Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Morjens,

Käyn tässä aikuislukiota ja opiskelutempo on todella kova. Ensi vuodeksi olisi tarkoitus päästä tkk:lle tai fysiikan laitokselle.

Lukeminen on tällä hetkellä muiden kurssien takia niin vähissä, että taidot ovat hieman hukassa. Toivottavasti eivät enää pääsykoevaiheessa.

Jäin hieman jumiin miettiessäni seuraavaa tehtävää.

Kuumailmapallon kokonaismassa (pallo ja kori) on 23kg ja tilavuus 160m^3. Kuinka suuren kuorman kuumailmapallo kannattaa, kun kuuman ilman tiheys on 0,85kg/m^3 ja ympäröivän ilman tiheys 1,3kg/m^3.

En nyt millään saa laskettua tuosta nostetta.

Kiitokset avuista!

Kommentit (6)

Nosteen suuruus on syrjäytetyn ilmamäärän massa. Sen lisäksi pallolla on oma massa (ilman tiheys*tilavuus + korin massa), johon vaikuttaa gravitaatiovoima. Nyt kun vähennät nosteesta tuon gravitaatiovoiman, saat ylöspäin osoittavan voiman, josta saat laskettua sen kuinka paljon pallo voi nostaa.

Edup
Nosteen suuruus on syrjäytetyn ilmamäärän massa. Sen lisäksi pallolla on oma massa (ilman tiheys*tilavuus + korin massa), johon vaikuttaa gravitaatiovoima. Nyt kun vähennät nosteesta tuon gravitaatiovoiman, saat ylöspäin osoittavan voiman, josta saat laskettua sen kuinka paljon pallo voi nostaa.Kiitos!

Toihan avasi asian. 49kg on vastaus, hienoa!

Miksi musta tuntuu että tossa on jokin väärin, koska jos pallon sisäinenpaine on pienempi kuin ympäröivä, niin eikös silloin pallo puristu kasaan? Ainakin vesityhjiöpumppu toimii pullolla aika hienosti niin, että pullo menee kasaan.

visti
Seuraa 
Viestejä6331
Liittynyt16.11.2009
FacotaFI
Miksi musta tuntuu että tossa on jokin väärin, koska jos pallon sisäinenpaine on pienempi kuin ympäröivä, niin eikös silloin pallo puristu kasaan? Ainakin vesityhjiöpumppu toimii pullolla aika hienosti niin, että pullo menee kasaan.Pallon sisällä on lämpimällä ilmalla sama paine kuin ulkonakin. Voisihan paine olla harvalla lämpimällä kaasulla isompikin, mutta pallohan on alta auki, joten paine on siellä korkeintaan hivenen ulkoilmaa korkeampi.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009
FacotaFI
Miksi musta tuntuu että tossa on jokin väärin, koska jos pallon sisäinenpaine on pienempi kuin ympäröivä, niin eikös silloin pallo puristu kasaan? Ainakin vesityhjiöpumppu toimii pullolla aika hienosti niin, että pullo menee kasaan.

Missä puhuttiin paineesta?
Jos pallokankaan eri puolilla on paine-ero, kokee pinta-ala-alkio nettovoiman ja kiihtyvyyden. Koska kuumailmapallot pysyvät nätisti muodossaan, ovat niissä kankaan sisä- ja ulkopintoihin kohdistuvat voimat sekä kankaan jännitysvoimat tasapainossa — myös siis paine. Kuumailmapallossa lämmin ilma on kutakuinkin samassa paineessa kuin ympäröivä ilmamassa, vain vähemmän tiheätä.

visti oli nopeampi...

FacotaFI sekoitti painon ja paineen. Koska pallon sisällä lämmin ilma on keveämpää kuin ulkopuolinen ilma, paine pienenee pallon sisällä hitaammin kuin ulkopuolella ylöspäin mentäessä. Paine on siis sama kuin ulkpuolella pallon avoimessa alareunassa mutta pallon yläosassa sisäpuolella on suurempi paine kuin ulkopuolella ja tämä paine-ero synnyttää nosteen.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat