Seuraa 
Viestejä45973

jffsgfusu5u4u5us5uu5us4u5j5us

gsuss

gsuss

gsuss

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Litosfäärilaatat muodostuvat sekä mantereisesta osasta, että merenpohjasta. Merenpohja on ohuempi kuin mantereinen, mutta painavampi ja tämän vuoksi kun nämä kaksi kohtaavat, painuu merenpohja mantereen alle.

Kun kaksi mantereista laattaa törmää, kumpikaan ei painu toisensa alle, vaan ne alkavat poimuuntua muodostaen vuoristoa (kuten Himalajan tapauksessa)

Vielä tarkennusta: meren alla on mannerlaattaa yleensä vain mannerhyllyjen ja yms. matalan meren alueilla. Syvien valtamerien alla on ylen harvoin mannerlaattaa; siellä on merellistä laattaa, tai tarkemmin merellistä kuorta ja -litosfääriä.
Toinen asia: litosfäärin laatat (mantereet, meret + ylempi mantteli) eivät kellu ja kuljeskele sulan magmakerroksen päällä. Niiden alla on plastisempi astenosfääri, joka voi olla osittain sulaa, yleesä ilmeisesti vain hyvin pieneltä osin sulaa (muutama vol-%), eikä välttämättä sitä sulaa ole kaikkialla ollenkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Liike jatkuu yhä. Pohjoista kohti liikkuvassa Indo-Australian litosfäärilaatassa on sekä merellisiä että mantereisia osia. Tsunamijäristys sattui laatan merellisen osan reunalla ja uusi Pakistanin järistys mantereisen. Intian valtamerellä ei liene ollut merkittäviä tsunameita sitten portugalilaisten tulon, joten on arveltu ettei niitä olisi lainkaan. Kuitenkin Andamaanien alkuasukkaiden perimätiedossa on varoitus tsunameista, joten niitä on sittenkin harvakseltaan syntynyt, kun merenpohja on äkillisesti liikkunut. Viime Tapaninpäivän tsunami ei siten ollut täysin odottamaton tapahtuma, hyvin harvinainen ihmisen aika-asteikolla ainoastaan.

sipu250
Seuraa 
Viestejä408

Nämä nyt ovat geologisen aikaskaalan asioita, kymmenen miljoonaa vuotta on vain hetki ...

Jossain oli laskettu lukukin Himalajan rakentumisesta. Muutama miljoona tämmöistä tsunamin aiheuttanutta pikkuista liikahdusta oli siihen kuulunut.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat