Seuraa 
Viestejä8643

Aihe on täällä yhteiskuntapuolella tarkoituksella. Poliittisista syistä.

Missä määrin mahtaa tehdä viljan polttamisen kannattavaksi maataloudelle suunnatut tuet? Polttoöljy maksaa mitä maksaa ja maatilan matti saa tukea pellon viljelemisestä. Mutta miksi saa tukea? Polttoainetta tehdäkseen? Mikä on tuen alkuperäinen tarkoitus?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (28)

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Paul M

Missä määrin mahtaa tehdä viljan polttamisen kannattavaksi maataloudelle suunnatut tuet?Hyvin suurissa määrin. Viljan viljely sinänsä on varsin kallista lystiä, ei sitä tuetta Suomen olosuhteissa viljeltäisi sne enempää ravinnoksi kuin polttoaineeksikaan.

Paul M

Polttoöljy maksaa mitä maksaa ja maatilan matti saa tukea pellon viljelemisestä. Mutta miksi saa tukea? Polttoainetta tehdäkseen? Mikä on tuen alkuperäinen tarkoitus?

Lienee tarkoituksia moniakin. Mieleen tulee ainakin maaseudun autioitumisen estäminen ja ko. elinkeinon mahdollistaminen, kun maailmanmarkkinoilla ei omakustannushintaankaan suomalaisella kustannustasolla muuten mitnekään pärjäisi. Miksi sitten kotimaisia maatalouselinkeinoa, liitännäisine ruoanjalostusteollisuuksineen pitää tukea? Miksei antaa talouden sanella, ja tuoda kaikkea ruokaa jostakin etelän aurinkoparatiiseista? Tämä lienee aika pitkälti arvokysymys. Tietenkin omavaraisuuden ylläpitäminen on yksi syy, mutta myös ihan ekologisesti ajatellen on erittäin rationaalista viljellä ihmisten ruoka heidän lähellään, niin pitkälti kuin se eri lajien vaatimien kasvuolosuhteiden puitteissa yleensä on mahdollista. Maapallonlaajusiesti joka tapauksessa kaikkien ihmisten riittävä ruokkiminen on vakava ongelma. Nykyään tietty Suomi ei ole yksi ja oma erityinen alueensa, vaan koko EU:n alueella on sama maatalouspolitiikka ja yhtenäiset, vapaat markkinat. Sikäli olemme ihan samassa tilanteessa, vaikka toki tuissa on alueellisia eroja jne. Kun EU:ssa on ylituotantoa ja/tai viljan maailmanmarkkinahinta öljyyn verrattuna niin alhainen, että vilja on halvempaa polttoainetta kuin öljy, niin täsäs mielessä tuskin asiassa on ongelmia. Paikallisen utotannon, omavaraisuuden ylläpidon ja maatalouselinkeinon ylläpidon tavoitteet toteutuvat näinkin. Jalostusteollisuus toki jää ähän paitsioon. Mutta eipä toisaalta viljan poltto ole kovin yleistäkään, lähinnä marginaalinen, mutat mainosarvoltaan hyvä.

Yksi näkökanta asiaan on toki sekin, että maataloustuet ovat ruoan kuluttajahinnan voimakas subventio. Se on siis eräänlainen suuri tulonsiirtomekanismi; rikkaiden veroilal maksetaan ruoantuottajilel heidän palkkansa, jotta he myyvät tuotteensa tukkun ja kauppaan niin matalaan polkuhintaan jotta köyhilläkin siihen on varaa. Tästä vinkkelistä viljan polttaminen on vähän kyseenalaista.

Ajatellen taas öljyn polton uhkakuvia ilmastonmuutoksen ansiosta, siis sitä kuinka pitäisi siirtyä biopolttoaineisiin mahdollisimman pian ja suurissa määrin, viljan polttaminen on taas ihan bueno juttu. Valtion tukitoimia biopolttoaineiden käytön lisäämiseksi tarvitaan vastaavin tavoin jok atapauksesa. Tietty ruokavilja tai rehuvilja ei varmaan ole energiantuotannon suhteen likimainkaan optimaalisimpia kasveja.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Hintasysteemi on niin, että viljelijä saa 10 senttiä kilosta kauraa. Jalostuksessa sen arvo nousee materiaalin osalta noin 20 senttiin, kun puolet menee pehkuiksi. Joku myllytysprosessi vaatii kaiketi oman 20-senttisensä koneisiin ja palkkoihin. Tuosta eteenpäin siihen tulee lähinnä keskuslliikkeitten ja vähittäiskaupan marginaaleja ja valtion veropolitiikkaa. Paljonko maksaa nykyään kaurahiutalepaketti? Saako kilon 3 eurolla?

Maatiloilla voisi olla omaa jalostusta aivan tavallisen kaurahiutaleen muodossa. 10 sentin sijasta voisi saada suoramyyntinä 1...2 euroa kilolta. Jos jostain löydän valmiiksi 25 kilon pusseissa hiutaleita, niin haen oitis. Olenpa käyttänyt kauraa itsekin myllyllä. Juuri puristetut hiutaleet ovat kuin riisiä puuroksi keitettynä. Makuja vaan on leveämmin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viljan polttaminen lienee aika hyödytöntä siinä mielessä, että vilja on kasvatettu suurella määrällä öljyä. Jos sama määrä öljyä olisi koneellisen maanviljelyn, lannoitteen tuottamisen ja logistiikan sijasta suoraan poltettu, riittäisi samaan energiamäärään paljon vähempi öljy ja kuormitus ympäristölle olisi pienempi.

Käytännössä kuitenkin omavaraisuuden ja maaseudun asuttamisena ylläpitäminen ovat perusteltuja, niin tottahan vilja kannattaa polttaa, ettei mätäne.

Lähitulevaisuudessa häämöttävään öljypulaan olisi valmistauduttava (olisi pitänyt jo!) kehittämällä maataloutta öljystä riippumattomampaan suuntaan. Olisi alettava tehostamaan sellaisten kasvien viljelystä ja hyödyntämistä, joiden sato saadaan helposti ajoneuvojen polttoaineeksi jalosteuksi ja kasvattaminen ei tarvitse öljypohjaista lannoitusta.

Kallistahan tälläinen olisi, mutta kalliiksi se öljy kohta käy. Ja maakaasukin vähän myöhemmin.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Ei saa liioitella. Kyllä kaura kasvaa aivan mitättömällä öljypanostuksella.

Minusta kaura pitäisi ajaa korsineen jostain pellettimyllystä läpi, jos tehdään polttoa varten. Ja tehtäköön polttoa varten oma lajikkeensa. Siinähän tuo kasvaa pellossa kuin pajukin ottaen auringon energiaa. Jos energiahyötysuhde on parempi kuin pajulla, niin sitten on löydyttävä asenteita varten oikeita lääkkeitä. Mutta nyt kun ihmisiä taas hiipuu hengiltä Etelä-Afrikassa, on juttu todella syvältä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

No niin. Pari miljardia taas tukiaisina viljelyharrastukseen ja nyt ylituotantotilanteessa sitä pitäisi alkaa polttamaan. Onko tässä yhtälössä jotain vikaa?

JW
No niin. Pari miljardia taas tukiaisina viljelyharrastukseen ja nyt ylituotantotilanteessa sitä pitäisi alkaa polttamaan. Onko tässä yhtälössä jotain vikaa?No tuetaanhan kansallisoopperaa ja muutakin turhempaa niin miks tuosta valitat...

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7975
JW
No niin. Pari miljardia taas tukiaisina viljelyharrastukseen ja nyt ylituotantotilanteessa sitä pitäisi alkaa polttamaan. Onko tässä yhtälössä jotain vikaa?

Jos vilja on halvempaa kuin öljy, niin kannattaahan sitä silloin polttaa lämmityskattiloissa. Tarkoittaa, että jos n. 2,5 kg viljaa vastaa lämpöarvoltaan 1 kg öljyä ja 1 kg öljyä maksaa enemmän kuin 2,5 kg viljaa.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
SaX
No tuetaanhan kansallisoopperaa ja muutakin turhempaa niin miks tuosta valitat...

Kulttuurin tai muun viihteen, esimerkiksi urheilun, tukeminen ei ole välttämättä ihan niin turhaa, kuin sen pidempää miettimättä tulisi mieleen.

Välillinen hyöty voi olla merkittävä.

Ertsu
JW
No niin. Pari miljardia taas tukiaisina viljelyharrastukseen ja nyt ylituotantotilanteessa sitä pitäisi alkaa polttamaan. Onko tässä yhtälössä jotain vikaa?

Jos vilja on halvempaa kuin öljy, niin kannattaahan sitä silloin polttaa lämmityskattiloissa. Tarkoittaa, että jos n. 2,5 kg viljaa vastaa lämpöarvoltaan 1 kg öljyä ja 1 kg öljyä maksaa enemmän kuin 2,5 kg viljaa.Epäilen, että vilja olisi tuet huomioiden merkittävästi halvempaa raaka-aineena. Tämän tiedon mukaan sitä poltettaisiin turpeen seassa.

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/MTK+v ... 5248671154

Traktorit sun muut puimurit pelaavat löpöllä, lannoitteiden valmistus kuluttaa runsaasti energiaa ja viljakuivurit vasta polttonestettä nielevätkin. Näinköhän poltettavasta viljasta irtoaa yhtä paljon energiaa kuin tuottamiseen kaikkiaan kuluu?

Jos mukaan lasketaan maksetut tukiaiset homma onkin jonnin joutavaa pelleilyä. Keittäisivät ennemmin viljan vaikka viinaksiksi ja möisivät halvalla kuluttajille. Sekin olisi moraalisesti suotavampaa kuin kalliisti tuotetun syötävän mättäminen tulipesään.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
JW
No niin. Pari miljardia taas tukiaisina viljelyharrastukseen ja nyt ylituotantotilanteessa sitä pitäisi alkaa polttamaan. Onko tässä yhtälössä jotain vikaa?Onko jossain jo uutisoitu tämän vuoden viljasadosta. Tosin sen nyt näkee otsanahallaankin että hyvin on tulossa ja hyvälaatuista viljaa. Ei ole sade hakannut maata myöten ja suurin osa on jo puintikunnossa. Pellot ovat kovia puimurilla ajella.

Mutta miksi osa viljasta on päästetty jo harmaaksi? Paras puintiaika tarkoitus sivuuttaa vai? Odotellaan pehmeneviä peltoja?

Eikö vilja säily ylivuotiseksi? Jopa useamman vuoden yli. Nyt kannattaa varastoida. Ensi vuosi voi olla vaikka kuinka huono.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Eikö vilja säily ylivuotiseksi? Jopa useamman vuoden yli. Nyt kannattaa varastoida. Ensi vuosi voi olla vaikka kuinka huono.Ilmeisesti viime vuosikaan ei ollut huono ja niitäkin varastoja on vielä myymättä.

Suomessa on viljaa nyt niin paljon varastoissa, että viljelijöiden etujärjestö MTK suosittaa jopa viljan polttamista voimalaitoksissa.

Vaikka tämän kesän puinteja vasta suunnitellaan, on viimevuotista satoa vielä poikkeuksellisen paljon varastoissa. Viljakaupan tilannetta kuvataan kaaosmaiseksi, kertoo Satakunnan Kansa.

Pelloilta odotetaan ehkä historian parasta viljasatoa. Varsinkin rehuviljan hinta on pudonnut jo niin alas, että viljelijän kannattaa myydä kuormansa poltettavaksi voimalaitoksissa. Viljasta saa energiana jopa paremman hinnan kuin elintarvikeketjussa.

– Koska kaikki paikat ovat täynnä viljaa, on pakko kannattaa sen polttamista, myöntää MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK aikoo selvittää pikaisesti ne lämpö- ja voimalaitokset, jotka pystyvät ottamaan viljaa vastaan.
http://www.youtube.com/watch?v=p_QQHk72 ... re=related

asdf
Kulttuurin tai muun viihteen, esimerkiksi urheilun, tukeminen ei ole välttämättä ihan niin turhaa, kuin sen pidempää miettimättä tulisi mieleen.

Välillinen hyöty voi olla merkittävä.
Täyttä hölynpölyä. Kulttuurin "rikkaus" on vain keino lypsää rahaa pienen marginaalin elitistiseen harrastukseen kuten oopperaan ja taiteeseen. Liikuntaa voidaan tukea aivan rehelliseltä pohjaltakin mutta huippu-urheilu saisi hakea tukensa sponsoreilta ja oopperanystävät saisivat maksaa lippunsa todellisten kustannusten mukaan.

No, noin 1000 € /a kyseiseen suojatyöhön sijoittaneena, vieläpä minun suostumustani kysymättä, tuntuu hieman erikoiselta tuo ruoan valmistusaineen polttaminen. Eipä ole herroilla häpyä, ei voi muuta sanoa.

Paul M
JW
No niin. Pari miljardia taas tukiaisina viljelyharrastukseen ja nyt ylituotantotilanteessa sitä pitäisi alkaa polttamaan. Onko tässä yhtälössä jotain vikaa?Onko jossain jo uutisoitu tämän vuoden viljasadosta. Tosin sen nyt näkee otsanahallaankin että hyvin on tulossa ja hyvälaatuista viljaa. Ei ole sade hakannut maata myöten ja suurin osa on jo puintikunnossa. Pellot ovat kovia puimurilla ajella.

Mutta miksi osa viljasta on päästetty jo harmaaksi? Paras puintiaika tarkoitus sivuuttaa vai? Odotellaan pehmeneviä peltoja?

Eikö vilja säily ylivuotiseksi? Jopa useamman vuoden yli. Nyt kannattaa varastoida. Ensi vuosi voi olla vaikka kuinka huono.
Niin miksiköhän vilja pääsetään "harmaaksi" ???

Mahtaiskohan se johtua siitä että sen kuivaaminen maksaa...

Verratkaapa huviksenne viimevuoden ja tämänvuoden viljanhintoja...

Ja mitä siihen oopperaan yms. "kulttuuriin" tulee niin esittäisivät sellasta kulttuuria jota ihmiset oikeesti haluaisivat katsella niin ei tarvitsisi syytää tukia sellaseen turhuuteen...

Oletteko muuten koskaan ajatelleet mitä eroa on viljan puhtaudella ylimäärästen kemikaalien suhteen Suomessa ja vaikkapa edes Saksassa... Saatika Ameriikassa...

Oli järkee tahi ei, niin nyt sitä sitten poltetaan kun kerran on halvempaa poltettavaa kuin öljy kun ei kauppa tuottajalle käy muuten..

YLE

Viljaa poltetaan hinta alhaalla
julkaistu tänään klo 12:29

Viljan hinta on painunut niin alas, että osa sadosta päätyy polttoaineeksi. Varastoissa on vielä viime vuoden myymätöntä viljaa ja tämän vuoden hyvä sato kiristää tilannetta entisestään.

Viljan polttaminen on aloitettu Vatajankosken Sähkön voimalaitoksella Kankaanpäässä. MTK on käynnistänyt selvityksen siitä, mitkä energialaitokset pystyvät käyttämään ylituotantoa polttoaineena, selvitys valmistuu ensi viikolla.

Perkkiömäen tilalla, Pöytyällä energia-alan yrittäjä, tilan isäntä Turkka Salmi uskoo, että viljaa myydään monelle lämpölaitokselle ja kasvihuoneelle.

- En pidä yhtään mahdottomana, että viljaa tullaan vielä polttamaan, jos viljan hinta pysyy edelleen alhaalla tai laskee nykyisestään. Omalla tilalla poltetaan korkeintaan rehuksi kelpaamatonta viljaa ensi talvena.

Viljan hinta alhaalla

Viljaa on nyt halpaa. Jos mukaan lasketaan vain viljan markkinahinta eikä yhteiskunnan maksamaa maataloustukea, niin viljaa saa polttoaineeksi puolta halvemmalla kuin kevyttä polttoöljyä.

Syynä viljan polttoaikeisiin ei ole pelkästään viljan hinnan romahtaminen. Viime vuodelta varastot ovat pullollaan ja ironista kyllä, hyvä satokin tekee kiusaa, harmittelee Turkka Salmi.

- Viljelijät, joiden kanssa olen jutellut, kyllä pyrkivät varastoimaan niin ison määrän viljaa kuin mahdollista ja odottavat hintojen korjaantumista. Viljan hinta on viime vuodesta karkeasti ottaen puoliintunut ja mennyt kolmannekseen siitä tilanteesta, joka oli vielä kaksi vuotta sitten.

MTK on taipunut polttovaihtoehdon kannalle, jotta tilat saisivat tuotteensa edes jotenkin kaupaksi. Ensisijainen suositus on kuitenkin varastointi ja hintojen nousun odottelu - jos talous ja tilojen varastotilat vain antavat periksi.

Toisaalta viljan surkeaa hintaa tasaa tuotantokustannusten aleneminen. Mutta tämän vuoden tulosta sekään ei vielä kohenna, sillä nyt korjattava sato on kylvetty silloin, kun esimerkiksi lannoitteiden hinnat olivat vielä korkealla, laskeskelee MTK:n Varsinais-Suomen aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu.

- Monella tilalla on tilanne se, että viljaa pitäisi myydä nyt heti sadonkorjuun jälkeen, jotta saataisiin rahaa elämiseen ja pöydällä olevan laskupinon selvittämiseen. Nyt on kuulunut huolestuttavia uutisia siitä, että vilja ei menekään kaupaksi.

YLE Uutiset / Arto Lipponen

Lepakko
Keittäisivät ennemmin viljan vaikka viinaksiksi ja möisivät halvalla kuluttajille. Sekin olisi moraalisesti suotavampaa kuin kalliisti tuotetun syötävän mättäminen tulipesään.Lepakko on oikeassa, maajusseille takaisin perinteiset vapaudet kuten oikeus viinanpolttoon. Alkaa maatalouskin kannattaa eikä tukiaisia tarvita. Johan tässä on kärsittykin tilanteesta ammoisesta vuodesta 1866 saakka:

”Vuonna kuuskytkuus tuli Suomeen laki uus,/ viinaa kiellettiin keittämästä,/
juomapäiviä viettämästä.”

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
Rere

Lepakko on oikeassa, maajusseille takaisin perinteiset vapaudet kuten oikeus viinanpolttoon. - - -Jumaliste, ensin poltetaan viljat ja nyt sitten viinatkin. Kyl mää ennemmin ne viinat joisin, ku polttasin.

Gravity sucks.

de Selby
Rere

Lepakko on oikeassa, maajusseille takaisin perinteiset vapaudet kuten oikeus viinanpolttoon. - - -Jumaliste, ensin poltetaan viljat ja nyt sitten viinatkin. Kyl mää ennemmin ne viinat joisin, ku polttasin.Noh noh, rauhoitu hyvä mies, tässä on väärinkäsitys. Taisin käyttää liian kansantieteellistä termiä kun puhuin viinanpoltosta. Nykyisenä biopolttoaine-aikana sitä ei aina ymmärretä, mutta kyllä minä tässä yhteydessä tarkoitin sillä ihan viinan keittämistä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat