Seuraa 
Viestejä13176

Kysyin tätä lääkäriltä ja hän sanoi että 850-1015 m/s tuleva luoti yleensä kääntyy lievästi ihmiskehossa. ja voi vaikka 70 astetta kääntyä jos on huonotuuri.

Onko näissä väittämissä mitään perää??

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (27)

No kun loogisesti ajattelee, niin tuskin luoti aivan kohtisuoraan ihmiskehoa vastaan. Jos se tulee vähäkin vinossa(sis ei luot vinossa vaan lentorata)niin kudokset ja luut kääntävät sitä vielä lisää ja luoti saattaa aiheuttaa suuremman vahingon.

Oma ideani on tehdä luodit hieman epäsymmetisiksi, jolloin ne kääntelehtisivät vääntelehtisivät kehos sisäll ja aiheuttaisivat nemmän tuhoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Höpöti. 5,56NATO/223Rem luodin haavoitusteho perustuu siihen että se räjähtää / sirpaloituu yli 800m/s (2700fps) nopeuksilla kehossa. Tuota hitaammilla nopeuksilla se saattaa sitten tosiaankin epästabiilina kieriä ja pyöria kuinka sattuu, tai sitten se tekee vain siistin reiän. Riippuu tietysti vähän luodista ja tapauksesta, mutta joka tapauksessa tuommoinen kirveltää.

http://www.ammo-oracle.com/body.htm#velocity
http://www.ammo-oracle.com/body.htm#fragrange

X

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1159
tupakka
Oma ideani on tehdä luodit hieman epäsymmetisiksi, jolloin ne kääntelehtisivät vääntelehtisivät kehos sisäll ja aiheuttaisivat nemmän tuhoa.

Usko pois et todellakaan ole ainoa jolla epäsymmetriset luodit on käyny mielessä. http://guns.connect.fi/gow/raloffel.jpg

Tosin Haagin sopimus pyrkii estämään DumDum-vaikutteisten luotien käyttöä että ei noita ihan noin vain parane ottaa käyttöön.

Onko mitään todistetta huhusta, joka väittää venäläisten käyttävän/käyttäneet reilusti takapainoisia luoteja.
Tai siihen onko kyseisellä luodilla mitään ominaisuuksia iskun kohteessa lisätuhon aiheuttajana?

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1159
180°
Onko mitään todistetta huhusta, joka väittää venäläisten käyttävän/käyttäneet reilusti takapainoisia luoteja.
Tai siihen onko kyseisellä luodilla mitään ominaisuuksia iskun kohteessa lisätuhon aiheuttajana?

On, oli. http://guns.connect.fi/gow/haag3.html tuolla hieman puolivälin alapuolella tuo "5.45-mm Pulja s Serdtshje = "Rauhanluoti"".

Pitää myöskin ottaa huomioon natopatruunan ns.risuherkkyys. Eikös amerikkalaiset vietnamissa juurikin sentakia ottanut vihulaisen aseita käyttöön. Tuo 5,56 kun risuun osuessaan menee minne tahtoo, ei ainakaaan toivottuun kohteeseen.
Sillä vaikkakin 7,62 ei välttämättä piehtaroi ruumiinsisällä se aiheuttaa suurempaa vauriota, esim. murskaa luut osuessaan.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Amerikkalaiset ottivat AK47 yms vihulaiskalustoa käyttöön pikemminkin siksi, että AR15/M16 mainostettiin olevan itsepuhdistuva ase, jota se ei sitten ollutkaan. Kun aseeseen kertyi tarpeeksi viidakkokakkaa ja vääränlaisella ruudilla ladatuista patruunoista muodostunutta karstaa, niin tietysti ne menivät jumiin, eikä niitä voitu puhdistaakaan, kun joukoille ei oltu toimitettu riittävästi puhdistusvälineitä, eikä edes koulutettu kyseistä toiminnetta.

AK47 ja vastaavissa pyssyköissä on sen verran erilainen ja väljempi rakenne, että siellä ei lika niin haittaa ja sillä voi tulittaa vähän huonommissakin olosuhteissa. Väljä rakenne tietysti sallii huonomman hoidon, mutta tarkkuudessa AKt sitten luonnollisesti häviää AR15 aseille pitemmillä matkoilla.

Luut kyllä murskautuvat molemmilla aseilla, siihen hommaan on kummassakin riittävästi tehoa.

X

Sotavammaopista on jäänyt mieleeni että pienikaliberisten modernien aseiden teho perustuu suureen nopeuteen. Ammus on yleensä perinteiseen suurikaliberiseen verrattuna aavistuksen verran pitkänomaisempi. Kun se tömähtää suurella nopeudella ihmiskehoon sen hidastuvuus on suurempi kuin suurimassaisella luodilla, jolloin se muuttuu epästabiiliksi, käytännössä siis alkaa pyörimään holtittomasti. Seurauksena on vakavia sisäelinvaurioita, joita ei pysty havaitsemaan ulkoapäin. Sekä sisäänmeno- että ulostuloreikä voivat olla pienet ja siistit, sisällä on kauhea sotku.

Sama ominaisuus tietysti teki siitä huonon viidakkosotaan, kun risukko sai sen muuttamaan suuntaa mihin sattui. Mutta sitä kehitettäessä ajateltiin lähinnä sotaa Euroopassa avoimessa maastossa.

Here you go!

http://www.firearmstactical.com/images/ ... s/M193.jpg

http://www.firearmstactical.com/images/ ... s/M855.jpg

Rifle:

.22 Long Rifle 37gr LHP
.22 Long Rifle 40gr RNL
5.45 x 39mm Russian FMJ (AK-74)
.223 Remington 50gr JSP
5.56 x 45mm US Military M193 FMJ (M16A1)
5.56 x 45mm US Military M855 FMJ (M16A2)
7.62 x 39mm Russian FMJ (AK-47/SKS)
30-30 Winchester 170gr JSP
7.62 x 51mm US Military M80 FMJ (M14)
.308 Winchester 150gr JSP

http://www.firearmstactical.com/wound.htm

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1159
Devil

Amerikkalaiset ottivat AK47 yms vihulaiskalustoa käyttöön pikemminkin siksi, että AR15/M16 mainostettiin olevan itsepuhdistuva ase, jota se ei sitten ollutkaan. Kun aseeseen kertyi tarpeeksi viidakkokakkaa ja vääränlaisella ruudilla ladatuista patruunoista muodostunutta karstaa, niin tietysti ne menivät jumiin, eikä niitä voitu puhdistaakaan, kun joukoille ei oltu toimitettu riittävästi puhdistusvälineitä, eikä edes koulutettu kyseistä toiminnetta.M16 vielä suositeltiin lipastettavaksi vain 18 patruunalla koska täyteen lipastaminen lisäsi jumiutumisriskiä paljon.

Devil

Luut kyllä murskautuvat molemmilla aseilla, siihen hommaan on kummassakin riittävästi tehoa.

Paitsi että 5.56 räjähtää ensimmäiseen luuhun osuessaan kappaleiksi kun taas 7.62 voi kahlata läpi useampia.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

"Paitsi että 5.56 räjähtää ensimmäiseen luuhun osuessaan kappaleiksi kun taas 7.62 voi kahlata läpi useampia."

No ei välttämättä. Olen itse tehnyt hieman tutkimuksia kuinka luodit oikein käyttäytyvät ja ohessa tuloksia.

Patruuna on ollut kaikissa tapauksissa, aiemmin Naton käyttämä, ylijäämä M193 (5,56x45, 3,6g) ja AR15 20 tuuman piipulla ja ampumamatkaa 30 metriä. Verrokkina Sako M92 Sakon tehdaspaukulla (7,62x39, 8g).
---
Kovaan lumipenkkaan, paksuutta noin metri, M193 luoti ei uppoa juuri ollenkaan, säilyttää muotonsa aika hyvin, mutta poukkoilee minne sattuu, todennettu kaivamalla luodit penkasta. Vastaavasti 7,62x39 porhaltaa penkasta läpi ja tekee nyrkin mentävän reiän, luodeista ei havaintoja.

Tavallista rautaa M193 lävistää nätisti, levyjä 2 peräkkäin, joilla paksuutta 3mm ja välimatkaa 10cm. Kummassakin levyssä siisti reikä. 7,62x39 reikä ei niin siisti, mutta läpi meni kuitenkin.

Panssariterästä M193 lävistää ainakin 5mm, kun taas 7,62x39 teki levyyn vain lommon.

Ikkunalasin läpi ammuttaessa kummatkin säilyttivät suuntansa ja muotonsa kohtuu hyvin, mutta pirstaloituivat hieman ennen taaempana ollutta pahvitaulua (tai sitten pirstaleet tulivat pelkästään lasista).
---
Noista teräksen ja lasin lävistystuloksista voisi tehdä sellaisen päätelmän että pelkästään kovaan maaliin osuessaan 5,56 luodit eivät välttämättä pirstoudu vaan pirstoutuminen vaatisi jonkinlaista komboa, jossa on pehmeää kudosta mukana, joka aiheuttaisi sitten jonkinlaisen shokkiaallon tai shokkivaikutuksen tai jotain sinnepäin. ?

X

Mielenkiinnosta, vaikka en aseasiantuntija olekaan ja vaikka nyt puhutaan tietystikin vähän toisenlaisista aseista, mutta anekdoottina kuitenkin kaliperista seuraavaa:
Olin vuonna -76 tai -77 paikalla vähän sen jälkeen kun hoitolaitokseen tuotu sotaveteraani hurjistui ja alkoi käyttää mukaansa salaa ottamaansa taskuasetta, CZ-pistoolia. Kaliiperi oli 6.35 browning. Kaksi hoitohenkilökuntaan kuuluvaa käveli omin jaloin ambulanssiin, toinen neljä luotia keskivartalossaan ja toinen yksi luoti päästä kimmonneena, toinen reidessään. Eivät olleet sairaalassa muutamaa päivää pidempään. Ukko ampui itseään suoraan otsaan, ja menehtyi vasta vuorokauden kuluttua.

Seuraavasta linkistä kiinnostuneille lisätietoa, Jussila väitteli taannoin haavaballistiikasta tohtoriksi.

http://savotta.helsinki.fi/halvi/tiedot ... enDocument

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

49:
Eipä tuota 6,35 Browningia oikein kannata vertailla tähän kyseessä olevaan 5,56:een. Tuota voisi sanoa melkein hernepyssyksi. Kyllähän se meteliä pitää, mutta siihen se melkein sitten jää osaamattomissa käsissä. 6,35ssä on tehoa noin E0 ~85J ja V0 ~230m/s. Tuommoisella energialla ei oikein edes lävistä ihoa tai vaatteita pitempään matkaan, saati että se muotoilisi luotia riittävästi (sirpaloituminen, sieni) jolloin vahingotkin jäävät hyvin minimaalisiksi. Tuollaista asetta pitää osata käyttää, ennen kuin sillä mitään saa aikaiseksi.

Esim iltapäivälehtien järeänä tai kauheana tykkinä pitämässä 9x19mm (9mm Luger / Parabellum) pistoolin paukussakaan tehoa ei juuri kummoisesti ole, E0 ~500J ja V0 ~360m/s, mutta se alkaa olla jo oikean pyssyn mitoissa. Mutta ritsa sekin on, jos verrataan näihin 5,56x45mm (E0 ~1800J ja V0 ~1000m/s) ja 7,62x39mm (E0 ~2100J ja V0 ~725m/s) ja millaista jälkeä noilla saa aikaan.

X

Dear Devil & Co

Ei edes melkein. Siksi toinkin vertailun vuoksi esille tämän hernepyssyn ja haavaballistiikan - muistuttaakseni siitä mihin aseita käytetään, mihin eri tarkoituksiin niitä on suunniteltu ja toisaalta mihin käyttöön jokin ase tai ammus ei sovi. Myynnissä on ilma-aseitakin, joiden iskuenergia tai läpäisykyky on suurempi kuin tuon .25 kaliperin 3,15 grammaa painavan luodin, lähtönopeudeltaan kaiketi jotain 250 m/s luokkaa. Ilma-ase vain pamahtaa vähemmän eikä ole niin uskottava. Tuohon esimerkkitapaukseen lisäisin vielä sen, että reikä veteraanin päässä oli pieni, siisti ja ulostuloreikää ei näkynyt joten pidin sormeani siinä tulppana kunnes ambulanssi saapui (eli väärä ase tarkoitettua tulosta varten). Tekohengitystä ei tarvittu, sydän löi tasaiseen tahtiin.

Pieni lähtönopeus, pieni kaliperi, pieni iskuenergia ja täysvaippaluoti yhdessä ovat suunnilleen samanveroisia kuin ristipääruuvimeisseli raavaan miehen kädessä: menee nahasta läpi, tekee siistin haavakanavan, ei aiheuta shokkiaaltoa ympäröiviin kudoksiin eikä pysäytä kohdetta, mutta huonolla tuurilla saattaa johtaa joko aggressiivisiin vastatoimiin tai syytteeseen murhasta, kuten ilma-asettakin käyttäneille on tapahtunut.

Lyhyesti: taktisissa tilanteissa aseen merkillä, ulkonäöllä ja kaliperilla ei ole varsinaista merkitystä kuin ehkä sen kantajan imagon kannalta ja ehkä vähän myös voimankäytön kohteen ennakko-odotusten: psyykellä on merkitystä. Tavallinen kaduntallaaja vaipuu voimattomana maahan jos häneen osuu luoti siinä missä joku Vietnamin veteraani tai huumehörhö ei mieti edes laastarin käyttöä.

Sota- ja rauhanajan viranomaistilanteilla on jotain yhteistä. Aseen on toimittava luotettavasti ja luodin on pysäytettävä kohteensa riippumatta tämän mielentilasta: moni on kyennyt kuolettavan osuman saatuaan ampumaan vielä takaisin kymmenien sekuntien ajan. Lisäksi luodin on pysähdyttävä kohteen kudoksiin menemättä läpi (sivullisiin, lentokoneen painerungon läpi etc.) ja aiheutettava hänen mielentilastaan tai nauttimistaan aineista riippumaton pysäyttävä fyysinen shokki, mieluummin ei kuolettava. Sisuksia repivistä, epästabiileista luodeista minulla on mielipide, mutta siitä toiste.

Luin tuossa taannoin kirjan "Isku Mogadishuun" - sen pohjalta Scott ohjasi kuuluisan elokuvansa- kirjaa varten haastatellut veteraanit kertoivat aseissaan käytetyn volframi-karbidi-kärkisiä luoteja. Sain käsityksen että luodit olisivat erittäin läpäisykykyisiä.

Veteraanit mainitsivat että juoksevaan viholliseen ei huomannut välttämättä mitään vaikutusta vähään aikaan, luodit menivät niin vauhdilla lävitse, ilmeisesti haavakanava ja sisäelinvauriot jäivät vähäisiksi vaikka osuma olisikin tappava.

Tietääkö joku palstalaisista kertoa lisää näistä luodeista.

Toinen minua kiinnostava ammus mainittiin Thomas Harrisin romaanissa "Punainen Lohikäärme."

Siinä entinen poliisi käyttää pistoolissaan erittäin tehokkaita ammuksia. Jonkinlaisia metallivaipan sisälle valettuja teflonpäällysteisiä hauleja.
Romaanissa mainitaan että kudoksiin tai luuhun osuessaan vaippa hajoaa ja levittää nämä erittäin liukkaat teflonhaulit laajalle alueelle aiheuttaen näin valtavia vaurioita.

Onkohan tällaisia ammuksia olemassa? Tietäisikö joku?i

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Balthasar:

Ihan satavarma ei voi olla, kun tuosta on monenlaista juttua liikentessä, mutta tässä pari vaihtoehtoa.

Kyseessä voi olla tuo jo mainittu M855 patruuna, jossa on vähän hitaampi lähtönopeus, kuin M193 patruunassa, mutta painavampi luoti. Tällainen pati jos ammutaan M4:llä tai XM177:llä, joissa on siis lyhemmät piiput kuin M16sta, niin luoti ei ehdi kiihtyä yhtä kovaan vauhtiin, josta seuraa että luoti sirpaloituu huonommin ja saattaa mennä vain kohteesta läpi.

Alkujaan tuo M855 lienee suunniteltu kevyesti panssaroituja (tetsarit yms roinaa päällä olevia) kohteita vastaan, mutta somaleillahan ei liiemmin näitä varusteita tainnut olla

Toinen vaihtoehto on, että olisivat käyttäneet M955 patruunaa joka on oikea panssariluoti, mutta noista on sanottu niiden olleen Somalian tapahtumien aikaan vielä kehitysvaiheessa.

No oli miten oli, samaa kuolemattomuus ilmiötä on havaittu nyttemmin myös Afganistanissa M4 ja M855 yhdistelmillä. Hätävarana ovat sitten käyttäneet vanhoja M14 (7,62x51) ja kaverin AK aseita.

X

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat