Seuraa 
Viestejä45973

Virallinen ravintotieteen konsensus pitää kaikkia tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja pahoina ihmiselle. Siinä ei edes lähdetä erittelemään eri rasvahappoja, vaan kaikki leimataan pahoiksi. Tuntuu siltä, että taitaa mennä lapsi pesuveden mukana.

Ensinnäkään kaikki transrasvat eivät taidakaan olla pahoja:

Märehtijöiden lihasta ja maidosta saa luonnollisia transrasvoja (CLA). Maitorasvoissa olevien transrasvojen (CLA) rakenne eroaa kovettamalla syntyneistä transrasvoista siten, että niissä on kaksi kaksoissidosta, toinen kaksoissidos on cis- ja toinen trans-tyyppinen, ja kaksoissidokset ovat peräkkäisissä hiiliketjun atomeissa, jolloin ne ovat konjugoituneet. Koska molekyylissä on edelleen cis-sidos, se ei ole suora, ja yhdistelmän vaikutus on toisenlainen kuin yksinään esiintyvällä synteettisellä suoraketjuisella trans-rasvalla. CLA:n on todettu auttavan painonhallinnassa ja sillä arvellaan olevan myös muita hyödyllisiä terveysvaikutuksia.[5] Maidon CLA-rasvojen on todettu lieventävän elimistön tulehdustilaa[6] ja niiden on todettu parantavan ateroskleroosia eläinkokeissa.[7]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva

Tyydyttyneitä rasvahappoja ovat ainakin nämä:

* voihappo (4:0),
* kapronihappo (6:0),
* kapryylihappo (8:0),
* kapriinihappo (10:0),
* lauriinihappo (12:0),
* myristiinihappo (14:0),
* palmitiinihappo (16:0),
* steariinihappo (18:0),
* arakidiinihappo (20:0),
* beheenihappo (22:0),
* lignoseriinihappo (24:0),

Nykyisen propagandan mukaan kaikki on pahoja ihmiselle. Tarkemman tarkastelun kautta oppii kuitenkin ymmärtämään, että esim. kylmäpuristetussa kookosöljyssä runsaasti esiintyvä lauriinihappo on antibakteerinen ja erinomaista kilpirauhasten toiminnalle. Sen lisäksi se myös parantaa aineenvaihduntaa, joka tekee siitä paradoksaalisesti erinomaisen laihdutustuotteen.

Miksi puhumme vain tyydyttymättömistä ja tyydyttyneistä rasoista mediassa? Toivoisin, että mediassa puhuttaisiin rasvahappojen, eikä rasvojen tasolla.

Osaisiko joku kertoa, mitkä noista tyydyttyneistä rasvahapoista ovat eniten haitallisia ja mitkä hyödyllisiä, sekä mistä tuotteista niitä saa?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältävä palmuöljy näyttäisi olevan kolesteroliprofiilille mahdollisesti edullinen:

Palm oil and blood cholesterol controversy

Palm oil is a mix of about 50% saturated fatty acids (palmitic acid, stearic acid) with 50% unsaturated fatty acids (oleic acid, linoleic acid), supplemented with antioxidants, beta-carotene and vitamin E. While there is convincing evidence that palmitic and stearic acid contribute to an increased risk of developing cardiovascular diseases[34], unsaturated fatty acids such as oleic and linoleic acid are effective in reducing serum total and low-density lipoprotein (LDL) cholesterol levels.[35] Palm oil has a mixed effect: While consumption of palm oil leads to a higher blood cholesterol level compared to other vegetable oils, fresh palm oil leads to a reduction of endogenous cholesterol level and a reduced risk of arterial thrombosis and atherosclerosis.[36] A study by a group of researchers in China comparing palm, soybean, peanut oils and lard showed that palm oil increased the levels of "good cholesterol" and reduced the levels of "bad cholesterol" in the blood.[37] A study by Hornstra in 1990 also showed similar results.[38] In contrast to fresh palm oil, oxidized (processed) palm oil has adverse effects on the lipid profile and contains toxic substances detrimental to health, e.g. by harming the liver.[36]

Itsestäni voi kertoa, että tällä hetkellä en pelkää hirveästi tyydyttyneitä rasvoja, suosin luomua, pyrin lisäämään omega-3:sta ja pyrin rajoittamaan omega-6:sia, kun niitä satelee joka paikasta. Keinoja tämän saavuttamiseksi en vielä kunnolla tiedä.

George Hanson
Seuraa 
Viestejä1789

Koko Euroopan unionissa säästettäisiin transrasvojen kiellolla noin 500 000 henkeä vuodessa.

Suomessa transrasvahappoja ei Eviran mukaan pidetä sellaisena terveysvaarana, että niiden käyttöä tulisi rajoittaa kansallisin säädöksin.

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/tanska-kielsi-tappavan-ruoka-aineen-suomessa-sita-saa-laittaa-vaikka-mihin-6059355

Toivottavasti on hyvät perustelut, meillä. Transrasvoilla tarkoitettaneen noita synteettisiä versioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä64791

George Hanson kirjoitti:

Koko Euroopan unionissa säästettäisiin transrasvojen kiellolla noin 500 000 henkeä vuodessa.

Suomessa transrasvahappoja ei Eviran mukaan pidetä sellaisena terveysvaarana, että niiden käyttöä tulisi rajoittaa kansallisin säädöksin.

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/tanska-kielsi-tappavan-ruoka-aineen-suomessa-sita-saa-laittaa-vaikka-mihin-6059355

Toivottavasti on hyvät perustelut, meillä. Transrasvoilla tarkoitettaneen noita synteettisiä versioita.

Saksan tutkimus vihjaa sitä ettei keinotekoisia ja teollisia transrasvoja pitäisi käsitellä "samassa korissa" mahdollisilta vaikutuksiltaan terveyteen. 

"The German researchers found that naturally occurring trans fats found in dairy and meat products might actually help protect the heart, while low levels of artificial trans fats did not seem to pose a health risk.

"We now show that, at these low levels, industrially produced trans fats are not hazardous to health," said senior study author Clemens von Schacky, head of preventive cardiology at the University of Munich. "Come to think of it, it is a fairly common phenomenon: Some things are toxic at high levels, but we can live with them at low levels."

The findings were published in the Sept. 23 issue of the European Heart Journal."

http://www.webmd.com/diet/20150922/not-all-trans-fats-harm-the-heart-ger...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat