Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Niin, eli olen pohtinut miksei tietokoneissa ole sellaista ominaisuutta jolla yksi tiedosto voisi löytyä monesta eri sijainnista kuitenkin niin, että se fyysisesti sijaitsisi vain yhdessä paikassa vieden näin mahdollisimman vähän tilaa kovalevyltä.

Jos otetaan esimerkiksi vaikka minulle ah niin rakas rock-yhtye Pink Floyd, johon liittyvät kaikki tiedostot - videot, musiikki, kuvat ja asiakirjat - voisivat löytyä nätisti sekä kansiosta "Pink Floyd", että musiikki erikseen kansiosta "musiikki", jossa on kaikki muukin musiikki, sekä videot kansiosta "videot", josta löytyisi myös kaikki muut videot jne...

Tuleeko vastaan fyysiset ongelmat, eli jos tiedosto sijaitsee tietyllä kovalevyn alueella, se ei voi olla myös toisella alueella? Mielestäni tämän ei ainakaan pitäisi olla suuri ongelma, toisessa sijainnissa oleva tiedosto olisi tietenkin vain linkki siihen alkuperäiseen.

Tiedostojen kopioinnillahan tälläisestä ongelmasta selviäisi, mutta alkaa tila olla vähissä jo muutenkin eikä köyhän opiskelijan kestä sitä lisää hankkiakaan. Valaiskaahan te viisaammat minua jos osaatte, miksei tälläistä ominaisuutta tietokoneista löydy? (Tai jos löytyy, kertokaa mistä.)

Edit. Nyt tässä tajusin, että pikakuvakkeillakin tätä voisi ratkoa, mutta se ei olisi kuitenkaan sama asia.

Kommentit (11)

Vierailija

Vistaanhan tuollainen piti tulla, mutta ei tullut. WinFS olisi ollut nimenä. Väittävät vieläkin tuota kehittelevänsä, mutta se taitaa olla ikuisuusprojekti.

Unixien Unionfs mahdollistaa sen, että esimerkiksi levypalvelimelle tallennetut tiedostot voivat näkyä samassa hakemistopuussa paikallisten tiedostojen kanssa. Se ei kuitenkaan liene ihan se, mitä tarkoitat.

Viinankylväjä
Seuraa 
Viestejä476
Liittynyt15.1.2009

Soita musiikkia Foobarilla, ja katsele videoita vaikkapa VLC-playerillä. Playlistin avulla tiedostot voi olla missä vain, ja saat kaikki musiikit/videot näkymään samasta paikkaa.

Pitääpä hehkuttaa vähän Foobaria, kun vauhtiin pääsin.
-Yksinkertainen ja selkeä käyttöliittymä
-Musiikkitiedostot päivittyvät automaattisesti ohjelman valikkoon, kun resurssienhallintaan lisää tiedostoja
-Viewin saa kansioittain, kuten resurssienhallinnassa. Loistava ominaisuus, jos on paljon sekakansioita.
-Ohjelmasta voi suoraan kopioida tiedostoja esim. muistitikulle
-Kaikki Playlistit ovat valikossa näkyvillä yhden klikkauksen päässä, ja niitä ei tarvitse erikseen tallennella. Avataan vaan ja vedetään haluamansa biisit/kansiot/artistit/albumit soittolistaan.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Ei tuossa ole kyse kuin siitä mitkä asiat ovat mahdollisia käyttöjärjestelmässä (tai tarkemmin siinä miten käyttis hoitelee tiedostojärjestelmän lukemisen).

Dynaamiset ja staattiset linkit ovat ihan peruskauraa Linux-puolella, eli saman levyosion voi mountata tiedostojärjestelmään useampaankin paikkaan - tai vastaavasti tietyn hakemiston voi linkata useamman kuin yhden linkin taakse. Ainakin käsittääkseni. Ei ole koskaan tullut puljattua Linuxien kanssa enempää kuin sen verran että perusjuttuja on tullut testattua (ja hätävarakäyttis asennettua koneelle sen varalta kun Windows ei suostu käynnistymään), mutta muistaakseni tuo on ihan triviaalisti toteutettavissa.

Windowsilla lienee hankalampaa mutta kyllä sen toteuttaa voisi jos jaksaisi oikein säätää ja vääntää. Kai.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Windows 7:ssa voi ainakin linkittää videot, musiikki ym. kirjastoihin omia sijainteja, esim videot kansioon voit linkittää vaikka toiselta osiolta jonkun kansion ja se sitten näkyy kun aukaisee tuon videot pääkansion.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006

Macissä voi tehdä aliaksia tiedostoista ja kansioista ym. ja ripotella niitä mihin tahansa "sijaintiin". Alkuperäinen on aina omassa "sijainnissaan". Eikö muka Windowsissa?

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

kairamo
Macissä voi tehdä aliaksia tiedostoista ja kansioista ym. ja ripotella niitä mihin tahansa "sijaintiin". Alkuperäinen on aina omassa "sijainnissaan". Eikö muka Windowsissa?Kyllä. Sitä kutsutaan pikakuvakkeeksi.

Tietenkin windowsissakin voi linkittää kansioita toisiin paikkoihin ja pistää vaikka kovalevyn kiinni johonkin kansioon, mutta tiedostoista ei ole olemassa samanlaisia kaksoisviitteitä kuin Unixeissa.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009
Viinankylväjä
Pitääpä hehkuttaa vähän Foobaria, kun vauhtiin pääsin.
Ja tietenkin englanninkielinen sovellus.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Minulla on sellainen käsitys, että juurikin tuollainen avausviestissä mainittu alias-ominaisuus on peräti (iänkaikkisen vanhan) NTFS-levyjärjestelmän perusominaisuus. Jostain syystä windowsin käyttöliittymässä ei vaan ole konstia sen käyttämiseksi.

Helpoiten tuo lienee toteutettu jollain ohjelmiston tasolla windowsissa. Eri mediasoitinohjelmistoissa on "kirjastotoimintoja" joihin kannattanee tutustua. Pystyy kategorisoimaan tiedostoja, varmasti tarpeen tullen useampaan kategoriaan ja hakemaan sitten myös yhden tai useamman hakukriteerin perusteella.

Heksu
Minulla on sellainen käsitys, että juurikin tuollainen avausviestissä mainittu alias-ominaisuus on peräti (iänkaikkisen vanhan) NTFS-levyjärjestelmän perusominaisuus. Jostain syystä windowsin käyttöliittymässä ei vaan ole konstia sen käyttämiseksi.Windowsissa on ollut mahdollisuus tehdä symbolisia linkkejä NTFS versiosta 5.0 asti. Ne ei toimi ihan täsmälleen samalla tavalla kuin Unixin vastaavat, mutta ovat aika pitkälle samanlaisia.

http://shell-shocked.org/article.php?id=284

Tuota ominaisuutta ei ole vain dokumentoitu juuri mitenkään.

Ja se syy miksi niiden linkkien luomista ei ole tehty käyttäjälle ilmeiseksi: " And be careful you don't create a circular hierarchy with linked directories. Unless you want to start a new spectator sport, The Never-Ending Virus Scan. Then by all means, go ahead. "

Esim. Linuxissa ei ole ihan yksiselitteistä vastausta kysymykseen "Kuinka paljon kovalevytilaa minulla on käytettävissä?" koska tiedostojärjestelmä voi olla yhtä sekametelisoppaa erilaisten linkkien ja mounttauspisteiden ansiosta.

Jos olet sattumoisin mountannut omaan /home kansioon vaikka toisen kovalevyn, ja viitannut siellä jostain syystä joihinkin tiedostoihin muualla järjestelmässä, niin voi hyvin olla että siellä käyttäjälle näkyvässä kansiossa on näennäisesti enemmän dataa kuin sinne pitäisi mahtua. Tai jos olet mountannut sinne vaikkapa 1 GB ja 2 GB muistikortit ja tiedostojärjestelmä ilmoittaa että nyt siellä on 3 GB tilaa, niin etpä voikaan kopioida sinne 2,7 GB tiedostoa.*

Samaan asiaan liittyen, Linuxissa ei myöskään ole virallista keinoa ohjelmalle kysyä käyttöjärjestelmältä "missä minä olen?" koska se senhetkinen sijainti mistä ohjelma ajetaan voi hyvin sisältää pelkästään symbolisen linkin siihen binääriin, jonka takia se tieto mistä kansiosta ohjelma ajettiin ei välttämättä ole hyödyllinen.

Sen takia Linuxissa ohjelmat asennetaan niin että niiden kääntämisvaiheessa jo määritellään mihin polkuun ne asentuvat ja mistä mikäkin löytyy, ja tätä hierarkiaa ei kannata mennä käyttäjän rikkomaan, siinä missä windowsissa ohjelma voi olettaa että kaikki tarvittavat tiedostot löytyvät sieltä mistä itse ohjelmakin, koska windows ei tee symbolisia linkkejä tiedostoille vaan pelkästään kansioille.

Windowsin käyttäjä voi siirtää ohjelman kansion, tai sen viitteen haluamaansa paikkaan rikkomatta ohjelmaa. Jos esimerkiksi C asemalta loppuu tila kesken, niin voit sen kummemmitta ongelmitta asentaa ohjelmat D asemalle, tai siirtää jo asennettuja ohjelmia sinne ja muuttaa vain niiden pikakuvakkeen viitteen**, kun Linuxissa pitäisi joko mountata koko ohjelmakansio isommalle levylle, tai värkätä asennuspaketit uusiksi niin että niiden viitteet osoittavat toiseen sijaintiin, tai pelleillä niiden symbolisten linkkien kanssa jotta tiedostot esiintyisivät niille määrätyssä polussa.

OSX:ssä ongelma on käsittääkseni ratkaistu niin, että ohjelma ja sen tiedostot ovat yhtenä pakettina, jolla on oma sisäinen tiedostojärjestelmä niin että ohjelma voi viitata pelkästään tuohon yhteen pakettiin jolloin se pääsee siihen "sisään" aivan kuin koneeseen olisi työnnetty vaikkapa levyke joka sisältää ohjelman tiedostot.

*(Windowsissa explorer ei laske kovalevyn tilaan kansioihin mountattujen levyjen tiedostoja ja vapaata tilaa, vaan ilmoittaa kansion tiedoiksi "mounted volume" ja käsittelee sen erikseen, vaikka siihen voikin viitata kansiona.)
**(Tietenkin Windowsissakin voi olla ohjelmia joissa on kovakoodattuja linkkejä hakemistoihin, jotka menevät rikki jos hakemistojen sijaintia muutetaan)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat