Seuraa 
Viestejä45973

Olin tossa saunassa ja avasin ikkunan, katoin siitä ulos niin taivaan rannassa oli n.10 kappaletta pystysuoria valoja. 2 oli selvästi kirkkaampia ja erillään muista, muut olivat haaleita ja toistensa lähellä. Valot olivat kadonneet n.15min päästä kun tulin suihkusta ja katsoin ulos. Mitähän nämä olivat, tuskin kukaan tuolla metsän keskellä yöllä millään valonheittimellä heijastelee, jokin luonnollinen selitys varmaan löytyy

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Joku voi täydentää vastausta, mutta muistelisin, että nämä johtuvat siitä, että kun pakkasta on riittävästi ja ilmassa on riittävästi kosteutta, kosteus tiivistyy ja kiteytyy kuusikulmaisiksi jääkiteiksi, jotka putoavat hitaasti alas. Nämä alassatavat kiteet sitten taittavat valoa, niin että valonlähteiden päällä näkyy valopilareita.

Ehdinkin vielä muokata: tässä olisi linkki, jossa selvennetään asiaa
http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... stals.html

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Näitä sanotaan ns. valopilareiksi. Tarkemmin sanottuna nämät littanat jääkiteet pruukaavat leijailla haavanlehden tavoin siten, että niistä suurin osa on keskimäärin vaakatasossa. Valo heijastuu näiden jääkiteiden pohjasta.

Näissä ns. haloilmiöissä kannattaa pitää mielessä se jännittävä tosiseikka, että ilmiön muodostamat jääkiteet ovat usein sangen lähellä havaitsijaa (usein muutamia metrejä), vaikkei siltä välttämättä näytäkään. Geometrian avulla on helppo todeta, että valopilarin tapauksessa jääkiteet leijailevat valopilarin aiheuttaman valonlähteen ja silmän puolivälissä. Haloilmiön aiheuttamien jääkiteiden (tai esim. sateenkaaren tapauksessa vesipisaroiden) etäisyyttä on vaikea havaita, koska molemmat silmät näkevät tavallaan oman haloilmiönsä, ja seurauksena ilmiö näyttää olevan optisesti äärettömän kaukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kas, näitähän ne olivatkin. Näin samanlaisia pilareita neljä kappaletta tänään alkuillasta. Arvelin ensin, että joku on vain laittanut taas lisää valonheittimiä, kaupungissa kun ollaan, mutta vähän myöhemmin ne olivatkin mystisesti kadonneet.

Myös aurinko näkyi iltapäivällä laskiessaan korkeana valopylväänä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat