Seuraa 
Viestejä45973

Tuttavani, ammatiltaan liikunnanopettaja, hankki hiljattain Power Balance-tasapainorannekkeen. Hän oli saannut vinkin kaveriltaan, joku urheiluammattilainen tämäkin henkilö. Tuttavani kehui ranneketta kovasti. Tasapainoa vaativissa lajeissa kuulema tasapaino pysyy vakaana ja jalat tuntuvat "juurtuvan maahan".

Kuten arvata saattaa, tasapainorannekkeen toimintaperiaate on kuin suoraan New Agen esitteistä:
"POWER BALANCE teknologia toimii samalla periaatteella
kuin äänirauta, värähdellen tasaisesti samalla taajuudella ja
intensiteetillä kuin kehon energiakenttä. Tämän tuloksena
on mahdollista stimuloida positiivisesti kehon energiavirtoja,
sekä ihmisillä että eläimillä."
Huijausta siis.

Asiassa on kuitenkin toinenkin ulottuvuus. Tuttavani on vakuuttunut rannekkeen tehosta. Usko on siis muuttanut hyödyttömän kumirannekkeen toimivaksi. Kysymykseni kuuluu: Onko tämä välttämättä paha asia?

Skeptikot väittävät tietenkin että on, ja että he ovat itse tieteellisesti ajattelevina tällaisten uskomusten ulottumattomissa. Onkohan näin? Väittäisinpä, että jokaisella meistä uskomukset muuttavat todellisuuttamme. Hyvä esimerkkejä ovat vitamiinit ja luontaistuotteet. Monet kokevat saavansa vaivojensa parantuneen ja olonsa kohentuneen jonkin eksoottisen kasvisuutteen seurauksena tai napsittuaan vitamiineja, joiden puutosta ei ole mitenkään diagnostiisoitu. Uskokaa tai älkää.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (23)

Skeptikot väittävät tietenkin että on, ja että he ovat itse tieteellisesti ajattelevina tällaisten uskomusten ulottumattomissa. Onkohan näin? Väittäisinpä, että jokaisella meistä uskomukset muuttavat todellisuuttamme.

itse saan ainakin hyötyä humpuukeista vaikken usko pätkääkään niiden vaikuttavan oikeasti. Esimerkiksi kerran tuli otettua poronsarvijauhetta. Sen jälkeen tuli tietysti ajateltua vaikutuksia, valmistautui tuleviin tapahtumiin jne... Eli lopulta tuli normaalia terhakkaampi suoritus tuon henkisen puolen valmistautumisen tähden vaikken missään vaiheessa uskonut poronsarvijauheen vaikutukseen.

Suggestion
Tuttavani, ammatiltaan liikunnanopettaja, hankki hiljattain Power Balance-tasapainorannekkeen. Hän oli saannut vinkin kaveriltaan, joku urheiluammattilainen tämäkin henkilö. Tuttavani kehui ranneketta kovasti. Tasapainoa vaativissa lajeissa kuulema tasapaino pysyy vakaana ja jalat tuntuvat "juurtuvan maahan".

Mää oon harrastanut tasapainon ylläpitämistä esim siten, että kun meen sporalla tai busalla, niin seison vapaasti mistään kiinnipitämättä... --jos ei oo kovasti katsojia.

Oon pääsyt helposti esim Hakaniemen torilta Pasilaan ilman, että en oo tarrautunut tukitankoihin

Ei mulla vaan oo mitään rannekkeita

En tarvitse kainalosauvoja, kuten uskontoa (Islamia, ateismia,...), kun omaan tasapainon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Humpuukiahan tuo tuollainen on, mutta placebovaikutus on ihan todellinen, joten ongelmaahan ei siinä mielessä ole.

Palstan skeptikot yleensä tyrmäävät tuon kaltaiset kusetukset vasta kun niitä tarjotaan hoidoksi lääketieteellisen hoidon sijasta. Jos tuttavasi olisi hankkinut rannekkeen syöpähoidoksi kemoterapian sijasta, olisi tilanteessa silloin tilanteessa ongelma, mutta koska tuttavasi nyt uskoo saavansa avun sinänsä merkityksettömään "vaivaan" ja sen vuoksi näin tapahtuu, ei mitään ongelmia pitäisi olla.

Elokuvassa Vihollinen Porteilla (Enemy at the Gates) Jude Law on mestari tarkka-ampuja Stalingradissa.

Elokuva alkaa sanoilla "Olen kallio", kun nuori poika on metsästämässä jotain eläimiä.

"I am a rock"

Tähtää ja kuvittele olevasi haavanlehti. Ei toimi.

Tuosta tulikin mieleeni Pravdan kirjoitus vuodelta 1950

Jos kohtaat työssäsi vaikeuksia tai yhtäkkiä epäilet kykyjäsi, ajattele häntä -Stalinia- ja silloin saat tarvitsemasi itseluottamuksen.

Jos tunnet väsymystä hetkellä, jolloin et saisi, ajattele häntä -Stalinia- ja silloin työsi sujuu taas hyvin.

Jos etsit oikeaa ratkaisua, ajattele häntä -Stalinia- ja silloin löydät sen.

Ja sitten kotimaiset ateistimme kehtaavat vielä väittää että ateismi ei ole uskonto. Se on enemmän uskonto kuin kristinusko, joka ei edes ole uskonto, vaan suhde.

Boysen
Tuosta tulikin mieleeni Pravdan kirjoitus vuodelta 1950Alkukielinen siteeraus löytyy Paul Johnsonin kirjasta "Modern Times: A History of the World", sivu 454, julkaisuvuosi 1983 tai 1984

Skeptikot väittävät tietenkin että on, ja että he ovat itse tieteellisesti ajattelevina tällaisten uskomusten ulottumattomissa. Onkohan näin? Väittäisinpä, että jokaisella meistä uskomukset muuttavat todellisuuttamme. Hyvä esimerkkejä ovat vitamiinit ja luontaistuotteet. Monet kokevat saavansa vaivojensa parantuneen ja olonsa kohentuneen jonkin eksoottisen kasvisuutteen seurauksena tai napsittuaan vitamiineja, joiden puutosta ei ole mitenkään diagnostiisoitu. Uskokaa tai älkää.Ei ne uskomukset todellisuutta liikuta vaikka kuinka mieli tekisi. Onhan noita kaikenlaisia killuttimia ja onnenamuletteja ripustettu milloin minnekin, ja aina taikauskoiset väittävät niistä olevan hyötyä - powerbalance on ihan samaa shittiä.

Urheilulajeissa aktiiviselle harrastajalle tapahtuu väistämättä taitojen kehittymistä! Kun samaan aikaan roikutetaan jotain hiton jääkaappimagneettia tai hologrammia mukana, joku saattaa ihan tosissaan luulla että taitojen parannus johtui siitä.

Ihan samanlaista realiteettitajun puutetta edustaa näiden luontaispillereiden syömisen muka aiheuttamat paranemiskokemukset.

Harva on niin hölmö että vakavaa sairauttaan alkaa parantamaan luontaistuotekaupan hyllyjen sisällöllä. Eli yrttejä vedellään sitten pikkuvaivoihin, jotka paranevat itekseen! Creditit menee sitten taas luontaispillereille, kun syy-seuraussuhteet tulkitaan niin ja näin. Sama juttu kroonisten sairauksien kohdalla, joissa tapahtuu oireiden aaltoilua, ja oireiden itekseen helpottaminen on olevinaan vaikkapa lumotun itämaisen napanöyhtäuutteen (50€/0,5g) ansiota.

Esc
Ei ne uskomukset todellisuutta liikuta vaikka kuinka mieli tekisi. Onhan noita kaikenlaisia killuttimia ja onnenamuletteja ripustettu milloin minnekin, ja aina taikauskoiset väittävät niistä olevan hyötyä - powerbalance on ihan samaa shittiä.

Onneksi se on jo tieteellinenkin totuus, että uskomukset vaikuttavat ihmisen omiin suoritustasoihin.

Kokeile: Sano oikeesti, ettei susta ole mihinkään, niin silloin susta ei ooo mihinkään.

Sano oikeesti, että kiipeät Everestille, ja kas kummaa, kohta oot siellä.

Sano oikeesti, että hyppäät riman yli, niin sekin onnistuu.

Boysen
Ja sitten kotimaiset ateistimme kehtaavat vielä väittää että ateismi ei ole uskonto. Se on enemmän uskonto kuin kristinusko, joka ei edes ole uskonto, vaan suhde.

Suomalaiset käännytettiin nykyiseen uskontoon miekalla uhaten ruotsalaisten toimesta. Ruotsalaisten tarkoituksena oli päästä verottamaan suomalaisia.

mensaani

Onneksi se on jo tieteellinenkin totuus, että uskomukset vaikuttavat ihmisen omiin suoritustasoihin.

Kokeile: Sano oikeesti, ettei susta ole mihinkään, niin silloin susta ei ooo mihinkään.

Sano oikeesti, että kiipeät Everestille, ja kas kummaa, kohta oot siellä.

Sano oikeesti, että hyppäät riman yli, niin sekin onnistuu.
Ehkä tässä nyt sekoitetaan motivaatio ja halu tehdä jotain silkkaan uskoon.

Hassuihin uskomuksiin uskovat aina liioittelevat että kun kovasti uskoo, niin kyllä onnistuu!

Edellä mainittu on niin ristiriidassa tieteellistä tietoa vastaan! Esimerkiksi missään vaativimmissa tekniikkalajeissa ei onnistu ilman motivaation luomaa harjoittelua! Maailman kovimmallakaan uskolla varustettuna sinusta ei tule ilman harjoittelua lähellekkään maailman lahjakkainta aivokirurgia tai pianistia - tietysti omien geenien sallimissa rajoissa.

Joissain tapauksissa paranoidista skitsofreniaa sairastava ei pelkästään usko, vaan omasta mielestään "tietää " olevansa kaikkivoipa jumalolento, kuitenkaan sitä todellisuudessa olematta.

Lumevaikutuskin on yhtälailla fakta kuin evoluutio- tai gravitaatioteoriakin, mutta placebo tulee asettaa oikeisiin mittasuhteisiin ja niihin tilanteisiin joissa se pätee!

Lumevaikutus on typistetysti psykosomaattinen ilmiö. Sen avulla pystyy sietämään helpommin sairauden oireita, samalla kun itsekseen paranemista odotetaan, mutta tarinat itse uskon parantamista somaattisista sairauksista (syövät, verisuonitaudit, infarktit...) ovat täyttä puppua.

Silti hirveän moni uskoo, että kovalla uskolla voisi muka oikeasti parantua vaikkapa syövästä. On arvioitu, että tietyisstä syöpätyypeistä parhaimmillaan 10% kutistuu tai häviää itsekseen fysiologisten mekanismien avulla, mutta uskolla ei ole näihin kemiallisiin reaktioihin syy-yhteyttä.

Tuskin syöpäpotilaalta uskoa, toivoa ja halua paranemiseen puuttuu!

Esc

Tuskin syöpäpotilaalta uskoa, toivoa ja halua paranemiseen puuttuu!kyllä puuttuu...
siis monilla... ei tietty kaikilla...

omena
Esc

Tuskin syöpäpotilaalta uskoa, toivoa ja halua paranemiseen puuttuu!kyllä puuttuu...
siis monilla... ei tietty kaikilla...Totta, jos oikein pilkkua nussitaan niin kovin montaa asiaa ei voi yleistää sanomalla kaikki. Koska jokaisesta kategoriasta löytyy aina runsaasti poikkeuksia ja poikkeuksien poikkeuksia.

Ja syövän kohdalla riippuu ihan ajanjaksosta. Syövän alkuvaiheessa varmasti suurin osa haluaa uskoa parantumiseensa. Sitten taas syövät jotka ovat jo lähettäneet etäpesäkkeitä ja potilaiden ennuste on huono, moni realisti ei enää usko selviävänsä pitkään.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Isoin kusetus kulkee nimellä ilmastonmuutos.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Isoin kusetus kulkee nimellä ilmastonmuutos.Ilmastohan muuttuu ja vaihtelee - se on fakta!

Ilmastodenialistit sen sijaan kieltävät sen johtuvan ihmisen toimista.

Ilmastodenialistit, kolesterolidenialistit, kreationistit, AIDS-denialistit, rokotehysteerikot (listaa voi jatkaa loputtomiin, aina joku vastustaa jotain) ja muut varmasti löytävät tiedemiesten kusetuksia, maksettuja kitoja ja omia näkemyksiään tavalla tai toisella pönkittäviä tutkimuksia, mutta unohtavat että edellä listatut, tiedeyhteisön faktoina pitämät asiat on testattu lukuisissa riippumattomissa tutkimusryhmissä!

Eli esimerkiksi JOS tänä syksynä kohuttu brittiyliopiston ilmastotutkimuskusetus on totta, sillä ei ole mitään merkitystä. Ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta tukevat luonnonlakeihin perustuvien oletusten lisäksi lukuisat havainnot ympäri maailmaa!

Sitäpaitsi denialistien materiaali on hyvin retorista ja valikoitunutta. Siksi se varmasti vetoaa moniin maallikoihin (ja aiheesta riippuen joihinkin tiedemiehiin), mutta siltä puuttuu tarvittava tieteellisyys jotta se pääsisi julkaistavaksi maailman arvostettuimpiin tiedelehtiin!

That´s the difference!

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Mikäli itsesuggestio on valtava voimavara, sitä pitäisi oppia hyödyntämään ilman yhdentekevää sälää joka asettuu välivaiheeksi. Siis jos ihminen uskoo että hän voi saavuttaa täydellisen tasapainon tilanteessa kuin tilanteessa, pitää saada ne rannekehuuhaat siitä välistä pois.

Itsekin haluaisin välittömästi parantaa erinäisiä sairauksiani suggestiolla, uskolla tai millä hyvänsä abstraktilla tavalla, mutta ongelma on se että en usko pystyväni moiseen. Enkä odota kovin hääppöisiä miltään muultakaan taholta. Tähän saattaa vaikuttaa se että puolivahingossa jouduin/päädyin kerran erään healingia harjoittavan ihmisen käsittelyyn enkä parantunut niistä vaivoista joita hän hoiti tai väitti hoitavansa. Toisaalta olen joskus itse koemielessä harjoittanut käsillä parantamista ontuvaa kissaa kohtaan, eikä kissa enää seuraavana päivänä ontunut. Mutta milläs näitä vakuuttavasti selvität & todistat milloin kyse on sattumasta ja milloin mistäkin.

Ehkä välivaiheita eli "maagista" kamaa tarvitaan sen vuoksi että ihmisen mieli on osittain yhäti sillä samalla tasolla kuin aikoinaan metsästäjä- ja keräilijäkulttuurissa eli rumasti sanottuna taikauskoinen ja nätisti sanottuna maagis-ritualistinen? Obsessiivisestakin voinee puhua. Jos kehitysmaassa vielä joku kuolee koska kuulee joutuneensa voodoolla kirotuksi, niin valtava voimahan ihmismielellä on joka kokee että on olemassa näkymättömiä voimia ja vaikutuksia jonka alaisia olemme.

Boysen
Tuosta tulikin mieleeni Pravdan kirjoitus vuodelta 1950

Jos kohtaat työssäsi vaikeuksia tai yhtäkkiä epäilet kykyjäsi, ajattele häntä -Stalinia- ja silloin saat tarvitsemasi itseluottamuksen.

Jos tunnet väsymystä hetkellä, jolloin et saisi, ajattele häntä -Stalinia- ja silloin työsi sujuu taas hyvin.

Jos etsit oikeaa ratkaisua, ajattele häntä -Stalinia- ja silloin löydät sen.

Ja sitten kotimaiset ateistimme kehtaavat vielä väittää että ateismi ei ole uskonto. Se on enemmän uskonto kuin kristinusko, joka ei edes ole uskonto, vaan suhde.
Olen ateisti, enkä usko Stalinin oppeihin enkä mihinkään muuhunkaa. En yksinkertaisesti usko mihinkään uskoon. Itseasiassa "uskot" ei kiinnosta "pätkääkään".

Uskovaisilla näyttää olevan aivan mahdotonta "uskoa" ja ajatella että maailmassa on edelleenkin ihmisiä jotka eivät "usko" mihinkään. Ihmiset jotka eivät usko jumalaan tai jeesukseen eivät automaattisesti ole saatananpalvojia.

Usko ja tiedonpuute ovat kaksi aivan samaa asiaa uskottomien piirissä.

Uskosta ja uskonnosta voidaan keskustella vaikka kuinka pitkään pääsemättä yksimielisyyteen. Pohjimmiltaan on kyse semantiikasta. Siitä mitä sanat tarkoittavat. Tarkemmin sanottuna englannin kielen sanojen faith ja believe erosta.

Jos minä sanon, että uskon, että aurinko nousee huomenna, niin se ei tee minusta 'auringonpalvojaa'. Se tarkoittaa sitä, että pidän todennäköisenä aiempaan kokemuspohjaani tukeutuen, että maan pyörimisliike aiheuttaa sen, että aurinko nousee maan pinnalla sijaitsevan havaintopaikkani horisontin yläpuolelle myös huomispäivän aikana. Aivan kuten se on tehnyt aiemmin.

Uskovaisten usko on minun käsitykseni mukaan kuitenkin sellaista, että he uskovat jotain sellaista olevan olemassa, josta ei ole olemassa minkäänlaisia todellisuuteen perustuvia havaintoja. Minun käsitykseni mukaan heidän uskomuksensa on väärä.

Rousseau
Itsekin haluaisin välittömästi parantaa erinäisiä sairauksiani suggestiolla, uskolla tai millä hyvänsä abstraktilla tavalla, mutta ongelma on se että en usko pystyväni moiseen. Enkä odota kovin hääppöisiä miltään muultakaan taholta. Tähän saattaa vaikuttaa se että puolivahingossa jouduin/päädyin kerran erään healingia harjoittavan ihmisen käsittelyyn enkä parantunut niistä vaivoista joita hän hoiti tai väitti hoitavansa.Naikkonen nimeltä Elaine Sheehan on kirjoittanut jonkinlaisen opaskirjan itsesuggestiosta: Itsehypnoosi. Kirja on sikäli asiallinen, että se suhtautuu realistisesti itsesuggestion mahdollisuuksiin. Amputoitu raaja ei kasva takaisin, eikä kolarissa kuolettavasti loukkantunut jää henkiin. Mutta pienempiä paranemisia kyllä voi tapahtua.

Syd

Uskovaisten usko on minun käsitykseni mukaan kuitenkin sellaista, että he uskovat jotain sellaista olevan olemassa, josta ei ole olemassa minkäänlaisia todellisuuteen perustuvia havaintoja. Minun käsitykseni mukaan heidän uskomuksensa on väärä.Ehkä homma menee niin, että Jumala auttaa minua taas, koska on auttanut ennenkin. Ja on auttanut monia tuttujani.

Ja on auttanut Suomen kansaa Talvisodassa. Esim Helsingin pommituksen pommit meni enimmäkseen Töölön lahteen, joka on pieni lätäkkö lentokoneesta katsottuna, ja aivan ydinkeskustassa strategisten kohteiden vieressä kuten eduskunta ja rautatie.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat