Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Ylipurkautuneen akun riskit? Lueskelin tuossa että liian kauan käyttämättömänä ollut (litium ioni)akku voi aiheuttaa vahinkoa taas ladattaessa. Eli poksahdusta tai muuta toimimattomuutta..

Onko mitään perää juoruissa?

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Kommentit (6)

Ylipurkautuneen akun napaisuus voipi heilahtaa väärinpäin ja ladatessa sitten poksahtaa. Eli akun kemiat menee päin honkia jos sen vetää liian tyhjäksi.

Litiumakku muuttuu kemiallisesti epävakaaksi ja saattaa ladatessa alkaa kehittämään vetyä jos sen kennojännite tippuu alle 2,5 volttiin.

Usein siellä on tosin elektroniikka joka estää latauksen ja akku on "kuollut" jos näin on päässyt käymään.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30784
Liittynyt16.3.2005

Litiumpolymeeriakun tapauksessa jälki voi olla tällaista. Litiumioniakku lähtee samaan tapaan kun on lähteäkseen, mutta eivät ne ole läheskään yhtä herkkiä. Jos nyt vähänkin epäilyttävää litiumioniakkua lataa, kannattaa tehdä se paikassa, jossa yllä kuvattu käytös ei aiheuta pahempia vahinkoja. Litiumpolymeeriakkujen lataamisessa sen tulisi olla rutiinitoimenpide. Itse panen akun keraamisen lattialaatan päälle ja keraamisen kukkaruukun päälle.

Mulla on polkupyöränlampussa LiPo akku ja se on monesti tyhjennetty ihan tyhjiin. Napajännite mennyt alle 1 Volttiin.
Vielä se ei ole lopullisesti tuhoutunut. Välillä jos se on mennyt vahingossa tyhjäksi olen Ladannut sitä ensin muutaman sekunnin yleisvirtalähteellä pienellä virralla, jotta saan napajännitteen nousemaan sen verran että "äly" laturi ymmärtää piuhojen päässä olevan akun.

Toki tässä tapauksessa täytyy olla huolellinen ja tarkkailla akkua, ettei sille käy huonosti.
Litiumi akut kannattaa muutenkin ladata palokestävässä astiassa, pussissa tms. jos kysessä on akku jossa ei ole mitään suojapiirejä suojana, kuten tietokoneiden ja kännyköiden akuissa on.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30784
Liittynyt16.3.2005
JAN1
Vielä se ei ole lopullisesti tuhoutunut.Erikoista, tosin ehkä noin pienellä kuormituksella ei tapahdu mitään katastrofaalista. RC-helikoptereissa noista voidaan ottaa 10-20 C:n virtoja (eli 10-20 A per akun kapasiteetin Ah). Silloin akku on ensimmäisestä syväpurkauksesta sökö. Seuraavassa latauksessa, tai viimeistään sitä seuraavalla lennolla, se sanoo poks.

Todellakin, siis kyseisessä polkupyörän valossa on 3 lediä, joten veikkaan ettei sen virta ylitä n. 60 mA:a Joten purkuvirta on todellakin pieni.

Jutellessani asiaan enemmän perehtyneen kanssa, hän oli sitä mieltä että se voi vielä toimia nimenomaa pinen virran takia.

Jos osaisin niin rakentelisin siihen automaattisen virran katkaisun johonkin 2.5-3 voltin tienoille...

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat