Seuraa 
Viestejä45973

Moikka!
Olin ystäväni kanssa Brasilian Pipa beachillä ks.11.11.2009. Illalla noin 21.00-22.00 koko taivaan rannan halki lensi asteroidi tulipyrstöinen.
Arvioimme että näimme sen lentoa 8-12 sek. Tulipyrstön halkaisia oli täysikuun mittainen, tosin 20 krt pidempi. Komeetta itse noin kolmasosa täysikuusta.
En ole löytänyt oikein informaatiota asiasta, jossain sanottiin autotallinkokoisesta mutta kyllä se näytti aivan muulta...
Se ei sammunut meidän nähden vaan jatkoi matkaansa palavana, eikä se kulunut sinä aikana kun katselimme sitä.

Näky oli sen verran shokeeraava että meidän molempien elämäkin muuttui...

Odotan innolla jotain kommentteja.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (23)

Arvaisin, että kysymyksessä oli lentonsa loppuun kulkenut, ihmisen lähettämä satelliitti. Tätä roinaa on avaruudessa jo tuhansin kappalein ja niitä tippuilee nykyisin jo varmaankin parin-kolmen viikkovauhtia.
Jos sattuu näkemään satelliitin putoamisen loppuvaiheen, se yleensä hajoaa useiksi kappaleiksi ennen lopullista tuhoutumistaan.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Hiekan jyvän kokoinen meteoroidi saa aikaan varsin näkyvän tähdenlennon. Golfpallon kokoinen saa aikaan jo suunnilleen kuvailemasi kaltaisen.

Jos kyseessä olisi ollut autotallin kokoinen järkäle, siitä olisi tullut reilu kraateri ja valoilmiökin olisi ollut aika huikea. Siitä oltaisiin varmasti uutisoitu pitkin planeettaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No joo, etsivä löytää... ainakin 21.11 on etelä afrikassa ja botsvanassa nähty vastaavia, 6.11 asteroidi 2009 va -niminen näyttäytyi.

Se minkä näimme oli suurempi kuin eteläafrikan ja eikä se murskaantunut vaan jatkoi matkaansa. Jatkan metsästystä.

Voisikohan kyseessä olla kuitenkin tulipallo eli bolidi. www.ursa.fi ja meteorijaosto-linkistä löydät tietoja Suomessa havaituista tulipalloista. Näin itse samankaltaisen melko loivasti lentäneen pitkäkestoisen tulipallon viitisen vuotta sitten ja kokemus oli sykähdyttävä. Yritän etsiä havaintoja tuosta 11.11.2009 ulkomaisilta nettisivuilta.

Tulipa vaan mieleen että kuinka ison tommosen asteroidin tulee olla, että se pääsee tulemaan maahan asti ja tekemään sen kraaterin?

Nasa julkaisi havaintoja maailmanlaajuisesti, mutten enää onnistunut löytämään niitä.
Melko hyvän sivuston löysin Ursan linkeistä:
http://www.imo.net/

Tämä havainto, jos julkaistaan, tullee näkyviin piakkoin. Nyt julkaisut kattoivat vasta lokakuun 2009. Jäsenyydellä pääsee wgn-palveluun.

IMO:n sivustoilta löytyy myös mm tietoa kappaleiden luokittelusta.

sinineoni
Tulipa vaan mieleen että kuinka ison tommosen asteroidin tulee olla, että se pääsee tulemaan maahan asti ja tekemään sen kraaterin?Yleensä noin koripallon kokoinen kivenmurikka on tarpeeksi iso päästäkseen pinnalle asti. Jos kappaleen metallipitoisuus on suuri, voi se olla pienenpikin.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Dark Shade
sinineoni
Tulipa vaan mieleen että kuinka ison tommosen asteroidin tulee olla, että se pääsee tulemaan maahan asti ja tekemään sen kraaterin?Yleensä noin koripallon kokoinen kivenmurikka on tarpeeksi iso päästäkseen pinnalle asti. Jos kappaleen metallipitoisuus on suuri, voi se olla pienenpikin.

Palavatko tuota pienemmät aina ilmakehässä? Vai voiko murikka hidastua putoamaan terminal velocityllä( ei ole hajuakaan mikä tuo on suomeksi, mutta kaikki Myytinmurtajia seuranneet kyllä tajuavat, mitä haen takaa)? Eli onko mahdollista, että pesäpallon kokoinen hehkuva kivi putoaa taivaalta, ikäänkuin se olisi pudotettu lentokoneesta. Maan gravitaatiokuoppa taitaa määrätä sen, että tänne ei tulla paljon alle pakonopeuden vauhdilla, mikä merkitsisi murikalle vähintään noin 10km/s nopeutta sen kohdatessa ilmakehän. Kuulostaa rajulta, kun ilmakehä ei ole montaa kilometriä paksu, mutta on se ulkoreunoiltaan harvakin. Miten on, voiko sopivan kokoinen lohkare tippua tupsahtaa Maahan palamatta kokonaan ja synnyttämättä kraateria?

Muistutti kyllä, tosin tulipyrstö oli 3 krt leveämpi kuin komeetta itse joka erottui myös.
Lentorata oli ns.oikealta vasemmalle eikä ylhäältä alas kuten usein näkee.

Näin v.-93 tai -94 vähän vastaavia suomessa, mutta tämä oli lentoradaltaan aivan omaa luokkaansa kuten myös kestoltaan. Ehdimme molemmat puhua lennon aikana.

jaakkima
Muistutti kyllä, tosin tulipyrstö oli 3 krt leveämpi kuin komeetta itse joka erottui myös.
Lentorata oli ns.oikealta vasemmalle eikä ylhäältä alas kuten usein näkee.

Näin v.-93 tai -94 vähän vastaavia suomessa, mutta tämä oli lentoradaltaan aivan omaa luokkaansa kuten myös kestoltaan. Ehdimme molemmat puhua lennon aikana.
Tulipallo, jonka itse näin poikkesi myös kuvatusta loivalla lentoradallaan. Menin tihrustamaan isäni vinkistä taivaalta Ursan kartan perusteella silloin näkynyttä komeettaa. Aioin hakea kiikarit sisältä, kunnes juuri ennen kääntymistäni näin komeetan sijainnista lähestyvän kirkkaan kappaleen. Se sattui kulkemaan suoraan minua kohti ja ylitti talomme. Tulivana ja käry olivat hurjat. Aluksi epäilin sitä lento-onnettomuudeksi tai avaruusromuksi. Tuntui kuin esine olisi kulkenut vain kymmeniä metrejä yläpuolellani. Sen ylitettyä minut ymmärsin kyseessä olevan ehkä meteoriitti. Juoksin läpi asunnon, mutten onnistunut enää näkemään sitä idän puolelta ikkunasta. Seuraavat kymmenen minuuttia odotin paineaaltoa tai räjähdystä

Volitans valaisi sittemmin minua kertomalla kyseessä olleen tulipallo.

Tein havainnosta ilmoituksen Ursan meteorijaostoon ja sain heiltä lisätietoa ja kuvatun videon samaisesta tulipallosta.

Harmi, ettei videokameraa tai edes kameraa ollut silloin mukanani. Silloisen kamerani resoluutiolla kuvan laatu olisi tosin ollut surkea.

Minunkin elämääni tämä tapahtuma muutti aika paljon.

Löytyihän tämä tieto vielä netistäkin:

Lainaus:
"Videohavaintojen perusteella tulonopeus oli n. 14km/s ja tulipallon sammuessa sen nopeus oli n. 7km/s. Ensimmäinen havaintopiste, josta on saatu tarkka ajoitettu mittaus "<>" videohavainnosta on 24.62E, 61.15N korkeudella 75km. Sammumispiste 26.09E, 60.28N korkeudella 40km."<>" arvioi, että kaikki materiaali ei ole palanut loppuun, vaan jäljelle on saattanut jäädä 0,2kg - 2kg. Putoamispaikka on kuitenkin meren päällä. Mahdollisten meteoriittikappaleiden löytäminen on tämänkin seikan vuoksi varmaankin lähes mahdotonta."

"<>" merkillä poistetut arvostamieni henkilöiden nimet.

Koska kaikki muut keskusteluun osallistujat todennäköisesti nukkuvat, olen saanut rauhassa editoida tätä viestiäni. Ehkäpä liitän tämän uudelleen:

2005/3 edeltävältä ajalta, jolloin saimme vielä olla aika anonyymejä useilla nimimerkeillä, löytyi vielä tämä keskusteluketju aiheesta:
http://www.tiede.fi/vanhakeskustelu/ket ... id=1393222

Luin vasta äsken koko keskustelun uudelleen ja ymmärsin muistin todella vääristävän todellisesti tapahtuneen. Mitään ääntä en kuullut, kuten alunperin kirjoitin "Tulivana ja käry olivat hurjat ja rätinä kuului hyvin". Näin tulivanan ja käryn ja ihmettelin, etten kuullut mitään ääntä tuolloin. Muistini väärensi näköhavainnon myös kuulohavainnoksi.

Niin, katsoimme etelästä pohjoiseen kiitävää komeettaa tosiaan 8-12sek ja se yhä jatkoi matkaansa eikä tuhoutunut.

Mitään ääntä ei kuulunut ja oma arvioni on että lohkareen halkaisia oli satoja metrejä, ystäväni piti sitä vieläkin huomattavaa suurempana.

jaakkima
Moikka!
Olin ystäväni kanssa Brasilian Pipa beachillä ks.11.11.2009. Illalla noin 21.00-22.00 koko taivaan rannan halki lensi asteroidi tulipyrstöinen. Arvioimme että näimme sen lentoa 8-12 sek. Tulipyrstön halkaisia oli täysikuun mittainen, tosin 20 krt pidempi. Komeetta itse noin kolmasosa täysikuusta. En ole löytänyt oikein informaatiota asiasta, jossain sanottiin autotallinkokoisesta mutta kyllä se näytti aivan muulta...

Tulkintasi perusteella on mahdoton varmasti sanoa mitä havaitsitte, mutta kuvauksesi vastaa kymmenien senttien kokoluokan kappaleen tuottamaa tulipalloa. Onhan se voinut olla jonkin verran suurempikin, mutta autotallin tai satojen metrien kokoinen kokkare se tuskin oli.

Vertailukohteeksi sopii vaikkapa syyskuussa 2007 havaittu Pohjanmaan superbolidi: http://www.ursa.fi/blogit/ta/index.php?m=200709 Sen tuottama valoilmiö loisti jopa 1000 kertaa täysikuuta kirkkaampana. Kappaleen massaksi arvioitiin joitakin satoja kiloja, joten se oli läpimitaltaan suunnilleen puolimetrinen.

Toinen vertailukohde voisi olla vaikkapa Indonesian tulipallo 8.10.2009, joka arvioitiin kooltaan alle kymmenmetriseksi. Kappale räjähti ilmakehässä noin 50 kilotonnin energialla: post1183111.html#p1183111

jaakkima
Niin, katsoimme etelästä pohjoiseen kiitävää komeettaa tosiaan 8-12sek ja se yhä jatkoi matkaansa eikä tuhoutunut.
Kyseessä ei ollut komeetta. Komeettojen törmäykset Maahan ovat hyvin harvinaisia. Komeetta eli pyrstötähti on eri asia kuin meteori tai tulipallo (bolidi).

Kuvauksesi perusteella kappale on mahdollisesti osunut ilmakehään melko loivassa kulmassa. Kappale on voinut olla asteroidista tai komeetasta peräisin oleva kokkare (nopeudet 11-~70 km/s) tai kiertoradalta pudonnutta avaruusromuakin (noin 8 km/s, loiva kulma) - joskin avaruusromu vaikuttaa kuvauksesi perusteella epätodennäköisemmältä vaihtoehdolta (mm. väri, kesto).

Etäisyys siihen on ollut vähintään kymmeniä tai satoja kilometrejä (tulipallot loistavat kymmenien kilometrien korkeudessa) ja se taisi teidän näkökulmastanne kadota horisontin taakse ennen sammumistaan tai hajoamistaan. Joskus jos kyllin suuri kappale osuu ilmakehään hyvin loivassa kulmassa se saattaa kulkea ilmakehän läpi ja jatkaa matkaansa avaruuteen, mutta se on harvinaista. Eräs kuuluisa esimerkki takaisin avaruuteen kimmonneesta kappaleesta oli päivällä näkynyt vuoden 1972 tulipallo, joka saatiin kaitafilmillekin: http://www.youtube.com/watch?v=ZUyoDkp30-U (kappaleen kooksi arvioitiin noin 3-14 metriä).

jaakkima
Mitään ääntä ei kuulunut ja oma arvioni on että lohkareen halkaisia oli satoja metrejä, ystäväni piti sitä vieläkin huomattavaa suurempana.
Ihmisen havaintokyvyllä on mahdotonta luotettavasti arvioida tällaisen kirkkaan valon aiheuttajan kokoa tai etäisyyttä. Tulipallon suuri kirkkaus pimeää taivasta vasten saa havaitsijan useimmiten roimasti yliarvioimaan kappaleen koon ja aliarvioimaan etäisyyden siihen. Aivot tulkitsevat kirkkaan kohteen toisaalta hyvin kookkaaksi ja toisaalta lähellä olevaksi, vaikka tulipallon aiheuttaneen kappaleen koko olisi vain kymmeniä senttejä ja etäisyyttä siihen kymmeniä tai satoja kilometrejä. Tämä ihmisen havaintokyvyn rajoittuneisuus koskee kaikkia ihmisiä.

Tulipallo syntyy avaruudesta peräisin olevan kappaleen törmätessä suurella nopeudella (11-70 km/s) Maan ilmakehään. Kappale voi olla esimerkiksi asteroidista tai komeetasta irronnutta materiaa. Kappaleen törmätessä ilmakehään se nopeutensa vuoksi synnyttää eteensä shokkiaallon, jossa ilmakehän kaasu puristuu suureen paineeseen ja kuumenee, mikä saa kaasun hehkumaan ja tämä nähdään kirkkaana valoilmiönä. Kirkas valo ei siis ole peräisin kappaleesta itsestään, vaan sitä ympäröivästä hehkuvasta ilmasta.

jaakkima
Se ei sammunut meidän nähden vaan jatkoi matkaansa palavana, eikä se kulunut sinä aikana kun katselimme sitä.
Kaikki ilmakehään törmäävät kappaleet kuluvat jonkin verran pinnaltaan kulkiessaan suurella nopeudella ilmakehän läpi. Esimerkiksi videolla näkyvän vuoden 1972 tulipallon aiheuttaman kappaleen arvioidaan menettäneen 30-50% massastaan matkallaan ilmakehän läpi. Tätä kulumista ei kuitenkaan voi paljaalla silmällä havaita kappaleen koon muuttumisena, sillä valoilmiön aiheuttanut kappale on paitsi vähintään kymmenien kilometrien etäisyydellä, myös kirkkaana hehkuvan kaasun ympäröimä.

Kuuma kaasu säteilee lämpöä kappaleen pintaan ja se kuumenee. Pinnan kuumeneminen irrottaa ja haihduttaa materiaalia kappaleen pinnasta ja kyllin suuri (jo muutamien senttien luokkaa) kappale saattaa jättää jälkeensä paljaalla silmälläkin erottuvan tomuvanan. Kuumuus myös ionisoi ilmakehän kaasua ja kappale jättää jälkeensä ionivanan. Kappale kuumenee vain aivan pinnaltaan, maahan asti pudonnut kappale onkin jääkylmä. Maan pinnalle pudonnutta meteorin palaa kutsutaan meteoriitiksi.

jaakkima
Näky oli sen verran shokeeraava että meidän molempien elämäkin muuttui... :D
Odotan innolla jotain kommentteja.
Se oli varmasti näyttävä ilmiö! Noin hienoja tulipalloja harvoin onnistuu näkemään, vaikka ne eivät ilmiönä kovin harvinaisia olekaan.

Mikäli kysymyksessä olisi ollut todella merkittävä avaruustieteeseen liittyvä tapahtuma, USA:n (ja miksei Brasiliankin) tutkavalvonta olisi reagoinut asiaan, jolloin kysymyksessä olisi ollut mediatapahtuma, josta oltaisiin uutisoitu ja kirjoitettu laajemminkin.

Vaan koska havaittu ilmiö oli erittäin todennäköisesti avaruusromun palaminen ilmakehässä, jota teoriaa palava "häntäkin" vahvasti tukee, tapahtumasta ei uutisoitu tuon taivaallista. Näitä tehtävänsä loppuun täyttäneiden tekokuiden ilmakehään putoamisia näkee jokainen, jonka harrastuksena on tähtikirkkaina öinä tuijotella taivaankantta.

Jahuu, siinä se oli, vastaava kuin v.72, sanoisin kuitenkin että näkemämme oli suurempi...

Tosin oli täysin pimeää ja tuli pyrstö oli näkyi huomattavasti pidempänä ja meteori itsekin näkyi, ääntä ei kuulunut mutta muoto näkyi joten iso sen täytyi olla.

Tämäkin jatkoi matkaansa avaruuteen!

jaakkima
Jahuu, siinä se oli, vastaava kuin v.72, sanoisin kuitenkin että näkemämme oli suurempi...
Tosin oli täysin pimeää ja tuli pyrstö oli näkyi huomattavasti pidempänä ja meteori itsekin näkyi, ääntä ei kuulunut mutta muoto näkyi joten iso sen täytyi olla.
Silmämääräisesti on yksinkertaisesti mahdotonta määrittää tuollaisen kappaleen kokoa tai tehdä vertailua kappaleiden kokojen välillä. Tulipallot loistavat kymmenien kilometrien (suurinpiirtein 50-120 km) korkeudessa, joten etäisyys sellaiseen on vähintään kymmeniä kilometrejä vaikka se olisi suoraan yläpuolellakin. Koska näitte tulipallon lähellä taivaanrantaa on etäisyys siihen todennäköisesti ollut satoja kilometrejä. Siltä etäisyydeltä kappale näkyisi pelkkänä silmän erottelukykyä pienempänä pisteenä. Pelkkänä pisteenä. Se mitä näitte olikin kappaleen aiheuttama kirkas valoilmiö - ei sen kappaleen mitat.

Tilanne on vähän sama kuin tähtiä katsoessa. Kaikki taivaan tähdet näkyvät ihmissilmän erottelukykyä pienempinä valopisteinä. Kaikki. Pisteinä. Oleellisesti saman kokoisina pisteinä. Toiset tähdet eivät suinkaan näy suurempina kuin toiset sillä ne kaikki ovat liian pieniä, jotta paljaalla silmällä voisi erottaa niissä minkäänlaisia todella havaittavia kokoeroja tai ulottuvuuksia (erittäin harva teleskooppikaan kykenee siihen). Sen sijaan toiset tähdet ovat kirkkaampia kuin toiset, jolloin aivot tulkitsevat ne kirkkaammat tähdet "suuremmiksi". Mutta todellisuudessa ne kaikki näkyvät silmälle pelkkinä pisteinä. Näennäiset kokoerot ovat vain näköaistin luoma illuusio, eivät todellisia havaittuja mittoja.

Kun siis joku sanoo jonkin tähden näkyvän suurempana kuin toisen, ei kysymys ole silmän todella havaitsemasta kokoerosta, vaan kirkkauserosta. Molemmat tähdet näkyvät pisteinä, mutta toinen piste on kirkkaampi kuin toinen. Ihminen vain tulkitsee tämän kirkkauseron kokoerona. Vastaava ilmiö tapahtuu tulipalloja havaitessa. Koska valoilmiö on hyvin kirkas, syntyy illuusio kookkaasta kappaleesta, vaikka valoilmiön aiheuttanut kappale itse olisi kokonsa ja etäisyytensä puolesta erotettavissa pelkkänä pisteenä.

(Yksi poikkeus edelliseen: jotkut hyvin tarkkanäköiset mahdollisesti kykenevät sopivissa oloissa juuri ja juuri erottamaan Venuksen vaiheen, joten tähdistä poiketen se ei näy kaikille pelkkänä pisteenä.)

Jo muutamien kymmenien senttien kokoisen kappaleen aiheuttama valoilmiö voi loistaa 1000-kertaisesti täysikuun kirkkaudella. Se on siis erittäin kirkas ilmiö, varsinkin pimeällä yötaivaalla. Siksi valoilmiö näyttääkin hyvin kookkaalta kappaleelta, vaikka todellisuudessa kappaleen koko ei ole paljaalla silmällä edes erotettavissa.

Toisin sanoen mikään ei tue tulkintaa suuresta kappaleesta, kun kuvauksesi vastaa melko pienen kappaleen aiheuttamaa näyttävää ja kirkasta valoilmiötä. Jos kyseessä olisi todella ollut kymmenien tai satojen metrien kappale, olisi sillä ollut laajalti lukuisia silminnäkijöitä ja sen vaikutuksista olisi kyllä hyvin todennäköisesti uutisoitu kansainvälisesti.

jaakkima
Tämäkin jatkoi matkaansa avaruuteen!
Aiemmin ymmärsin kuvauksesi perusteella sen kadonneen horisontin taakse. Jos se todella olisi jatkanut matkaansa avaruuteen olisitte havainneet sen himmenevän ja katoavan kesken lennon - tosin niinhän tapahtuu myös aina kun valoilmiö sammuu ennen kappaleen putoamista maahan. Niinpä vain kappaleen radan määrittämällä (kolmiomittausten avulla) on mahdollista todeta kappaleen kimmonneen takaisin avaruuteen. Kimpoaminen on hyvin harvinaista ja sellaisia tunnetaankin vain viisi tapausta viimeisen sadan vuoden ajalta.

Mielenkiintoista... Oikeastaan koon suhteen voin sanoa vain oman tulkintani ja vertaukseni aiemmin näkemiini lentoihin.

Väriltään se oli tulen värinen, ei häikäisevän kirkas, tosin valaisi suuren osan taivaasta. Olemme kyllä ihmetelleetkin miksei siitä ole juttu ollutkaan...?

Upea oli joka tapauksessa ja toivoisi näkevän joskus vastaavan uudelleen!

Allright, asia on selvinnyt minulle, komeetta jonka näimme oli 2009 va.

Jos jollain on tunnarit nasan sivuille voisi tutkia asian miksi päiväys 11.11 on muutettu 6.11?

jaakkima
komeetta jonka näimme oli 2009 va.

Miksi päiväys 11.11 on muutettu 6.11?
Ehkäpä siksi, että 2009 VA ohitti Maan noin 14.000 kilometrin etäisyydeltä Marraskuun kuudentena? Havaitsemanne bolidi se ei valitettavasti ollut, sillä noin korkealla ohi kiitävät kappaleet ovat havaittavissa vain havaintolaitteilla, eivätkä ne jätä jälkeensä minkäänlaisia valoilmiöitä taivaalle.

NASAn uutinen 2009 VA:sta, löytyi ihan Googlella.
http://neo.jpl.nasa.gov/news/news166.html

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

Niin, aids ja kumppanit, tosiasiahan on, että noin kahdeksan tonnin painoiset ja sitä suuremmat kappaleet pääsevät maanpinnalle asti, jonkin verran riippuu tietenkin koostumuksesta ja kohtauskulmasta ilmakehään. Joten harvemmin jalkapallon kokoiset, tuollainen yleensä on osa myöhemmin ilmakehässä hajonneesta, autotallinoven kokoiset melko varmasti.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat