli ja kasveista niitä saa yllättävän vähän, monia siemeniä ja pähkinöitä lukuun ottamatta. Kasvikunnan paras ketogeenien lähde on kookosöljy, jonka keskipitkillä tyydyttyneillä rasvahapoilla on taipumus saada elimistö tuottamaan ketoaineita vaikka ravinnossa olisi runsaasti hiilareita. Käytännössä lähes kaikki muut strategiat ketoaineiden saamiseksi vaativat eläinsapuskaa.

Ihmislajilla voidaan metabolisesti eritellä kaksi tilaa, jotka vaihtelivat luonnontilassa vuodenaikojen mukaan. Kesämetabolismin ja talvimetabolismin olennainen ero on talvella tapahtuva fruktoosin (hedelmät) ja muiden hiilareiden puute ruokavaliossa. Kesällä on varaa mällätä ja viedä elimistö ravinnolla (lopulta esidiabeettiseen) "rasvanpakkaustilaan" ja solujen kasvua (myös vähemmän hallittua) lisäävään TNF-alfan lisääntymiseen. TNF-alfa on mielenkiintoisesti kaikkien yleisimpien "länkkärisairauksienkin" taustalla, koska lisää hiljaista *inflammatiota*.

Talvi kuitenkin tulee aina lopulta ja hiilihydraattien taso ja määrä laskee nopeasti. Tämä johtaa solujen korjaantumiseen, kasvun hidastumiseen ja rasvojen palamiseen.

Kulttuurintutkijana minulle on ollut aika helppoa siirtyä antropologisesta tutkimuksesta mm. hammasantropologian kautta tarkastelemaan ravintoaineiden käyttöä ja vaikutuksia eri kulttuureissa. Lukaisepa esimerkiksi kivikautisen dieetin tutkija Loren Cordainin artikkeleita. Ne ovat mielenkiintoisia.

Valtavirran ravitsemustieteessä on se ongelma, ettei usein tiedetä puluakaan siitä mitä metsästäjä-keräilijät ovat syöneet ja puhutaan Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusituvan tavoin "sokeridieetistä" lajityypillisenä elintapana.

Sehän on ihan absoluuttista roskaa.

Mitä ketoneihin ja aivoihin tulee, suosittelen tutustumaan seuraaviin tutkimuksiin mm. epilepsiassa ja Alheimerin taudissa:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18751914

http://www.lub.lu.se/luft/diss/med_906/med_906.pdf

PPAR-järjestelmä eli käytännössä sitä stimuloivat tyydyttyneet rasvat korjaavat DNA-vaurioita kaikkialla kehossa, tietenkin myös aivoissa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18990309

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17509459

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18301085

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18207302

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15967377

Maksassa riittää glukoosia puoli kiloa ja lisää valmistetaan mm. palmitiinihaposta koko ajan. Talvisin hiilihydraattien määrä on jouduttu pudottamaan usein ketoosin rajoille. Enkä nyt siis kehota ketään Atkins-ketoosiin - se voi lisätä ortisolitotantoa ja se ei ole hyvä asia. Mutta hiilihydraattien tiputtaminen alle 20% luokkaan tekee aivoille nannaa . kun ne korvataa O3/SatFat-osastolla ja kunnon proteiineilla. Siis riistanlihalla.

Miksi eläinrasvalla ja lihalla lähes koko vuoden kärvistelleet ja siten ketoosissa lähes 100% ajasta eläneet Kanadan Inuiitit tunnetaan korkeimmat ÄO-pisteet omaavina kaikista alkuperäiskansoista?

Osaako kukaan kertoa kertoa miksi heidän sosiaalisessa järjestelmässään ei monin paikoin edes tunnettu lasten kurittamista ja kulttuuriryhmä tunnetaan suhteellisesta rauhanomaisuudestaan omien kesken, puhumattakaan miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta ?

Sen sijaan rasvojen ja proteiinien puute (ja liika O6, mihin puutun myöhemmin) tekee ihmisistä kirjaimellisesti hulluja - mitä hypoglykeemiset ([size=85:ieam52fx]alhaisen verensokerin omanneet[/size:ieam52fx]) Etelä-Amerikan Yanomamö-intiaanit tekivät kun eivät saaneet eläinproteiinia ja erityisesti eläinrasvaa kymmeniin vuosiin ja elivät käytännössä hiilihydraateilla ? Yanomamöilla merkittävin proteiinin lähde olivat hämähäkit. Hyvää proteiinia mutta vähän ja rasvaa ei alkuunkaan tarpeeksi.

Jätän sanomatta siltä varalta että täällä on lapsilukijoita.

Neurodegeneratiivisissa ja aivojen tulehdustilaa lisäävissä sairauksissa on todennäköistä, että dieetinkin pitää olla spot on, vai mitä?

Keskipitkät tyydyttyneet rasvat parantavat kognitiivisia kykyjä Alzheimer-potilailla:

http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... 940764#R80

Epileptikoilla, joilla ketogeeninen dieetti tietenkin auttaa, runsashiilarinen ateria taas peruuttaa VHH:n vaikutukset ja alentaa kouristuskynnystä:

http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... 940764#R41

Tietenkin ketoaineet mm. peruuttavat energia-aineenvaihdunnan vaurioita aivoissa, vähentävän glutamaatin eksitotoksisia vaikutuksia aivoissa ja tehostavat antioksidanttien vaikutuksia.

Meillä on jo kokonainen lauma erilaisia neurologisia sairauksia, joissa ketoaineet ovat osoittaneet voimansa:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19049588

Syntymä ja sen jälkeiset muutaman viikkoa ovat hyvä esimerkki siitä miten tärkeitä ketoaineet ovat aivoille ja koko elimistölle. Muistaakseni vauvan aivot ovat myös suhteessa monta kertaa suuremmat kuin aikuisella, vai mitä?

Vauvahan elää 2-3 viikkoa pelkillä ketoneilla ja kunnon ravinto on tärkeää, koska asianomainen ([size=85:ieam52fx]ihmisvauva[/size:ieam52fx]) joutui juuri puserretuksi vessapaperirullan keskiön paksuisesta reiästä väkisin läpi.

Vähempikin itkettäisi.

Ketonit kirjaimellisesti fiksaavat aivot kuntoon. Jos hiilarit ovat niin tärkeitä aivoille, miksi niiden suhteellinen poissaolo SatFatien lisäämisen myötä voi korjata neurodegeneratiivisten sairauksien aiheuttavia tekijöitä - ja näihin sairauksiin johtavia vaurioita ? Maksassa kyllä riittää glykogeenia ja "varajärjestelmä" voi olla vielä parempi, kun se totutetaan regeneratiiviseen talvimetabolismiin kuten muutkin elimet pätkittäisellä paastolla ja riittävän ketogeenisella dieetillä.

Yksinkertaista - olemme geneettisesti lihansyöjiä ja erityisesti rasvansyöjiä, kuten kaikki muutkin meitä edeltäneet ja rinnallamme eläneet hominidit. Jopa gorillojen - jotka ovat versonsyöjiä - ruoansulatus muodostaa kasikuiduista rasvaa. Ihmisten ei - me tarvitsemme aitoa asiaa. Aivot ovat kuivapainoltaan pääosin rasvaa.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

  • ylös 3
  • alas 2

Sivut

Kommentit (133)

Turbokameli
Seuraa 
Viestejä892

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot on yhdistetty myös kognitiivisen tason laskuun, heikompaan muistiin, mielialan vaihteluihin, aggressioihin ja depressioon. Varsinkin yhteyteen aggressioihin on helppo uskoa, kun katsoo VHH-ruokavalioiden noudattajien kirjoittelua tällä foorumilla ja muuallakin netissä.

Katso esimerkiksi: Low-Carb State of Mind. Psychology Today.

http://www.psychologytoday.com/articles ... state-mind

Turbokameli
Vähähiilihydraattiset ruokavaliot on yhdistetty myös kognitiivisen tason laskuun, heikompaan muistiin, mielialan vaihteluihin, aggressioihin ja depressioon. Varsinkin yhteyteen aggressioihin on helppo uskoa, kun katsoo VHH-ruokavalioiden noudattajien kirjoittelua tällä foorumilla ja muuallakin netissä.LOL.

Suosittelen Kauppalehden keskustelupalstan Viini ja ruoka -osioon tutustumista lämpimästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neonomide

Syntymä ja sen jälkeiset muutaman viikkoa ovat hyvä esimerkki siitä miten tärkeitä ketoaineet ovat aivoille ja koko elimistölle. Muistaakseni vauvan aivot ovat myös suhteessa monta kertaa suuremmat kuin aikuisella, vai mitä?

Vauvahan elää 2-3 viikkoa pelkillä ketoneilla ja kunnon ravinto on tärkeää, koska asianomainen ([size=85:2v5xqfc2]ihmisvauva[/size:2v5xqfc2]) joutui juuri puserretuksi vessapaperirullan keskiön paksuisesta reiästä väkisin läpi.
Mistä ihmeestä on päätelmä että vauva eläisi 2-3 viikkoa pelkillä ketoaineilla? Maitoahan se vauva syö ja maidossa on hiilareita.

Nukkumaija
Neonomide

Syntymä ja sen jälkeiset muutaman viikkoa ovat hyvä esimerkki siitä miten tärkeitä ketoaineet ovat aivoille ja koko elimistölle. Muistaakseni vauvan aivot ovat myös suhteessa monta kertaa suuremmat kuin aikuisella, vai mitä?

Vauvahan elää 2-3 viikkoa pelkillä ketoneilla ja kunnon ravinto on tärkeää, koska asianomainen ([size=85:2bxhawgf]ihmisvauva[/size:2bxhawgf]) joutui juuri puserretuksi vessapaperirullan keskiön paksuisesta reiästä väkisin läpi.
Mistä ihmeestä on päätelmä että vauva eläisi 2-3 viikkoa pelkillä ketoaineilla? Maitoahan se vauva syö ja maidossa on hiilareita.Niinpä. Äidinmaidossa on melkoisesti hilihydraatteja:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=603&lang=fi

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Turbokameli
Vähähiilihydraattiset ruokavaliot on yhdistetty myös kognitiivisen tason laskuun, heikompaan muistiin, mielialan vaihteluihin, aggressioihin ja depressioon.
Katso esimerkiksi: Low-Carb State of Mind. Psychology Today.

http://www.psychologytoday.com/articles ... state-mind


Tuossa ei kerrota mitään makroravinteiden jakaumasta noilla "vähähiilihydraattisilla" ruokavalioilla. Informaatioarvo on enemmän tai vähemmän nolla.

Tunnettua on kuitenkin se, että jos tekee sen virheen että rasvapelossaan korvaa VHH:lla hiilarit proteiinilla, osuu kakkelit tuulettimeen ihan kybällä. Minäkin olin harvinaisen väsynyt ja vittuuntunut kun joskus taannoin, tietämättömänä, elin vähärasvaisella ja -hiilarisella kanasalaattilinjalla. Dieetti ei ollut ketogeeninen vaan proteolyyttinen, ja sellaisella ravinnolla ei ihmiselimistö pärjää kauaa ilman ikäviä vaikutuksia.

VHH-dieettikään ei ole täysin hiilihydraatiton. Ajatuksena on vain pitää insuliinitaso terveellisen matalalla, jotta insuliiniherkyys palautuu ja elimistö tottuu käyttämään paremmin rasvaa energiaksi. Mikä laihdutettaessa elikkä läskinpoltossa lienee vain eduksi. Mitä sitä kiistämään?

No, ehkä sen kiistäminen on kannattavaa jos teet töitä vilja-, tai sokeriteollisuuden piirissä.

Omat kokemukseni ketogeenisesta dieetistäni:
- Sopii erinomaisesti istumatyöhön sillä verensokeri pysyy tasaisena
- Päiväväsymys ja migreenikohtaukset kadonneet käytännössä kokonaan
- Nälänhallinta toimii erinomaisesti

En näe mitään syytä lopettaa.

Virallisterveellinen runsashiilihydraattinen ruokavalio sopii parhaiten nuorille ihmisille jotka tekevät koko päivän raskaampaa ruumiillista työtä. Silloin jatkuvasta hiilarien saannista on hyötyä - tai ainakaan ei ole haittaa. Kovin suuri osa nykyajan ammateista täällä Suomessa lienee kuitenkin istumatyötä.

Neonomide

Olisi perin outoa, jos hiilihydraattien rajoitus olisi ihmisille epäterveellistä, kun samalla niiden mukana tulevat asiat kuten fruktoosi ja O6-rasvat raoitetaan samalla.Hiilareita voi syödä syömättä fruktoosia tai O6-rasvoja.

Neonomide

Jos tätä ei tehdä, on tutkittu VHH-dieetti täysin älytön, koska se ei perustu luonnolliseen ravintoomme.Kerrotko millä perusteellä kutsut jotain "luonnolliseksi ravinnoksemme"?

Ja mitä tämä "luonnollinen ravinto" tarkalleen ottaen on? Esimerkiksi aikaisimmissa keskusteluissa olet suositellut voita, vaikka yksikään luolamies ei syönyt voita. Sen sijaan, luolamiehet söivät O6-rasvoja sisältäviä pähkinöitä ja siemeniä. Niin paljon kuin löysi. Kuten myös fruktoosia sisältäviä hedelmiä ja marjoja.

Neonomide

Miksi eläinrasvalla ja lihalla lähes koko vuoden kärvistelleet ja siten ketoosissa lähes 100% ajasta eläneet Kanadan Inuiitit tunnetaan korkeimmat ÄO-pisteet omaavina kaikista alkuperäiskansoista?

Osaako kukaan kertoa kertoa miksi heidän sosiaalisessa järjestelmässään ei monin paikoin edes tunnettu lasten kurittamista ja kulttuuriryhmä tunnetaan suhteellisesta rauhanomaisuudestaan omien kesken, puhumattakaan miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta ?
Ehkä siksi, että kumpaakaan asiaa ei ole juurikaan tutkittu ja perustat väitteesi muutamaan hataraan tutkimukseen 1930-luvuilta. Jotka olet löytänyt poliittisesti korrekteilta paloe-ideologiaa rummuttavista blogeista.

Ja kaikki uudemmat tutkimukset jotka osoittaisivat päinvastaista ovat sinusta roskaa, koska tällä välin inuiitit ovat siirtyneet pois ylivertaisesta ruokavaliostaan ja alkaneet syödä huonoa länkkäriruokaa. Koska ovat niin tyhmiä etteivät itse tiedä mikä heille on parasta. Vaikka heillä on korkea ÄO. Mutta he ovat silti tyhmiä. Varmaan koska eivät ole lukeneet samoja blogeja mitä sinä.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Niin Neo, kaipaamme Vastauksia!

Mites, onko tuosta ketodieetistä hallaa kropalle vaikka tekisikin hyvää aivoille? Kuulin tämmöisen huhun.

くそっ!

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Ronron
Mites, onko tuosta ketodieetistä hallaa kropalle vaikka tekisikin hyvää aivoille? Kuulin tämmöisen huhun.

Mä oon kuullut semmoisen huhun että viljapitoinen korkeahiilarinen ruokavalio tekee hallaa kropalle ja aivoille.

Mutta vinoilu sikseen, voitko tarkentaa millaista hallaa?

Skeptikko
Ja kaikki uudemmat tutkimukset jotka osoittaisivat päinvastaista ovat sinusta roskaa, koska tällä välin inuiitit ovat siirtyneet pois ylivertaisesta ruokavaliostaan ja alkaneet syödä huonoa länkkäriruokaa. Koska ovat niin tyhmiä etteivät itse tiedä mikä heille on parasta. Vaikka heillä on korkea ÄO. Mutta he ovat silti tyhmiä. Varmaan koska eivät ole lukeneet samoja blogeja mitä sinä.

Minkäs teet kun valkoinen mies vie maasi, kieltää sinua metsästämästä niitä yhtäkkiä uhanalaisiksi muuttuneita elukoita, ja sinulla on varaa ostaa ruuaksi vain halvinta paskaa. Samoinhan kävi alkuperäisamerikkalaisillekin.

Mut eikös nykyään inuiiteilla mene ihan hyvin?

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Länsimainen valkoinen heteromies tosiaan teki länkkäriruokineen inuiittien ruokavalion erittäin paljon paremmaksi.

Skeptikko
- - yksikään luolamies ei syönyt voita. Sen sijaan, luolamiehet söivät O6-rasvoja sisältäviä pähkinöitä ja siemeniä. Niin paljon kuin löysi. Kuten myös fruktoosia sisältäviä hedelmiä ja marjoja.

Metsästäjä-keräilijöiden O3/O6-suhde on ollut noin 1:2, yleensä vähemmän. Esimerkiksi amerikkalaisilla suhde on uusimpien raporttien mukaan noin 1:17. (Cordain ym.)

On siis hyvin olennaista aivojen(kin) kannalta, kuinka paljon O6-rasvoja saa ruokavaliosta (yhteensä ja suhteessa O3-rasvoihin) ja tämähän on varmasti olennainen kysymys rasvapainotteisilla VHH-dieeteillä. Mikä tahansa VHH ei ole fiksua - paleodieetti sen sijaan ottaa tyypillisesti tämänkin huomioon.

Tämä on yksi syy, miksi en kannata kritiikittä mitä tahansa puoliksi järkevää VHH-dieettiä, vaan pikemminkin paleoversiota siitä. Ihmisistä noin 80% on aina elänyt vesistöjen äärellä, joten vedenelävistä ja suistojen faunasta saatavat mineraalit ja rasvahapot (O3) ovat olleet käytännössä aina olennaisimpia osia ja todennäköinen selittäjä sille, miksi aivomme on nykyisin massiivisesta koostaan huolimatta niin tehokas käyttämään hyväkseen ketoaineita.

Ensinnäkin, suomalaiset ovat tässä mielessä todennäköisesti jo hieman tottuneet massiiviseen kalansyöntiin riistan metsästyksen ohella pitkän talven vuoksi/ansiosta - sen sijaan kalan syöntiä koskevat ravintosuositukset perustuvat yhä pelkästään D-vitamiinin saannin turvaamiseen, eivät rasvahappoihin. Kaksi kertaa viikossa on huono vitsi.

Toiseksi, kalojen syönnistä äitien kautta sikiöihin päätyvät(?) raskasmetallit eivät yleensä vaikuta paskaakaan lasten kognitiivisiin kykyihin - tämä on myytti jota pidetään hengissä jostain käsittämättömästä syystä. Päinvastoin - mitä enemmän äiti syö kalaa, sitä fiksumpia lapset ovat! Mitä sanoinkaan inuiiteista?

O6-rasvojen saannin lisääminen on takuulla yksi ongelma, jonka voi kohdata lisäämällä rasvojen määrää ruokavaliossa. Erityisesti aivojen kannalta. Niitä on kaikkialla, erityisesti tehotuotettujen eläinten lihassa ravinnon vuoksi.

Riista on täysin ylivertaista rasvahappokoostumukseltaan rehukarjaan verrattuna, pitkälti eläimestä riippumatta. Sitä tulisi aina suosia.

Korkea linolihapon (LA, O6-prekursori) saanti lisää ihmisillä mm. ahdistusta ja psykiatrisia oireita, epidemiologisten huomioiden mukaan jopa tappamishaluja hyvin HYVIN luotisuoraan. Kyseessä on melkoinen epidemiologian maailmanennätyskorrelaatio.

Rotat haluavat tappaa hiiriä, kun niille annetaan ravintoon riittävästi linolihappoa. O6-rasvat syrjäyttävät soluissa O3-rasvoja.

Hedelmät ja marjat ovat olleet pääosin täysin kausittaista herkkuravintoa, jota ei osattu/kyetty/haluttu säilöä kivikaudella. Sen sijaan täällä on syöty talvella... pakastepizzoja ?

Skeptikko
Neonomide

[size=85:1i50bbf4]Miksi eläinrasvalla ja lihalla lähes koko vuoden kärvistelleet ja siten ketoosissa lähes 100% ajasta eläneet Kanadan Inuiitit tunnetaan korkeimmat ÄO-pisteet omaavina kaikista alkuperäiskansoista?

Osaako kukaan kertoa kertoa miksi heidän sosiaalisessa järjestelmässään ei monin paikoin edes tunnettu lasten kurittamista ja kulttuuriryhmä tunnetaan suhteellisesta rauhanomaisuudestaan omien kesken, puhumattakaan miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta ?[/size:1i50bbf4]


Ehkä siksi, että kumpaakaan asiaa ei ole juurikaan tutkittu ja perustat väitteesi muutamaan hataraan tutkimukseen 1930-luvuilta.

Olen opiskellut yliopistossa kulttuuriantropologiaa ja tiedän tasan tarkkaan mistä puhun. Voitko sanoa samaa, kuinka moneen antropologisen lähteesen olet tutustunut intiimisti?

Opettajamme on näyttänyt vanhoja antropologisia elokuvia (elintärkeä lähde metodologisesti) joissa yritettiin löytää autenttisten natiivi-eskimoiden hämmästyttävän rauhallisesta sosiaalisesta järjestelmästä patriarkaatin piirteitä. Analyysit menivät aika huvittaviksi koska näyttöä oli niin hankalaa saada, mutta lopulta jonkinlainen vanhoja miehiä suosiva sosiaalinen hierarkia löytyi, yleensä vasta äärimmäisissä riitatilanteissa. Vakuutuin juuri ja juuri.

Skeptikko
Ja kaikki uudemmat tutkimukset jotka osoittaisivat päinvastaista ovat sinusta roskaa, koska tällä välin inuiitit ovat siirtyneet pois ylivertaisesta ruokavaliostaan ja alkaneet syödä huonoa länkkäriruokaa.

Ja nauttia länkkärikulttuuria? Tämä on hyvin olennainen pointti antropologisesti tarkasteltuna.

Ei ole suhteessa paskankaan merkitystä tutkia kulttuureja, jotka ovat jo kontaminoituneet ja omaksuneet länsimaisen sivilisaation tapoja ja ajattelutyylejä merkittävissä määrin. Käytännössä lähes kaikki natiivikansoja tarkastelleet tutkimukset joita on tehty 30-luvun jälkeen, ei voi pitää enää minkään arvoisina koska tutkitut alkuperäiskulttuurit ovat jo lähes kaikkialla niin selvästi kontaminoituneet "länsimaisella hapatuksella". Tämä on antropologiassa konsensus, ei minun ideani.

Nykyinen antropologia on siis anakronismi tästä näkökulmasta, silkkaa varjoa entisestä - silkkaa näpertelyä jos ajattelemme laajempaa perspektiiviä. Muutoin ei voi ollakaan.

Skeptikko
Koska ovat niin tyhmiä etteivät itse tiedä mikä heille on parasta. Vaikka heillä on korkea ÄO. Mutta he ovat silti tyhmiä. Varmaan koska eivät ole lukeneet samoja blogeja mitä sinä.

On täysin tunnettua, että metsästäjä-keräilijöiden älykkyysosamäärät ovat selvästi alhaisempia kuin teollistuneiden maiden ihmisillä ja riippumatta teoriasta mistä tämä voi johtua, tämän mainitseminenkin tulkitaan yleensä rasismiksi. Siksi en maininnut asiaa, vaan vetosin inuiittien korkeimpiin ÄO-pisteisiin. Hyvä kooste aiheesta on Lynn (2008).

Mitäpä turhia, jos ketonit kerran ryssivät heidän aivonsa suhteessa muihin alkuperäisasukkaisiin - siitä vain pitäisi olla jotain NÄYTTÖÄ.

Joskus viittaamieni blogien viitteet ovat tyypillisesti erinomaisen hyvät ja täydennän niitä omilla huomioillani aina tarvittaessa. Joskus joku kirjoittaa asioista jo niin hyvin, että lisääminen ei olennaisesti paranna argumentaatiota. Yritä jo päästä yli siitä, että jotkut omaavat omaperäisiä ajatuksia ja osaavat perustella niitä.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249
Turbokameli
Vähähiilihydraattiset ruokavaliot on yhdistetty myös kognitiivisen tason laskuun, heikompaan muistiin, mielialan vaihteluihin, aggressioihin ja depressioon. Varsinkin yhteyteen aggressioihin on helppo uskoa, kun katsoo VHH-ruokavalioiden noudattajien kirjoittelua tällä foorumilla ja muuallakin netissä.

Katso esimerkiksi: Low-Carb State of Mind. Psychology Today.

http://www.psychologytoday.com/articles ... state-mind


Omaa kirjaansa puffaava nainen kirjoittaa aiheesta psykologian alan "Seitsemän Päivää"-lehteen?

Kolmen viikon tutkimusaika ( ) hädin tuskin saa elimistöä tottumaan alkuunkaan VHH-dieettiin, emmekä puhu tässä ketjussa juurikaan rotista vaan ihmisistä. Sama kuin joku tekisi Star Trek -teleporttauksen 1700-luvun inuiittikylään ja alkaisi mättää hyljettä naamaan joka aterialla ja tekisi 3 viikon jälkeen lopulliset päätelmät. Elimistön kunnolliseen tottumiseen menee kuukausia.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249
PeterH
Virallisterveellinen runsashiilihydraattinen ruokavalio sopii parhaiten nuorille ihmisille jotka tekevät koko päivän raskaampaa ruumiillista työtä. Silloin jatkuvasta hiilarien saannista on hyötyä - tai ainakaan ei ole haittaa. Kovin suuri osa nykyajan ammateista täällä Suomessa lienee kuitenkin istumatyötä.

Tiedän jopa maratoonareita, jotka treenaavat hyvin vähillä hiilareilla. Kookoksesta eroteltua MCT-öljyä menee tietenkin ja paljon. SIllä saa ketoaineet liikkeelle vaikka nauttisi runsaamminkin hiilareita. Samalla mm. palautuminen nopeutuu.

Eskimot valtavasta (60-80% kokonaiskaloreista) rasvan saannistaan huolimatta olivat lihaksikkaita ja ylipaino oli harvinaista. Muistinko jo mainita että he olivat myös älykkäitä?

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249
Nukkumaija
Mistä ihmeestä on päätelmä että vauva eläisi 2-3 viikkoa pelkillä ketoaineilla? Maitoahan se vauva syö ja maidossa on hiilareita.

Vauvan elimistö on äärimmäisessä stressitilasta synnytyksen vuoksi ja käy siksi pääasiassa ketoaineilla. Tämä liittyy siis stressiin (ks. alla).

Ronron
Niin Neo, kaipaamme Vastauksia!

Mites, onko tuosta ketodieetistä hallaa kropalle vaikka tekisikin hyvää aivoille? Kuulin tämmöisen huhun.


Liian alhainen hiilihydraattien saanti (täysketoosi) saattaa lisätä kortisolin eli stressihormonin eritystä eikä se ole siksi täysin suotavaa.

Luultavasti siis kannattaa pitää hiilihydraattien saanti hieman ketoosin yläpuolella, mutta kuitenkin nostamatta olennaisesti insuliinitasoja. Kuten PeterH sanoi, insuliini f**ks you up.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Kuulemma eräällä tutulla elimistö happamoitui ja nivelet kipeytyivät etenkin sormissa, jos oikein muistan. Hengityksessäkin tuoksahti asetoni tai mikä se oli. Se johtui lääkärin mukaan ketoosista. Hänen piti keskeyttää tuo VHH-kokeilu, ei tasoittunut kuukausienkaan aikana. Voiko tuollaisia oireita tulla siitä? Saiko liian vähän hiilareita vai menikö jokin muu vituilleen kokeilussa, osaako joku sanoa?

くそっ!

Turbokameli
Seuraa 
Viestejä892
Ronron
Kuulemma eräällä tutulla elimistö happamoitui ja nivelet kipeytyivät etenkin sormissa, jos oikein muistan. Hengityksessäkin tuoksahti asetoni tai mikä se oli. Se johtui lääkärin mukaan ketoosista. Hänen piti keskeyttää tuo VHH-kokeilu, ei tasoittunut kuukausienkaan aikana. Voiko tuollaisia oireita tulla siitä? Saiko liian vähän hiilareita vai menikö jokin muu vituilleen kokeilussa, osaako joku sanoa?Kaliumin saanti jää vähähiilihydraattisilla ruokavalioilla usein liian vähäiseksi, ja siitä voi seurata juuri tuollaisia ongelmia. Ei mikään poikkeus.

Neonomide

Metsästäjä-keräilijöiden O3/O6-suhde on ollut noin 1:2, yleensä vähemmän. Esimerkiksi amerikkalaisilla suhde on uusimpien raporttien mukaan noin 1:17. (Cordain ym.)Annatko lähteen luolamiesten O3/O6-suhteelle? Blogilinkissäsi asiaan viitattiin mutta mitään lähdettä tiedolle ei annettu. Haluaisin nähdä miten luolamiesten O3/O6-suhde on tarkalleen ottaen selvitetty. Voisitko kertoa?

Neonomide

Korkea linolihapon (LA, O6-prekursori) saanti lisää ihmisillä mm. ahdistusta ja psykiatrisia oireita, epidemiologisten huomioiden mukaan jopa tappamishaluja hyvin HYVIN luotisuoraan. Kyseessä on melkoinen epidemiologian maailmanennätyskorrelaatio.Ja muissa keskusteluissa olet pitänyt epidemiologisia tutkimuksia roskana. Erityisesti sellaisia jotka näyttävät eri tuloksia mitä toivot.

Neonomide

Rotat haluavat tappaa hiiriä, kun niille annetaan ravintoon riittävästi linolihappoa. O6-rasvat syrjäyttävät soluissa O3-rasvoja.Aikaisemmin olet tyrmännyt rottatutkimukset rasvoihin liittyen, koska rotilla on täysin erillainen rasva-aineenvaihdunta mitä ihmisillä. Tosin nyt rottatutkimukset kelpaavat koska ne tukevat sinun teoriaasi. Hmmm...

Neonomide

Olen opiskellut yliopistossa kulttuuriantropologiaa ja tiedän tasan tarkkaan mistä puhun. Voitko sanoa samaa, kuinka moneen antropologisen lähteesen olet tutustunut intiimisti?Olen ollut intiimissä suhteessa usean antropologisen lähteen kanssa

Neonomide

Opettajamme on näyttänyt vanhoja antropologisia elokuvia (elintärkeä lähde metodologisesti) joissa yritettiin löytää autenttisten natiivi-eskimoiden hämmästyttävän rauhallisesta sosiaalisesta järjestelmästä patriarkaatin piirteitä.No hyvänen aika, jos teille on kerran koulussa näytetty elokuvia aiheesta niin kyllä se nyt on oltavat totta!

Turbokameli
Vähähiilihydraattiset ruokavaliot on yhdistetty myös kognitiivisen tason laskuun, heikompaan muistiin, mielialan vaihteluihin, aggressioihin ja depressioon. Varsinkin yhteyteen aggressioihin on helppo uskoa, kun katsoo VHH-ruokavalioiden noudattajien kirjoittelua tällä foorumilla ja muuallakin netissä.Minulla VHH ainakin liittyi ihan suoraan noihin kaikkiin. Hajamielisyyttä lukuunottamatta ne nimittäin hävisivät aika pian aloitettuani VHH:n. Lisäksi stressi ja asioista huolehtiminen, sekä niiden mukanaan tuomat uupuneisuus ja unettomuus lähtivät.

Jokin aika sitten kuitenkin nostin päivän hiilihydraattiannosta hiukan, ketoosilenkkeily kun ei ollut kovin sujuvaa. Nyt suorituskyky tämän suhteen on entisellä tasolla.

Neonomide

Tiedän jopa maratoonareita, jotka treenaavat hyvin vähillä hiilareilla. Kookoksesta eroteltua MCT-öljyä menee tietenkin ja paljon. SIllä saa ketoaineet liikkeelle vaikka nauttisi runsaamminkin hiilareita. Samalla mm. palautuminen nopeutuu.Mielenkiinnosta: keitä nämä maratoonarit ovat? Lienevät vähintään hyvää kansallista tasoa, tuskin muuten mainitsisit heitä?

Neonomide

Vauvan elimistö on äärimmäisessä stressitilasta synnytyksen vuoksi ja käy siksi pääasiassa ketoaineilla. Tämä liittyy siis stressiin (ks. alla).Annatko lähteen tuolle ketoaineilla elämiseen, niin päästään asiassa eteenpäin.
Tottakai synnytys on stressaava tilanne vauvalle, mutta kyllähän se lapsi silti hiilareita tarvii Joillekin vastasyntyneille joudutaan laittamaan jopa glukoositippa jos on kohdussa päässyt sitä paljon saamaan.
Eihän lapsi kasvaisi ja kehittyisi jos olisi "äärimmäisessä stressitilassa" 2-3 viikkoa synnytyksen jälkeen.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Nukkumaija
Joillekin vastasyntyneille joudutaan laittamaan jopa glukoositippa jos on kohdussa päässyt sitä paljon saamaan

Se, että imeväisen elimistö on tottunut toimimaan glukoosilla sen suuren saannin vuoksi ei vielä tarkoita että kaikki imeväiset sitä tarvitsisivat.

Paljonko äidinmaidossa on laktoosia? Finelin mukaan (ai se on elintarvike? ) 37% kokonaiskaloreista.

Siksi sanoinkin aiemmin että hiilarit sopivat ravinnoksi paremmin nuorille, mutta iän karttuessa ketoosin osuus kasvaa. Vanhuksille pitäisi syöttää kananmunia ja pekonia, ei puuroa.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Neonomide
Tiedän jopa maratoonareita, jotka treenaavat hyvin vähillä hiilareilla.

Maratonissa voittavatkin ne parhaat rasvanpolttajat.

Mutta maratonjuoksu on hieman eri asia kuin mainitsemani "päivittäinen raskaampi ruumiillinen työ". Hölkkää kovemmat ponnistukset, esim. raskaiden esineiden siirtely käyttävät nopeita lihassoluja ja kuluttavat niiden glykogeenivaroja. Lihakset siis polttelevat sokereitakin tämän tästä, ja siksi niissä on tilaa hiilareille. Tämän vuoksi hiilareista ei ole niin paljon haittaa varasto- ja raksamiehille kuin toimistorotille.

Tämä huomattiin myös Intiassa sokeriruokoplantaasilla. Sekä pellolla että tehtaassa työskentelijät söivät makeasta kuormasta töiden lomassa, ja heidän sokerinsaantinsa oli hyvin korkea. Diabetes ja metabolinen oireyhtymä olivat huomattavasti yleisempiä tehtaassa liukuhihnan edessä työskentelijöiden kuin raskaiden peltotyön tekijöiden keskuudessa. Syy oli todennäköisesti sama: raskas työ pitää verensokerin ja insuliinitasapainon paremmin hallinnassa, sillä lihaksissa on tilaa sokereille, jolloin verensokeri ei nouse niin rajusti sillä osa siitä siirtyy suoraan lihasten käyttöön.

Jos taas lihakset ovat jatkuvasti täyteen ladattuja eivätkä tyhjene työnteolla, kaikki verenkiertoon imeytyvä sokeri ei poistukaan yhtä nopeasti, vaan laukaisee voimakkaan insuliinivasteen. Rinse, repeat, ja tie metaboliseen oireyhtymään on pedattu.

Tarkoitukseni ei ole puolustaa virallisterveellistä ruokavaliota, lähinnä vain pohdiskella onko siitä jollekin kansanosalle vähemmän haittaa kuin jollekin toiselle.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat