Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Voisiko ihminen opetella kirjoittamaan molemmilla käsillä yhtä aikaa, vai menisikö aivoissa jotakin ristiin?

Kommentit (6)

Tarkoitat varmaan kynää käyttäen

Itse en ole luotettavasti kuullut että kukaan pystyisi yhtä aikaa kirjoittamaan molemmilla käsillä spontaanisti. Sen sijaan ambideksteriset kyvyt omaavat yksilöt voivat kirjoittaa molemmilla käsillä, mutta eri aikaan.

Tosin hämärä tarina kertoo edesmenneestä Yhdysvaltain presidentistä(uskoo ken tahtoo...):

Garfield was the first ambidextrous president. It was said that one could ask him a question in English and he could simultaneously write the answer in Latin with one hand, and Ancient Greek with the other.http://en.wikipedia.org/wiki/James_A._Garfield#See_also

Uskoisin harjoittelemalla oppivan kirjoittamaan joitakin äksiisillä harjoiteltuja litanioita, mutta en jaksa uskoa sujuvaan kirjoitukseen.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Liittynyt16.3.2005

Kirjoittaa mitä? Jos tarkoitetaan, että kädet kirjoittavat kynällä kumpikin omaa itsenäistä juttuaan, tuntuu epätodennäköiseltä. Oman nimensä kai pystyy lähes kuka hyvänsä kirjoittamaan yht´aikaa kummallakin kädellä.

Ihminen kykenee ns. moniajoon, kun kyse on taidoista, jotka vaativat erilaisia resursseja. Jos taas tehtävät kuormittavat ns. samaa kognitiivista lokeroa, on kykymme moniajoon paljon rajallisempi.

Oletan, että kysyjä tarkoittaa tässä, että molemmat kädet kirjoittavat eri tarinaa ja että kumpikaan käsi ei kirjoita automatisoitunutta tekstinpätkää, kuten vaikkapa omaa nimmaria, vaan että molempien tekstien kirjoittaminen vaatii tietoista suunnittelua. Haasteeksi tässä muodostuu se, että ajattelemme tietoisesti vain yhtä asiaa kerrallaan. Vaikka mielessämme pyörisikin useita eri asioita, niin kunakin hetkenä tietoisuutemme kohteena on vain yksi asia.

Käytännössä kahdella kädellä eri tarinoita kirjoittaessa mielemme joutuisi poukkoilemaan jatkuvasti näiden eri tarinoiden välillä. Kaipa sitä harjoittelun kautta voisi oppia, mutta emme tällöinkään työstäisi aidosti kuin yhden käden kirjoittamaa tarinaa kerrallaan. Molempiin tarinoihin keskittyminen yhtäaikaisesti vaatisi toisen tietoisuuden kehittämistä.

Sama perushaaste tulee vastaan jo siinä, jos koittaa puhua ja kirjoittaa yhtäaikaisesti eri tarinoita. Emme kykene kehittämään yhtäaikaisesti puheella tuottamaamme ja kädellä kirjoittamaamme tarinaa, vaan joudumme vuorottelemaan niiden välillä. Aivomme kykenevät hyvin vaativaan informaation prosessointiin (esim. hahmotamme ympäristömme ja oman asemamme siinä hyvin vaivattomasti ja yhtä vaivattomasti ohjaamme liikkeitämme saavuttaaksemme haluamamme muutoksen ja resursseja jää yli vaikkapa samanaikaiseen sosiaaliseen vuorovaikutukseen), joten tällainen rajoite tuntuu kieltämättä melko alkeelliselta.

Juuri näinhän se taitaa olla kuin aiemmatkin kirjoittajat uumoilivat. Motorisena suorituksena toki pystyy kirjoittamaan kahdella kädellä eri tekstiä (kunhan harjoittelee). Osaavathan pianistitkin soittaa eri sävelkulkuja vasemmalla ja oikealla.

Mutta kahden ajatuskulun tuottaminen samanaikaisesti lienee jokseenkin haastavaa yhdelle tietoisuudelle. Joihinkin samanaikaisuuksiin kyllä pystymme toiminnoissamme, mutta silloin yleensä toinen on rutinoitunut suoritus ja vain toinen edustaa 'uutta ajattelua'.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Naisten aivot pystyvät käsittelemään useampia asioita yhtä aikaa. Kuten kuunnella musiikkia ja katsoa samalla kertaa elokuvaa ja keskittyä molempiin. Kutominen näyttää sujuvan vaivattomasti, vaikka siinä pitää laskea silmukoitakin. Ainakin vihreiden jossain puoluekokouksessa joku nainen kutoi yhtä aikaa kokouksen kulun siitä häiriintymättä.

Lierikki Riikonen

lierik
Naisten aivot pystyvät käsittelemään useampia asioita yhtä aikaa. Kuten kuunnella musiikkia ja katsoa samalla kertaa elokuvaa ja keskittyä molempiin. Kutominen näyttää sujuvan vaivattomasti, vaikka siinä pitää laskea silmukoitakin. Ainakin vihreiden jossain puoluekokouksessa joku nainen kutoi yhtä aikaa kokouksen kulun siitä häiriintymättä.Kutominen on rutinoitunut toiminto. Ei sitä tarvitse ajatella. Toisaalta useimmat elokuvat eivät vaadi kummoistakaan ajattelua, että pysyisi juonenkäänteiden perässä. Kinesteettistä tyyppiä saattaa jopa pieni motorinen toiminto auttaa keskittymisessä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat