Seuraa 
Viestejä45973

Mielenkiintoinen uusi tulehduskipulääke nivelrikon(?) aiheuttamiin kipuvaivoihin rantautunut Suomeen nimeltä Trocoxil. Vaikuttava aine Mavakoksibi (mavacoxib). Yksi pilleri kerran kuussa, toistaiseksi vain koirille.

Kysymys: Miten yksi pilleri voi kuukauden ajan toimia?

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (8)

En ole lukenut kyseisestä lääkkeestä, mutta pitkään vaikuttava lääke voi toimia esimerkiksi seuraavalla periaatteella:

1) Lääke imeytyy elimistöön.

2A) Lääke on rasvaliukoinen, joten sitä varastoituu. Kuljetusproteiineihin sitoutuneen ja varastoituneen lääkeaineen välillä vallitsee kemiallinen tasapaino. Kun lääkettä kuluu verestä, sitä vapautuu hitaasti varastoista.

TAI

2B) Syöty lääke on itseasiassa lääkkeen esimuoto, joka myöhemmin metaboloituu elimistössä vaikuttavaksi lääkeaineeksi. Esimuoto on vesiliukoinen, joten se kiertää jatkuvasti veressä. Se ei myöskään erity sapen tai virtsan kautta!
Jokin elimistön entsyymi metaboloi tätä esimuotoa hitaasti vaikuttavaksi lääkkeeksi niin, että vaikuttavan lääkeaineen pitoisuudet riittävät esimerkiksi tässä tapauksessa kuukaudeksi.

On lukuisia vaiheita, joilla elimistö pystyy säätelemään vierasmolekyylien (lääke) pitoisuuksia ja aineenvaihduntaa. Nämä mekanismit tuntemalla lääkevalmistajat pystyvät jopa kiertämään niitä, liittämällä uusia toiminnallisia ryhmiä lääkemolekyyleihin.

Esc

2B) Syöty lääke on itseasiassa lääkkeen esimuoto, joka myöhemmin metaboloituu elimistössä vaikuttavaksi lääkeaineeksi. Esimuoto on vesiliukoinen, joten se kiertää jatkuvasti veressä. Se ei myöskään erity sapen tai virtsan kautta!No ei, elimistö pyrkii muuttamaan yleensä rasvaliukoiset aineet vesiliukoiseksi, että ne poistuisivat mm. munuaisten kautta virtsaan.
Mavacoxib sitoutuu plasman proteiineihin ja erittyy siksi pääasiassa sapen kautta suolistoon, josta sitä pääsee takaisin enterohepaattisen kierron avulla.
Koska se on sitoutunut proteiineihin, se ei juurikaan poistu munuaisten kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinänsä ihan hyvä lääkeidea.

Huono puoli tuossa on esimerkiksi se että jos esim iäkkäämpi henkilö tuollaista erittäin pitkän puoliintumisajan omaavaa tulehduskipulääkettä nauttii ja sattuukin tuon kuukauden aikana jona aine vaikuttaa menemään "huonoon happeen" syytä tai toisesta ja edelleen sairaalahoitoon, menee munuaiset aikasta helposti totaalisen sököksi...

Tämä tapahtuu siitä syystä että tulehduskipulääkkeet joihin nämä koksibitkin kuuluvat estävät prostaglandiinisynteesiä. Prostaglandiineilla taas ei normaalitilassa ("terveenä") ole juurikaan merkitystä munuaisten toimintaan mutta erilaisissa elimistön kuormitustilanteissa (tapaturmat, leikkaukset, infektiot jne) prostaglandiineilla on suuri rooli munuaisten verenkierron säätelyssä. Mikäli tämä säätely estetään esim koksibeilla voi seurauksena olla peruuttamaton munuaisvaurio.

Toinen ilmeinen haitta on tietenkin koksibien tunnetut haittavaikutukset sydän- ja verisuonisairauksille altteille ihmisille (mm infarktiriskin kohoaminen).

Lääke onkin toistaiseksi vain koirille. Meillä on yks vanha pappa, jolle sitä on ajateltu kokeiltavan.

Jos lääke ei auta, niin pitää vikaa piikkiä rueta miettimään.

parantunut
Lääke onkin toistaiseksi vain koirille. Meillä on yks vanha pappa, jolle sitä on ajateltu kokeiltavan.

Jos lääke ei auta, niin pitää vikaa piikkiä rueta miettimään.
surullista...

omena
parantunut
Lääke onkin toistaiseksi vain koirille. Meillä on yks vanha pappa, jolle sitä on ajateltu kokeiltavan.

Jos lääke ei auta, niin pitää vikaa piikkiä rueta miettimään.


surullista...

Niin. Mutta tätä tapahtuu aika usein meillä.

Aloitin Koirallani kyseisen lääkkeen muutama päivä sitten. Aika hyvältä näyttää. Lenkillä on reippaampi ja muutenkin virkeämpi. Aika näyttää miten toimii tämän puoli vuotta jota lääkettä saa antaa.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174

tai 2C) kyseessä on placebopilleri. aikoinaanhan tutkittiin, että astmakohtaukseenkin auttoi sekä placebolääke, että hengitysteitä avaava oikea lääke. placebolääke lopetti kumminkin toimintansa, jos lääkkeen kohde sai tietää asiasta etukäteen.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat