Seuraa 
Viestejä45973

Nature Geosciencessa julkaistun tutkimuksen mukaan nokipäästöjen radikaali vähentäminen toisi lähes välitöntä helpotusta jäätiköiden sulamisongelmaan ja sillä olisi muitakin lisähyötyjä.

http://www.nature.com/ngeo/journal/v2/n ... eo595.html
Comprehensive abatement strategies will be needed to limit global warming. A drastic reduction of black-carbon emissions could provide near-immediate relief with important co-benefits.

En löytänyt suoraa linkkiä tutkimukseen, mutta tuolta sivustolta löytyy aiheesta lisää. Eija-Riitta Korhola kirjoitti aiheesta viime keväänä:

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?o ... &Itemid=14

Mustaa hiiltä syntyy erityisesti fossiilisten polttoaineiden kuten kivihiilien ja öljyn poltosta, dieselmoottoreista, metsäpaloista, kerosiinilamppuista sekä erilaisten biomateriaalien kuten puun ja eläinlannan poltosta. Maailman johtavan Nature geoscience -tiedelehden uusimman numeron mukaan pienhiukkaset vastaavat jopa 70 prosenttia pohjoisten alueiden viime vuosikymmenien aikaisista lämpötilavaihteluista. Samanlaisiin tuloksiin on päädytty myös akatemiaprofessori Markku Kulmalan johtaman suomalaisen huippututkimusyksikön selvityksissä.

Pienhiukkaspäästöt lyhentävät ihmisten elinikää ja aiheuttavat terveysriskejä, mutta niiden vähentämiseen on olemassa tehokkaita keinoja. Suomessa tehtaisiin ja muihin teollisuulaitoksiin laitetut suodattimet ovat olleet tässä merkittävässä roolissa. Tämä tekniikka olisi ollut myös hyvä myyntivaltti Kööpenhaminassa, uskoisin että Kiinaa ja Venäjääkin kiinnostaisi mahdollisuus parantaa kansalaistensa terveyttä ja tehdä samalla kauppaa. Vaan suomalaiset poliitikot tuskin tätä älyävät.

Korhola toteaa:

"Tämä tutkimustulos antaa joka tapauksessa enemmän toivoa kuin vie sitä. Ongelmaan tarttuminen on CO2-rajoittamista huomattavasti halvempaa, ja tuloksia tulee nopeasti."

Niin, kun voisi tätä päästölähdettä rajoittamalla saada nopeasti merkittäviä tuloksia, jotka varmaan lisäisivät poliitikkojenkin arvostusta, niin miksi keskitytään CO2-päästöihin? Niitä tulee lähes kaikesta biologisesta elämästä, sekä ihmiselämästä että muualta luonnosta ja C02-päästöjä syntyy ihmisen liikkumisesta ja matkustamisesta, kaikesta. Tällaisen päästölähteen rajoittaminen on monimutkaista ja vaatisi todellisuudessa länsimaisen elämäntavan kieltämistä. Samalla pitäisi kieltää kehitysmaiden ihmisiä tavoittelemasta sitä, jos oikeasti halutaan tuloksia. Kööpenhaminan touhuilla ei liene mitään tekemistä luonnonsuojelun kanssa, kyse on todellakin puhtaasti bisneksestä, päästökaupasta. C02 -vouhotuksella on samaten lisätty poliitikkojen globaalia vaikutusvaltaa tai uskottu sitä saatavan.

Pohjoisnavan ja Grönlannin tavoin Himalajan jäätikköjen sulaminen keväisin johtuu enimmäkseen noesta, joka absorboi enemmän auringonvaloa:

http://westcoastclimateequity.org/?p=2990

A new study confirms that black carbon is responsible for much of the springtime snow and ice melt in Asia. “By inducing early retreat of snow cover, black carbon causes (Hindu-Kush-Himalaya-Tibetan Plateau) land areas to absorb more sunlight and warm disproportionately,” said Marc Flanner of the National Centre for Atmospheric Research in Boulder, Colorado said in a statement.

Nokipäästöjä tulee teollisuuden ja kotitalouksien lisäksi Venäjän kulotuksista:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ven ... 5246292213

Kulotukset Kazakstanissa, Etelä-Venäjällä ja Kiinassa sulattavat arktisia alueita nopeammin kuin fossiilisten polttoaineiden päästöt. Havainto antaa uuden mahdollisuuden hidastaa Grönlannin ja Pohjoisnavan sulamista.

Kaksivuotisessa POLARCAT-tutkimuksessa seurattiin saasteiden kulkeutumista Pohjoisnavalle satelliittikuvien sekä maalla, meressä ja ilmassa suoritettujen mittausten avulla. Tulokset osoittivat, että valtaosa arktiselle alueelle "satavasta" noesta oli peräisin Etelä-Venäjän kevätkulotuksista ja Siperian maastopaloista.

Kulotukselle uskoisi löytyvän parempia ratkaisuja, kulotukseen perustuva maatalous on maaperääkin kuluttava. Vai onko noiden alueiden ympäristö sellaista, että kaskeaminen on ainut vaihtoehto?
Onko Siperian maastopalotkin seurausta hallitsemattomaksi karanneesta kulotuksesta?

Joka tapauksessa, näitä nokipäästön lähteitä olisi paljon C02:ta yksinkertaisempaa rajoittaa. Voisi hoitaa ensin kunnolla siivota nokipäästöt ja seurata millaisia vaikutuksia pohjoisille alueille tulee. Sen jälkeen voisi uudelleenarvioida, pitääkö ja kuinka paljon pitää hiilidioksidipäästöjä vähentää.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Noki muuten oli jääkausihypoteesin pääsyyllinen ja se hävisi hiile toiselle olomuodolle, jonka väitetään lämmittävän. No nyt taas näyttää että noki lämmittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen ymmärtänyt että pienhiukkaset voivat viilentää ilmakehää, mutta alas satanut noki sulattaa jäätiköitä ja tämä selittää paljon viime aikojen pohjoisten alueiden sulamisesta. Ajallisestikin tuo sopisi yhteen esim. Kiinan teollistumisen kanssa, joka alkoi toden teolla 1970-luvulla.

Edit. Tämän artikkelin mukaan:

http://www-hotel1.it.helsinki.fi/yliopi ... ticle=5582

Metsistä kumpuavat pienhiukkaset ja monet teollisuuden pienhiukkaset viilentävät ilmastoa. Ne edistävät pilvien syntyä, ja pilvet heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen. Toiset pienhiukkaset, kuten epätäydellisestä palamisesta syntyvä musta hiili eli noki, taas lämmittävät ilmastoa. Musta hiili myös tärvelee terveyttä.

Nokihiukkaset siis lämmittävät, mutta rikkidioksidipäästöt viilentävät, ja niiden vähentäminen onkin lämmittänyt ilmastoa.

Olakko vai ei
Seuraa 
Viestejä404

Nokipäästöjen merkitys kasvaa uusien tutkimuksien myötä.

NASA-New Study Turns Up the Heat on Soot's Role in Himalayan Warming 12.14.2009

In fact, the new research, by NASA’s William Lau and collaborators, reinforces with detailed numerical analysis what earlier studies suggest: that soot and dust contribute as much (or more) to atmospheric warming in the Himalayas as greenhouse gases

Siinä olisi Suomen ilmastoneuvottelijoillekkin hyvää luettavaa.

Ilmaston lämpenemisestä kertovassa dokumentissa Yle Teemalla kuvattiin napaseudun jäätiköitä, ja valiteltiin nopeampaa sulamista. Jäätiköt olivat aivan mustia, kuin nokisia päältä. Nokipäästöistä ei puhuttu mitään, mutta kovin likaiselta uusi jää-alue näytti täysin asumattomalla alueella.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat