Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Moi!

Ensimmäinen postaukseni palstalle.

Kysymys millaiseksi ihminen voisi kehittyä muutamien satojen tuhansien tai miljoonien vuosien kuluttua, on kiehtonut minua jo pitkään

Onko olemassa tieteen haaraa joka tutkii millaiseksi lajit voisivat muuttua tulevaisuudessa ?

Miten asiaa voi yleensä tutkia ?
Itse kuvittelsin, että ihan lähitulevaisuudessa vallitseva ihoväri voisi olla ruskea. Perustuen tietysti siihen, että se on dominoivampi ja ihmiset pääsevät helposti siirtymään maailman eri kolkkiin. Blondilla ei välttämättä ole tulevaisuutta

Yhteisestä ihonväristä saattaa olla hyötyä "maailmansovun" kannalta ja se saattaa ehkäistä konflikteja

Mitä mieltä olette ?

Sivut

Kommentit (53)

Tulevaisuuden ihminen on myös sellainen, joka kykenee käyttämään aikansa wc-pönttöjä.

Koska nämä ovat miljoonan vuoden päästä samanlaisia kuin nyt, niin ihminenkään ei voi muuttua.

En usko että kuopan päällä kykkiminen ja hiekalla pyyhkiminen lyö itseään läpi, kuin ohimenevästi. Se voi olla muutama tuhat vuotta, mutta lyhyt aika sekin on. Vesivessa on paljon parempi.

Vesivessa stabiloi yhteiskunnan. Se tarvitsee keskusjohdettua vesi- ja viemäriverkkoa. Mellakkayhteiskunnissa nämä katoavat ensimmäisinä. Siksi vesivessan puolustajat stabiloivat yhteiskuntaa, samoin kuin ydinvoiman rakentaminen.

Cargo
Seuraa 
Viestejä979
Liittynyt27.8.2007

Tällä hetkellä on meneillään devoluutio, sillä älykkäät ja kehittyneet valkoiset eivät lisäänny riittävästi. Nykyinen Eurooppa ja Amerikka tulevat kokemaan samanlaisen romahduksen kuin muinainen Egypti, joka antoi mustien orjien lisääntyä vapaasti ja sekoittua lopulta hallitsevan kastin kanssa. Henkinen rappio lopulta tuhosi koko silloisen imperiumin.

Sama tilanne Portugalilla, joka aikanaan oli yksi maailman rikkaimmista valtioista. He vain toivat Afrikasta mustia orjia siinä määrin, että lopulta yli 10% väestöstä oli jo mustia. Sittemmin orjien jälkeläiset sulautuivat kantaväestöön ja tulos on ollut dramaattinen: Portugali on nykyään Euroopan takapajula lähes kaikilla mittareilla mitattuna.

Eli evoluutio on täyttä totta, eikä se välitä kansakuntien tieteellisistä, taiteellisista tai taloudellisista saavutuksista vaan ainoastaan lisääntymisnopeudesta.

" sähkö (se sähkö, jota tuotetaan mm. voimalaitoksissa) ei ole energiaa "
- Vastaaja_s24fi

“Jos et ole kaksikymppisenä vihreä, sinulla ei ole sydäntä. Mutta jos et ole nelikymppisenä perussuomalainen, sinulla ei ole aivoja.”
- Cargo

Tervetuloa palstalle!

Tulevan evoluution arvailua kutsutaan spekulatiiviseksi biologiaksi. Ihmisen tulevasta evoluutiosta on tehty hieman tieteellistäkin tutkimusta, mutta evoluution ilmeisen ennustamattomuuden vuoksi puuha on muuten lähinnä tieteestä kiinnostuneiden harrastus. Harrastelijoita löytyy eniten täältä:
http://spec-evolution.sytes.net/index/
ja näköjään mielenkiintoisia ajatuksia ja linkkivinkkejä myös täältä:
http://specevolution.wordpress.com/

Tulevaa evoluutiota voi tutkia lähinnä vertaamalla fossiiliaineiston ja nykyisten eliöiden kehitystä, ja päättelemällä sen perusteella, millaisia muutoksia ja millä nopeudella tulevaisuudessa voitaisiin odottaa. Esimerkiksi saarille leviävien lajien evoluutiossa on eräitä melko ennustettavia piirteitä, kuten lentotaidon heikkeneminen, suurten eläinten koon pieneneminen, ja etenkin karuilla saarilla matelijamaiseen hitaaseen kasvuun siirtyminen. Mitään eksaktia tiedettä tämä ei ole etenkään pitkällä aikavälillä, ja siksi se ei erityisen tutkittua olekaan. Lyhyellä aikavälillä voidaan kuitenkin tehdä matemaattisilla malleilla varsin tarkkojakin ennusteita mm. yksittäisten geenien leviämisestä. Sellaisiin perustuvat esimerkiksi arviot ihmisten ihonvärien erojen tasaantumisesta ja punapäiden katoamisesta.

Niin kauan kuin pelataan nykyisellä geenipoolilla ja tunnetuilla olosuhteilla, ennusteet ovat ihan mahdollisia. Pitemmällä aikavälillä mukaan kuitenkin astuvat olosuhteiden muutokset, joita ei osata ennakoida (teknologian kehitys, sivilisaation romahdus, uudet taudit, kolmas maailmansota, meteori-isku, supertulivuori, avaruusolentojen hyökkäys, mistä sitä koskaan tietää) sekä mutaatiot, jotka tuottavat valikoimaan uusia ominaisuuksia.

Jos alkaisin itse arvailemaan, ja oletetaan että nykyisenkaltainen länsimainen kulttuuri jatkaa kehitystään ja leviämistään (eli pahimmat ympäristöongelmat saadaan jotenkin ratkaistua), olen samoilla linjoilla tuon ihonvärin tasaantumisen kanssa. Lisäksi arvelisin, että ihmisten välinen muuntelu kasvaa, kun hyvän elintason ja terveydenhuollon ansiosta ääripäät (esim. pituuden, ravinnonhyödyntämiskyvyn, vastustuskyvyn, fyysisen sietokyvyn, luonteen, parinvalintamieltymysten tai minkä tahansa muun ominaisuuden suhteen) eivät enää joudu kärsimään ominaisuuksistaan ainakaan yhtä paljon kuin ennen.

Hieman huolestuttaa erilaisten hedelmöityshoitojen ja lopulta keinokohtujen laaja käyttö, koska se johtaa jokseenkin paradoksaaliseen ilmiöön nimeltä perinnöllinen lapsettomuus. Jos länsimainen terveydenhuolto joskus romahtaa, voi olla, etteivät ihmiset pysty enää lisääntymään ilman näitä apuja, ainakaan riittävän tehokkaasti pitääkseen kantaa yllä.

softbuster kirjoitti:
"Onko olemassa tieteen haaraa joka tutkii millaiseksi lajit voisivat muuttua tulevaisuudessa?"

Arvailuja voidaan toki esittää (ja on esitettykin), mutta todellista tietoa ei voi olla olemassa, koska evoluution näkökulmasta asiaa tarkastellen muuttuvia tekijöitä on liian paljon.

Emme esimerkiksi tiedä ihmiskunnan lopullista kohtaloa, eli sitä, tukehdummeko omiin paskoihimme, vai kenties avaruudesta tulevaan katastrofiin.

Dinosaurukset saattaisivat pitää valtaa Telluksella vieläkin, mikäli asteroidien biljardipöytä ei olisi tuonut muutosta kehitykseen abouttiarallaa 65 miljoonaa vuotta sitten.

Kiehtovaa on toki pohtia sitä, millainen Maan biologinen järjestelmä saattaisi miljoonan vuoden kuluttua olla, mutta kukaan - siis ei kukaan - voi sitä tietää.

Yksi asia on mielestäni ehdottoman varma: ihmistä ei lajina ole enää silloin olemassa. Vaan onko mitään muutakaan elämää? Kas, siinäpä kysymys!

KKHS
Seuraa 
Viestejä368
Liittynyt23.11.2005
softbuster
Kysymys millaiseksi ihminen voisi kehittyä muutamien satojen tuhansien tai miljoonien vuosien kuluttua, on kiehtonut minua jo pitkään
Jos kehitys jatkuu samanlaisena kuin aiemmin, niin lättänaamaisemmaksi, karvattomammaksi, parmmaksi hienomotoriikassa, huonommaksi karkeamotoriikassa.

Tällä hetkellä on meneillään devoluutio, sillä älykkäät ja kehittyneet valkoiset eivät lisäänny riittävästi. Nykyinen Eurooppa ja Amerikka tulevat kokemaan samanlaisen romahduksen kuin muinainen Egypti, joka antoi mustien orjien lisääntyä vapaasti ja sekoittua lopulta hallitsevan kastin kanssa. Henkinen rappio lopulta tuhosi koko silloisen imperiumin.Se että älykkäät ihmiset eivät lisäänny niin paljon kuin vähemmän älykkäät, tarkoittanee vain sitä että älykkyys on eduksi vain tiettyyn rajaan asti, vähän kuin rasvakerros tai lihasmassa. Voihan tietenkin olla vain sattumaa että älykkäämmät ihmiset lisääntyvät keskimäärin vähemmän. Evoluutiolla ei kuitenkaan ole koskaan mitään suuntaa, ja devoluutiosta (de-evoluutiosta näin älykkäiden ihmisten maailmassa) voidaan puhua vain jos populaatio kehittyy samaan muotoon kuin se on ollut aiemmin.

Egyptin ongelmaksi muuten koitui paikallinen ilmastonmuutos, kyllä ne rasisteja osasivat olla loppuun asti.

Koska nämä ovat miljoonan vuoden päästä samanlaisia kuin nyt, niin ihminenkään ei voi muuttua.Huomioipa se että nykyihminen on sopeutunut täysin erilaiseen ympäristöön kuin missä rikkaimmat meistä elää.

HooFoo
Seuraa 
Viestejä813
Liittynyt30.9.2006

Miljoonan vuoden päästä on kymmeniä lajeja, joiden kantaisä ihminen on. Koripalloilijat ovat oma 5 metrinen lajinsa, avaruuslentäjät ovat kääpiöitä kun vievät vähemmän tilaa ja syövät vähemmän. Eri terraformatuille planeetoille on omat lajinsa ja ehkä painottomaan tilaan ulkoavaruuteen omat "aurinkotuulisurffarit". Erilaisia koneäly- ja puolikoneihmisiä on myös. Kaikkee löytyy.

Vaalimatematiikkaa: Jos et äänestä, niin äänestät sitä jota eniten vastustat.
Kopiointi + muuntelu + valinta => universaali evoluutio
Reality, not faith, has still the best resolution and interface

Tarkkailija
Yksi asia on mielestäni ehdottoman varma: ihmistä ei lajina ole enää silloin olemassa. Vaan onko mitään muutakaan elämää? Kas, siinäpä kysymys!

Keskimääräisen nisäkäslajin elinikä on fossiiliaineiston perusteella 1-2 miljoonaa vuotta. Ei siis ole mitenkään mahdotonta, että ihmisiä tuolloin vielä olisi: mehän olemme nuori laji, vasta muutaman sadan tuhannen vuoden ikäinen. Mutta se, onko ihminen sitten millään tapaa keskimääräinen nisäkäs, onkin ihan kysymys erikseen.
Ihminen on äärimmäisen sopeutuva, erikoistunut generalistiksi. Erikoistumattomat eläimet ovat yleensä vähemmän alttiita sukupuutoille. Myös valtava yksilömäärä on etu katastrofin sattuessa: vaikka 99,9 prosenttia ihmisistä tuhoutuisi, jäljellä olisi edelleen mainiosti elinkelpoinen populaatio.
Toisaalta ihmiset saattavat aiheuttaa planeetalla niin paljon tuhoa, että tuhoavat omat elinmahdollisuutensa. Toinen vaihtoehto on korkeaan elintasoon kompastuminen: sitten ei enää pärjätäkään, kun pitäisi jatkaa ilman huipputekniikkaa.

softbuster

Kysymys millaiseksi ihminen voisi kehittyä muutamien satojen tuhansien tai miljoonien vuosien kuluttua, on kiehtonut minua jo pitkään.Miljoonan vuoden päästä mitään ihmislajia tuskin on enää olemassa. Nykykehityksellä saamme olla tyytyväisiä, jos säilymme lajina seuraavalle vuosituhannelle.

Tuo oletus, että emme kohtaa mitään megakatstrofeja tms. ja tekniikka kehittyisi samaan tahtiin, niin uskoisin ihmiskunnan jakaantuvan kahteen ryhmään:
1. ihmiset jotka jäävät maapallolle
2. ihmiset jotka asuvat ja matkaavat avaruudessa

Avaruudessa matkaava / asuva populaatio todennäköisesti kokisi avaruusevoluution, joka käsittääkseni tapahtuu hyvinkin nopeasti. Eikös NASA ole tutkinut nisäkkäitä avaruudessa ja todennut, että raajat siellä ei kehity normaaliksi ?
Toki tekniikalla voidaan korvata painottomuus, mutta luonnollisesti noille reissuille valitaan keskimäärästä pienemmät, älykkäämmät ja psykologisesti vahvemmat henkilöt, joten voisi olettaa että tuosta populaatiosta voisi tulla hyvinkin kehittynyt, mikäli löytävät sopivan asuinpaikan

Edelläkuvattu ei taida olla se todennäköisin, koska meiltä puuttuu yhtälöstä se katastrofin mahdollisuus. Näitä katstrofeja jo lueteltiin muissa viesteissä, mutta kuinka usein tällaiset katastrofit iskevät (asteroidi, tsunamit, megatulivuori, ydinsota, supervirus, aurinko) ?

Voisiko olettaa että esim. 10 000v välein ?

Voisi olettaa myös että aina tuollaisen katastrofin iskiessä huonoiten selviäisivät kaupungissa tai suurissa keskittymissä asuvat, koska eivät yksinkertaisesti tule toimeen luonnon armoilla. Metsäkansat, maanviljelijät yms. olisivat aina niitä selviytyjiä. Tekniikkan ja kulttuurin kannalta tämä on se huonoin, koska niiden kehitys ottaa ain takapakkia. Mutta jäljelle jää aina selvityjien joukko, joka tulee toimeen luonnon kanssa. Tämä on omasta mielestäni populaation selvitymisen kannalta välttämätöntä.

Mutta millainen sitten on ihminen vaikkapa 100 000v kuluttua ?

Jos oletamme että näitä selviytyjiä (paimentolaiset, metsäkansat) aina jää populaatioon ja geenikantaan, niin voisi olettaa että sellainen geeni on menestyvä. Eli älykkyys ei olisikaan se päällimmäinen ominaisuus tulevaisuudessa.

Pitäisi kaiketi tutkia nykyaikana ja menneisyydessä eläneitä paimentolaisia, metsäkansoja, maanviljelijöitä ja poimia sieltä ne pääpirteet joilla he menestyvät ja ovat menestyneet

Entäs geenimunapulaatio ja muut elektrobioteknisettemput, eikö niillä ole tässä mitään teoreettisenkään vähäistä mahdollisuutta?
Eikö vaikkapa jonkun "hullun" vallalla ja varoilla varustetun käsissä tietyt teknologiset tai biologiset kehitteet voisi tuoda melko nopeaakin muutosta?
Tai muuten vaan rikkaatsuvut pääsee joskus kohta nauttimaan sellasista geenipooleista että parin sukupolvenjälkeen on vaikka mitä ihmevipeltäjää?
Tai siis eikö juuri ihmisen kautta avautuvat evoluution"nopeuttajat(?)" ole juuri se ikkuna vaikka mihin muutokseen, niin että miljoona(vanhaa)vuotta eletään paljolti nopeamminkinkään?
Siis ihmisestä saattaa kehittyä jotain ihan omia juttuja, mutta ehkä kuitenkin jossain museossa tai luolastossa elää ihmisiä sitten karvoineen vaikka?

Jos nyt pitää ihmiseks sanoa jotain mikä ihmisestä vois kehittyä miljoonanvuoden latauksella, nii sellanen symbioosikehitys olis hyvä, että lisägeenivarustein tai miten ikinä nii ihmiselle kehittyy lisäelimiä ja ravinnon saa hengittämällä aurinkoa. Ja ihmiset voi olla onttoluisia ja pieniä joilla olis siivet.

Oikeesti kyl kannattais ehkä suunnata maan alle asumaan, eiks siel oo vaikka mitä tilaa, ja kehittyä sen mukaiseksi madoksi, jolla on vaikkapa teknisbiologiskehittyvä pora, ja muut kaikki räpylät ja jutut?

Ihan oikeesti kuitenkin ihmisaivot on kehittyneet jonkinlaiseksi kopiokseen maapallolle ja planeetta on yhden suuren "aivon" hirmuvallassa, eikä ihmisiäkään enää ole, paitsi jossain syvävarastossa aka biologinen muistipankki, jota planeettaaivo voi hyödyntää tarvittaessa.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683
Liittynyt3.10.2006

..vielä ahneemmaksi kuin nykyään.. Maapallo muuttuu resurssien optimaalisen hyötykäytön vuoksi samankaltaiseksi tuliseksi pätsiksi kuin Venuskin ja/tai kuivaksi aavikoksi kuten Mars. Ihmiset muuttavat tämän tapahduttua itsensä atomeiksi..

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

rcislandlake
..vielä ahneemmaksi kuin nykyään.. Maapallo muuttuu resurssien optimaalisen hyötykäytön vuoksi samankaltaiseksi tuliseksi pätsiksi kuin Venuskin ja/tai kuivaksi aavikoksi kuten Mars. Ihmiset muuttavat tämän tapahduttua itsensä atomeiksi..Mutta sitä ennen ihminen lähettää avaruuteen solujaan jollain kivoilla pakettiraketeilla joka vatun suuntaan iha tosi vatusti ja vaikka koodauksinkin, ettei välttis tarvii ollenkaa sitä biolanii.
Sitten just vähä sillee ennen miljoonaa vuotta joku rotulaji löytää jossain noi ohjeet ja muut materiaalit ja tekee tilat ja muut ihmiset sinne sit ja sitten samalla siinä tuotetaan sellasia megaihmisiä että voi että, just ennen ku miljoona tulee täytee, että sit niiku ei voida tajuukaa et mitä multiuniversum olentoja "me" ollaankaan si tai vaikkapa jotai kivientyyppisiä mut sellasii elollisiaolentoja sekä muuten vaan ihan älyttömän kokosia, meist tulee suurempia ku tää näkyvä maailmankaikkeus on.

Eiku oikeesti meistä tulee sellanen toukkavaihe, mikään ei niiku hirveesti muutukaan, paitsi sit 55-vuotiaana ihan jokaisessa oleva lisäelin(entinen "loinen(?)" niiku mut tullu osaks meiän geenejä) alkaa toimimaan ja sit tulee se morfiini tai se muutos ja sitten yksilöstä tulee jotain ihan muuta, vaikka joku mato jotka elää maan-alla sata ja tuhat vuotta, eikä lisäännykään kuitenkaan ja joilla on yhteisöllinen tajunta.

Jos ihmisen geenimuunteluun aletaan jossain vaiheessa suhtautua myönteisesti, siitä tulee hyvin nopeasti ainakin rikkaissa länsimaissa yleinen perhesuunnittelun muoto. Aluksi varmaan poistetaan lähinnä selvästi haitallisia geenimuotoja, mutta kun teknologia kehittyy, myös varsinaiset mittatilauslapset saattavat tulla mahdollisiksi.

"Hei, haluaisin tilata lapsen, jolla on siniset silmät, tummat hiukset, hyvät hampaat, pitkä elinikä ja musikaalista lahjakkuutta."

Kyllähän tämä varmasti ihmisen evoluutioon vaikuttaisi, mutta vaikea arvioida kuinka paljon.

Mei long
Jos ihmisen geenimuunteluun aletaan jossain vaiheessa suhtautua myönteisesti...Mites tähän sitten liittyy globaali-informaatio ja muu tiedon ja tuenliikkuminen?
Yritän tarkoittaa jotain sellaista, että kun yhteisöllisyys tai informaatio tai joku sellainen on jossain muutoksessaan, niin mahdollistaako se sitten jotain vaikkapa sanotaan nyt niiku vastapainetta, jos nyt siis mietitään vaikka jonkinlaista mahdollista yhtenäistymistä lajina.
Niin sitten myös erittäin vahvoja ihmisvastaisia ihmisryhmittymiä joilla ei ole atomin luonne, mutta ovat kuitenkin eräänlaisia salaliitoiksikin kutsuttavia terroristejä?

Haen tällä höpinällä sitä, että ehkä se muutos alkaa yleisenhyväksynnän ulkopuolella nimenomaan, että hyväksyntään riittää salassapito ja muut tarvittavat keinot.

No-joo, mutta sit putkahtelis kohta tietoisuuksiin että olis ihmisestämuokattu laji joka vipeltelis neljällä raajalla menemään ja jolla olis kaksi erisuolistoa ja kahdet eri aivosetit ja se/ne/laji lisääntyis, nii että vaikka se olis ollu kiellettyä, nii voisko maailman ihmiset niitä tappaa sukupuutoon tai muuten vaa vangita sitten?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat