Kaakaon hämmentäminen oikeaan suuntaan
Kaakaon hämmentäminen oikeaan suuntaan
Kumpaan suuntaan kaakaota pitäisi hämmentää maapallon pohjoisella pallonpuoliskolla, että kaakaojauhe sekoittuisi maitoon/veteen mahdollisimman hyvin ja tasaisesti?
Käytännössä siis pitäisi ottaa huomioon koriolis-ilmiö ja sen teoreettiset vaikutukset sekoittumiseen.
Itse mietin, että veteen syntyy enemmän pyörteitä sekoitettaessa "vastavirtaan", jolloin jauhe sekoittuu paremmin ja kaakaojauhe leviää tasaisemmin, jolloin maku on täyteläisempää.
Toisaalta eräs henkilö väitti, että "myötävirtaan" sekoitettaessa kaakao sekoittuisi tasaisemmin, koska mukissa pyörii vähemmän repiviä voimia. Vastavirtaan hämmennettävästä kaakaosta hän sanoi: "se ei sekoitu tasasesti kun voimat repii sitä kaakaota eri suuntiin."
Jollakulla on selvästi liikaa aikaa
Noor on vaan kateellinen .
"Shaken, not stirred" sanoi eräs, sittemmin kuuluisuuteen noussut pikkupoika kaakaostaan.
Mummo
Tässä tulisi varmaan ottaa huomioon myös tuo Reynolds´in luku, joka kertoisi sen missä kohden tuo laminaarinen virtaus muuttuisi pyörteiseksi. Edelläolevaan jos luottaa niin, vastavirtaan sekoitettaessa ja nopeuden ollessa laminaarisella alueella saataisiin varmaan paras lopputulos.
Toinen asia on sitten se, että ensin pitäisi laskea ja tutkia tuo vasta-/myötävirta sekoittuvuus jolla todistettaisiin jompikumpi väite oikeaksi.
Koska olen menossa kirkkoon laulamaan joululauluja - en jaksa tuota tässä laskea!
Navigare necesse est, vivere non necesse (Cicero)
Hmh, tais olla liian vaikea aihe teille :D
Sitä varmaan pitäisi sekoittaa oikealle. En tiedä miksi mutta eihän sillä ole väliä mihin suuntaan sitä sekoittaa
Mitä väliä kumpaan suuntaan sekottaa - kunhan sekottaa
Ja moni aine sekottuu ittekseen ajan kanssa ilman sekotuksiakin.
I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.
Hämmästyttävää kyllä: sillä on väliä. Nimittäin jos fyysikko pystyy tieteellisesti osoittamaan miten saa tuon sekoituksen tasaisimmaksi, voi hän julkaista siitä (lyhyen) artikkelin Naturessa. Mikä näyttää CV:ssa aina tosi hyvältä.
Ei olis ensimmäinen kerta kun Naturessa julkaistaan tällaista: kymmenkunta vuotta sitten siinä oli parin brittifyysikon teoreettinen kirjoitus aiheesta "Kuinka vaahto muodostuu teen pinnalle, kun tee on kaadettu kuppiin". Ja pari-kolme vuotta sitten olivat fyysikot jossainpäin maailmaa tutkineet sitä miten kiveä pitää heittää kohti veden pintaa, että eniten voileipiä.
Höpö höpö! Sekottuu niin nopeasti, ettei tuolla suunnalla ole mitään väliä.
Kyllä mullakin yks duunikaveri laski aikoinaan kaikenlaisia kummallisuuksia, kuten kauanko kestää sokerilla liueta ja muodostaa homogeeninen liuos kahvin kanssa ilman sekoitusta olettaen, ettei neste haihdu mukista sinä aikana ja lämpötila pysyy vakiona - muistaakseni 42 vuotta.
Kaikkea kivaa voi laskeskella, muttei tuollaisella tiedolla ole todellisuuden kannalta tuon taivaallista merkitystä.
I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.
Itse asiassa en olisi tuosta noinkaan varma. Teollisuudessa on valtavasti erilaisia sekoitusprosesseja, joiden optimoiminen on todella ison rahan ja mielenkiinnon kohde. Vaikka kaakaomukillisen tapauksessa asialla ei ole käytännön merkitystä, niin silloin kun sekoittaminen tapahtuu isoissa mittakaavoissa 24/7, pienistäkin eroista esimerkiksi sekoitussuunnassa voi, jos niitä on, tulla merkittäviä.
Kaakaomukin mittakaavassa kyllä taitavat jäädä coriolisvoimat niin mitättömiksi että niitä ei liene mielekästä huomioida. Sekoituksen dynamiikassa riittänee muutenkin ihan tarpeeksi laskemista, niiden olennaisempienkin tekijöiden osalta.
Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.
Niin no eipä sillä nyt tosiaankaan mitään väliä ole. Tämä olikin vain tämmöinen pieni ajatusleikki. :wink:
Voi sinuu hupailijaa Kosh :wink:
Minä olen aikoinani tehnyt jonkun sorttisen oppilastyön tähän aiheeseen liittyen ja luulisin olevani kutakuinkin varma. Mutta vannomatta paras - on tämä minun muistini ennenkin pettänyt - kaksikymmentä vuotta on kuitenkin pitkä aika.
Mutta noin lonkalta sanoisin, että suurempi vaikutus on sekoitusnopeudella ja sekoitusvälineellä muotoineen ja juuri tuo muotoilu on se asia, johon käsittääkseni eniten panostetaan tutkimusta.
I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.
Njoo, tai sitten kaikilla ei ollut liikaa aikaa
Väittäisin nyt umpimähkään, että kumpaankaan suuntaan ei ole vastavirtaan. Tilanne eroaa vain siten, että tiseen suuntaan sekoittaessa coriolivoima vetää kupin keskustaa kohti ja toisessa suunnassa reunoja kohti.
Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...
Tehokkaassa sekoittamisessa coriolisvoimalla ei ole mitään merkitystä, tavarat liikkuu aina reunoja kohti paitsi potkurisekoittimella.
Jos mukissa hämmentää sokeria niin se kasaantuu keskelle sekoitussuunnasta riippumatta, mistähän kasaantuminen johtuu?