Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Surukseni luin nekrologin Leena Tähtisestä päivän Hesarista. Hän kuoli vaikeaan sairauteen 15.11., 55-vuotiaana.
Uutinen oli paitsi surullinen, myös yllättävä, koska Tähtinen on kirjoittanut mielenkiintoisia artikkeleita m.m. Tiede-lehteen aivan näihin päiviin saakka.
Rauha Leenan muistolle ja kiitos elämäntyöstä, jossa hän raotti Universumin äärettömyyden salaisuuksia myös meille maallikoille.

Kommentit (9)

Todella surullinen uutinen.

Kiitos hienoista artikkeleista, joiden avulla tähtitiedettä taitamatonkin pääsi kurkistamaan korkeammalle.

Mitä? Pitääkö tämä nyt paikkansa?

Siinä maailma on menettänyt mukavan ja värikkään persoonan. Tähtinen aikanaan opetti yliopistolla minullekin paria kurssia. Harmi kun piti noin nuorena lähteä.

Tämä oli surullinen uutinen.
Leenan artikkelit oli todella mukavaa ja helppotajuista luettavaa, ja näkemieni haastattelujen ja esiintymisten perusteella Leena oli hyvinkin maanläheinen ja huumorintajuinen ihminen.

Sit tibi terra levis.

Osanottoni Leena Tähtisen omaisille.

Wikipedia kertoo hänestä seuraavaa:

Leena Tähtinen, ent. Leena Valtaoja, (17. huhtikuuta 1955 Somero – 15. marraskuuta 2009 Turku) oli vapaa toimittaja, tietokirjailija ja Turun yliopiston tähtitieteen dosentti. Hän piti kolumnia Turun Sanomissa. Hän oli oppiarvoltaan filosofian tohtori (1989).

Tähtinen on ollut tutkijana Tuorlan observatoriossa ja Kööpenhaminassa Norditan tutkimuslaitoksessa. Tähtinen kirjoitti pääasiassa Tiede-lehteen ja Tähdet ja avaruus -lehteen, mutta myös päivälehtiin ja muihin viestimiin. Lisäksi hän oli ahkera luennoitsija.

Tähtisen ensimmäinen puoliso oli tähtitieteilijä Esko Valtaoja, toinen tähtitieteilijä Chris Flynn.

Teokset:
Valtaoja, Leena: Lähdetään avaruuteen: Rattaat rakettiin äiti!. Ursan julkaisuja 54. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1995. ISBN 951-9269-76-2.
Tähtinen, Leena & Oksa, Tiia: Tähtiväärennös. Kuvitus: Outi Turpeinen. Ursan julkaisuja 60. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1996. ISBN 951-9269-84-3.
Tähtinen, Leena: Kuolleiden kanssa kassajonossa: Tieteellistä aikamatkailua. Helsinki: WSOY, 2001. ISBN 951-0-24866-5.
Tähtinen, Leena & Pohjolainen, Silja: Aurinko: Tähden tarina. Piirrokset: Christer Nuutinen. Helsinki: WSOY, 2005. ISBN 951-0-30083-7.
Tähtinen, Leena & Flynn, Chris: Universumin pimeä puoli: Tieteen suurimmat arvoitukset pimeä aine ja pimeä energia. Ursan julkaisuja 109. Helsingissä: Ursa, 2008. ISBN 978-952-5329-69-8.

Tullut luettua Leenan kirjoituksia, valaisevia artikkeleita maallikonkin ymmärtää. On tämä maailma julma paikka. Rauhaisaa lepoa tai tähtivaellusta.

Pienille pojilleni luin Leenan & Tiia Oksan Tähtiväärennös-nimistä lastenkirjaa joskus vuosituhannen alussa. Muistakin lähteistä pystyi ammentamaan Leena Tähtisen lahjoja tieteen popularisointiin.

Salut ja kumarrus Leena Tähtiselle!

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat