Seuraa 
Viestejä13176

Kysyin tätä lääkäriltä ja hän sanoi että 850-1015 m/s tuleva luoti yleensä kääntyy lievästi ihmiskehossa. ja voi vaikka 70 astetta kääntyä jos on huonotuuri.

Onko näissä väittämissä mitään perää??

Sivut

Kommentit (27)

No kun loogisesti ajattelee, niin tuskin luoti aivan kohtisuoraan ihmiskehoa vastaan. Jos se tulee vähäkin vinossa(sis ei luot vinossa vaan lentorata)niin kudokset ja luut kääntävät sitä vielä lisää ja luoti saattaa aiheuttaa suuremman vahingon.

Oma ideani on tehdä luodit hieman epäsymmetisiksi, jolloin ne kääntelehtisivät vääntelehtisivät kehos sisäll ja aiheuttaisivat nemmän tuhoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Höpöti. 5,56NATO/223Rem luodin haavoitusteho perustuu siihen että se räjähtää / sirpaloituu yli 800m/s (2700fps) nopeuksilla kehossa. Tuota hitaammilla nopeuksilla se saattaa sitten tosiaankin epästabiilina kieriä ja pyöria kuinka sattuu, tai sitten se tekee vain siistin reiän. Riippuu tietysti vähän luodista ja tapauksesta, mutta joka tapauksessa tuommoinen kirveltää.

http://www.ammo-oracle.com/body.htm#velocity
http://www.ammo-oracle.com/body.htm#fragrange

X

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1146
tupakka
Oma ideani on tehdä luodit hieman epäsymmetisiksi, jolloin ne kääntelehtisivät vääntelehtisivät kehos sisäll ja aiheuttaisivat nemmän tuhoa.

Usko pois et todellakaan ole ainoa jolla epäsymmetriset luodit on käyny mielessä. http://guns.connect.fi/gow/raloffel.jpg

Tosin Haagin sopimus pyrkii estämään DumDum-vaikutteisten luotien käyttöä että ei noita ihan noin vain parane ottaa käyttöön.

Onko mitään todistetta huhusta, joka väittää venäläisten käyttävän/käyttäneet reilusti takapainoisia luoteja.
Tai siihen onko kyseisellä luodilla mitään ominaisuuksia iskun kohteessa lisätuhon aiheuttajana?

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1146
180°
Onko mitään todistetta huhusta, joka väittää venäläisten käyttävän/käyttäneet reilusti takapainoisia luoteja.
Tai siihen onko kyseisellä luodilla mitään ominaisuuksia iskun kohteessa lisätuhon aiheuttajana?

On, oli. http://guns.connect.fi/gow/haag3.html tuolla hieman puolivälin alapuolella tuo "5.45-mm Pulja s Serdtshje = "Rauhanluoti"".

Pitää myöskin ottaa huomioon natopatruunan ns.risuherkkyys. Eikös amerikkalaiset vietnamissa juurikin sentakia ottanut vihulaisen aseita käyttöön. Tuo 5,56 kun risuun osuessaan menee minne tahtoo, ei ainakaaan toivottuun kohteeseen.
Sillä vaikkakin 7,62 ei välttämättä piehtaroi ruumiinsisällä se aiheuttaa suurempaa vauriota, esim. murskaa luut osuessaan.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Amerikkalaiset ottivat AK47 yms vihulaiskalustoa käyttöön pikemminkin siksi, että AR15/M16 mainostettiin olevan itsepuhdistuva ase, jota se ei sitten ollutkaan. Kun aseeseen kertyi tarpeeksi viidakkokakkaa ja vääränlaisella ruudilla ladatuista patruunoista muodostunutta karstaa, niin tietysti ne menivät jumiin, eikä niitä voitu puhdistaakaan, kun joukoille ei oltu toimitettu riittävästi puhdistusvälineitä, eikä edes koulutettu kyseistä toiminnetta.

AK47 ja vastaavissa pyssyköissä on sen verran erilainen ja väljempi rakenne, että siellä ei lika niin haittaa ja sillä voi tulittaa vähän huonommissakin olosuhteissa. Väljä rakenne tietysti sallii huonomman hoidon, mutta tarkkuudessa AKt sitten luonnollisesti häviää AR15 aseille pitemmillä matkoilla.

Luut kyllä murskautuvat molemmilla aseilla, siihen hommaan on kummassakin riittävästi tehoa.

X

Sotavammaopista on jäänyt mieleeni että pienikaliberisten modernien aseiden teho perustuu suureen nopeuteen. Ammus on yleensä perinteiseen suurikaliberiseen verrattuna aavistuksen verran pitkänomaisempi. Kun se tömähtää suurella nopeudella ihmiskehoon sen hidastuvuus on suurempi kuin suurimassaisella luodilla, jolloin se muuttuu epästabiiliksi, käytännössä siis alkaa pyörimään holtittomasti. Seurauksena on vakavia sisäelinvaurioita, joita ei pysty havaitsemaan ulkoapäin. Sekä sisäänmeno- että ulostuloreikä voivat olla pienet ja siistit, sisällä on kauhea sotku.

Sama ominaisuus tietysti teki siitä huonon viidakkosotaan, kun risukko sai sen muuttamaan suuntaa mihin sattui. Mutta sitä kehitettäessä ajateltiin lähinnä sotaa Euroopassa avoimessa maastossa.

Here you go!

http://www.firearmstactical.com/images/ ... s/M193.jpg

http://www.firearmstactical.com/images/ ... s/M855.jpg

Rifle:

.22 Long Rifle 37gr LHP
.22 Long Rifle 40gr RNL
5.45 x 39mm Russian FMJ (AK-74)
.223 Remington 50gr JSP
5.56 x 45mm US Military M193 FMJ (M16A1)
5.56 x 45mm US Military M855 FMJ (M16A2)
7.62 x 39mm Russian FMJ (AK-47/SKS)
30-30 Winchester 170gr JSP
7.62 x 51mm US Military M80 FMJ (M14)
.308 Winchester 150gr JSP

http://www.firearmstactical.com/wound.htm

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1146
Devil

Amerikkalaiset ottivat AK47 yms vihulaiskalustoa käyttöön pikemminkin siksi, että AR15/M16 mainostettiin olevan itsepuhdistuva ase, jota se ei sitten ollutkaan. Kun aseeseen kertyi tarpeeksi viidakkokakkaa ja vääränlaisella ruudilla ladatuista patruunoista muodostunutta karstaa, niin tietysti ne menivät jumiin, eikä niitä voitu puhdistaakaan, kun joukoille ei oltu toimitettu riittävästi puhdistusvälineitä, eikä edes koulutettu kyseistä toiminnetta.M16 vielä suositeltiin lipastettavaksi vain 18 patruunalla koska täyteen lipastaminen lisäsi jumiutumisriskiä paljon.

Devil

Luut kyllä murskautuvat molemmilla aseilla, siihen hommaan on kummassakin riittävästi tehoa.

Paitsi että 5.56 räjähtää ensimmäiseen luuhun osuessaan kappaleiksi kun taas 7.62 voi kahlata läpi useampia.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

"Paitsi että 5.56 räjähtää ensimmäiseen luuhun osuessaan kappaleiksi kun taas 7.62 voi kahlata läpi useampia."

No ei välttämättä. Olen itse tehnyt hieman tutkimuksia kuinka luodit oikein käyttäytyvät ja ohessa tuloksia.

Patruuna on ollut kaikissa tapauksissa, aiemmin Naton käyttämä, ylijäämä M193 (5,56x45, 3,6g) ja AR15 20 tuuman piipulla ja ampumamatkaa 30 metriä. Verrokkina Sako M92 Sakon tehdaspaukulla (7,62x39, 8g).
---
Kovaan lumipenkkaan, paksuutta noin metri, M193 luoti ei uppoa juuri ollenkaan, säilyttää muotonsa aika hyvin, mutta poukkoilee minne sattuu, todennettu kaivamalla luodit penkasta. Vastaavasti 7,62x39 porhaltaa penkasta läpi ja tekee nyrkin mentävän reiän, luodeista ei havaintoja.

Tavallista rautaa M193 lävistää nätisti, levyjä 2 peräkkäin, joilla paksuutta 3mm ja välimatkaa 10cm. Kummassakin levyssä siisti reikä. 7,62x39 reikä ei niin siisti, mutta läpi meni kuitenkin.

Panssariterästä M193 lävistää ainakin 5mm, kun taas 7,62x39 teki levyyn vain lommon.

Ikkunalasin läpi ammuttaessa kummatkin säilyttivät suuntansa ja muotonsa kohtuu hyvin, mutta pirstaloituivat hieman ennen taaempana ollutta pahvitaulua (tai sitten pirstaleet tulivat pelkästään lasista).
---
Noista teräksen ja lasin lävistystuloksista voisi tehdä sellaisen päätelmän että pelkästään kovaan maaliin osuessaan 5,56 luodit eivät välttämättä pirstoudu vaan pirstoutuminen vaatisi jonkinlaista komboa, jossa on pehmeää kudosta mukana, joka aiheuttaisi sitten jonkinlaisen shokkiaallon tai shokkivaikutuksen tai jotain sinnepäin. ?

X

Mielenkiinnosta, vaikka en aseasiantuntija olekaan ja vaikka nyt puhutaan tietystikin vähän toisenlaisista aseista, mutta anekdoottina kuitenkin kaliperista seuraavaa:
Olin vuonna -76 tai -77 paikalla vähän sen jälkeen kun hoitolaitokseen tuotu sotaveteraani hurjistui ja alkoi käyttää mukaansa salaa ottamaansa taskuasetta, CZ-pistoolia. Kaliiperi oli 6.35 browning. Kaksi hoitohenkilökuntaan kuuluvaa käveli omin jaloin ambulanssiin, toinen neljä luotia keskivartalossaan ja toinen yksi luoti päästä kimmonneena, toinen reidessään. Eivät olleet sairaalassa muutamaa päivää pidempään. Ukko ampui itseään suoraan otsaan, ja menehtyi vasta vuorokauden kuluttua.

Seuraavasta linkistä kiinnostuneille lisätietoa, Jussila väitteli taannoin haavaballistiikasta tohtoriksi.

http://savotta.helsinki.fi/halvi/tiedot ... enDocument

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat