Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Luulin ymmärtäväni sähköstä edes jotain, mutta enpä nyt sitten kuitenkaan. Rupesin miettimään kun meidän joukukuusikynttiläsarja meni yhdestä kynttilästä rikki, ja ajattelin että kun vaihtolamppua ei ole, sen voisi periaatteessa vaan leikata irti siitä ja yhdistää johdonpätkät. Mutta..

Kiertääkö koko lamppuketjun läpi joka kohdassa se sama virta ja volttimäärä kuin pistorasiasta tulee? Eli jos jossain kohtaa sähköjohtoa on paljasta metallia esillä, saako siitä hengenvaarallisen tällin? Lammpuketjussa kun ei ole mitään muuntajaa ollenkaan. Sitten järkeni taas sanoo, ettei voi kiertää sama voima kuin rasiasta tulee, koska yksittäinen tuollainen pieni lamppu ei sellaista taatusti kestäisi eikä tuo johtokaan ole mikään paksu, hyvin ohut. Muutenkin eikös se olisi epäaitoa että kaikkien noiden lamppujen jälkeen virtaa kulkisi johdossa yhtä paljon, ei tapahtuisi ollenkaan hävikkiä vaikka lamput palaa kirkkaalla valolla siinä? Silloinhan niitä lamppuja voisi olla siinä äärettömästi ja kaikki palaisi yhtä kirkkaana..

Sitten taas en käsitä, että kuinka se virta oikein käyttäytyy siinä virtapiirissä, onko se voimakkaimmillaan siellä ennen ensimmäistä lamppua ja heikkenee joka lampun jälkeen kunnes se on heikoimmillaan kaikkien lamppujen jälkeen? Ei sekään tunnu järkevältä, silloin ensimmäinen lamppu räjähtäisi ja viimeinen tuskin palaisi ollenkaan.. vai mitä helvettiä..

Järkeni siis sanoo että sama virta menee koko sähköpiirissä pistorasiasta takaisin kiertäen kaikki lamput. Mutta minkä suuruinen? Oikeasti minä en ymmärrä tätä juttua.

くそっ!

Kommentit (2)

Jos kaikki lamput sammuvat silloin kun yksi palaa, niin silloin lamput on kytketty sarjaan ja jokaisen läpi kulkee sama virta.

Mikäli jokaisen lampun vastus on täsmälleen sama, jakautuu jännite tasan lamppujen kesken, eli 50 lampun tapauksessa siellä vaikuttaa 4,6 voltin vaihtojännite jokaisen lampun kannassa. Jos yksi lamppu ohitetaan niin muut saavat sen verran lisää jännitettä ja palavat kirkkaammin ja nopeammin.

Kuitenkin, jos johtoa mennään sörkkimään puolesta välistä, niin siellä onkin 115 voltin jännite suhteessa nollaan, ja mistä tahansa kohtaa sarjaa tökkimällä mittarilla voidaan saada eri jännitteitä. (Ks. vastusjakokytkentä).

Jos onnistut tälläämään itsesi siihen väliin niin kipeästi käy, ja erityisesti silloin kun lamput ovat kylmiä koska silloin niiden sähkövastus on melko lähellä nollaa. Lamppujen resistanssi hehkuvanakin on suurinpiirtein samaa luokkaa kuin ihmiskehon vastus, jolloin sieltä saa helposti yli sadan voltin sätkyn vaikka käyttäisi koko sarjaa "etuvastuksena".

50 Watin lamppusarjan läpi kulkeva virta on noin 210 mA. Ihmisen tappamiseen riittää 60 mA. Jos lamppusarja ja ihminen pistetään peräkkäin kiinni verkkovirtaan, ja oletetaan että molemmilla on suurinpiirtein samansuuruinen sisäinen vastus, niin virtaa menee läpi noin 100 mA.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat