Seuraa 
Viestejä45973

Hirulirulei ja Hei!

Piparit nyt vain kuuluvat jouluun. Niiden tuoksusta tunnistaa joulun alkaneen, ja vaikkeivat ne joka suuhun maistuisi, niiden tekeminen on mukavaa yhteistä puuhaa, terapiaakin.
Kuinka sinä teet piparisi, vai ostatko tarjouspiparit ylikansallisten afäärien laareista, sinä uusavuton nysvääjä?

  • ylös 4
  • alas 1

Kommentit (12)

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Taikina salaisella perintöreseptillä taiotaan kasaan...
Yön yli jääkaapissa...
Seuraavana päivänä näytetään kaulinta taikinalle - oho -
Perhana, tää on taas niin kovaa, ettei tästä synny mitään...
Tehdään lisää taikoja ja johan alkaa sujua...
Paistellaan 200 asteessa n. 5 min - ja tupakille EI kannata mennä, kun piparit on uunissa...
Syötetään epämuotoiset ja kärynneet piparit mukuloille...
Lähetellään ystäville maistiaisia...
Kätketään loput visusti varmaan piiloon...
Tarkastetaan piparikätkö viikon kuluttua...
Tyhjä
Aloitetaan koko rumba alusta viikko ennen joulua ja toivotaan parasta

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Vierailija

Lidlissä myytiin viime jouluna yllättävän hyviä pipareita, ostettiin monta laatikkoa niitä. Tosin taisi olla vähän liiankin monta laatikkoa, kun viimeiset piparit syötiin joskus elokuussa... =)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
DedMoroz
Taikina salaisella perintöreseptillä taiotaan kasaan...Äläs yritä, valmistaikinaa kuitenkin

Rollerball
Pistä 500 niin ei tarvi odotella, niin mä aina teen ja kypsää on tullu joka kerta.

Ei löydy ku 300...pitää muuttaa Venukseen. Aphrodite minä tulen!

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810
Nappi Mazzoli XVII
Äläs yritä, valmistaikinaa kuitenkin

Huti meni tuo arvio! - sorgen morgen

Vaikka muuten olenkin hiivatin laiska laittelemaan mitään, niin Jouluna pöydässä ei ole juurikaan valmiseriä - ihan pienillä kätösilläni olen suurella rakkaudella kasaan värkkäillyt. Ja jotta voisit jo alkaa kuolaamaan, niin laitetaampas tähän Joulupäivän menua:

aamulla
hyvin haudutettua riisipuuroa kanelin ja VOIsilmän kera
(loppu riisipuuro päätyy myöhemmin päivällä paistettaviin karjalanpiirakoihin)

Illalla
kylmä evästys
- muikunmätiä kera paahtoleivän, smetanan ja punasipulin
- keitetyi pottuja
- kylmäsavustettua lohta + ranskankermaan väsätty kastike + sitruunaa + keitettyjä kananmunia
- maksapatee
- naudan suolalihaleike
- poroa
- mustaherukkahyytelöä
- pihlajamarjahyytelön kera (lapset niin tykkää keräillä noita marjoja pakkaseen)
- maustekurkkua, punajuurta, tomaatti-sipuli salaattia (meillä kun kukaan ei suostu kiskomaan rosollia eikä silliä)
- suolasienisalaattia

lämpimiä
- lanttulaatikko
- porkkanalaatikko
- kinkku ja paistoliemestä kermalla ohennettu ja jauhojen avulla suurustettu soossi sinappilisällä (NAM)
- haudutettua punakaalia
- herneitä ja luumuja
- simappi

- joululimppua ja karjalanpiirakoita
- munavoi

jälkkäriosasto
- väskynäsoppa

kahvit
- kuivakakkuja about 4 eri sortimenttia: mauste, taateli, hedelmä, pähkinä-vadelma
- pipareita
- pullaa
- joulutorttuja tiätty

Joulumakeiset
- suklaakaurakookospallot
- suklaakolat
- toffeetikkareita

Ja joka joulu tuohon perussettiin on vielä tullut jatain muutakin värkelöityä

Jouluhullu Joulumuori

edittiä: Hopsan juomat meinas unhoittua; Joulukaljaa täytyypi olla

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Valmistaikina go go.
Naperot syö sitäkin kuin leipää, ei siinä mitään vikaa ole.
Itsetehty taikina ei ole koskaan hyvä. Aina jauhoja liikaa, tai liian vähän. Tai liian mausteista.

Mie teen talot ja lapset askartelee pikkupiparit. Inhoan niiden tekemistä, kun taikina ei lopu "koskaan", joten homma on delegoitu lapsille. Lapset saavat sen loppumaan, kun syövät osan. Itselleni piparitaikina ei maistu.

Tuoksu on huumaava, kyllä.

Eräässä perheessä, jossa on tapana, että jokainen saa toivoa yhden Jouluun liittyvän asian, ja se sitten toteutetaan, lapsen toive oli, että hän haluaa pipareiden tuoksun. Muutoin lapsi ei ollut välittänyt pipareista laisinkaan.
Äitinsä osti valmispakkauksen ja löi sen aattona kokonaisena uuniin. Lapsi sai tuoksunsa.

Pirkka-lehdessä oli taannoin tuosta huumaavasta tuoksusta melko räväkkä niksi. "Sirota leivinpaperille kanelia ja se sitten uuniin hetkeksi."
Että tällainen tapaus.

Kun naapurin rouva intoutui leipomaan, oli tuoksu rapussa niin huumava, että oli leivottava myös itse. Mitä tulee tehtyä tosi harvoin. Olisi siinä varmasti ollut perheen lapsien ilmeet erikoisia, kun olisin heidän ihaileviin lausuntoihinsa leipomusten riemusta ilmoittanut, että "Ehei.. ei äiti ole leiponut. Mitä nyt hiukan kanelia uunissa paistoin."

Aurajuustopiparit on muuten hyviä. Kaulitun taikinan päälle juusto, käärö rullalle ja siitä leikataan ohuita siivuja, ja paistetaan. Nam! 200 astetta, Urpo ja Turpo( Se vaihe, kun piparit turpoavat uunissa) ja ulos uunista, viisminuuttia.

Juustot ja piparit soivat muutenkin kauniisti yhteen.

Onneksi ei ollut nälkä. Tuota DM:n menytä ei olisi kestänyt

Meil kyll lievota ain joulupiparei ja monelaissa, toin DedMorozin/b] resepti mä kyll haluaisi, eiksää vois sitä mull toimitta, kuulosta nii palj hyvält toi, sill samall tappa määki ain yä yli taikana orotuta jot see on parempp sitt leippo.

Joulukinku o suolatiinus ja laatikokki paistettu, kuuseskin valmiiks katottu tuolt länsimettäst mut ei viäl kaarettu, se o sitt aattoehto puuha meijä isännäll ja lastelapsill ja kyl vekara sitä jo niipalj vartovakki et oikke.

Joulumuori se olem määki, vähä niiku samalaine ku toi DM.

Olen leiponut pipareita, kerran. Koskaan ei selvinnyt, mikä oikeastaan meni vikaan, kun tuotokset muistuttivat lähinnä nykytaidetta. Mutta hemmetti, en edes pidä pipareista, joulutortuista vielä vähemmän. Äitimuori valitti, että ei millään jaksaisi tänä jouluna enää leipoa. Yritin tehdä selväksi, että ei tosiaan tarvitsekaan. En hennonnut sanoa, että se on jokajouluinen tuskan paikka kun äiti kotona kantaa pipari- ja torttukorin nenän eteen ja mitä enemmän syön niin sitä parempia ne muka ovat.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46533

Nuo valmistaikinat ovat karmeita. Tehty jostain kasvirasvasta ja mausteet unohdettu kokonaan. Itse piparitaikina pitää tehdä. Sehän on sitä paitsi hauskaa sulattaa voita ja sotkea sinne sokeria ja siirappia.

Mitä tulee paistamiseen, se on piparitaikinan pilaamista. Paistan pipareita vain, jos teen jotain rakennelmia. Viimeksi tein piparista jouludodekaedrin, sellaisen koripalloa hieman isomman. Päällystin sen sokerillakin, mutta jätin vanhemmilleni, kun en jaksanut pakata sitä autoon. Monimutkaisilla piparirakennelmilla on hauska näpäyttää äitiä ja vaimoa, jotka kuorossa valittavat vieressä, "ei sellaista voi piparista tehdä, menee vain aineet hukkaan". Naisväkeä kuitenkin tarvitaan taikinan kaulitsemisessa, se ei ole valkoisen miehen hommaa.

Jos nyt joku haluaa pilata piparinsa tai rakentaa rakennuksia, 200 asteessa reilut 5 minuutta lienee oikea arvo. Tuo pitää kalibroida erikseen oman uunin ja taikinan mukaan, oikea aika on aika herkkä asia. Paistaessa ei ole syytä poistua uunin äärestä hetkekesikään.

Onko joku kokeillut piparin kaulitsemista sellaisella makaronikoneella? Se taikinan kaulitseminen on yhtä helvettiä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46533
dinoflagellat
Olen leiponut pipareita, kerran. Koskaan ei selvinnyt, mikä oikeastaan meni vikaan, kun tuotokset muistuttivat lähinnä nykytaidetta.Oli varmaan ensimäinen kerta, kun teimme vaimon kanssa piparkakkuja. Yleensä soitan aina äidilleni ja kysyn reseptiä, mutta silloin äiti ei varmaan vastannut. Vaimo löysi äitinsä (tai isoäitinsä?) ikivanhan keittokirjan. Sellaisen, jossa puhuttiin pestystä voista ja muista nykyihmiselle käsittämättömistä. No, seurasimme reseptiä. Se alkoi normaalisti, sulatettiin voi ja kiehautettiin siirapit ja sokerit. Sitten piti lisätä sooda kuumaan liemeen. Teimme työtä käskettyä, ja se oli suuri virhe. Sooda alkoi kuplia ja kihistä. Lopputuloksena oli kovettunut huokoista vaahtoa oleva massa.

Itse olisin lyönyt hanskat tiskiin, mutta vaimo jauhoi massan jollakin koneella ja sai jotenkin aikaiseksi jonkinlaisen taikinan. Liekö sitten nykyajan sooda jotain muuta kuin ohjeentekijän vai mikäköhän tuossa meni pieleen.


En hennonnut sanoa, että se on jokajouluinen tuskan paikka kun äiti kotona kantaa pipari- ja torttukorin nenän eteen ja mitä enemmän syön niin sitä parempia ne muka ovat.

Kuulostaa hyvältä. Meillä on äiti kautta aikain valittanut, että "ei teille viitsi mitään leipoa, kun ahmitte aina kaiken heti". Ei, kun leivonnaisten pitäisi aina antaa odottaa kuivumistaan ja sitten syödä niitä suurella hartaudella yksi kerrallaan.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä87554

Neutroni kirjoitti:
dinoflagellat
Olen leiponut pipareita, kerran. Koskaan ei selvinnyt, mikä oikeastaan meni vikaan, kun tuotokset muistuttivat lähinnä nykytaidetta.

Oli varmaan ensimäinen kerta, kun teimme vaimon kanssa piparkakkuja. Yleensä soitan aina äidilleni ja kysyn reseptiä, mutta silloin äiti ei varmaan vastannut. Vaimo löysi äitinsä (tai isoäitinsä?) ikivanhan keittokirjan. Sellaisen, jossa puhuttiin pestystä voista ja muista nykyihmiselle käsittämättömistä. No, seurasimme reseptiä. Se alkoi normaalisti, sulatettiin voi ja kiehautettiin siirapit ja sokerit. Sitten piti lisätä sooda kuumaan liemeen. Teimme työtä käskettyä, ja se oli suuri virhe. Sooda alkoi kuplia ja kihistä. Lopputuloksena oli kovettunut huokoista vaahtoa oleva massa.

Itse olisin lyönyt hanskat tiskiin, mutta vaimo jauhoi massan jollakin koneella ja sai jotenkin aikaiseksi jonkinlaisen taikinan. Liekö sitten nykyajan sooda jotain muuta kuin ohjeentekijän vai mikäköhän tuossa meni pieleen.


En hennonnut sanoa, että se on jokajouluinen tuskan paikka kun äiti kotona kantaa pipari- ja torttukorin nenän eteen ja mitä enemmän syön niin sitä parempia ne muka ovat.

Kuulostaa hyvältä. Meillä on äiti kautta aikain valittanut, että "ei teille viitsi mitään leipoa, kun ahmitte aina kaiken heti". Ei, kun leivonnaisten pitäisi aina antaa odottaa kuivumistaan ja sitten syödä niitä suurella hartaudella yksi kerrallaan.

Käytitkö ruokasoodaa vai leivinjauhetta?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumvetykarbonaatti

https://fi.wikipedia.org/wiki/Leivinjauhe

Reifengas
Seuraa 
Viestejä5535

Pipareiden paisto-ohje on minulla yhtä yksinkertainen kuin kaikkien muidenkin paistettavien, kun pellillä on lukuisia kappaleita.

Kun ensimmäinen palaa, niin kaikki muut ovat valmiita.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat