Seuraa 
Viestejä45973

Miksi kypsennämme ruokaamme? Se tappaa ainakin mikrobit.

Mutta, jos liha olisi hetki sitten pyydystettyä, kannattaisiko se syödä raakana? Onko kypsentäminen pelkkä säilytyskeino?

Sivut

Kommentit (36)

Itse kyllä maustan joskus luomujauhelihaa suolalla, chilillä ja pippurilla ja vedän sellaisenaan. Kyytön liha oli erityisen hyvää. Ei tullut niin raskas olokaan.

Riskinsä siinä tietenkin voi kaiketi olla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihminen on tulen keksimisestä lähtien kypsentänyt liharuuan pysyäkseen terveenä. Nyt tiedämme, että kuumuus tuhoaa mikrobit, ennen selitys oli ehkä muunlainen. Uskoisin kuitenkin, että ihmisen elimistö on osittain tottunut kypsytettyyn lihaan vuosituhansien varrella, mutta saako ruuansulatus lihasta tarpeet paremmin irti raakana vai kypsänä - en tiedä.
Ainakin useiden kasvisten, hedelmien ja sienten raakana syönti aiheuttaa suuremman hyödyn terveyden kannalta.
Toisaalta maku paranee huomattavasti monessa elintarvikkeessa, kun sen kokkaa.
Eräs ystäväni söi tuoretta jauhelihaa melko usein raakana ilman mitään epämääräisiä seurauksia.

Toisaalta ei tarvitse miettiä lihan terveellisyyttä/raskasmetalleja/mikrobeja/lisähormoneja, jos ei syö lihaa

Tuoreen ja paloitellun lihan syönti on varmuudella turvallisempaa kuin jauhetun, koska rikottu liha on oiva kasvualusta kaikille pöpöille, joita vaikka jauhaessa siihen leviää.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Liha (ja monet muutkin ruoka-aineet) kypsennetään että se sulaisi elimistössä paremmin.

Liha voidaan myös raakakypsyttää riiputtamalla, joka tarkoittaa sitä, että se alistetaan mikrobitoiminnalle, joka käynnistää mureutumisen, eli sulamisen.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

petsku
Seuraa 
Viestejä1473

Mitenkähän paistamisen on ensimmäisen kerran keksitty olevan hyvä juttu? Meinaan että luulisi Sorasen Tahvon huomanneen, miten tuli tuhoaa kaiken, mikä palaa. Harvoin on ruoka varmaan ollut moinen ylellisyys, että sitä on haluttu uhrata tulen kanssa pelleilyyn.
Ehkä joskus tulella motitettu saaliseläin paloi kuoliaaksi erehdyttyään liian lähelle liekkejä ja ihminen huomasi palaneen pinnan alla olleen lihan olevan mieluisan makuista?

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14242
Peksa
Miksi kypsennämme ruokaamme? Se tappaa ainakin mikrobit.

Mutta, jos liha olisi hetki sitten pyydystettyä, kannattaisiko se syödä raakana? Onko kypsentäminen pelkkä säilytyskeino?


Kannattaa, koska se kasvatti aivomme ja teki meistä mitä olemme:

http://www.nytimes.com/2009/04/21/science/21conv.html

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Kypsennän oikeastaan vain turvallisuuden tähden. Sianliha on kypsennettävä aina.

Naudan paisti ehjänä voisi periaatteessa vaatia kypsennyksen vain pinnoiltansa. Ja nautaahan tarjotaankin eri kypsyysasteisena. Rosé on kyllä mainio meikäläisen makuun. Hyvin tarkastettu suomalainen nauta taitaa olla turvallista.

Ja minusta raaka liha antaa erityistä potkua. Voi olla kuvittelua, mutta miksi sitten sitä himoitaan?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Neonomide
´Kannattaa, koska se kasvatti aivomme ja teki meistä mitä olemme:

http://www.nytimes.com/2009/04/21/science/21conv.html


Itse asiassa tuo pätee vai vaikeasti sulavan kasviravinnon (erityisesti juuret) kypsentämiseen. Liha muuttuu kypsennettäessä sitkeäksi ja sulaa hitaammin. Ruuansulatus joutuu tekemään enemmän töitä kypsennetyn kuin raa'an lihan sulattamiseen.

Linnunmunat taas ovat oma mielenkiintoinen tapauksensa, sillä on oletettavaa että apinaesi-isämme söivät ne raakoina. Raa'an munanvalkuaisen avidiini kuitenkin tuhoaa biotiinia (B7-vitamiini) joten suuri munasaalis saattoi johtaa puutosoireisiin. Olikohan se isokin ongelma? Ainakin wikipedian mukaan biotiinivajaus vaatisi noin 20 raa'an munan syömistä päivän aikana.

totinen
Seuraa 
Viestejä4880
PeterH

Linnunmunat taas ovat oma mielenkiintoinen tapauksensa, sillä on oletettavaa että apinaesi-isämme söivät ne raakoina. Raa'an munanvalkuaisen avidiini kuitenkin tuhoaa biotiinia (B7-vitamiini) joten suuri munasaalis saattoi johtaa puutosoireisiin. Olikohan se isokin ongelma? Ainakin wikipedian mukaan biotiinivajaus vaatisi noin 20 raa'an munan syömistä päivän aikana.

Jonkun tutkimuksen mukaan kananmunan avidiini estää vain munan mukana tulevan biotiinin imeytymistä; ei hävitä kehon omia biotiinivarastoja.

Mutta eikös raa'assa lihassa voi olla vaaralisia loisia, ilmeisesti siksi muinaiset juutalaiset pitivät sikaa epäpyhänä.

petsku
Mitenkähän paistamisen on ensimmäisen kerran keksitty olevan hyvä juttu?

Ehkäpä kylmänä päivänä joku keksi, että olisipa mukava pistää poskeensa esilämmitettyä ruokaa, pökkäsi lihanpalan kiinni kepinnokkaan ja grillasi sen nuotiolla.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
totinen
Mutta eikös raa'assa lihassa voi olla vaaralisia loisia, ilmeisesti siksi muinaiset juutalaiset pitivät sikaa epäpyhänä.

Toki, mutta tässä keskustelussahan oletettiin ettei liha ole pilaantunutta tai saastunutta.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14242

Lihan jäädyttäminen ja fermentointi maakuopassa oli myös yleistä mm. inuiiteilla. Lähteetkin löytyy.

Tuo kypsentämispointtini oli lähinnä siinä, että yleensäkin ravinnon lämmittäminen mahdollisti ravinnon käyttämistä aivan eri tavalla kuin aiemmin. Wrangham toki operoi aika teoriapohjalta - paleoajalta kun on vähän vaikeaa saada "kovaa näyttöä", vain viitteitä.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Aweb
Liha (ja monet muutkin ruoka-aineet) kypsennetään että se sulaisi elimistössä paremmin.

Liha voidaan myös raakakypsyttää riiputtamalla, joka tarkoittaa sitä, että se alistetaan mikrobitoiminnalle, joka käynnistää mureutumisen, eli sulamisen.


Eikös riiputtamisessa ole lähinnä kyse lihan sisältämän maitohapon aiheuttamasta mureuttamisesta? Juuri se mikrobitoimintahan on ei-toivottua, sehän on mätänemistä.

iileskotti
Aweb
Liha (ja monet muutkin ruoka-aineet) kypsennetään että se sulaisi elimistössä paremmin.

Liha voidaan myös raakakypsyttää riiputtamalla, joka tarkoittaa sitä, että se alistetaan mikrobitoiminnalle, joka käynnistää mureutumisen, eli sulamisen.


Eikös riiputtamisessa ole lähinnä kyse lihan sisältämän maitohapon aiheuttamasta mureuttamisesta? Juuri se mikrobitoimintahan on ei-toivottua, sehän on mätänemistä.



Eikös silläkin ole väliä, että mitkä mikrobit siinä jyllää. Anaerobinen mätäneminen ja sitä aiheuttavat mikrobit ovat tosi pahoja. Happea käyttävät bakteerit kaiketi vähemmän haitallisia, vai olenko väärässä?

totinen
Seuraa 
Viestejä4880
PeterH
totinen
Mutta eikös raa'assa lihassa voi olla vaaralisia loisia, ilmeisesti siksi muinaiset juutalaiset pitivät sikaa epäpyhänä.

Toki, mutta tässä keskustelussahan oletettiin ettei liha ole pilaantunutta tai saastunutta.

Mistä sen tietää onko lihassa trikniiniä.

Wikipedia
Trikiini (Trichinella spiralis) on sukkulamato, joka voi loisia kaikissa lihaa syövissä eläimissä, myös ihmisessä. Loinen leviää eläimestä toiseen, kun loisen toukkia sisältävää puutteellisesti käsiteltyä lihaa syödään. Lihan kuumentaminen sisälämpötilaltaan yli 78 °C tai pakastaminen yli kuukauden ajan alle -18 °C:n lämpötilassa tappaa loiset, minkä jälkeen liha on turvallista syödä. Suomessa kuitenkin esiintyy trikiinilajia, joka kestää pakastamista, joten ainoa varma keino estää trikiinitartunta on kuumentaa liha kunnolla. Kotipakastimen teho ei riitä trikiinien tappamiseen. Trikiinitartunnan alkuvaiheessa suolistossa oleviin toukkiin tehoaa tiabendatsoli-niminen lääkeaine, mutta myöhemmin voidaan käyttää vain oireenmukaisia hoitomenetelmiä.
....
Trikinoosi ei ole Suomessa yleinen sairaus, koska ruuanlaittoperinteeseen ei kuulu kuumentamattoman sianlihan käyttö. EU-sääntöjen mukaisesti trikiinit tarkastetaan sioista aina teurastuksen yhteydessä mutta muualla maailmassa käytäntö ja säädökset vaihtelevat.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Trikiini

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Suomessa trikiiniä on saatu lähinnä karhun lihasta. Kotona kasvatetut siat ovat myös mahdollisia lähteitä. Niillä on tapana syödä rottia, jos saavat kiinni. Ja rotilla voi olla trikiiniloinen.

Ekinokokki-loinen on toinen paha. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ekinokokkoosi

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
PeterH
Liha muuttuu kypsennettäessä sitkeäksi ja sulaa hitaammin.



Riippuu lihasta. Käytännössä vain hyvin riiputettu paisti tai file on niin mureaa, että sitä viitsii syödä raakana.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
totinen

Mutta eikös raa'assa lihassa voi olla vaaralisia loisia, ilmeisesti siksi muinaiset juutalaiset pitivät sikaa epäpyhänä.



Siassa voi olla trikiiniä. Samoin muissakin lihaa syövissä eläimissä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat