Seuraa 
Viestejä45973

Vuokratyövoima, projektiluontoisuus, työvoiman kierrätys, siinä muutamia avainsanoja nykyiselle tehokkaalle työvoiman käytölle. Kuulostakin tehokkalta ja järkevältä, mutta onko se sitä?

Voi olla, mutta mitä menetetään?

Vuokratyövoimatapauksessa työntekijän on jokaisen uuden työnantajan kohdalle todistettava olevansa hyvä. Luottamusta ei saa eikä anneta ennenkuin näytöt työn mallikelpoisesta ja hyvästä suorittamisesta on ansaittu. Alasta riippuen tämä saattaa kestää aikansa. Vaikka edellisessä paikassa olisi menestynyt loistavasti on kannukset ansaittava joka paikassa yhä uudestaan ja uudestaan.

Vakinaisessa työssä kannukset ansaitaan ja työntekijään luotetaan. Työntekijälle annetaan hänen ansaitsemaansa arvostusta, suodaan toiminnanvapautta, luotetaan hänen omaan harkintakykyynsä ja tarvittaessa kuunnellaan häneltä ehdotuksia ja neuvojakin. Hyvä työntekijä saatetaan myös palkita hiukka suuremmilla erivapauksilla sekä muulla tavoin todisteena työnantajan arvostuksesta.

Vuokratyötapauksessa kaikki tämä nollataan ja prosessi alkaa aina alusta.

Saako näin parhaat mehut irti työntekijästä?

Asia ei ole enää näin yksinomaan vuokratyövoiman kohdalla vaan monessa suuremmassa ja kansainvälisessä firmassa joissa työ on projektiluontoista. Esimihet ja heidän kansallisuutensa vaihtuu jatkuvalla syötöllä. Varsinaisia kaluunoita tuskin edes käytännössä pystyy ansaitsemaan. Hyvä työntekijä katoaa ”merenmutaan” ja pintaan nousevat suulaimmat.

Hyvän esimies on firmalle korvaamaton. Esimiesyhteyden jatkuvuteen tulisi kiinittää enemän huomiota. On tärkeää että firmassa ymmärretään jokaisen työntekijän todellinen oikea arvo. Jos menee sukset ristiin yhdessä projektissa, vaikka nyt henkilökemioiden takia, tulee työntekijän maine helposti mustatuksi lopullisesti. Oikeudenmukainen ja osaava esimies joka tuntee työntekijän aiemman henkilöhistorian on tarpeellinen, mutta puuttuu nykyään valitettavan usein.

Nykysysteemi tasapäistää ja nostattaa epäkelpoa ainesta.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat