Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Nyt oli valitettavasti pakko tehdä aloitus taas tästäkin ikuisuusaiheesta, tuli nimittäin aikamoinen tenkkapoo. Ei toki välttämättä minulle joka olen jossainmäärin kulttuurirasisti, mutta ehkä niille jotka ovat valmiita hyväksymään mukisematta kaiken mikä kuuluu johonkin kulttuuriin.

Nimittäin katselin Jim-kanavan dokumentin Initaatioriitit sarjasta Kummalliset rituaalit. Ohjelmassa mainittiin että afrikkalaisen turkana-heimon keskuudessa miehestä tulee mies vasta kun hän on tappanut ihmisen. Kun tällainen uroteko on suoritettu, saa tappaja oikeuden yhteen merkintään joka tehdään hänen kehoonsa. Kuulema on miehiä joilla on arpia edessä ja takana, ja niiden miesten jotka eivät ole tappaneet on hyvin vaikea saada vaimoa. Jos ette usko minua niin katsokaa itse:

http://www.ruutu.fi/video?vt=video_episode&vid=190580

Kysymys tietenkin kuuluu että pitääkö tällainen tappamisperinne säilyttää/sälyttää vielä jälkipolvillekin?

Toinen kysymys tietenkin kuuluu että milläs tällaisen estätkään, ja kolmas kysymys on että tuleeko edes puuttua muiden kulttuurien käytäntöihin jostain kaukaa toiselta puolelta maailmaa. Madventures-sarjassa on jo todettu että me länkkärit emme saa tuomita (muita kulttuureita), joten eipä kai sitten.

Onko ihmiselämällä merkitystä? Eikö ole aika naurettavaa kinastella siitä pitääkö sikiön päästä syntymään vai ei, kun jossakin kulttuurissa aikuisen ihmisen tappaminen on suotavaa ja toivottavaakin?

Eipä tässä kai ihmeempiä muuta kuin että odotan mielenkiillolla miten tämäkin kulttuurinen tapa seli-seli-selitellään hyväksyttäväksi ilmiöksi. Osaan kyllä jotenkuten sentään erottaa milloin on kyse neutraalista tieteellisestä havainnoinnista, siitä että asia todetaan objektiivisesti että noin se näemmä tuolla on ja milloin mitä ihmeellisimpiin touhuihin otetaan minun silmissäni ihmeellisen itsepäisesti hyväksyvä asenne jotta täten välttyy ajattelemasta liian monimutkaisia asioita joiden johdosta voisi mm. päätyä "natsin" tai "rasistin" asemaan. Jos foorumillamme uskovainenkin (heippa sinne vaan) katsoo että sylilasten tappaminen oli ihan ok kun Jahve käski, niin kaiketi kaikki muukin vastaava on ihan ok kunhan siinä on joku kansa, kulttuuri tai jumaluus mukana. Loogistahan se on että mikä on hyväksyttävää yhdelle on sitä toisellekin.

Sitten jos ei hyväksy kumpaakaan, niin sittenpähän ei vaan hyväksy. Miksi olisi pakko?

Vai olenko vaan ymmärtänyt väärin ja eihän nyt kukaan oikeasti mitään murhia ja rääkkejä hyväksy... Kunhan vain lätisee lämpimikseen netissä...

Kommentit (7)

Rousseau
Kysymys tietenkin kuuluu että pitääkö tällainen tappamisperinne säilyttää/sälyttää vielä jälkipolvillekin?

Mitäs jos sulloisimme omat mokuttajamme, kulttuurirelativistimme ja islam-apologeettimme konttiin ja lähettäisimme koko revohkan turkanalaisten iloksi? He pääsisivät harjoittamaan ihqua kulttuuriaan, ja me pääsisimme eroon isosta läjästä... no, kyllä te tiedätte, mitä. Kaikki osapuolet hyötyisivät suuresti. Hupenevalta joukolta voisi sitten tiedustella mielipiteitä kaikkien kulttuurien samanarvoisuudesta.

Vähän vakavammin, hykerryttävistä mahdollisuuksista huolimatta on kuitenkin pakko todeta, että stoppihan tuommoiselle perinteelle pitäisi laittaa.

Sitä paitsi saattaisi käydä niinkin, että turkana-heimo asettaisi edellä mainitun porukan oikeaan arvoonsa (eli moisen roskan lahtaamisesta ei heruisi riitissä pisteen pistettä), jolloin olisimme taas lähtöpisteessä.

Rousseau
Nyt oli valitettavasti pakko tehdä aloitus taas tästäkin ikuisuusaiheesta..

Palstan ikuisuusaihe, mutta kenen toimesta?

Jätetään hetkeksi hienotunteisuus sikseen. Olen tämän aiheen suhteen samanlainen jästipää kuin 9/11-ketjuun kirjoittelevat salaliittojepet. Vaikka asia olisi miten moneen kertaan selitetty juurta jaksain, niin aina samasta pisteestä alkaa uusi kierros ilman että edellisillä on ollut mitään vaikutusta.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Asiasta kuin asiasta löytyy aina jokin uusi piirre. En olisi osannut etukäteen kuvitellakaan että voisi olla olemassa kulttuurinen perinne tappaa ihmisiä, mutta olisi kai pitänyt osata arvata että tottakai on. Mikään ei taida olla niin inhimillistä kuin lajikumppaneiden tappaminen.

Muuutta ei tästä tarvitse välttämättä lähteä iltakaudet lörpöttelemään, jos väki on jo väsähtänyttä. Minähän pitkälti näitä ikuisuusjuttuja päräyttelen sen takia että tulisi vihdoinkin sellainen loppujen lopuksi loppu -fiilis eli tuntuisi siltä että kaikki on sanottu eikä mitään voi enää sanoa siihen päälle. Kyllä tällainen tappotouhu alkaa jo pisteeltä tuntua. Vai keksiikö/tietääkö joku jotain pahempaa kulttuuriin kuuluvaa erikoispiirrettä kuin tappaminen?

Ikävä kyllä minullekin tulee helposti ajatus että ne jotka ovat kaiken mahdollisen valmiita hyväksymään: tervemenoa/tuloa kokeilemaan niitä asioita joita olette valmiit hyväksymään.

Mutta en toki oleta että näitä hyväksyjiä oikeasti pilvin pimein on. Eiköhän suurin osa lähinnä vain toivo että vaikeista asioista ei puhuta (puhujathan ne niitä vaikeita ovat, oikeasti).

Pisteen paikka...?

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Noh, vielä kumminkin monologittaisin tässä että en taidakaan olla kulttuurirasisti. Rasisti ilmeisesti arvottaa jonkin tietyn (oman viiteryhmänsä?) asian paremmaksi kuin kaikki muut? Jos esim. on ikärasisti, niin katsoo että oman ikäiset ovat parempia ja esim. vanhukset joutavat helkuttiin? Jos puolestaan näkee kaikissa ikäluokissa jotain arvokasta, niin ei kai sitä sitten voi olla ikärasisti...

En tiedä näenkö kaikissa kulttuureissa aina niitä arvokkaita piirteitä, mutta ainakin kokisin että löydän kaikista kulttuureista aina jotain paskaa. Tämän vuoksi aionkin jatkossa määritellä itseni kulttuurirusinapullistiksi. Hyväksyn eri kulttuureista vain ne piirteet jotka koen elämää ja inhimillisyyttä tukeviksi, ne piirteet tuomitsen jotka vaikuttavat vain tekevän ihmiselämästä irvokkaan pelleilyn joka olisi syytä päättyä mahdollisimman pian.

Ymmärrän kyllä että esim. tuollainen kulttuuri jossa pitää tappaa mies ollakseen itse mies on varmasti aikanaan ollut hyvinkin toimiva, kun vain elinkelpoisimmat jäävät eloon. Evoluution kannalta katsottuna varmaan hyvinkin mallikelpoinen kulttuuri, mutta nykyihmisen ei ole pakko elää noin. Olemme kehittäneet tällä pallolla vaihtoehtoisia tapoja pärjätä ja ne joissa pitäydytään ihmiselämän ja terveyden kunnioittamiseen ovat mielestäni asetettavissa jokaisen tappo- ja kidutuskulttuuripiirteen tilalle. Onko vaihto helppoa - tuskin. On ylimielistä mennä sanomaan että noiden ikiaikainen kulttuuri nyt on tuollainen ja ei ne mistään muusta voi mitään tajutakaan, joten älkäämme puuttuko. Tämä voisi johtaa mm. siihen että valaita ei saa suojella, koska on kulttuureita joissa valaiden lahtaaminen kuuluu kulttuuriin.

Räävitään vaihteeksi "suomalaista" kulttuuria. Itse vihaan viinankittaamiskulttuuria joka sisältää jonkinlaisen ihmeellisen initaatioriitin eli humalahakuisen juomisen jota kummankin sukupuolen tulisi harjoittaa saadakseen hyväksyviä katseita ja osoittaakseen oman lupsakkuutensa. Tiukkapipohan sitä on jos ei edes kerran elämässään vedä peltejä kiinni ja pasko alleen? Ostin nuorena asunnon alueelta jota luulin rennoksi paikaksi koska paikalla parveili silloin nuoria juppeja ja jokainen hoiti omat asiansa. Asuin välillä muualla ja kun palasin, paikka olikin muuttunut retkujen paikaksi jossa minua ahdisteltiin ja ilmoitettiin että en edes saisi asua siellä jos en juo. Tämän viinankittaamiskulttuurin, eli siis itseasiassa suomalaisen kulttuurin kautta(!) minulle tuli harvinaisen tutuksi että kaikkialla pitäisi olla kuten kaikki muut ja yksilöiden erilaisuus ei ole hyväksyttävää.

Paljon sanottavaa olisi kaikenlaisista mukamas uskonnollisista juhlista tässä maassa. Erityisen vaikea minun on ymmärtää mm. kynttilänpolttovillitystä. Niitä kynttilöitä pitää ripotella jouluna joka paikka täyteen ja sitten mennään toiseen huoneeseen riehumaan kinkun kanssa ja oikein kokeillaan että mahtaisiko sattua jotain "jännää" sillä aikaa eli se kynttilä tuikata vaikka verhot tuleen. Sitten itketään kuorossa kun koko talo paloi. Lisäksi jouluna on pakko ostaa kaikki mahdolliset jouluun liittyvät ruoat, piti niistä tai ei. Kompostiinhan ne lipeäkalat sitten tungetaan kun eihän sellaista syö pirukaan!

Onpa vielä sellaisiakin ihmisiä olemassa jotka katsovat kuin paskaa kun kuulevat että perheen pentu ei mennytkään rippikouluun...

On paradoksaalista että paapottaessani vieraiden kulttuurien joistakin vastenmielisistä piirteistä tulen pönkittäneeksi itselleni aseman erilaisuutta hyväksymättömänä tahona, vaikka se mitä haen on (minun silmissäni) oikeasti ehta erilaisuus. Se että saa olla oman kulttuurinsa sisällä erilainen kuin muut, se että saa olla yksilö eikä osa jotain helvetin kansaa - oli se kansa mikä hyvänsä ja missä hyvänsä. Jotkut ihmiset ovat ilmeisesti tulleet siihen tulokseen että koska tässäkin maassa yksilöllisyys on naurettavaa pelleilyä jossa kaikki ovat mukamas "erilaisia" olemalla täsmälleen samanlaisia, niin individualismi on mennyt täysin suohon ja yhtähyvin voimme alkaa fanittaa kulttuureita joissa ihmisillä ei ole yksilöllisyyttä eikä mitään oikeutta omaan elämäänsä tai edes kehoonsa.

Kun elää sisällä omassa kulttuurissaan, saa olla todella erikoinen ihminen että alkaa bongata niitä "oman" kulttuurinsa ääliömäisyyksiä. Pitää kai olla transseksuaali tai edes homoseksuaali että länsimaisen kulttuurin sisällä osaa asettaa asioita kyseenalaiseksi. Harmillista kyllä seksuaalivähemmistöillekin on kehittynyt kaikenlaisia pakkopullamalleja siitä miten pitää olla ja elää. Jos olet esim. lesbo, niin tukka pitää olla kynitty tietynpituiseksi ja et saa pukeutua mihinkään turhanpäiväisen kauniisiin vaatteisiin, siis jos haluat olla vakuuttava lesbo. New Age -ihmisenä pitää käyttää jotain tiettyjä helakoita värejä ja killuttaa kristallia kaulassa.

Kaiken kaikkiaan ihmisyyteen ja yksilöllisyyteen liittyvät rakentavat piirteet (eli siis oman itsensä toteuttaminen silloin kun ei satuta muita ihmisiä) voisivat minun puolestani olla suojeluksessa, mutta kokonaisia kulttuureita ei tarvitse hyväksyä sellaisenaan, tai pyrkiä verenmaku suussa hyväksymään. Kokonaisella tarkoitan sitä että mikä tahansa pölhöys mitä ihmiskunta kuunaan on kehittänyt on pakko säilöä ja hyväksyä "rikkaaksi erilaisuudeksi". Koska meitä on tällä pallolla näin pirun paljon, olisi jo syytä ryhtyä vähän raakkaamaan että mitä kaikkea säilötään vai halutaanko että joutaa tuo luontokin tuosta tuhoutua pois alta kun joku valaantappokulttuurisuus on paljon tärkeämpi kuin luonnon monimuotoisuus. Toki tässä vaiheessa voisi ajatella että ihmisentappokulttuurisuus on erittäin hyvä juttu, kun vähenee vähän porukat, mutta minusta tuntuu että sellaisessa maailmassa missä ihmisillekin saa tehdä mitä vain, ei voi mitenkään puolustaa eikä suojella muita lajeja. Miten voi inistä jonkun suden, karhun tai tiikerin puolesta jos joku voi heti sanoa vastaan että "tapetaanhan ihmisiäkin"???

Ehkä joillekuille on kammottava ajatus että kulttuurit maailmalla sirpaloituisivat sen vuoksi että ihmiset alkavat napsia sieltä täältä juuri ne kulttuuripiirteet mitä he katsovat hyväksi ja haluavat harjoittaa. Itse ottaisin heti riemusta
pomppien paikallisen viinankittauskulttuurimme tilalle ajahuaskannauttimiskulttuurin. Tässä ketjussa antamani osoite Jim-dokumenttiin antoi niin positiivisen kuvan ko. tropista, nimittäin. Onhan siinäkin oksentelua, mutta ainakin aggressiivinen vaihe jää väliin ja kukaan tuskin lähtee kaahaamaan autolla ihmisiä hengiltä jos makaa pökerryksissä päänsäsisäisiä visioita katsellen?

(Niin, Suomessahan on tappokulttuuri: jos viinaspäissäsi laitat jonkun kylmäksi niin siinä ei ole mitään ihmeellistä. Ei sitä ehkä hyväksytä, muttei (tarpeeksi) paheksutakaan. Viina oikeuttaa kaiken.)

Kyllä melko oiva esimerkki suomalaisesta miehentappokulttuurista on Lauri Johanssonin entinen Natural Born Killers -järjestö. Sen jäseneksi pääsemisen edellytys oli suoritettu henkirikos.

Kulttuureita ne ovat alakulttuuritkin. On uskonnollisia kulttuureita, on etnisiä yhteisöjä kuten romanit, on gootteja, nörttejä, punkkareita ja niin edelleen.

On äärimmäisen hankala määrittää, missä vaiheessa jostain käyttäytymismallista tai arvomaailmasta tulee kulttuuri. Maailma on siis varsin pirstaloitunut ilman monikulttuurisuutta tai monietnisyyttäkin.

fmiles
Kyllä melko oiva esimerkki suomalaisesta miehentappokulttuurista on Lauri Johanssonin entinen Natural Born Killers -järjestö. Sen jäseneksi pääsemisen edellytys oli suoritettu henkirikos.

Eikös tuo liike ole täysin tuontitavaraa? Ei edes sen liikkeen jäsenten rekvisiitta ole suomalaista;
Mopot Ameriikasta, nahkikset Aasiasta, aseet italiaanoilta, asenteet Afrikasta,

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009
fmiles
Kyllä melko oiva esimerkki suomalaisesta miehentappokulttuurista on Lauri Johanssonin entinen Natural Born Killers -järjestö. Sen jäseneksi pääsemisen edellytys oli suoritettu henkirikos.

Kulttuureita ne ovat alakulttuuritkin. On uskonnollisia kulttuureita, on etnisiä yhteisöjä kuten romanit, on gootteja, nörttejä, punkkareita ja niin edelleen.

On äärimmäisen hankala määrittää, missä vaiheessa jostain käyttäytymismallista tai arvomaailmasta tulee kulttuuri. Maailma on siis varsin pirstaloitunut ilman monikulttuurisuutta tai monietnisyyttäkin.
Jep jep. Juuri tämä että on näitä alakulttuureita olemassa mielestäni osoittaa sen että ihmiset ovat jo nyt tai pitkäänkin olleet itse valmiita valikoimaan mitä he haluavat oman "henkilökohtaisen kulttuurinsa" osiksi ja mitä eivät. Tässä mielessä tuntuu naurettavalta että kulttuureita pitäisi jotenkin "kunnioittaa" eli suhtautua niihin peljäten ja vapisten - puolta sanaa ei saisi sanoa vastaan kenenkään kulttuurellisiin karkeloihin vaikka miten inhottavana näkemäänsä/kuulemaansa pitäisi. Eivät kulttuurit ole mitään pystyyn nostettuja patsaita jotka eivät ikinä muutu tahi peräti rapistu.

Jotenkin tuntuu että ne jotka eivät halua minkään kulttuurin konsanaan muuttuvan ovat samalla tavalla mustavalkoisia kuin ne jotka väittävät että joko moraalia ON tai EI OLE. Ei muka ole mitään välitiloja eikä muutoksia; on oltava jokin jäykkä moraali jota noudatetaan vaikka hampaat irvessä. (Esim. ei missään nimessä saa olla homo, ja vaikka vanhemmat kuinka rakastaisivat poikaansa, niin jos tämä on homo niin itkua vääntäen tulee ajaa tämä pois kotoa vaikka kuinka sydämessään tuntisi että rakkaus on suurempi voima kuin ympäristön vaatimukset.)

Samalla tavoin voidaan kuvitella että jos jostakin kulttuurista otetaan yksikin tekijä pois, niin sitten muka kaatuu koko korttitalo. Höh, eivät kulttuurit niin köykäisellä pohjalla lepää että ne menevät nurin sillä että karsitaan huonommat oksat pois. Ajatellaan vaikka juutalaisuutta. Siinä kulttuurissa ei enää kivitetä ihmisiä, ja silti joku amerikanjuutalainen voi kokea olevansa nimenomaan juutalainen. Vastaavasti irlantilainen voi olla irlantilainen vaikka ei olisikaan samaa mieltä kuin Irlannin irlantilainen joka saattaa kieltää abortin kokonaan.

Mutta se mikä minua saa jäkättämään näistä kulttuuriasioista netissä on se että muutama vuosi sitten törmäsin kuin muuriin sellaisiin netti-ihmisiin joiden mielestä kaikki kulttuurit ovat ihan ihquja sellaisenaan ja mihinkään kulttuuriin liittyvästä mistään piirteestä ei saa sanoa poikkipuolista sanaa. Eivät nämä kritiikittömästi erilaisia kulttuurikombinaatioita ihailevat kuitenkaan itse mene niihin eksoottiseksi katsomiinsa kulttuureihin mukaan ja esim. ympärileikkauta itseään, kun se sattuu kuulumaan siihen ihannoituun vieraaseen kulttuuriin.

Koko vieraus on naurettava ajatuskin, sillä jokainen kulttuuri on niiden piirissä pyöriville oma arkinen kulttuuri jossa ei ole mitään erikoista eikä eksoottista. Arkea kaikki kaikkialla elävät, ei samanlaista arkea mutta arkea noin ylipäänsä. Missään ei ole mitään eksoottista eikä välttämättä ihailtavaakaan. Paitsi tietysti jos itse niin päättää. Esim. jotkin tietyt "aina muodikkaat" intiaanikulttuuriin (ei sellaista tietenkään ole, mutta en nyt jaksa selvittää mistä heimoista kyse) kuuluvat seikat kuin että transsukupuolisuus on ihan ok tai että kun eläin tapetaan niin kaikki osat tulee käyttää ja eläintä on kunnioitettava, ovat minulle ok ja mielelläni viljelen niitä omassa elämässäni. Meillä länkkäreillä (=tietoyhteydet omistavilla) on mahdollisuus räätälöidä haluamamme paketti erilaisista kulttuureista otetuilla yksityiskohdilla. Mielelläni soisin että valinnanvapaus laajenee kattamaan mahdollisimman suuren osan maailman ihmisistä.

Tietenkään joku työkseen patoja nakuttava intialainen ei ihan äkkiseltään tällaisesta löpinästä kostu mitään. Mutta ikinä ei pidä aliarvioida ihmisten halukkuutta kokeilla jotain muuta. Ja jos pitää kokeilemastaan, saahan sitä tietysti fanittaa ja ihailla. Mutta että ei edes kokeilla ja sitten keuhkotaan netissä että sitä ja sitä ei saa mennä muuttelemaan tai poistamaan... Mitä järkeä siinä on? Pelkkää pintakiiltosuvaitsevaisuutta. Teeskentelyä.

Vaikka on se transuilukin minulta vielä edelleen kokeilematta, että ei sen puoleen... tässä mikään fanaatikko tule itsekään oltua.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat